Ja mehän tiedetään mitä maailmassa tapahtuu …


Alkuasukkaat jaksavat aina vaahdota maailman tilanteesta, siitä mitä muslimit funtsaavat ja miten alkuasukkaiden tarttee levittää demokratiaa ympäri maailmaa. Minustakin on kivaa vaahdota erilaisista jutuista mutta minä yritän lukea lehtiä ja muodostaa sitä kauttaa omaa vääristynyttä maailmankuvaani.

Jenkkilehdet ja niiden lukijat ovat mielenkiintoinen himmeli. Ja niin on suomaiset lehdetkin. Minä luen Hesaria verkossa melkein joka päivä, ja minusta Hesari tuntuu olevan noin yleisesti ottaen aika jees lehti. Mulla ei tietenkään ole pienentäkään aavistusta siitä miten hyvin Hesari kattaa Suomen juttuja koska en asu Suomessa. Mutta minä luen Hesarin juttuja mm jenkkilästä, ja jutut tuntuvat olevan noin yleensä aika oikeita – ainakaan en ole huomannut mitään täysin älyttömiä juttuja Suomesta.

Suomessa on noin viisi miljoonaa Viljoa, jenkkilässä on noin 300 miljoonaa lehmipoikaa eli kauboita. Toisinsanoen lehmipoikia on 60 kertaa enemmän kuin Viljoja. Nyt kun Hesarin levikki Suomessa noin noin 430.000 lehteä päivässä, niin vastaava lehti olisi siis jenkkilässä levikiltään 60 kertaa isompi, eli luokkaa vähän alle 26 miljoonaa lehteä päivässä.

Hups. Jenkkien levikiltään isoin sanomalehti on USA Today (lehteä kutsutaan myös nimellä MacNewspaper – esim Iltalehti ja Iltasanomat ovat hemmetin fiksuja ja syvällisiä lehtiä USA Today’hin verrattuna). Ja sen levikki on vähän yli kaksi miljoonaa lehteä per päivä (Hesarin jenkkilevikki olisi ollut 26 miljoonaa). Kakkoslehti jenkkilässä on Wall Street Journal (periaatteessa ihan jees lehti), levikiltään nippa nappa yli kaksi miljoonaa lehteä per päivä (ja Hesari olisi jälleen 26 miljoonaa). Kolmonen jenkkilässä on New York Times, levikiltään nippa nappa yli miljoona lehteä per päivä (Hesari: 26 milliä).

Miten nämä jenkkilän luvut istuisivat Suomessa? USA Todayn levikki 2.2 milliä jaettuna 60:llä on alle 37.000 lehteä. Suomessa Kalevan levikki on 82.000 lehteä, eli yli kaksi kertaa USA Today. Kuinka monta Kalevan lukijaa sinä tunnet? Toisinpäin tarkasteltuna Kalevan levikki 82.000 lehteä per päivä olisi jenkkilässä 60 kertaa isompi, eli vajaat 5 miljoonaa lehteä per päivä. Jenkkien kolmen suurimman lehden levikki on suurinpiirtein sama kuin kaleva Suomessa, suhteellisesti tarkastellen.

Tämä ehkä selittää suht hyvin sen miksi amerikkalaiset ovat täysin pöllöjä tyyppejä. Paitsi että heiltä puuttuu täysin maalaisjärki niin olen ollut havaitsevani myös täydellistä todellisuuden tajun puutetta alkuasukkaiden mielipiteissä. Minusta ei ole mitenkään ihmeellistä että he ryntäsivät Irakiin uskoen että työläiset ja maanviljelijät ottaisivat heidät vastaan levitellen ruusunlehtiä kaduille. Muistaakseni puna-armeija odotti samanlaista vastaanottoa yrittäessään vapauttaa Suomea talvisodan alussa.

Mainokset

3 vastausta to “Ja mehän tiedetään mitä maailmassa tapahtuu …”

 1. Goesta Says:

  HS on päältä kaunis ja sisältäkin silkkoa, jos seuraa vain yhtä lähdettä. Jos seuraa vähintään kahta, huomaa miten Hesari tietää paremmin mitä mieltä suomalaisen tulee olla ja mitä hänen pitäisi tietää oman maan maan asioista. Jos lehti ei aivan törkeästi valehtele, ainakin se kertoo asioista omilla painotuksillaan tai jättää kertomatta kokonaan. Kun esimerkiksi Paavo Lipponen taanoin jäi kiinni valehtelusta, Hesarin toimittaja paneutui kertomaan kuinka joku keskustapoliitikko oli valehdellut häelle monta vuotta aiemmin jne. HS:n suuri levikki on näin ollen enemmänkin ongelma kuin mahdollisuus. Minä olen ratkaissut ongelman lopettamalla lehden tilauksen ja lukemisen jo monta vuotta sitten.

 2. heka Says:

  Joo, hyvä huomio.
  Minulla on varmaan liian aurinkoinen kuva Hesarista koska en tunne asioiden taustaa riittävän hyvin. Joku tyyppi sanoi aikoinaan jotain siihen tyyliin että lehdet kirjoittavat hemmetin oikein kaikista muista asioista mutteivat niistä joista minä ymmärrän jotain.

  Minä vertaan Hesaria jenkkilehtiin lähinnä siinä mielessä että jenkkilehdet ovat ihan nynnyjä, juuri mitään ei aseteta kyseenalaiseksi, kaikki hallituksen jutut uskotaan sellaisenaan, ja ennenkaikkia kukaan ei tunnu olevan valitsemassa asioita joita laitetaan ykkössivulle.
  Minusta on täysin uskomatonta lukea lehtiä joiden ykkössivulla on juttuja erilaisista kissanristiäisistä, ja samaan aikaan jenkkien omat tappioluvut Irakissa ovat lähellä 3.000 tyyppiä. Tietenkin kannattaa muistaa että liikenteessää kuolee jenkkilässä luokkaa 40.000 tyyppiä vuodessa, joten Irakista ei ehkä sittenkään kannata kirjoittaa sen enempää….

 3. drzm Says:

  Hesari on journalistiselta tasoltaan kuitenkin aika korkea, vaikka nykyään on menty alamäkeen etenkin kielen laadussa ja juttujen viimeistelyssä. Hesarin nettisivut ovat aika kalpea aavistus paperilehden ansioista, sillä mm. kulttuurin, politiikan, tieteen jne. syventävät sivut, ja erityisesti kuukautisliite ja sunnuntaiosa ovat edelleen täyttä timanttia.

  Tietysti hesarilla on oma lehmä ojassa – Suomi kun on niin pieni maa ettei täällä mikään iso asia ole irrallaan hyväveliverkostoista. Sen vuoksi onkin typerää boikotoida hesaria täysin, pikemminkin viisasta olisi lukea hesarin lisäksi myös muita lehtiä.

  Valitettavin ongelma Suomessa on se, että hesaria pienemmillä lehdillä ei ole resursseja tehdä luotettavaa ulkomaiden uutisointia – joten melkein kaikki lehdet kopioivat sanasta sanaan STT:ltä ostetut uutiset. Tässä suhteessa juuri Hesari on se, jolta saa ulkomaiden uutisoinnissa jopa omaa taustoitettua näkökulmaa.

  Suomen sisäisessä poliittisessa uutisoinnissa ylläripylläri ei ole olemassa edes isoa toimijaa jonka naputteluihin ei Almamedian/Sanoma magazinesin duopoli vaikuttaisi. Mitään SDP-kommarien salaliittoa on silti turha hakea, mihin Goestan kommentti tuntuu viittaavan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: