Houston, we have a problem. Terve järki puuttuu tyystin. Uusavuttomuus jyllää.


(tämä on tämän jutun päivitys 2007-02-04. Tässä pari kuvaa heti alkuun, katso kuvat, ihmettele, ja lue sitten koko tarina)

boston600bomb20070201.jpg

070131_boston_hlarg_3phlarge.jpg

Tässä yhteenveto: Ylläolevissa kuvissa oleva ilmiselvä ”pommi” aiheutti Bostonissa isoja ongelmia. Joku idiootti soitti poliisille ja kertoi havainneensa pommin, joiden kuvat ovat yllä. Poliisi tuli paikalle ja totesi että kyseessä on todellakin pommi, ja poliisi sulki Bostonin Charles joen, yhden moottoritien, maanalaisen ja silleen. Kaupunki meni sekaisin hetkeksi. Kukaan Bostonissa ei vieläkään myönnä, että kukaan ei käyttänyt tervettä järkeä. Joo joo, alussa kaikki kannattaa ottaa vakavasti. Mutta jossain vaiheessa tarttee ehkä todeta että tilanne ei ole ihan niin oaha kuin se olisi saattanut olla. Näiden ”pommien” tekijät ovat menossa rosikseen tästä terrorismista).

(päivitys 2007-02-04 on nyt loppu. Jälkiviisaus on ohi. Alla alkuperäinen tarina).

Kun jenkit menivät kuuhun niin ainakin yhdellä lennolla oli isoja ongelmia. Jollain Apollo lennolla jotain jysähti pahemman kerran pieleen, ja eka radioviesti Apollosta oli ”Houston, we have a problem”. Sen jälkeen jannut improvisoivat tosi tyylikkäästi jutut ilmastointiteipeillä ja muilla virityksillä, ja jannut saatiin hengissä takaisin maan päälle. Tämä tapahtui jotain 40 vuotta sitten. Jenkit osasivat tehdä juttuja, tekivät maailman autot ja purukumit, ja Eurooppa ja Japani olivat nousussa jenkkien onnistuneella ja isolla tuella. Terve järki oli selvästi käytössä. Käännetäänpä kalenteri nykypäivään.

Tammikuun 31. päivä AD 2007. Tänään sattui juttu joka minusta kuvaa hyvin sitä, miten jenkkilästä puuttuu lähes tyystin se kuuluisa maalaisjärki, tai terve järki. Vaikka tämä on tietenkin vain yksittäistapaus niin minusta se kuvaa hyvin sitä miten terveen järjen puute vammauttaa koko jenkkilää. Toinen hyvä esimerkki on edelleenkin New Orleansin hurrikaani – se mokattiin todella hienosti. En viitsi sanoa mitään Irakista tässä vaiheessa. Uusavuttomuus on pelin henki.

Sitten itse asiaan: Mulla on yleensä radio päällä kun duunailen juttujani. Tänään aamulla on tapahtunut iso juttu – Bostonissa on löytynyt siltojen pilareista elektronisia pommeja, joissa oli vilkkuvia valoja. Joku freeway oli suljettu osan päivää, poliisin pommiryhmä tutkii asiaa. Joku tunti myöhemmin osoittautui että kyseessä oli kusetus – pommit eivät olleetkaan oikeita. Myöhemmin päivällä osoittautui, että kyseessä olikin jonkun TV ohjelman mainoksia. Sitten poliisi pidätti jonkun tyypin jonka epäiltiin laittaneen nämä valepommit kiinni siltoihin. Illemmalla poliisi pidätti toisenkin tyypin. Osavaltion kuvernööri paasasi terrorismista ja siitä miten tällaisen leikin tulee loppua per heti ja syylliset laitetaan vastuuseen tästä jutusta. Ja mulla oli radio päällä, minä kuuntelin uutisia koko päivän (aina tasatunnilla ja puolella tunnilla). Ja mulle tuli pikkuhiljaa sellainen kutina, että joku tässä jutussa mättää pahemman kerran. Joskus kuuden maissa illalla kutina oli sen verran kova, että kuuklasin pommin kuvan verkosta. Tässä se pommi.

storycartoonadultswim.jpg

Jees söör – pommi. Minäkin olin juuri kyhäämässä omaa pommiani jossa on myös kirkkaita vilkkuvia valoja – voihan perse, mun tarttee varmaan ottaa valot pois pommistani tai ainakin himmentää niitä ettei jengi huomaa niitä. Mulla ei ole mitään vaikeuksia ymmärtää miten joku hysteerinen tyyppi näkee tämän ”pommin” jonkun sillan pylväässä ja saa hepulin ja soittaa poliisin terroristiryhmälle. Tämähän voisi sattua missä vaan. Nyt poliisi syöksyy paikalle ja näkee laitteen, ja toteaa että kyseessä on todellakin mahdollinen pommi ja niin poliisi sulkee freewayn ja silleen. Ja sitten alkaa kauhea rumba. Tiedotusvälineet jauhavat juttua koko päivän. Minä vedin johtopäätökseni kello 18 ja joskus klo 21 maissa uutiset alkoivat kertoa että kyseessä onkin yhden pari vuotta vanhan TV ohjelman mainos (tuo kuva liittyy kuulemma oleellisesti ao ohjelmaan).

Alkurumba on ihan ymmärrettävä. Virheitä sattuu ja asiat ei mene oikein. Poliisille ei tullut mieleenkään että terroristit eivät ehkä tyypillisesti laita vilkkuvaloja pommeihin. Tiedotusvälineille ei tullut mieleen, että jutussa on ehkä jotain mätää. Sopulit heräsivät. Eläintenystävänä minusta on kliffaa katsella sopuleita liikenteessä ja hyppimässä jyrkänteeltä. Spektaakkeli on mahtava, liput liehuu, koirat haukkuu, marssimusiikki soi, kansa hurraa, ja kaikilla on kivaa ja koko hommassa ei ole järjen häivää.

Tämä pommijuttu on ihan samaa kuviota kuin jenkkien autoteollisuuden surkastuminen. Toyotasta tulee luultavasti tänä vuonna maailman suurin autoyhtiö. Jenkkien autotehtaat ovat seuranneet markkinaosuutensa tasaista laskua viimeiset 30 vuotta ja he eivät koskaan huomanneet hälytyskellojen kilinää. Minä en tiedä autoteollisuudesta yhtään mitään. Mutta minulle on jäänyt sellainen mielikuva, että yksi iso perusero autojen liukuhihnalla on se, etä jenkkien autoteollisuudessa liukuhihnalta löytyvä ”virheellinen” auto vedetään pois hihnalta ja se korjataan erikeen hihnan ulkopuolella. Kun Toyotan liukuhihnalta löytyy ”virheellinen” auto, niin virheen löytänyt duunari painaa punaista nappia ja hihna pysähtyy – ja sitten pohditaan mistä tämä johtuuu, ja miten tämä korjataan, ja sitten hihna käynnistetään uudelleen. Pitemmän päälle Toyotan tyyli tuntuu toimivan paremmin ainakin autoteollisuudessa. Jenkeissä pelin henki ei ole suinkaan ”minkä vitun takia tämä meni pieleen” vaan pikemminkin ”miten vitussa emme enää koskaan vaikuta näin hölmöiltä”.

Minä veikkaan että Bostonissa käy juuri näin. Musta tuntuu että Bostonin jengi miettii nyt kikkelit täristen miten pommiuhkien tiedotussysteemi saadaan vesitettyä ja hidastettua niin tehokkaasti, että kukaan ei toivottavasti huomaa miten poliisi mokaa seuraavan pommipelleilyn. Ja kukaan ei kiinnitä huomiota itse ongelmaan – terveen järjen puuttumiseen …

Jos muistan oikein, niin mun tartti itse kävellä kansakouluun. Ja sitten mun tartti miettiä miten sinne poljetaan fillarilla ja miten mun tarttee lukita fillari. Ja löytää se fillari muiden fillareiden joukosta. Ehkä joku tuollainen homma auttaa myöhemmin elämässä, tai sitten ei. Jenkkivanhemmat vie lapset autolla kouluun ja hakee ne sieltä veks. Ja sitten ne roudataan balettiin ja pesäpallojuttuihin. Jos kakaroida roudataan koko ajan ja niiden ei koskaan tartte itse funtsata mitään, niin tuleeks’ niistä sitten amerikkalaisia?

Mulle ei ole vieläkään selvää 30 vuoden ihmettelyn jälkeen missä ovat tämän yhteiskunnan perusongelmat. Jotain mättää tässä systeemissä pahemman kerran, mutta miksi ja mikä?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: