Kaikki on peloissaan, osa 2. Tosin ilman mitään isompaa syytä ….


Olen kai tullut maininneeksi kuinka peloissaan jengi on Vapaassa Maailmassa? Vanhemmat pelkäävät lastensa tulevan kidnapatuksi tai jonkun seksuaalieläimen uhriksi. Jengi ostaa talonsa ”gated community” asuinalueelta (niissä on talojen ympärille rakennetty aita ja kadun puolella on portti josta pääsee vain asukkaan luvalla sisään) . Ja nyt ollaan niin turvassa ettei paremmasta ole väliä….

Tapa minut ….

Silmiini sattui pari viikkoa sitten kaksi artikkelia väkivallasta New Yorkissa ja Los Angelesissa. Nykissä ei ole ollut näin vähän murhia sitten vuoden 1963 ja uusi murhien vähäisyys ei ole uusi yllätys – murhanumerot ovat olleet laskussa vuodesta 1990 jolloin Nykissä tehtiin uusi ennätys: 2.245 murhaa. Vuonna 2007 tehtiin taas uusi Nykin ennätys: murhia oli enää alle 500. Ja ketkä murhaa ja ketkä murhataan? Murhista pidätetyistä (ei siis välttämättä tuomituista) 95 %:lla oli rikosrekisteri ja murhatuistakin 75%:llä oli värikäs menneisyys. Juttu viittaa siihen, että murhat ovat olleet lähinnä Karhukoplan sisäisiä erimielisyyksiä. Noin 100 murhassa uhri ja murhaaja eivät tunteneet toisiaan ennestään – ja tästähän me olemme kiinnostuneita – satunnainen väkivalta. Eli Njyy Joork on aika turvallinen paikka asua ja vierailla.

Los Angelesissa on sama sävel. Itse Losin kaupungissa (noin 3 miljoonaa asukasta) oli vuonna 2007 nippa nappa alle 400 murhaa – pahimmillaan Losin kaupungissa oli vuonna 1992 noin 1.100 murhaa. Losiksen kunnassa (Los Angeles County, 10 miljoonaa asukasta) oli noin 800 murhaa vuonna 2007. Näistä noin 800 Losin murhasta tiedetään, että 446 uhreista oli ”hispanics” (espanjaa kotikielenään puhuvaa) ja 270 oli mustia, yhteensä siis 716 (90%!) uhreista oli joko mustia tai latinoita – ja kalpeanaamoja murhattiin 69 kappaletta. Tämä musta/latino tilasto viittaa aika paljon siihen, että väkivalta on keskittynyt huumekauppaan ja gangsterismiin (joo, olen tietoinen että tämä on rasistinen lause. Tosiasia on että Losissa mustat ja latinot hoitavat ison osan rikollisuutta. Miksi? Losis on pahasti segregoitunut kaupunki. Köyhien seuduilla koulut ovat perseestä, rehellisiä duuneja on vähän, ja huumekauppa on siten aika luonnollinen työpaikka – yhteiskunta luo tosi rehevän maaperän rikollisuudelle. Jos minä olisin sattunut syntymään Losiksen getoissa niin minäkin olisin luultavasti tekemässä samoja juttuja). Miten jengi kuoli? 642 oli ammuttu kuoliaaksi.

Kaikesta tästä jää ainakin minulle sellainen kuva, että väkivaltärikollisuus on romahtanut tosi komeasti USAssa. Mutta onko näin tosiaan tapahtunut?

Tosiasia tuntuu olevan että todennäköisyys sille, että sinut murhataan on romahtanut.

Mutta sinut murhataan vain jos sinä kuolet. Entä kuinka usein sinut ammutaan melkein kuoliaaksi? Nyt siirrymme arvailuun – minä en enää tiedä mitään todellisia numeroita. Olen lukenut joskus jostain, että Vietnamin sota opetti jenkkien lääkintäsysteemille paljon – kun jotain on ammuttu niin mitä tyypille tehdään siitä eteenpäin. Olen jostain lukenut että jos sinua on ammuttu, niin henkiinjäämisen todennäköisyys on parantunut 1980 luvun jälkeen jotain 75%. Jos näin on, niin jenkkien väkivalta ei olekaan itse asiassa laskenut, mutta ambulanssihommat ovat kehittyneet kiitettävästi.

Suomen murhaluvut ovat muuten noin puolet koko USAn murhista (siis per lärvi lukuina, eli murhia per 100.000 asukasta). Jostain syystä, tai pikemminkin joistakin syistä Suomi on yksi EUn väkivaltaisimpia maita. Tilasto jota satuin lukemaan kertoi että USAn murhaluku on 5,6 murhaa per 100.000 asukasta ja Suomessa 2.9 murhaa per 100.000 asukasta. Noilla edellisen kappaleen numeroilla Losin murhaindeksi olisi 13 (Losin kaupunki) ja 8 (kunta) ja New York City puolestaan 8,2 miljoonalla asukkaallaan saa indeksiksi noin 5.

Minulla ei ole mitään tietoa siitä kuka Suomessa murhaa kenet. Luultavasti aika samalla lailla kuin jenkkilässäkin, eli useimmiten uhri ja murhaaja tuntevat toisensa jo ennestään. Mutta kuinka paljon minun kannattaa olla huolestunut siitä että joku tyyppi tuntematon täräyttää minut hengiltä? Näköjään ei kannata olla aina kauhusta kalpeana. Tilanne ei ole mitenkään synkkä ….

Mainokset

2 vastausta to “Kaikki on peloissaan, osa 2. Tosin ilman mitään isompaa syytä ….”

  1. Goesta Says:

    Suomen murhaluvut ovat Euroopan huipputasoa ja tasavertaiset USA:n valkoisen väen kanssa. Uutisissa oli juttua juuri, että Suomessa pitää pelätä lähinnä perheenisää, ainakin jos se juo viinaa, ja hintojen laskun jälkeen sehän juo entistä enemmän. Joskus ensiapukurssilla jäi vetäjän lausahduksena mieleen, että yleisin murha-ase meillä on keittiöveitsi.

  2. heka Says:

    Joo, Suomen ja USA luvut ovat muistaakseni jokseenkin samansuuntaisia. Samoin on myös juttu sen suhteen ketä tarttee pelätä – jenkkilässä todennäköisyys sille että sinut tappoi tuntematon tyyppi on jotain 14%:n luokkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: