Pravda Moskovasta sanoo: Hau aar duuing? Aim greit ….


Kirjoitin tämän jutun siksi, että jenkkien tiedonvälitys tuntuu perustuvan (Vennamoa lainatakseni) köyhän kansan kusetukseen.  Tähän asti minusta on tuntunut, että New York TImes on lehti, joka on suhteellisen ”rehellinen”, eli yrittää kertoa jutut niinkuin ne ovat.  Vituttaa olla taas kerran väärässä….

Vapaan Maailman koululaisia on testattu.  Kahdeksasluokkalaisia, eli noin 14 vuotta vanhojen kakaroiden kirjoituskykyä arvosteltiin.  Surkeata luettavaa.  Mutta jotenkin paras juttu oli tänään New York Times’issa, jossa itse lehtimiehet eivät huomanneet miten surkeasti koko juttu meni.  Joko koululaiset eivät osaa kirjoittaa, tai lehtimiehet eivät osaa lukea, tai molemmat ovat totta.

NYTimes Kirjoitustesti

Tässä linkki tähän NY Times [juttuun]. Luin itse jutun – sen mukaan jenkkien kirjoitustaito on aika surkeaa (kirjoitustaito siis kykynä ilmaista ajatuksiasi selvästi. Oikeinkirjoitustaito on ihan eri juttu, ja se on selvästi surkeampaa kuin tämä ajatusten ilmaisukyky).  En ollut mitenkään yllättynyt.  (Englanti on selvästi vaikea kieli kirjoittaa oikein – alkuasukkaat kysyvät minulta usein miten joku sana kirjoitetaan.  Yksi tuttuni täällä on superfiksu jäbä, UCLAn yliopiston yhden koulun entinen dekaani, paras tuntemani ohjelmoija, tosi kova jannu – ja hän on helvetin hyvä kirjoittamaan juttujaan paitsi että oikeinkirjoitus on täysin hanurista.  Englanninkielessä oikeinkirjoitus ja älykkyys eivät kulje samassa junassa).

Kun katselin jutussa olevaa kuvaa huomasin uuden jutun.  Kuvan käsinkirjoitettu teksti alkaa ”How are doing?”.  Iso moka, senhän piti olla ”How are YOU doing?”.

Juttu ei lopu tähän.  Vähän tummennettu teksti sanoo ”Every one at my school has a packback….” Paitsi että reppu kirjoitetaan ”backpack”.  Itse artikkelin teksti arvostelee tämän oppilaan ainekirjoituksen sujuvuutta ja jäsentelykykyä.  Arvosana ei ollut kovin hyvä.

Mutta minusta juttu paranee entisestään.  Tämä lehdessä julkaistu ”koululaisen kirjoittama vastaus” on luultavasti lehden itse keksimä ”uskottavalta vaikuttava” vastaus.  Kun minä katson ylläolevaa tekstiä, niin minun on vaikea uskoa että kyseessä on jonkun koululaisen kirjoittama vastaus.  Käsinkirjoitettu teksti istuu kauniisti suoralla viivalla.  Kaikki kirjaimet näyttävät samanlaisilta (katso ii-kirjaimia, aina samanlaisia).  Minusta tuntuu, että NY Timeksen jengi otti jonkun tekstin ja kirjoitti sen uudestaan tietokoneella käyttäen jotain kirjasinlajia, joka näyttää ihmisen käsinkirjoitukselta.  Samaa arviotani vahvistaa se,  että tummempi teksti näyttää tietokoneen ”highlighted” tekstiltä.

Minusta tilanne on seuraava:  NY Times on julkaissut artikkelin amerikkalaisten kakaroiden kirjoituskyvystä.  Itse tekstiosa vaikuttaa uskottavalta.  Artikkeliin liitetyt kuvat ovat ilmeisesti kusetusta.  Ja nyt kun kuvat ovat kusetusta, niin joudun palaamaan takaisin itse artikkeliin.  Kun nyt en enää usko artikkelin kuviin, niin miksi minun pitäisi uskoa artikkelin tekstiin?

Olen aina ihaillut jenkkien mahtavaa mielipidettä muokkaavaa teollisuutta.  Systeemi myi jengille Irakin sodan ja jengi ei ole vieläkään bonjannut sitä miten heitä kusetettiin tässä jutussa.  Suuri osa jengiä uskoo edelleen että Irakista on löytynyt joukkotuhoaseita, ja että Saddam oli samassa juonessa Al Qauedan kanssa.  Jostain täytyy löytyä osakeindeksi, joka sijoittaa jenkkien mielipiteenmuokkaustellisuuteen – siinä on osakesijoittavan tulevaisuus….

Mainokset

5 vastausta to “Pravda Moskovasta sanoo: Hau aar duuing? Aim greit ….”

 1. Goesta Says:

  Ei pidä luottaa kritiikittömästi mihinkään kirjalliseen lähteeseen paitsi Raamattuun.

  « Artikkeliin liitetyt kuvat ovat ilmeisesti kusetusta.»

  Olisiko ’recreation’ luettavuuden parantamiseksi? NYTillä on varmaan parametroitava oma fontti, johon voi skannata käsin piirretyt kuvat kirjaimiksi. Olisi herättänyt enemmän luottamusta, jos olisivat vaikka todenneet, että kyseessä on simulaatio. Eivät tainneet? En tsekannut.

  « Saddam oli samassa juonessa Al Qauedan kanssa»

  Ai kenen?

 2. heka Says:

  Joo, tietenkin raamattu on paitsi aina oikeassa niin se on myös ollut oikeassa viimeiset 6.000 vuotta.

  Irakin vapautuksen alettua Vapaan maailman Demokratisoijat pudottivat täsmäpommin Bagdadiin yhden talon pihalle, jonka alla oli Saddamin bunkkeri ja TeeVeessä näytettiin animaatio siitä miten pommi tuhosi bunkkerin. Paitsi että myöhemmon osoittautui ettei siellä ollutkaan mitään bunkkeria. Mutta onneksi jengille jäi se mielikuva että hyvin menee ja maailma vapautuu….

 3. heka Says:

  Nykyään esim luontoleffoissa näkee joskus juttuja, joissa esim käärme lähtee matelemaan ja kamera seuraa käärmeen päätä pitkään muutaman sentin päästä. Mulle kyllä tule mieleen että tämä ei voi olla totta – minua kusetetaan taas. Minusta näissä keksityissä jutuissa tulisi sanoa että kyseessä on keksittyä leffaa.

  Eiks’ Suomessa luonnonkuvaajat saaneet potkuja maineeseensa koska he olivat ostaneet hiiriä eläinkaupasta lintujen houkuttelemiseen kameran eteen? Samaa kusetusta….

  Hmmm. Taidanpa ostaa bemarin pidentämään jengin mielikuvaa kullini pituudesta. Autoissa tarttis olla tarra jossa lukee ”elin on lyhyempi kuin auton arvosta voisi päätellä”.

 4. Goesta Says:

  Luonto-ohjelmien luonnottomuus on vuosikymmeniä vanha perinne. Siitä on tehty dokumenttejakin. Eräs Disney-pätkä seurasi yksittäisen sopulin vaellusta. Yhdessä kohtaa sopuli selvitti vaikean uintitaipaleen. Viidestoista klooni selvitti sen hukkumatta…

 5. heka Says:

  Tämä on juuri sitä mikä minua rassaa näissä jutuissa. Jos leffa sanoisi mitkä osat on lavastettu ja mitkä ei, niin loppuosan voisi sitten ottaa tosissaan. Nyt epäilen kaiken olevan kusetusta, tai sitten ei. Mutta minä en osaa erottaa niitä toisistaan, jolloin oikea vaihtoehto on uskoa kaiken olevan kusetusta….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: