Etelä-Kalifornian tulipalot (lokakuu 2007).


Kalifornian vuodenajat ovat kevät, kesä, tuli ja tulva. Nyt, marraskuun alussa 2007, tuli on alkanut ja tätä vuodenaikaa kestää vielä pari kuukautta.

tulipalo 2003

(Kuvani on vuodelta 2003, vuoret palavat lähelläni – tätä juttua ihmeteltiin vajaa viikko ja ihme kyllä yksikään talo ei palanut. Minulla ei ole tämän vuoden palosta yhtäkään dramaattista kuvaa koska palot pysyivät vajaan 10 kilometrin päässä. Toisaalta jos tuulet olisivat kääntyneet, niin olisin pääsyt nauttimaan niistä alle tunnissa)

Lokakuun loppupuolet tulipalot tuhosivat jotain yli 2.000 taloa ja parhaaseen aikaan melkein miljoona ihmistä oli evakossa. Evakkonumerot ovat ilmeisesti Kalifornian huippulukuja, mutta taloissa mitattuna palot eivät olleet jälkeenpäin tarkastellen kovin kakkosia. Tilanne – mutta toisaalta minä olin ekaa kertaa valmiina lähtemään evakkoon, auto oli täynnä pelastettavaksi sopivaa kamaa. Ja todellisuudessa tilanne oli vakava – pieni muutos tuulensuunnassa ja minun asuinseudullani olisi kaikki palanut.

Tässä vähän taustatietoa. Lähelläni oleva USAn laivaston sääasema mittasi tuulen nopeudeksi 115 mailia tunnissa – se on noin 50 m/s. Ilman kosteus oli 6%. Ja tätä tilaa jatkui kolme päivää. Tuulet olivat aika poskettomia – minut täytyi ruuvata lankku ulko-oveen koska tuuli repi ovet auki neljä kertaa yön aikana. Kolme päivää tuulta ja tulta – yöllä en pystynyt nukkumaan koska tuulen mekastus piti hereillä, ja toisaalta minua ei kauheasti nukuttanut muutenkaan koska tuulen suunnan muuttuminen olisi tiennyt palon leviämistä minun niskaani.

Paljon asioita meni vaihteeksi oikein. Palot sammuivat, tällä seudulla 8 taloa paloi, kukaan ei kuollut (tällä seudulla).

Mielenkiintoinen huomio se että Kalifornian systeemit hoitivat palot hyvin – tai ainakin sattumalta pari asiaa meni aika oikein. Pari vuotta sitten New Orleansissa amerikkalaisten systeemit romahtivat täysin joka tasolla. New Orleansin kaupungin systeemit eivät toimineet. Lousianan osavaltion systeemit eivät toimineet. USAn liittovaltion systeemit eivät toimineet. Mikään ei toiminut – kukaan ei tiennyt mitä tehdä ja miksi, tilanne muistutti venäläisten sukellusveneen Kurskin tuhoutumista pari vuotta sitten. Paljon puhetta, kukaan ei tiennyt mistä on kysymys, ja kukaan ei tehnyt mitään pitkään aikaan (itse asiassa New Orleans en edelleen ihan perseellään – neuvostoliitto elää New Orleansissa edelleen). Mutta

Mutta Kaliforniassa asiat sujuivat paremmin. Lehtien mukaan parhaimmillaan täällä oli miljoona ihmistä evakossa palojen takia – ja en ole lukenut yhtään lehtijuttua evakko-ongelmista. Ilmeisesti jengille saatiin riittävästi ruokaa, makuupusseja, vessapaperia, vauvanruokaa ja Tampaxia koska en ole nähnyt valituksia systeemin suhteen. Luonnollinen selitys jutulle olisi tietenkin se että Kaliforniassa on aina näitä isoja tulipaloja, maanjäristyksiä, Noakin arkin sateita ja muita luonnonmullistuksia ja siksi Kalifornia on tietenkin varautunut näihin juttuihin. Totta, näin on. Toisaalta New Orleansissa on hurrikaaneja joka vuosi, paljon useammin kuin on Kaliforniassa muita kauheuksia.

Mulla ei ole mitään selvää vastausta juttuun. Jostain syystä Kaliforniassa ei ryssitty pahemmin, ja Lousiana ryssi tulvat täydellisesti.

Mutta mutta….. Ainakin osa paloista syttyi kun pylväissä roikkuvat sähköjohdot heiluivat tuulessa ja oikosulun kipinät sytyttivät paloja – ihan samalla lailla kuin aiemmissakin paloissa. Ja taas tälläkin kertaa savun hälvettyä alkuasukkaat ovat ryhtyneet ripustamaan uudestaan sähköjohtoja pylväisiin odottamaan uusia tuulia. Se takaa työpaikat palokunnan jannuille tuleviksi vuosiksi….

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: