Kaikki on peloissaan ja hädissään.


Minusta on mielenkiintoista katsella miten alkuasukkaat elävät elämäänsä peläten toinen toistaan mielipuolisempia juttuja. Jengi pelkää tulevansa ammutuksi, ja siksi he eivät halua katsoa ihmisiä muissa autoissa koska se johtaa ampumisiin. Lapset eivät saa luuhailla ulkona koska lastenraiskaajat ja muut pervot metsästävät pikkulapsia.

Joo joo….

Homicide Statistics

Ampumiset? Murhat? Jenkkeissä murhataan vitusti jengiä joka päivä – ainakin alkuasukkaiden mielestä. Pyssyt paukkuu ja puukot heiluu. Paitsi että juttu ei (enää) pidä paikkaansa. Jenkeissä murhaluvut (per lärvi lukuina, eli murhia per 100.000 asukasta) ovat romahtaneet viimeisen 15 vuoden aikana. Todellisuudessa jenkkilässä ei ole mitään ihmeempää vikaa väkivaltarikollisuuden suhteen – jengiä murhataan jenkeissä suurinpiirtein kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa (siis edelleen per 100.000 asukasta lukuina). Tällä perusteella sinut murhataan kaksi kertaa todennäköisemmin jenkkilässä kuin Suomessa, eiks’ niin? Joo ja ei. Minulla ei ole mitään tietoa siitä kuka murhaa kenet Suomessa, mutta jos sinä ja minä dokaamme yhdessä ja jossain vaiheessa me ryhdymme riitelemään ja sinä puukotat tai ammut minut – joo, se on silti murha, mutta luultavasti minä vittuilin sinulle ja silleen ja näin sitten kävi. Minä epäilen että Suomessa suurin osa murhista on ryyppykavereiden välienselvittelyä. Paska nakki kun kaverini tappaa minut, mutta minua kiinnostaa enemmän se tilanne, että joku tuntematon tyyppi tappaa minut, tyyliin ”ovikello soi, minä avaan oven ja joku tuntematon iskee kirveen kallooni”. Jenkeissä suurin osa murhista (80% tai jotain sinne päin) on huumejengien tai jengien välienselvittelyä – minä en näe ruumiita, en ole koskaan kuullut laukauksia jenkkilässä, tämä on rauhallinen maa. Minä asun Los Angelesissa, jossa on asuinseutuja joissa pyssyt paukkuu ja kaikissa ikkunoissa on kalterit murtovarkaiden varalta. Toisaalta minä asun toisessa äärilaidassa – minulla ei ole edes lukkoja kaikissa ovissani ja en ole lukinnut taloani seitsemään vuoteen. Väkivaltarikollisuus jenkeissä keskittyy vahvasti, ja ei mitenkään yllättäen, persaukisten asuinseuduille. Minä veikkaan että tilanne pahenee tulevaisuudessa koska tuloerot ovat kasvaneet rajusti jenkeissä, ja siten persaukisia tehdään täällä entistä enemmän. Tämä trendi ei ole kovin hyvä …

Tilastoja on kiva lukea. Mistä sain numeroni? Jenkkilän oikeusministeriön omat tilastot (täältä) josta kopioin myös tilastokuvan aiempana.

Seuraava kysymys on tietenkin se että miksi jenkkien murhat ovat laskeneet. Minä en tiedä. Siihen on taatusti monta syytä. (1) Jenkit tykkäävät sanoa että lasku johtuu siitä että kaikki pahat jannut ovat nyt lusimassa vankilassa. Voi olla, mutta jenkeissä on Suomeen suhteutettuna 15 kertaa enemmän jengiä lusimassa vankiloissa (itse asiassa ylivoimainen maailman ennätys oman jengin vangitsemisessa nyt kun Neuvostoliitto ja Etelä Afrikan apartheid ei enää futaa). Jenkkien vankilajengistä suurin osa ei-väkivaltaista huumejengiä. Jenkkien vankilasysteemi on täysin sairas ja mun tarttis kirjoittaa siitä uusi erillinen tarina. Minusta ”pahat ihmiset vankilassa” on varmaan osittain totta mutta se selittänee vain pienen osan juttua. (2) Jannut kirjassaan ”Freakanomics” esittävät aika vakuuttavasti että suurin osa rikollisuuden laskusta selittyy aborteilla. Aikanaan abortit olivat laittomia jenkeissä ja siksi vain rikkailla oli mahdollisuus saada abortti. Köyhien piti synnyttää. Mikä on rikollisten kotitausta? Tyypillisesti köyhä yksinhuoltajaäiti jolla ei ollut varaa aborttiin ja niin he synnyttivät uusia rikollisia. Kun abortti tuli lailliseksi, niin uusia rikollisia syntyi vähemmän. Tilastot tukevat tätä ajatusta. New York ja Connecticut osavaltiot laillistivat abortit pari vuotta erillään toisistaan ja rikollisuus 16 vuotta vuotta myöhemmin alkoi laskemaan seuraten aborttien laillistamista. (3) Bensassa oleva lyijy. Viime aikoina jotkut tutkimukset ovat löytäneet yhteyttä väkivallan ja ihmisten lyijypitoisuuden välillä. Vankiloiden väkivaltajengillä on monta kertaa enemmän lyijyä ruumiissaan kuin ulkopuolisilla. Jenkkien bensan lyijypitoisuus ja rikollisuustilastot svengaavat hyvin yhdessä. Lyijypitoisuus on kova juttu jo muutenkin, jos teet KVG kuvion (KVG on ”Kato Vittu Googlesta”) etsimällä ”lead exposure criminality” niin löydät lisää aiheesta.

Mainokset

6 vastausta to “Kaikki on peloissaan ja hädissään.”

 1. JH Says:

  Ryyppyriita lienee vieläkin täällä pohjolassa yleisin selitys henkirikoksiin, mutta modernimpaakin väkivaltakäyttäytymistä alkaa näkyä. Taannoinen kouluampuja oli ääriesimerkki, mutta kyllä lehdistä saa lähes viikoittain lukea, miten joku on taas ohimennen puukottanut satunnaisia bussipysäkillä seisoskelijoita. Sairaaloiden tehoilla makaa henkihieverissä jengiä, jota on lyöty kartsalla lärviin mitään kysymättä ja potkittu vielä maassa kylkiluut sisään ja leegot kurkkuun. Että osataan niitä masennuslääkkeitä ja muita kemikaaleja täälläkin käyttää väärin.

 2. heka Says:

  Ihan henk koht tasolla minäkin jaan väkivallan kahteen erilaiseen osaan: (1) Ryyppyriita, jossa olen jotenkin osasyyllinen omaan kuolemaani, ja (2) satunnainen väkivalta, jossa olen viaton uhri.

  Musta tuntuu että Suomen kouluampuja (ja se edellinen nainen joka tappoi jengiä ampumaradalla) ovat satunnaisjuttuja joille ei voi tehdä mitään (paitsi jos ne yleistyvät). Puukottajat/turpiin lyöjät on eri juttu, koska musta tuntuu että niitä ja niiden uhreja on enemmän – se tuntuu olevan asia johon voidaan puuttua (ja johon kannattaa puuttua).

  Puhtaat kuolinluvut ovat aika luotettavia, koska on vaikea tappaa ihminen ilman että tappo näkyy tilastoissa (ruumiin piilottaminen on vaikeaa ja poliisin on vaikea olla otamatta kantaa ruumiiseen), ja toisaalta kuolema on yksiselitteinen (ja pahoinpitely ei ole). Siksi on kivaa keskustella kuolemaan johtaneesta väkivallasta, koska ainakin yksi asia on selvempi kuin muissa keskusteluissa – ruumiiden lukumäärä on aika selvä.
  Mutta siitä huolimatta näinkin ”yksinkertaisessa” asiassa koko keskustelumme voi olla täysin pielessä jos esim näennäinen väkivallan lasku onkin itse asiassa vain parantunutta terveydenhoitoa ja pelastuspalvelua….

 3. JH Says:

  Nämä monimurhaajat ovat tavallaan satunnaisia, mutta yhteistä useimmille niille samoin kuin tyypilliselle satunnaisille kimppuunkävijöille näyttäisi (tilastoja en pysty esittämään) uutisten perusteella olevan eritasoiset psyykkis-sosiaaliset ongelmat yhdistettynä masennuslääkkeiden ja huumeiden käyttöön tai sekakäyttöön. Jokelan ampuja esimerkiksi oli juuri lopettanut masennuslääkkeet. Täällä puhutaan mediassa paljon siitä, miten tällaiset tapaukset voitaisiin huomata ja saada hoitoon ennen lopullista sekoamista.

  Ehkä onkin niin, että tyyppi, joka ennen alkoholisoituneena ja masentuneena rähjäsi naapureiden kanssa ja veti lopulta itsensä liiterissä hirteen, nappailee nyt tabuja viinansa kanssa (tai ilman) ja hilluu raitilla tuli- tai teräaseiden kanssa.

  Kokonaan eri luku on sitten takavuosien syrjäytyneiden ja identiteettikriisistä kärsivien maahanmuuttajanuorten järjestelmällinen alkuperäisväestöön kohdistuva ryöstely ja pahoinpitely, mutta siihen puututtiin, ja se taitaa olla jo laskussa.

  Joka tapauksessa oma vaikutelmani on, että tällä hetkellä varovaisuuteen ja itsepuolustustaitojen kehittämiseen on enemmän syytä kuin aiemmin. Silloin, kun sinäkin vielä asuit Suomessa, joku turhautunut saattoi tulla meille ns. vittuilemaan nakkikioskilla tai taksijonossa, mutta nykyään voi huonolla tuurilla päästä suoraan sairaalakuntoon ilman mitään esipuheita.

 4. heka Says:

  Täälläkin näkyy juttuja siitä miten masennuslääkkeet saattaisivat aiheuttaa itsareita ja näitä murhasekoiluja. Toisaalta musta tuntuu, että täällä joka toinen popsii noita masennuslääkkeitä ja siihen nähden murhasekoiluja on aika vähän.

  Muistan kyllä miten nelisenkymmentä vuotta sitten joku vastaantulija Hesassa mottasi kaveriani naamaan ilman mitään alustavaa vittuilua. Näissä ei-kuolemaan johtavissa jutuissa on minusta vaikeampi keskustella tilastojen avulla, koska tilastot saattavat olla täysin perseestä. Lähes kaikki murhat ja tapot kirjataan ja siten ainakin nämä murhanumerot heijastavat todellisuutta aika hyvin.

 5. JH Says:

  Tuntien joitain sinun kavereitasi saattaisin epäillä, että tuo on johtunut pelkästään kaverisi naamasta ja ollut sikäli täysin perusteltua…

 6. heka Says:

  Huomiossasi saattaa olla vinha perä….. Toisaalta silloin oli aika pimeätä….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: