Kustannusarvio oli melkein oikein.


Vuonna 2003 Pusikon Ykä arvioi Irakin sodan tulevan maksamaan jotain 50.000 miljoonan taalan luokkaa ($50 billion).  Yksi Ykän omista kundeista arvioi sodan tulevan ehkä maksamaan 200.000 miljoonaa ($200 billion) – ja jannu sai kenkää.  Nyt yleiset arviot ovat jossain vähän alle 2.000.000 miljoonaa ($2 trillion) mutta taloustieteen Nobelin saanut Joseph Stiglizt (jonka tälle viimevuotiselle $2.000.0000 arviolle naurettiin, muttei nykyään vähemmin) arvioi nyt kustannukseksi tulevan jotain 3.000.000 taalaa ($3 trillion)

Kortsut säästävät ihmishenkiä.

Huh?  Liikaa nollia.  Paljonko tuo on jossain ymmärrettävässä muodossa? Vapaassa Maailmassa asuu noin 300 miljoonaa ihmistä.  Jos Stiglitzin 3.000.000 on oikein, niin se tekee $10.000 per nenä, mukaanluettuna vauvat ja vanhukset.  Toisaalta vuonna 2006 veronmaksajia (ihmisiä) oli 134 miljoonaa.  Sodan kustannus on yli $22.000 per veronmaksaja.  Paitsi että se on paljon rahaa, niin myös kustannusarvio on tullut ylitettyä hikiset 60 kertaa. Paul Wolfowitz, yksi Irakin sodan arkkitehdeistä, arveli että Irak voi maksaa uudelleenrakentamisensa öljytuloillaan. Heh heh.

Hämmästyttävää on se että tästä ei juuri tunnu syntyvän mitään keskustelua (Vapaassa Maailmassa), vaikka heidän lompakollaan on käyty pahemman kerran.  Ketään ei tietenkään kiinnosta miten monta irakilaista on kuollut ja kuolee, ketään ei kiinnosta Irakin pakolaiset (nykyään luku lienee jotain 2 miljoona paossa Irakin sisällä ja toiset 2 miljoonaa Irakin ulkopuolella – se on paljon lössiä).  Jostain syystä Vapaat Ihmiset eivät jaksa kiinnostua edes omasta lompakostaan …  Jotain mättää …

Mutta jengi on valppaana miettimässä sitä, että Obama Barackin toinen nimi on Hussein.  Se on vakava juttu. Ja vihdoinkin juttu, jossa ei ole noita nollia ja jonka takia tarttis muistella mitä joku sanoi pari vuotta sitten….

Lähde: Artikkeli Guardian’issa 28.2.2008 (Stiglizt’in haastattelu) plus omintakeista KVG duunia.

Mainokset

4 vastausta to “Kustannusarvio oli melkein oikein.”

 1. Goesta Says:

  Aiheeseen varmaan ollaan kyllästyneitä ja toivotaan, että se menee pois, kun sitä ei ole huomaavinaan. Jahuun etusivun 7 valitun uutisotsikon joukossa oli ’Iraq’ kerran tai pari neljän vuoden ajan mutta ei ole enää. Pitää olla iso asia, että ylittää kynnyksen. Toinen syy voi olla, että luvuissa on niin monta nollaa, ettei niitä kukaan enää miellä. Eräässä toisessa jutussa Stiglitz tekee niistä kansantajuisempia:

  « NEWSWEEK: How much is $3 trillion over the course of 50 years? What else could the U.S. have done with that money?
  Stiglitz: You can look at it and say, ”This is a small percentage of a rich economy,” or you can look at things like the proposed children’s health-insurance program that was recently vetoed as too expensive—that can be measured in the cost of days of fighting in Iraq. Funding for a major autism research effort is equal to hours of fighting. Bush has said there’s a ”giant hole” in our Social Security program, but for one sixth the cost of the war in Iraq, we could have fixed Social Security for the next 50 to 75 years.»

  Täytyy tehdä valintoja, kun raha ei riitä kaikkeen.

 2. heka Says:

  Kyllästyneisyys? Se edellyttäisi jotain aktiivista valintaa. Musta tuntuu, että kyseessä on pikemminkin joku ”cognitive dissonance” tyyppinen ilmiö, eli todellisuus ja oma ajatusmaailma ovat niin isossa ristiriidassa, että jengi vetäytyy ihan hiljaa takaisin katsomaan koripalloa teeveessä, koska Irak on liian vaikeasti sulatettava juttu.

  Liian monta nollaa, eli yksi nollaa, on todellisuutta. Jengi on paitsi täysin numerotaidotonta niin myös lukutaidotonta. 80-luvulla UCLAn pisneskoulussa kyselin opiskelijakavereiltani (”tunne vihollisesi” kysely) paljonko Neukkulassa on jengiä, (a) 25 miljoonaa, (b) 250 miljoonaa vai (c) 2.500 miljoonaa? Vastaukset menivät aika tarkkaan satunnaisesti – jengillä ei ollut mitään tajua numeroista.
  Minulle oli yllätys että Vapaan Maailman valiojengi oli täysin pihalla. UCLAn pisneskouluun, nykyään Anderson School of jotain, ei ole ihan helppo päästä, joten olin tekemisissä jossain märin fiksun jengin kanssa….

 3. Goesta Says:

  Mitä lie dis-assosiaatiota mutta en jaksa seurata Irak-uutisia enää itse. – Tsekkasitko tiesivätkö opiskelutoverisi kuinka monta nollaa USA:n asukasluvussa on?

 4. heka Says:

  Irak on mielenkiintoinen koska on kiva katella, miten jengiä kusetetaan katsomaan muualle. Pusikon Ykä puhui pari päivää sitten Darfurin pakolaisista ja miten niitä pitää auttaa. Jannu ei muistanut puhua Irakin 2 miljoonasta ulkomaille karanneesta pakolaisesta eikä toisesta 2 miljoonasta pakolaisesta Irakin sisällä. Ja jengi on nyt huolestunut Darfurista.
  Voisin muuta lyödä satasen vetoa siitä että enemmistö Vapaan Maailman jengistä ei osaisi sijoittaa Darfuria edes oikealle mantereelle…..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: