Vaalipiirit Vapaassa Maassa – demokratiaa Länsi-Leningradissa.


Vaalipiirin piirtäminen on taidetta Vapaassa Maailmassa. Alkuasukkaiden käyttämä termi on ”gerrymandering” – kuuklee joutessasi ”wiki gerrymandering” tai lue tämä The Economist’in artikkeli. Gerrymandering’in idea on piirtää vaalipiirit siten, että maksimoit oman puolueesi ehdokkaiden valinnat.

New York, 12. vaalipiiri

Yllä on New Yorkin 12. vaalipiiri hieman tummempana piirrettynä. En tiedä onko vaalipiiri kansanvaltalaisten vai tasavaltalaisten, mutta teoreettisena ajatuksena on piirtää vaalipiirin rajat niin että oman puolueen ehdokas saa yhden äänen enemmän kuin vihollispuolueen ehdokas. Vaalipiirit piirretään uusiksi joka 10. vuosi, aina väestölaskennan jälkeen.

Floridan yksi vaalipiiri

Tässä yllä on vaalipiiritaidetta Floridasta.

Koko systeemi on eriskummallinen venkura. Kuten ovat myös vaalien tulokset. Vanhat pierut valitaan lähes aina uudestaan.

Valittu valitaan uudestaan.

Ylläolevan kuvan lähde on http://www.fairvote.org/?page=1480 Jos kuukleet juttua niin incumbent on vallassa oleva jannu ja re-election tai reelection on uudet vaalit.

Jenkkien vaalisysteemi on kopioitu suoraan Leningradista, Päällisin puolin systeemi on ihan jess, kansa saa äänestää ja ehdokkaita on, mutta jossain juttu mättää pahemman kerran. Mikään demokratia ei voi tuottaa lähes 100% uudestaan valintaa. Paitsi Neuvostoliitossa ja Saddamin Irakissa…..

Mainokset

Yksi vastaus to “Vaalipiirit Vapaassa Maassa – demokratiaa Länsi-Leningradissa.”

  1. Viritetty vaalisysteemi, osa 3. « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

    […] Lisäys 2008.11.03 Toisaalta perinteinen vaalikusetus on “gerrymandering”, jolla vaalipiirien rajat piirretään siten, että sillä turvataan puolueelle lähes pomminvarma äänestäjäkunta.  Olen aiemmin kirjoittanut enemmän tästä kusetyksesta https://heka.wordpress.com/2008/01/28/vaalipiirit-vapaassa-maassa-demokratiaa-lansi-leningradissa/ […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: