Laittomat maahanmuuttajat. Osa 2.


Kirjoitin viime kesäkuussa tästä aiheesta, koska satuin käymään Kalifornian ja Meksikon rajalla.  Musta on kova juttu ajaa kohti Meksikon rajaa. Kun tulet lähelle rajaa niin tienviitoissa alkaa lukea ”International Border”. Jännitys lisääntyy kun kansainvälinen raja lähestyy – mihinköhän maahan tässä vielä joudutaan? Meksikon puolella jengiä ei pidetä jännityksessä – jos siellä sattuu olemaan tienviittoja niin niissä sanotaan suoraan kyseessä olevan USA.

Laittomat maahanmuuttajat ovat iso juttu näissä vaaleissa – alkuasukkaat huutavat ja kiljuvat käsityksiään aiheesta (”se on niin väärin”, ”he ovat rikkoneet lakia” jne). Vapaassa Maailmassa on noin 300 miljoonaa hyypiötä, joista joku 13 miljoonaa on täällä laittomasti (arviot heidän määrästään heittelevät poskettomasti).  Rakennustyömailla, maatiloilla, ravintoloiden keittiöissä, kodinhoitajina jne suurin osa jengistä on laittomia (mikä tahansa puuha, jossa ei tartte pukua ja skragaa ja jossa joutuu hikoilemaan).  Poliitikot huutavat ja kiljuvat, kansa huutaa ja kiljuu – laittomat maahanmuuttajat on iso ongelma ja sille tarttee tehdä heti välittömästi jotain.

Työvoimatoimisto.

Ja jengi on ottanut tosi tiukan linjan.  Tässä tyypillinen ratkaisu  ”vittu, miten me hoidetaan laittomat maahanmuuttajat?” ongelmaan-  homma on hoidettu seuraavalla tavalla Malibussa. Yksi ongelma on se, että jengi lupaa LaMa jengille (”LAittomat MAahanmuuttajat”)  esim $12/tunti puutarhatöistä ja illansuussa isäntä ilmoittaa että $8 riittää ihan hyvin.  Toinen ongelma on se että jos LaMa jengi luuhaa kadunkulmissa odottamassa duunia, niin jossain vaiheessa he haluavat käydä kusella ja silleen ja se ei ole kaunista katseltavaa tai haisteltavaa. Jutussa on paljon erilaisia ongelmia.

Vapaan Maailman jengi keksi hienon ratkaisun tyypillisellä amerikkalaisella tavalla. Kuvassa näkyvä Työvoimatoimiston parakki on piilotettu salakavalasti Malibun kaupungintalon ja poliisiaseman väliin (huomaa vasemman laidan liikennemerkki joka ohjaa jengin työvoimatoimiston ohi sheriffien puheille).  Duunin pummaaminen kadun vieressä on sakotettava juttu.  LaMa ei saa ottaa duunia.  LaMaa ei saa ottaa duuniin.  Sen kunniaksi kaupunki sopi poliisin kanssa että LaMat saavat etsiä duunia ja jengi saa hakea LaMaa duuniin poliisaseman vieressä ja poliisi ei puutu asiaan mitenkään. LaMat voivat tulla parakkiin hakemaan duunia ja jengi voi tulla sinne hakemaan duunareita. Aika uskomaton juttu.

Mutta itse asiassa ratkaisu on aika fiksu, ja siinä näkyy selvänä yksi Vapaan Maailman  todella mielenkiintoinen tunnusmerkki – jengin puheilla ja tekemisillä ei ole mitään tekemistä keskenään.  Ilkeät ja turhan kriittiset ihmiset voisivat kutsua tätä kaksinaamaisuudeksi.

Todellisuudessa kaikki kiljuminen LaMa jengistä on puhdasta paskaa.  Totta kai LaMat ovat laittomasti Vapaassa Maailmassa. Todellisuudessa heidän on anettu tulla tänne duuniin kenenkään sanomatta heille ääneen tervetuloa.  Aikaisemmin (10 vuotta sitten) systeemi oli yksinkertainen. Kun otit tyypiin duuniin, niin sinä ja duunari täytitte ja allekirjoititte lomakkeen jossa yksi vannoi olevansa oikeutettu tekemään duunia jenkkilässä ja toinen vannoi nähneensä työtekijän paperit joista kävi selville että kaikki on laillista. Lomakkeen liitteenä ei ollut mitään kopioita mistään. Lomake piti arkistoida kolmeksi vuodeksi ja sitten sen sai tuhota (tämä on kova juttu, joissakin osavaltioissa joudut näyttämään henkarin kun ostat aseen ja myyjän tarttee säilyttää paperit ja todisteet jopa kivuliaat 24 tuntia). Nyt paperisota ja todisteiden hankkiminen on kiristynyt katastrofaalisen hankalaksi ja kalliiksi. Nykyään työnantaja joutuu tarkistamaan työntekijän sotu tunnuksen oikeellisuuden huipputeknologialla heti  työhönottovaiheessa: työntekijä sanoo hänen sotu tunnuksensa olevan 123-45-6789 ja työnantaja soittaa johonkin liittovaltion puhelinnumeroon, näppäilee sotun ja kuulee joko ”sotu on olemassa” tai ”sotu ei ole olemassa”. Kukaan ei tarkista sukunimiä tai muita vaikeita tunnisteita.  Kaikki Vapaan Maailman systeemit perustuvat siihen että jengi ui rajan yli tänne duuniin.  Kaikki huuto ja kiljuminen on puhdasta pelleilyä.

Suomalaisittain uskomaton juttu on se että kaikki tietävät kiljumisen olevan pelleilyä.  Ja siitä huolimatta jengi jaksaa kiljua ja huutaa ja mellastaa. Meksikolaiset (ja muut) ovat karanneet Vapaaseen Maailmaan kautta aikojen. Nyt olet Vapaassa Maailmassa, niin kaikki täällä syntyneet kakarat ovat automaattisesti USAn kansalaisia. Laki sanoo että jos iskä tai äiti saadaan kiinni, niin heidät pitää karkoittaa maasta.  Käytännössä homma menee hankalaksi, koska heillä on talo, ja USAn kansalaiskakarat ovat koulussa ja silleen – vanhemmat voidaan karkoittaa mutta lapsia ei voi. Eli tarttee keksiä jotain muuta.

Los Angelesin kaupungin työntekijät eivät saa kertoa kenellekään, ei edes viranomaisille, jos he saavat selville jonkun olevan LaMa.  Sama juttu koskee terveydenhoitojengiä. Sama juttu koskee koulujengiä.  Poliisi ei saa ottaa selville pidätetyn maassaololupia (mutta  uutena kuvioina vankilajengi saa tutkia lusivan jengin maassaololupia). Tämä on järkevää, koska jos et voi mennä sairaalaan tai kertoa poliisille rikoksista jos sinut saatetaan sen takia heittää ulos maasta, niin jengin tarttuvat taudit lisääntyvät ja rikolliset voivat hillua vapaasti.

Vapaan Maailman ongelmana on antaa duunareiden tulla laittomasti maahan ja samaan aikaan teeskennellä että heidät sekä pitää heittää ulos että heidän täytyy jäädä tänne.  Joskus tasapainotteleminen on hankalaa jos samaan aikaan ei saa nauraa tai virnistellä.

Poliitikot pelkäävät karvalakkikansan mielipiteitä. Karvalakkijengillä on meksikolainen lastenhoitaja ja puutarhanhoitaja. Kun he menevät ravintolaan, niin tarjoilija on tyypillisesti ei-laiton mutta busboy (joka putsaa pöydät ja hoitaa juomavedet ja muut perustarvikkeet) on lähes aina LaMa. Karvalakkijengi on tyytyväinen palveluun raflassa, ja sitten funtsattuaan maailman menoa he äänestävät poliitikkoa joka lupaa heittää lastenhoitajat, puutarhanhoitajat ja ravintolajengin ulos maasta.

Tässä lisäys 2-11-2008… New York Timeksestä artikkelista http://www.nytimes.com/2007/06/03/business/yourmoney/03view.html löytyi tällainen tilasto siitä mihin ammatteihin LaMat menevät duuniin (joka on tietenkin erijuttu kuin tilasto siitä montako prosenttia rakennustyömään jengistä on LaMaa)

Mihin duuneihin LaMat menevät?

Mainokset

3 vastausta to “Laittomat maahanmuuttajat. Osa 2.”

 1. amerikkalainen Says:

  Toisin kuin yleensa ihmiset luulee, niin LaMat maksavat tunnollisemmin veroja (ja myos kayttavat vahemman yhteiskunnan palveluja) kuin USA:n kansalaiset. Tasta on oikein tehty tilastotutkimuksia ja summa jonka valtio/osavaltio saastaa pitamalla tietyn osan kansaa statuksella ”laiton” oli valtavan suuri. Toinen juuri oppimani tilastotieto oli, etta puolet maan maataloustyovoimasta on ”laitonta”. Tottakai LaMat tulisivat tanne mielummin virallisten rajanylityspaikkojen lapi mutta vaikka heidat halutaan tanne toihin niin heidan halutaan juoksevan toihin aavikon lapi. Vai oletteko koskaan kuulleet etta kirvesmies, kokki tai maanviljelija olisi saanut USA:n tyoviisumin? Tosin tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti kun jaa sato korjaamatta, talot rakentamatta ja ruuat valmistamatta.

 2. heka Says:

  Joo, olen lukenut samansuuntaisia juttuja. Muistaakseni SoTu systeemissä ”tuntemattomalle tai väärälle sotu.numerolle” maksetut verot kerätään erilliselle tilille odottamaan ratkaisua – tilillä on muistaakseni jotain 580 miljardia dollaria (eli muutama vuosi Irak sodan kustannuksia). Juttu oli joko NY Timeksess tai Wall Street Journalissa, mutten enää löydä viitettä.

  NY Timeksessä oli taustaa valoittava artikkeli http://www.nytimes.com/2007/06/03/business/yourmoney/03view.html jossa mainitaan mm ”About 20 percent of illegal immigrants work in construction, 17 percent in leisure and hospitality industries, 14 percent in manufacturing and 11 percent in wholesale and retail trade.”. Toisinpäin laskettuna arvelisin että rakennustyömailla Kaliforniassa yli 50% jengistä on LaMaa, sama tilanne ravintoloissa, puutarhureissa ja hanttihommissa.

 3. heka Says:

  Laitoin juuri tämän artikkelin loppuun kuvan siitä mikä prosentti LaMa jengistä on hakeutunut mihinkin ammattiryhmään – se tulee tuosta NY Timeksen artikkelista (jota ehkä ei pääse lukemaan olematta lehden tilaaja. Voin lähettöö artikkelin PDF failina pyydettäessä)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: