Esivaalisirkus ….


Vaude – Iowan ja Uuden Hampshiren esivaalit sitten ohi. Mulle ei ole ihan selvää mitä näillä esivaaleilla mitataan – lehdet ppuhuvat tuloksista aivan kuin kyseessä olisi jenkkien presidenttikisa. Ja todellisuudessa ehdokkaat kilpailevat oman puolueensa sisällä oman puolueensa presidenttiehdokkuudesta. Vähän samalla lailla kuin jos Suomessa sekä kokoomuksen ja demareiden pressaehdokkaaksi pyrkijät kiertäisivät ympäri Hesaa samaan aikaan kehumassa itseään omalle jengilleen.

Hillarilla tippa silmässä

Iowassa on 3 miljoona ihmistä, joista noin 2 miljoona on rekisteröitynyt äänestäjiksi. Esivaaleihin ensiksikin osallistui vain 350.000 äänestäjää, joista 116.000 oli republikaaneja ja 235.000 demaria. Mutta äänestäjä voi äänestää esivaaleissa Iowassa vain sen puolueen ehdokkaita jonka äänestäjäksi hän on rekisteröinyt. Loppujen lopuksi vain noin 20% republikaaneista vaivautui äänestämään ja vastaavasti 39% demareista raahautui äänestyskoppiin.

Ja mikä esivaalien poliittisen keskustelun taso? Ehdokkaat koettavat kuulostaa päättäväisiltä ja näyttää olevansa kansanmiehiä ja naisia. Kansa kuuntelee puheita ja taputtaa aina sopivan paikan tullen. Systeemi futaa. Ja nyt, ainakin lehtijuttujen mukaan, Hillaryn voitto Uudessa Hampshiressa saattoi johtui siitä että häneltä pääsi pari kyyneltä irtoamaan päivää tai paria ennen vaaleja. Hetkinen, siis Obama olisi voittanut jos Hillaryltä ei olisi pudonnut pari kyyneltä? Näinkö alkuasukkaat valitsevat Pelottomat Johtajansa?

Ja yksi tuttuni on jo ehtinyt selittämään minulle miten Putin ja Osama bin Laden ovat varmasti jo miettimässä miten he voivat hyökätä jenkkilän kimppuun, jos Vapaaseen Maahan hommataan Itkevä Presidenttitär…

Mä en jaksa kuunnella tätä loputonta tyhjänpäiväisyyksien jauhamista… Ja kirjoitan aiheesta lisää kunhan jaksan taas uudestaan innostua….

Mainokset

7 vastausta to “Esivaalisirkus ….”

 1. JH Says:

  Muistelen lukeneeni ehdokkaiden nimeämisvaiheessa polemiikkia aiheesta nainen ja musta presidenttiehdokkaina. Suurin epäselvyys taisi silloin olla siitä, onko Obama tarpeeksi musta – ja onko Hillary tarpeeksi nainen…

 2. heka Says:

  Joo, mutta täällä on polemiikki on aika uskomatonta kahdella tasolla. Ensteks’ on tuo ”onks se tarpeeksi musta” tyyppinen polemiikki jolla tyypilliset koulusta pudonneet pohtivat maailman menoa. Toisekseen on se armoton vihollisen mustamaalaus – esimerkiksi viime vaaleissa 2004 Vietnamin veteraani, senaattori Max Cleland kuvattiin tyyliin ”ei hän ole mikään sotasankari” vaikka jannulta amputoitiin molemmat jalat (samaan aikaan John Kerryn sotilasuraa Vietnamissa kritisoitiin armottomasti vaikka sekä itse Pusikon Ykä ja varapressa Cheney luistelivat pois Vietnamiin menosta).

  Odotan innolla seuraavaa savupommia. Tämän kampanjan kaksi pikkuista savupommia ovat olleet ”Edwardsilla naksautti sihteerinsä paksuksi” (joka ei ottanut ilmaa siipien alle) ja se että Obama on koulutettu Pakistanissa ’madrassa’ islamilaisissa kouluissa. Juttu lienee totta mutta toisaalta Obama oli silloin kuusivuotias….

 3. Goesta Says:

  Ei niihin esivaaleihin varmaan eläytyä kannata enempää kuin lottoarvontaankaan, koska tulos on yhtä satunnainen. Voi niitä vasemmalla silmällä seurata silti. Ensinnäkin, valitaanhan niissä kaksi finalistia duuniin, jonka haltijalla on vaikutusta maailman asioihin enemmän kuin monella muulla. Toisekseen, ilmiönä prosessi on merkillinen. Pari ensimmäistä osavaltiota saa suhteettoman painon siihen nähden, että niiden asukasluku on vain prosentti koko kansakunnasta. Ikään kuin kisa alkaisi semifinaalilla. Osa esivaaleista ei ole edes oman puolueen sisäisiä, vaan niihin voivat osallistua ulkopuolisetkin. Yhden tuloksen jälkeen jengi rupeaa miettimään, äänestääkö oman puolueen vaalissa vai mennäkö valitsemaan mieleistä vastustajaa, jos oma suosikki näyttää pärjäävän muutenkin, tai jos tämä ei pärjää ollenkaan.

  Publikaanien taistossa mielenkiintoista on nähdä, pääseekö Hukkapää läpi sillä, että kertoo uskovansa Jeesukseen. Jeesushan on viimeisen seitsemän vuoden perusteella varsin vaatimaton poliittinen neuvonantaja. (Konsultoi sekä Bushia että Blairia.) Toinen mielenkiintoinen seurattava kohde on Giuliani: saako bin Laden läpi jo toisen ehdokkaansa peräjälkeen?

 4. Goesta Says:

  Tuolla analyysilla saa vähällä eläytymisellä selville, miten oma kanta on linjassa ehdokkaiden kanssa:

  http://www.wqad.com/Global/link.asp?L=259460

  Havaitsin mm. että olen demokraatti: jokainen demokraatti voitti jokaisen publikaanin. Joudun myös miettimään, mistä suolesta ’gut feel’ suosikkini ovat peräisin: John Edwards hävisi kaikille demokraateille ja John McCain päätyi kokonaiskisassa sijalle 13/14…

 5. heka Says:

  Joten minäkin kokeilin Goestan linkkiä. Mun poliitikkojani ovat sekä Dennis Kucinich että Chris Todd 73:lla pisteellä. Olen kuullut Dennis Kucinichin puhuvan muutaman kerran ja minusta jannu on täysin yliveto koska hän sano asiat niinkuin hän tuntuu ajattelevan (tätähän ei poliitikko saa tehdä USAssa).
  Dennisin paras vastaus oli kun häneltä kysyttiin miksi hän änesti ”patriot act” lakia vastaan – vastaus oli yksinkertainen ”koska minä luin mitä se laki sanoo”.

  Pitäisköhän mun kirjoittaa juttu ”Isänmaanystävä Laista” joka on pikemminkin hyvin epämääräisesti ja hyvin tulkinnanvaraisesti kirjoitettu kansalaisvapauksien rajoittamislaki. Mutta sillä on hyvä nimi, eihän kukaan voi vastustaa Isänmaan Puolustamista, eihän?

 6. Goesta Says:

  Samat kundit olivat kärjessä minullakin, kuitenkin siten, että Kucinichilla oli enemmän pinnoja…

 7. heka Says:

  Ja Kucinich jätti vaalitaistelun pari päivää sitten. Ja tänään hän yrittaa saada Cheney’n syytteeseen virkarikoksista (”impeachment”). Kucinich on mainio veikko…..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: