Koulut Los Angelesissa ….


Vapaan Maailman koulusysteemi yleensä on ihan perseestä.   Los Angelesin koululaitossysteemi, LAUSD eli Los Angeles Unified School District (kvg ”wiki LAUSD”) on iso himmeli – systeemissä on vajaa 700.000 koululaista jotka käyvät systeemin ala- ja yläastetta. Yli puolet systeemiin tulevista kakaroista putoaa kyydistä (”drop out”) ennen yläasteen loppua.   Ja jengi valittaa miten luokkien koko on aivan liian iso (30-40 koululaista per luokka). Kouluilla ei ole tarpeeksi rahaa (rahaa poltetaan vähän yli $8.000 per oppilas). Ja oppilaat eivät opi juuri mitään. Kukaan ei välitä mistään mitään.  Ja systeemi ei futaa.  Mutta miksei futaa?

Belmont High School

Vapaa Maailma muistuttaa saamaristi Neuvostoliittoa – paitsi että kukaan ei välitä mistään, niin kukaan ei myöskään tiedä mitään.  Kun tutkin noita drop out lukuja, niin arviot vaihtelevat 3,5%:sta yli 50%:iin.  Yllätys yllätys, tuo alin 3,5% on LAUSD:n oma arvio. Suurin osa muista arvioista on 50%:n ympärillä. Minusta tuntuu että 50%:kin on vielä alakantissa.

LAUSD päätti rakentaa uuden koulun Los Angelesiin – Belmont High School.  Hinnaksi tuli $238 miljoonaa.  Hups, oho, tota noin – se rakennettiinkin väärään paikkaan, maanjäristysmurtuman päälle. Ja maasta nousee metaanikaasua.  Onneksi koulua ei oltu vielä avattu.  Purku- ja korjauskustannukset ovat yli $100 miljoonaa.  Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan niin hinnaksi tulee vähän alle $350 miljoonaa – toisaalta mikään ei ole vielä mennyt suunnitelmien mukaan,  Ja kaikesta tästä ei ole noussut mitään ihmeempää meteliä – ainahan roiskuu kun rapataan.

Mulle ei ole mitenkään selvää miten pojat edes laskevat paljonko rahaa käytetään vuodessa per oppilas.  Tilastoissa luku on jotain $8.300/oppilas/vuosi.  Mutta kun LAUSD:n budjetti on $14.000 miljoonaa vuodessa ja systeemissä on 700.000 oppilasta, niin minun matematiikallani LAUSD kuluttaakin $20.000 per oppilas per vuosi.  Vastaavasti en ymmärrä mistä nuo isot luokat tulevat.  Systeemissä on 45.500 opettajaa ja 38.500 muuta henkilökuntaa.  LAUSD:ssa siis onkin 15 oppilasta per opettaja, ja kun muu henkilökunta otetaan mukaan niin nyt siellä on 8 oppilasta per aikuinen työntekijä.  Noilla luvuilla pitäisi syntyä helvetin hyvä koulusysteemi.  Mutta kun ei vaan synny.

Miksi? Minusta Vapaa Maailma on syvältä korruptoitunut maa.  Korruptio ei välttämättä tarkoita sitä että systeemissä liikutellaan ruskeita kirjekuoria kädestä toiseen.  Mutta korruptio on pikemminkin neuvostoliittolais-afrikkalaista korruptiota – kukaan ei tee duunia, sukulaisia otetaan palkkalistalle laiskottelemaan, kukaan ei ole vastuussa mistään ja muita vastaavia kuvioita.

Ja kansasta puuttu puhti. Kukaan ei nouse barrikadeille rähjäämään, jengi vain toteaa että näin on marjat.  Tämä jengi on aivopestyjä sopuleita.

Mun tarttis varmaan ottaa korruptio seuraavaksi aiheeksi….

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: