Böönin män. Tosi kova juttu.


Ensi viikonloppuna on sitten Synnytystuskien Päivän Viikonloppu (Labor Day Weekend) jota alkuasukkaat viettävät grillaten nakkeja ja dokaamalla tätä skeidaa jota he kutsuvat kaljaksi. Periaatteessa vähän sama juttu kun körttiläisten juhannus paitsi että kaikki eivät ole körttiläisiä.

Mutta minä vietänkin Synnytystuskia paikassa nimeltä Palava Mies – Burning Man. Ensteksi mun tarttee sanoa että Palavaa Miestä minä en osaa kuvailla ”oikein”. Se on vähän kaikkea ja kaikki jutut siitä ovat tosia, ja mikään juttu ei kata koko juttua. Kuvia himmelistä löytyy ympäri veppiä, yks’ hyvä mesta tsekata niitä on Flickr (http://flickr.com) ja siellä laitat hakusananksi Burning Man. Itse himmelin kotisivu on, yllätys yllätys, http://BurningMan.Com Mene ja katso noita kuvia, ja lue tämä juttu vasta jälkeenpäin. Mutta huomaa että missään kuvassa ei näy roskia maassa…. (Flickr on muutenkin kova sana, sieltä löytyy kuvia mistä vaan.  Minä kokeilin etsiä kuvia aiheesta Lauttasaari josta olen kotoisin ja kuvia löytyy)

Ennenkun katsot hädissäsi kuvia bööninmänistä niin tässä sinulle hengenruokaa. Aavikolle tulee noin 35.000 ihmistä, päsylippu maksaa noin USD250 per lärvi, ja siihen hintaan saat siellä (a) paskahuuseja joissa yleensä on paperia, (b) yhden putiikin joka myy jääpusseja kylmälaukkuusi, (c) teltan keskellä kylää jossa voit ostaa kahvia ja teetä. Kaikki kaupallisuus on kiellettyä Bööninmänissä – mitään ei saa myydä, mitään ei saa ostaa. Vaihtokauppa on ok, lahjoittaminen on ok. Ja olet täysin oman onnesi nojassa – voit tietenkin mennä suihkuun jos otit mukaasi suihkun, vettä, ja mitä muuta tahansa tarvitset. Yksi toinen perusjuttu on se että sinä itse viet pois kaiken minkä itse toit sinne. Et olisi huomannut juttua mutta nyt kun kerron sen niin et voi olla huomaamatta: kolkytviistuhatta tyyppiä hilluu viikon aavikolla ja et näe yhdessäkään kuvassa missään vepissä yhtään roskaa maassa – ei yhtäkään röökintumppia, ei yhtäkään paperia, kaljatölkkiä, kortsua, ei mitään roskaa missään. Hesan Taiteiden Yön jälkeen kadulla on skeidaa. Bööninmänin jälkeen ja aikana kukaan ei heitä mitään roskia maahan. Mainitsen roskaamatomuuden lähinnä siksi, että se kuvaa helvetin hyvin bööninmänin ainutlaatuisuutta. Mä olen ollut siellä nyt noin viitenä vuonna ja olen yrittänyt funtsata sitä miksi bööninmän on erilainen. Musta tuntuu että syynä on se että bööninmän on tehty vitun vaikeaksi – todella vitun vaikeaksi.

Miten niin vaikea juttu? Ööh. (BM on vähän niinkuin Hesan Taiteiden Yötä jos se olisi helmikuussa Itämeren jäällä noin 200 kilsaa Hangosta etelään, pari paskahuusia jäällä, ja loput jutusta on sinun hallussasi). Ensinnäkin BM on pee-Amerikan isoimmalla (täysin lättänällä ja elämättömällä) aavikolla. Ensiksikään siellä ei kasva mikään, ei yhtäkään ruohonlehteä – ei varjoa missään, ei mitään suojaa. Toisekseen aavikon pintaa voi aika hyvin kuvata sanomalla että se on samaa talkkia jota laitetaan vauvojen perseeseen – pölyä joka lähtee lentoon pienimmästäkin tuulenpuuskasta. Siksi perusvarustukseen kuuluu suojalasit ja hengityssuoja – ilman sitä olet täysin kusessa. Ja niidenkin kanssa olet silti täysin kusessa. Kolmanneksi siellä on joko vitun kuumaa (yli 40 astetta) tai vitun kylmää (lähellä nollaa) tai vitun märkää (kun siellä sataa niin muta tarttuu jalkapohjiin monen sentin paksuna pahkana). Joskus on siltä väliltä ja silloin juttu on aika siedettävää. Neljänneksi liput maksavat maltaita – sinä masat jutusta ainakin USD250 per lärvi. Eiks’ koko juttu kuulosta todella houkuttelevalta?
Minä maksaisin BMstä hemmetin paljon enemmän – minusta juttu on halpa. Musta koko BM idea on siinä että kukaan mulkku ekonomi tai markkinointiguru tai taiteilija ei ole suunnitellut juttua. BM on aitoa kommunismia parhaimmillaan – hirvee määrä lössiä hilluu aavikolla tekemässä ihan mitä heitä huvittaa. Mikä tekee BMän kovaksi jutuksi on se että suurin osa jengiä on erilaisia kuin minä. Minä olen huuli pyöreänä ihmettelevä turisti. Suurin osa muuta jengiä on taiteellisia ekshibitionistejä, eli paikannäyttäjiä (kuten Spede Pasanen asian ilmaisi). Bööninmän on ekshibitionistien orkkupaikka. ja BM on kurkkijoiden (kuten minä) orkku paikka. Kaikki saa orkkuja koko ajan, ja jostain syystä jengi tykkää orkuista. Paikannäyttäjiä riittää – kun olet ollut BMssä kymmenen minuuttia niin olet nähnyt satoja pilluja, mulkkuja, tissejä, plus lukemattoman määrän muita primäärisiä, sekundaarisia ja tertiaarisia sukupuolielimiä. Sitten kyllästyt elimiin. Ja alat katsoa muita(kin) juttuja. Jengi raahannut aavikolle rakennuksia, liikennevälineitä, kapakoita, huorataloja, kirkkoja, hautausmaita, leluja, mitä vaan. Ja jengi tuo näytöksensä sinne, akrobatiaa, näytelmiä, tajuttomia esityksiä, missään ei ole päätä eikä häntää (mikä tekee jutusta mielenkiintoisen), ja milloin tahansa kaikki häviää pölymyrskyyn. Kotka Kirkonmaa, näkyvyys 30 metriä, ohutta yläpilveä…

Olen noin kaksi seuraavaa viikkoa pois bööninmänissä ja sen jälkeen toipumassa siitä. Mulla on uusi kamera (Canon A100) ja pari kovaa linssiä. Jotain jatkoa seuraa, tai sitten ei.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: