Ostoskärryindeksi: Lama pahenee mutta laman viihdearvo nousee….


The Economist lehdellä on BigMäc indeksi – he tarkistavat valuuttakursseja BigMäc’in hintoja vertaamalla.  Mun tarttee varmaan aloittaa ostokärryindeksi.  Kodittomien lukumäärä heijastaa Vapaassa Maailmassa hyvin talouden tilaa.  Miten tunnistat kodittoman?  He hehkuvat vihjeitä – nokoset kahvilassa, isompi reppu kuin muilla, erilainen ostoskärry kuin tavallisella jurballa.  Tässä uuden kodittoman ostoskärryviritys viime viikonloppuna.

ostoskärry nro 01

Malibun Tähtivuohi ( Starbucks) on ainoa kahvila noin 12 kilsan säteellä. Itse kuppila on uskomattoman ynseä ja likainen paskahuusi.  Paskahuusi koska se yrittää olla koppavan trendimäinen, ja se menee perseelleen paitsi kahvin maun niin myös putiikin puhtauden, henkilökunnan vittumaisuuden (mulle tulee varusmiesaikani intissä mieleen) ja kovaäänisen diskomusiikin suhteen.  Toisaalta Tähtivuohi on ainoa kahvila 12 kilsan säteellä.  Ja siksi juppikuppilaan ilmestyy kodittomia. Täältä on tie länteen, pohjoiseen, ja itään.  Etelässä on kylmää vettä jossa voi surffata.  Muita vaihtoehtoja ei ole – KVG filosofian mukainen kuuklen kartta on [tässä]. Supertarkkoja ilmavalokuvia on [tässä] (Kuvassa oleva HOW’S Trancas supermarketin parkkipaidan vasemmassa reunassa on Tähtivuohi). Kodittomille tämä on yksi pakollinen pysäkki matkalla ei-mistään jonnekin ei-mihinkään.

MUTU eli MUsta Tuntuu tutkimus sanoo että kodittominen ihmisten määrä on lisääntymässä. Tähtivuohessa on nyt aamulla jengiä joka nukkuu kahvilan pöytien ääressä noin 5 päivää per viikko.  Muutama kuukausi sitten luku oli ehkä päivä per kaksi viikkoa.  Jotain on muuttunut….

Vapaa Maailma on mielenkiintoinen markkinatalous.  Koska elämän turvapaikkoja on vähän, niin talouden tilanne heijastuu heti völitömästi kaduille. Yksi hyvä Vapaan Maailman talouden indikaattori on jengi joka työntää koko maallisen omaisuutensa kärryissään kadulla. Ostoskärrysi on kuukauden palkkasi päässä (”The shopping cart is one month’s paycheck away”).

(mutta toisaalta kodittomien määrä heijastaa myös kansan mielenterveyttä – Ronald Reagan heitti aikanaan jengiä mielisairaaloista kaduille, ja se näkyy kaduilla edelleenkin.  Iso osa ostoskärryjengiä (75%?) on ilmiselvästi henkisesti häiriintymyttä porukkaa joka pitäisi palauttaa hoitoon.  Minä yritän seurata loppua 25%, eli tervettä jengiä joka on nyt koditonta.  Tämän jutun kuvan kärrynomistaja on selvästi hoitoa tarvitseva tyyppi joten sikäli tämä juttuni on ainakin kuvitukseltaan harhaanjohtava ja epärehellinen.  Toisaalta minulla ei satu olemaan kuvaa naisesta, joka tulee aamu kuuden ja seitsemän välillä Tähtivuoheen, ostaa kahvikupin ja nukahtaa pöydän ääreen.  Minun arvaukseni on että hän nukkuu joko autossaan parkkipaikalla tai sitten hänellä on laavu metsässä kuppilan lähellä)

Tää on jännä maa.  Jengin ajatusmaailma on todella täysin erilainen kuin Suomessa.  Se on tietenkin arvomaailmakysymys mikä ajattelutapa futaa paremmin.  Vaikea sanoa, tai sitten ei.  Mutta tämä systeemi futaa jotenkuten, ja tässä söperryksessä on myös hyviä puolia (mulla on joskus kivaa olla täällä), mutta loppuarvosana on aika perseestä – tämä systeemi on menossa pikkuhiljaa alas, ja äänestäjäsopulit eivät luultavasti koskaan ryhdistäydy ja äänestä uutta jengiä valtaan.  Musta tuntuu että muut yhteiskunnat, kuten EU, pikkuhiljaa alkavat oikeutetusti kilpailla pois Vapaan Maailman systeemin johtopaikkoja.  Jossain vaiheessa Vapaa Maailma oli jonkinlainen demokratian kukkanen, nyt Guantanamo Bayn ja Irakin kanssa kaikki Vapaan Maailman hehkuttelu jonkinlaisesta moraalisesta johtopaikasta ovat lähinnä huono vitsi….

Ja ostoskärryt saattavat olla hyvä indeksi.  Ja samoin jengi joka ottaa nokosia Tähtivuohessa.  Mun varmaan tarttis kehitellä ja ennenkaikkea dokumentoida Tähtivuoden asiakkaisiin perustuvaa Vapaan Maailman talouden indeksiä.

Mutta eikös olekin taiteellinen ostoskärryviritelmä?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: