Veroporsaanreikä – saisko olla palkkahaitari ihan hanurista?


Tämän aamuinen New York Times kertoo miten Wall Streetin palkkahanuri pelaa.  Suojarahastomanagerit (Hedge Fund managerit. Olisko RisuAitaJohtaja parempi käännös?) korjasivat aika tajuttoman potin kotiin.  Eniten sai John Paulson, tyylikkäästi 3,7 miljardia dollaria (siis 3.700 miljoonaa dollaria), kakkosjannu sai 2,9 miljardia ja kolmonen sai 2.8 miljardia.  Parasta jutussa on se, että jannut eivät maksa tuloveroa – he maksavat vain pääomantuottoveroa 15%.  Jannut ovat sijoittaneet (tosin harvinaisen onnistuneesti) toisten tyyppien rahoja ja nyt heitä verotetaan vastaavasti erityisen hellästi.  Ja kansa hurraa – jossain 40% veroluokassa duunia vääntävät putkimiehet eivät edes keksi vaatia että putkimiestenkin pitäisi maksaa yhtä vähän veroja.  (tässä artikkeli: wall-street-winners-get-billion-dollar-paydays-new-york-times20080416a1 ).  Tässä minun arvaukseni:  jannujen palkoista ei synny mitään keskustelua. Verotussysteemin porsaanrei’istä ei synny mitään keskustelua. Koirat haukku ja karavaani kulkee?  Parempi ilmaisu olisi ehkä että karavaani kulkee ja koirat eivät viitsi haukkua. Tai eivät ymmärrä haukkua….

Suojarahastot vauhdissa

Seinä Kadun Lehdessä (Wall Street Journal) oli eilen juttu aiheesta ”Porsaanreikä Tehdas” – verotuksen porsaanreiät (tässa artikkeli the-tax-loophole-factory-wsj20080415).  Itse asiassa kyseessä onkin norsunreikä.  Vuonna 1985 liittovaltion verotuslaki mahtui 26.300 sivulle, 1995 siihen tarvittiin 40.500 sivua ja vuonna 2007 67.200 sivua. Löysin hyllystäni vuoden 2001 Helsingin puhelinluettelon kotihakemiston – siinä on 850 sivua.  Vapaan Maailman vuoden 2007 verolait mahtuisivat mukavasti 80:een Hesan puhelinluetteloon.

Ellen ole ihan väärässä niin noita sivuja syntyy lisää ja lisää aina kun uudet lait menevät äänestettäväksi (jos tiedät asiasta enemmän, tai jos olen väärässä, niin korjaa asia kommentteihin), niin lakeihin voidaan lisätä ”rider” – toinen laki? säädös? päätös? jolla ei tarvitse olla mitään tekemistä sen alkuperäisen lain kanssa.  Mutta äänestystulos koskee molempia, sekä itse lakia että sen rider’iä. Mulle ei ole selvää mikä on se mekanismi, jolla kansanedustajat voivat lisätä rider’eitä lakiäänestyksiin.  Nyt jos menossa on äänestys aiheesta ”kielletään lasten raiskaaminen koulujen pihalla keskiviikon aamupäivinä”, niin kukaan ei tietenkään uskalla äänestää lakia vastaan koska kukaan ei halua lastenraiskaajan mainetta.  Nyt tähän lakiin aletaan lisäämään ridereitä.  Oletetaan että Nokia on lobannut jotain verojuttuja.  Yht’äkkiä raiskauslakiin ilmestyy rideri, jossa sanotaan että ”tietyt telekommunikaatioyhtiöt, jotka toimivat vähintäin neljällä mantereella ja joilla on pääkonttori 60:n leveysasteen pohjoispuolella kaupungissa jonka nimi alkaa ee-kirjaimella, saa seuraavan verohuojennuksen….”. Ja nyt verolaissa on, käsittääkseni, taas yksi uusi sivu ja Nokian nimeä ei ole edes mainittu.

Tämä ”rider” on muuten ihan eri juttu kuin ”earmark”.  Korvamerkit toimivat käsittääkseni muuten samalla tavalla, mutta korvamerkillä rahaa siirtyy kansanedustajan tai senaattorin lemmikkiaiheisiin.  Kuuluisin korvamerkeistä on ”silta joka menee e-minnekään”. Alaskan pojat yrittivät saada $223 miljoonaa taalaa sillan rakentamiseen saarelle, jolla asuu 50 ihmistä (oliskohan pojilla ihan sattumalta yhteyksiä johonkin rakennusyhtiöön?).  kvg ”bridge to nowhere wiki” Tässä lyhennelmä:

The ”Bridge to Nowhere”

In 2005, Young and Stevens earmarked $223 million for building an enormous bridge from Ketchikan to Gravina Island (pop. 50), which also contains Ketchikan’s airport. The bridge would be used for access by emergency vehicles, as well as passengers. Currently there is a small car and passenger ferry that travels the 1/4 mile (400 m) crossing in 3 to 7 minutes and runs every half hour. Critics assailed this as pork barrel spending at taxpayers’ expense and dubbed it the ”Bridge to Nowhere”. After criticism from citizens and others in Congress, lawmakers defunded the bridge specifically, and instead funneled the money to the State of Alaska, Department of Transportation, allowing Alaska’s Governor to start road construction after the Alaska Legislature funded the project with the directed monies.[9] Another bridge earmarked in the bill connects Anchorage to Point Mackenzie, a developing subdivision in Matanuska-Susitna Borough that is situated less than four miles across Cook Inlet from Downtown Anchorage. Currently, however, Anchorage is accessible from Point Mackenzie only by a nearly 80-mile route around Knik Arm, much of which is an unimproved road.[3]

Korvamerkit ovat olleet sen verran julkisuudessa, että systeemi on muuttunut. Aiemmin korvamerkit syntyivät kun senaattori tai kansanedustaja lähetti kirjeen jossa vaadittiin että korvamerkki liitetään jonkun lain käsittelyyn. Tätä kautta kansanedustajan tai senaattorin nimi yhdistettiin asianomaiseen korvanmerkkiin.  Uudessa systeemissä kukaan ei vaadi mitään, mutta sensijaan kansanedustaja tai senaattori ehdottaa tai esittää ajatuksen, että ehkä joku voisi ehkä tehdä korvanmerkkikuvion.  Nyt senaattoria tai kansanedustajaa ei voi liittää korvanmerkkiin, koska he ovat vain ajatelleet juttua, mutta he eivät ole tehneet mitään konkreettista sen eteen.

Vapaan maailman elämä on varsinaista pilkunnussimista – ja kukaan ei valita, kaikki mutisevat tyytyväisinä sitä miten he asuvat maailman parhaassa maassa jossa KGB ei kolkuta keskiyöllä ovelle hakemaan jengiä Siperiaan. Mä en ymmärrä miksi tämän jengin verenpainetta ei mikään saa nousemaan… Neukkulassa aivoja pestiin painepesurilla. Täällä ei käytetä painepesureita – ilmeisesti joka paikkaan tungetu teevee ja kirkko ja maamme laulun laulaminen pehmentää harmaita aivokudoksia pahemmin kuin painepesurit.  Neukut jaksoivat nousta barrikaadeille, ja se on helvetin hyvä merkki siitä, että jengi jaksaa miettiä maailman menoa …

Mä vielä bonjaan että RisuAitaRahastojen managereiden palkat eivät heilauta ketään, koska ”miljardi” on liian vaikea käsite näille oppikoulusta kunnialla selvinneille sankareille.  Miljardissa on liikaa nollia, sellaista ei voi tajuta.  Mutta jengi ei edes jaksa hermostua siitä että heille valehdeltiin päin pläsiä siitä miksi tarttee mennä sotaan Irakia vastaan.  Nyt sotaa on käyty kauemmin kuin toista maailmansotaa ja mitään tuloksia ei näy – ja kansa ei välitä. Miksi kukaan ei nouse seisomaan ja sano ”vittu ne valehteli mulle”???

Tai olen taas varmaan ihan liian jyrkkä.  Olin pari vuotta sitten kesällä yhden jenkin kanssa Virossa ja  istuimme Tartossa kaljalla katselemassa jengiä torilla.  Yht’äkkiä tämä typpi sanoi mulle ”The fuckers lied to me”.  Vitu ne valehteli mulle.  Mä en tajunnut mistä oli kyse ja kysyin mikä häntä nyt nyppii.  Kundi sanoi uudestaan ”Vittu ne valehteli mulle. Mulle aina kerrottiin että kommunistinaiset ovat rumia maatuskoja mutta kato näitä saamarin hyvännäköisiä ämmiä.  Vittu mitähän muuta ne on valehdellut mulle?”.  On siis olemassa ainakin yksi Vapaan Maailman kasvatti, jonka lamppuun on syntynyt ainakin hetkeksi valo.  Ei kannata menettää vielä kaikkea toivoa – yhden alkuasukkaan kallosta kuuluu rattaiden raksutusta kun jannu miettii ….

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: