Shekkimaa.


Otsikkoni sai syntynsä lukemastani Uuden Suomen artikkelista ”Faksimaa” jossa Päivi Munter kertoi jenkkien fakseista. http://www.uusisuomi.fi/blogit/paivimunter/faksimaa. Minusta juttu on tosi hyvä ja se kuvaa jenkkilän todellisuutta hyvin ja oleelisesti hillitymmin kuin mitä minä osaan koskaan tehdä.

Pankki.  Siis minne talletetaan rahaa ja josta haetaan rahaa.  Alkuasukkaiden pankkisysteemi on ihan perseestä. Ei tilisiirtoja ja kaikki maksut ovat shekkeinä (plus kirjekuori plus postimerkki plus postilaatikko). Tulinko maininneeksi että systeemi on ihan perseestä?

shekki!

Jenkit maksavat melkein kaikki juttunsa shekeillä.  Menet supermarkettiin ja kassajonossa edessäsi on tyyppi jonka ostoksia kassa skannaa ja hakkaa hädissään.Ja lopussa kiitos, ja loppusumma, seisoo.  Tyyppi katsoo kassaa hämmästyneenä ”ai, tartteeks’ nää ostokset vielä maksaakin?” ja pikkuhiljaa käsilaukusta löytyy löytyy shekkivihko, ja käsilaukusta löytyy kuulakärkikynä ja käsilaukusta löytyy lukulasit. Pikkuhiljaa shekkiin kirjoitetaan kaupan nimi, päivämäärä, summa numeroina, summa kirjoitettuna sanoilla, ja nimikirjoitus (nimikirjoitusvimma on alkanut huvittaa minua – viimeiset pari vuotta olen allekirjoittanut kaikki luottokorttilappuseni ”Mitä Vittua?” ja kukaan ei ole puuttunut asiaan. Itse asiassa olen kirjoittanut luottokorttini allekirjoitusosaan ”see Photo ID” jota kukaan ei ole sattunut huomaamaan.  Ellen ole ihan väärässä niin (kymmeniä?) vuosia sitten Iltasanomat (tai joku muu lehti) laittoi bussin kuukausikorttiin sianpään kuvan. Kukaan ei huomannut sitäkään).  Shekit, shekit.  Jenkkilä, maailman kehiittynein tietokone- ja kulttuurimaa, pyörii edelleen tyylikkäästi shekkien avulla.

Jenkkien shekkihimmeli on täysin järjenvastaista.  Jenkit eivät ole vielä huomanneet sitä.

Perverssi Juttu Yksi. Tarttis’ saada bensaa kärryyn.  ARCOn huoltoasemalla (lähin Gazprom asema on 15 kilsan päässä!) luottokortit eivät kelpaa.  Käteinen kelpaa. Pankkikortti kelpaa.  Jos maksat käteisellä, niin saat parasta superlöpöä hintaan USD3,30 per gallona eli noin USD 0,87 per litra, eli noin €0.60 per litra. Toivottavasti matematiikkani meni oikein). Nyt kun maksat käteisellä, niin bensa-asema saa seteleitä.  Joskus myöhemmin bensa-asemalle tulee turvayhtiön panssariauto, joka kerää ja vie setelit pankkiin. Jengi tuhraa aikaa ja tupakkaa sählätessään setelien kanssa.  Mutta jos haluankin maksaa pankkikortilla, joka ei vaadi panssariautoja ja sähläystä, niin minua rangaistaan USD0,50 laskutuslisällä.  Systeemi rohkaisee typerää tehotonta maksutapaa.

Puoli taalaa sinne tänne ei ole mikään iso juttu, erityisesti koska juuri kukaan ei lue pikkuprintillä kirjoitettuja yksityiskohtia, paitsi runkut niinkuin minä.

Perverssi Kaksi. Shekkitarina paranee edelleen.  Jos maksan sinulle sadan taalan pikkuvippini, niin se tapahtuu joko käteisenä tai shekillä.  Saat shekkini, kiikutat sen pankkiisi, täytät talletuslomakkeen (nimesi, päivämäärä, summa, tilisi numero), keskustelet pankkityypin kanssa (miten menee, mikä on päivän sää, ikäänkuin se olisi yllätys sinulle tai hänelle) ja sinulle kerrotaan että asia on hoidettu (paitsi jos shekki on vähän isompi).  Seuraavana yönä tapahtuu maaginen sähköinen tilisiirto, ja raha siirtyy tililtä toiselle.  Mutta se paperishekki siirtyy pikkuhiljaa maksajan pankista vastaanottajan pankkiin, jossa joku tunkee shekin samaan kirjekuoreen tiliotteesi kanssa ja noin kuukautta myöhemmin olet saanut oman shekkisi takaisin hypisteltäväksi.  Tämä kivulias systeemi ei maksa sinulle tai kaverillesi mitään.

Jenkkien paperishekkien siirto paikasta toiseen on iso homma. Joka yö lentokoneet lentävät ympäri jenkkiä hinaamassa paperishekkkejä paikasta Aaa paikkaan Bee. Koko rumba on täysin järjenvastainen. Mutta jenkit ovat tyytyväisiä juttuun.

Kulttuurillisesti jenkit vartioivat tarmokkaasti erilaisia tietoja itsestään.  Ykkösenä ovat Sosiaaliturvatunnus (”älä ikinä kerro siä kenellekään”),  pankkitilisi numero (”jeesus, jos kukaan saisi sen selville.” Paitsi että se on kirjoitettu jokaiseen shekkiisi), kotiosoitteesi, ja ennenkaikkea älä kerro kenellekään kännykkäsi numeroa – olet todella hyvä uskottu ystävä jos saat tietää kaverisi kännykän numeron. Vaude.

Miksi jengi ei tee tilisiirtoja?  Kaksi syytä.  Yksi: Tilisiirtoon tarvittaan tilisiirtolomake, johon kirjoitat paitsi kaikki omat tietosi (nimi, kotiosoite,  pankkikoodi, tilikoodi, pankin nimi ja osoite, puhelinnumero, jne) niin myös vastaanottajan kaikki tiedot )sama rumba uudestaan). Kaksi: rahan lähettäjä maksaa jotain USD20+ lähetysmaksun ja vastaanottaja maksaa samaa luokkaa olevan vastaanottomaksun.  Maksua seuraavana yönä raha siirtyy tililtä toisella, aivan kuten paperishekinkin kanssa, mutta sinä maksat maltaita siitä, että olet säästänyt pankilta helvetinmoisen määrän typerää sähläystä paperishekkien kanssa. Hommassa ei ole mitään hevon vitun järkeä.

Jenkkien pankkisysteemi on täysin järjenvastainen, ja se ei ole mikään pikkujuttu. Ellen ole ihan väärässä niin vasta noin vuosi sitten ensimmäistä kertaa jenkeissä tapahtui  pankkitapahtumissa enemmän tilisiirtoja kuin shekkitapahtumia.  Minä veikkaan että kuluttajatasolla pankkitapahtumat ovat edelleen yli 99% paperishekeillä.

Ja loppuun tosi hyvä anekdootti.  Pankki soitti minulle kertoakseen että en ole maksanut asuntolainaani.  Minä olen kirjanpitoni mukaan lähettänyt heille shekin jo kuukausi sitten, mutta shekki on näköjään hävinnyt.  Pankin tyyppi kertoi että voin toki tehdä ”pay by phone” tilitapahtuman joka maksaa minulle USD10.  Otin esille shekin ja kerroin pankin tyypille mitä koodeja lukee shekin alareunassa (”ensin shekin numero, sitten pankin tunnus ja lopuksi tilini numero”, numeroiden järjestys oli tyypin mielestä tärkeää – huomaa että kuvan shekissä järjestys on toinen. Standardointi ei ole koskaan ollut lähellä jenkkien sydäntä).Miksi tämänumerojärjestys oli tärkeää?  Koska typpi kertoi minulle että he kirjoittavat (toivottavasti tietokoneella) minun shekkini heille itselleen, ja sitten he tallettavat sen pankkiinsa, ihan kuin he olisivat saaneet sen minulta kirjekuoressa, ja systeemi toimii.  Mikä sirkus! Sen sijaan että jenkit rakentaisivat paremman pankkisysteemin, he keksivät ihmeellisiä, ja jotenkin aika ihailtavia, shekinkirjoitusysteemeitä. Loppujen lopuksi minun ei tarvinnut kirjoittaa shekkiä, tunkea sitä kirjekuoreen, hankkia postimerkiä ja löytää jostain postilaatikkoa. Tällä lailla katsoen systeemi toimi hemmetin hyvin.  Toisaalta tilisiirto olisi ollut oleellisesti yksinkertaisempi viritys.

Mainokset

4 vastausta to “Shekkimaa.”

 1. amerikkalainen Says:

  Itse en ole USAssa pankissa sen jalkeen kaynyt kun joskus maahan muutti ja tilin avasi. Laskut maksaa katevasti verkkopankissa ja rahan siirtaminen kaverin tilillekin tapahtuu helposti tata kautta. Jos tarvitsee niin shekkeja ja jopa kateista rahaa voi tallettaa omalle tilille pankkiautomaatilla 24/7. Jos shekkeja haluaa kayttaa niin ne voi jattaa omaan postilaatikkoon koska tassa maassa lahteva posti noudetaan kotoa. Ja ainakaan minun pankki ei laheta shekkeja takaisin vaan skannaa ja pistaa ne verkkoon nahtavaksi.

  Kayttajalle pankkipalvelut nayttavat taalla suunnilleen samalta kuin Suomessa. Se on totta etta kulissien takana alkeelliset shekit viela (hitaasti) liikkuvat. Jarjestelma on johtanut myos kilpailevien systeemien syntyyn: kuka tahansa voi avata PayPal tilin ja raha liikkuu sahkoisesti ihmisten valilla.

 2. heka Says:

  Soitin juuri pankkini (WaMu – Washington Mutual) ja kysyin mitä maksaa tilisiirto Bank of American tilille. Se ei maksa mitään. Soitin Bank of American konttoriin, joka on 30 metrin päässä WaMusta. Näinpäin tilisiirto maksaa USD12.

  WaMun hieno homma on se, että jos siirrät rahaa jonkun toisen tilille WaMussa, niin kuitissa on paitsi sinun niin myös vastaanottajan saldotiedot.

  Tosi juttu, että jotkut pankit skannaavat shekkinsä ja niitä voi töllistellä verkosssa. Samoin se että posti paitsi tuo niin se myös vie postilaatikosta – se on hyvin kätsä viritys.

  PayPal on tosi kova sana. Mulla on pari jannua vääntämässä koodia Pakistanissa, ja palkka menee kätsysti sinne PayPalin kautta. Pankkisiirrot ja shekit olisivat tehneet jutun aivan liian vaikeaksi.

 3. Goesta Says:

  « WaMun hieno homma on se, että jos siirrät rahaa jonkun toisen tilille WaMussa, niin kuitissa on paitsi sinun niin myös vastaanottajan saldotiedot.»

  – Voinko tarkistaa siis maksuvalmiutesi lähettämällä sinulle yhden dollarin?

 4. heka Says:

  Voit mutta sun tarttee ensin hommata itsellesi tili WaMuun. Nyt kun sulla on tili, niin laita taala mun tililleni ja saat selville saldoni. En usko että homma futaa minkään muun pankin kautta.
  Yhden ainoan kerran pankkivirkailija on huomannut tämän jutun ja hän mustasi kuulakärkikynällä sen vieraan tilin saldon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: