Kesäaikaa ja normaaliaikaa….


Jenkit päättivät siirtyä ”Daylight Saving Time” systeemiin vuonna 1918. Tässä Wikipedia linkki aiheeseen. http://en.wikipedia.org/wiki/Daylight_savings#United_States

Vuonna 1918
Koska systeemi on vielä aika uusi ja ihmisillä ei ole ollut riittävästi aikaa sopeutua tähän uuteen mullistavaan uudistukseen, niin tietenkin siellä täällä kaikki (erityisesti amerikkalaiset) ihmiset eivät ole muistaneet siirtyä pois kesäajasta. Kirjoitan tätä juttua keskiviikkona illalla klo 2300 palattuani juuri Los Angelesin kansainväliseltä lentokentältä (LAX). Aloitin ihmettelyni terminaali Nelosen sisällä, jossa minulle syttyi tarve tietää mitä kello on. En nähnyt missään kelloa. Onneksi kännykkäni tuntee käsitteen ”aika”, joten pystyin kevyen taskujen kaivamisen jälkeen päättelemään kellonajan. Kännykkä muuten hakee ajan jostain verkosta ja minun ei tarvitse huolehtia kesäajan ja normaaliajan suhteista. Kännykkä osaa tämän jutun.

LAX ei ole mikään turha lentokenttä. Terminaali Nelonen on yksi LAXin seitsemästä tai kahdeksasta terminaalista. LAX on maailman viidenneksi isoin kenttä matkustajilla mitattuna ja kuudes rahdin suhteen. LAX on maailman vilkkain kenttä mitattuna kun mittatikkuna on matkan ”alku ja loppu” (tällä systeemillä mitattuna koneenvaihtokentät eivät ole mukana). Tai ehkä LAX on turha knettä, mutta silti Wikipedian mukaan siellä pyörii 60 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Kellottoman terminaali nelosen jälkeen siirryin viereiseen terminaali B (minulle ei ole ihan selvää miksi kaikki muut terminaalit on numeroitu mutta kansainvälinen terminaali B ei ole numero, tosin B tarkoittaa Bradley Terminal, mutta silti, kun tulet LAXiin niin terminaalit ovat 1, 2, 3, B, 4, 5 ,6 ,7). Terminaali B on LAXin Vatikaani – Kansainvälinen Terminaali, LAXin kruunun jalokivi. Kun olet lentokentällä, niin ainakin minulla on mielessä tasan yksi asia – kellonaika. Pari muuta juttua tulee mieleen aina silloin tällöin, mutta kello on kerrankin mielessä koko ajan. Ja ollessani terminaali Beessä minulla oli kello mielessäni. Onneksi löysin kellon muualta kuin taskustani. Näin kolme isoa ”Lähtevät Lennot” taulua, kahdessa ei ollut kellonaikaa mutta kolmannessa onneksi oli.

DaylightSavings
Oikeassa yläreunassa on kello – klo on 9:04 . Listan eka lento Singaporeen lähtee klo 8. Hups. Kello on edelleen kesäajassa, neljä päivää ajan vaihtumisen jälkeen, lentokentällä joka pyörittää 60 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Mutta tämä kello ei ole sinun kellosi, tai minun kelloni, tai vaarin herätyskello. Lähtevien lentojen taulu ei ole isoäidin tai vaarin herätyskello, vaan se on tietokoneiden päivittämä systeemi, johon syötetään lentojen myöhästymisiä, geittien (”gate”) muutokset ja kaikki muut matkustajien tarvitsemat tiedot. Taulu jota ihmettelet edustaa amerikkalaista teknologiaa parhaimmillaan. 60 miljoonaa matkustajaa, vain paras on kyllin hyvää. Tai sitten ei.

Jannut eivät saa omia kellojaan futaamaan LAXissa ja nyt tämä sama jengi rakentaa uuttaa demokraattista Irakia. Tai hoitaa pelastustoimia New Orleansissa hirmumyrskyjen jälkeen.

LAX on ollut uutisissa muutenkin tämän vuoden aikana. Kentän tietokonejärjestelmät tipahtivat pois päältä kahteen kertaan viime kesänä (heinäkuussa ja elokuussa) – syy ei ole ilmeisesti selvinnyt vieläkään.
Hellurei, ja pullo rommia minullekin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: