Oikeusoppineet tyrmäävät urkintalain


Tämän päivän Hesarissa on [juttu] tästä aiheesta. Juttu alkaa ”Oikeusoppineet arvostelevat ankarasti hallituksen esitystä sähköisen viestinnän tietosuojalain muuttamiseksi. Urkintalaiksi ja lex Nokiaksi kutsuttu lainmuutos antaisi yrityksille oikeuden seurata työntekijöidensä sähköpostiliikenteen tunnistamistietoja, joita ovat esimerkiksi viestin vastaanottaja, liitetiedoston muoto sekä lähetysaika.”

iso veli valvoo

Mä en tiedä mitä laki sanoo, mutta Vapaassa Maailmassa, ainakin käytännössä, työnantajat ovat erityisen Vapaita ja työntekijät ovat vähemmän Vapaita.  Minun käsittääkseni työnantajat omistavat paitsi tietokoneet niin myös kaiken tietoliikenteen ja työnantajalla on oikeus seurata puhelinta, eemeilejä ja tietoliikennetta halunsa mukaan.  Mutta jostain syystä videokamerat vessoissa eivät ole ainakaan vielä sallittuja – puritanismi lienee hillitsemässä juttua.

Yhdellä kaverillani on firmassaan noin 150 myyntimiestä.  Firmassa on uusi puhelinsysteemi ja nyt kaverini voi seurata kaikkien myyntimiesten puhelinkeskusteluja salaa – tätä hän ei voinut tehdä vanhanaikaisella puhelinsysteemillään.  Paitsi että hän voi seurata, niin hän myös seuraa keskusteluja.

9/11 jälkeen tiedustelupalvelut ja poliisi ovat saaneet uusia laajoja oikeuksia seurata ihmisten puhelimia, fakseja, eemeilejä jne ilman erillistä tuomarin antamaa valtuutusta (”warrant”).  Ja osa jengistä (siis lukutaitoiset) käy kuumana tätä vastaan koska aiemmin kuulemma salakuuntelu oli isomman kiven takana ja siten ihmisten yksityissuoja on oli paremmin turvassa.  Ollessani opiskelemassa UCLAn (University of California, Los Angeles) pisneskoulussa joskus 1982 tai silleen, meidän piti saada tietokonekeskukseen lisää modemeja, jotain 30 modemia.  AT&T lähetti asentajan paikalle joka rupesi vetämään piuhoja.  Siinä jutellessamme mainitsin jotain salakuuntelusta ja kundi kertoi miten hän oli vetänyt AT&T:n keskuksesta piuhat suoraan FBIn:n toimistoon, jossa heillä oli mahdollisuus kuunnella kaikkia keskuksen kautta kulkevia puheluita.  Kundi saattoi puhua puhdasta paskaa, mutta minulle on vuosien mittaan muodostunut sellainen käsitys, että laiton salakuuntelu on hyvin yleistä Vapaassa Maailmassa.

Erityisesti 9/11 jälkeen täällä on ollut jatkuvaa pelottelua terrorismilla ja miksi sen takia kaikki salakuuntelu ja nuuskiminen täytyy tehdä helpommaksi – ethän suinkaan halua sitoa poliisin ja tiedustelupalvelun käsiä heidän selkänsa taakse juuri kun he ovat suojelemassa ja auttamassa sinua, puolisoasi ja lapsiasi ja läheisiäsi?  Herra jumala, enhän minä halua heitä estää!!!

Minusta tämä systeemi alkaa liukua pikkuhiljaa kohti Itä-Saksan Stasi systeemiä.  Ja täällähän on sensuuntaisia perinteitä McCarthyn kommunistivainojen ajoilta – systeemiä ollaan oltu herättelemässä henkiin. (kvg ”wiki Joseph McCarthy”).

Mainokset

5 vastausta to “Oikeusoppineet tyrmäävät urkintalain”

 1. Goesta Says:

  Kirjailija John le Carré lausahti taannoin Ruotsin tv:ssä, että …

  ”What is to me horrendous about the present time is that we are finding, all the time, reasons for abandoning our humanity here in the West, reasons for licensing torture, for disregarding terrible malpractices in countries that are useful to us. That was a Cold War practice. It shouldn’t be going on now.
  ”– We are doing it, I’m afraid, for the very simple reason that the United States cannot hold itself together without the existence of an external enemy and if it doesn’t exist, it has to be dreamed up. And that is why we live in a world of virtual politics. We are governed in the West by statesmen in capsules who have absolutely no touch with reality.”

  …joten onhan noihin juttuihin hyviä syitä julkisella sektorilla. Entä se yksityinen – pitäisikö minun voida tehdä firman pensseleillä omia asioitani firmalta salaa?

 2. heka Says:

  Näin on. Mielenkiintoista miten Vapaan Maailman jengillä on ”Me ja muita vastaan”. Jengi kuvittelee että muu maailma vihaa tätä heidän demokratiaansa. Kun kuuntelen jengin puhuvan muista valtioista, niin puhetyyli on ihan sama kuin he puhuisivat naapurin pahasta pojasta jota tarttee ojentaa. Jengi kuvittelee että Iran ryppyilee pelkästään se takia, että Iran haluaa vain vittuilla Vapaalle Maailmalle – kenellekään ei tule mieleen, että Iranilla saattaa olla ihan oma näkökulmansa maailman menoon.

 3. Goesta Says:

  Joo le Carré sai kommentillaan uuden lukijan. Epätavallinen agenttikirjailija, esimerkiksi niin, että vasta neljännessä lukemassani tarinassa päähenkilö jäi henkiin…

  Jos jengi äänestää valtaan hallinnon, joka kyttää kansalaisiaan, omahan on asia. Ainakin Neukussa suuri osa kansaa on ilmeisesti sitä mieltä, että hyvän asian nimissä valtiolla on oikeus tehdä alamaisilleen ihan mitä vain.

  Sen sijaan minusta yrityksen pitäisi voida lukea jokainen merkki, jonka duunari kirjoittaa firman kapineilla, ja tarkistaa jokaisesta puhelusta minne se meni, ellei toisin ole sovittu. Voihan ne salaiset asiat tehdä omilla tarvikkeilla. Nokia-jupakka sai alkunsa aikanaan siitä, että kilpailijan alihankkijalle virtasi meilejä solkenaan. Taisi mennä liitteitäkin mukana.

 4. heka Says:

  Vapaan Maailman perustuslaki takaa kansalaisille läjän oikeuksia ja jengi jauhaa kuumana perustuslakioikeuksiaan. Perustuslain muuttaminen on tehty aika hankalaksi prosessiksi.

  Perustuslaki antaa presidentille tasan yhden tehtävän: puolustaa Vapaan Maailman perustuslakia (”I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.”).

  Ja nyt Vapaassa Maailmassa on pressa joka ei ole huolehtinut perustuslain mukaisesta ykkös- tai itse asiassa ainoasta duunistaan…..

 5. Harri Rautiainen Says:

  Itse olen jatkuvasti ihmetellyt, missä vaiheessa (hyvin varhain) suomalaisissa syntyi se käsitys, että työnantajan kustantama sähköposti olisi jotenkin työntekijän yksityistä omaisuutta. Mielestäni se on tarkoitettu työasioiden hoitoon, eikä viesteissä pitäisi olla mitään, mikä ei kuuluisi työnantajalle.

  Jokainen työntekijähän pystyy avaamaan yksityisen (ja ilmaisen) sähköpostiosoitteen ja vieläpä käyttämään sitä selaimen kautta vaikka työaikanakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: