Jenkkien pikahistoria vuoden 1970 jälkeen.


Minä vittuilen Vapaan Maailman jutuista koska olen ollut täällä vuodesta 1979 lähtien ja kerron vain omista huomioistani.  Ja minun vaikutelmani on että Vapaa Maailma ei ole menossa oikeaan suuntaan. Jotain mättää todella paljon.  Ehkä minä olen täysin pihalla ja olen ymmärtänut jotain täysin väärin.

Tai sitten en ole.  Noin vuosi sitten rouva Elizabeth Warren kutsuttiin University of California, Berkeley (UC Berkeley) pitämään kutsuluento valitsemastaan aiheesta.  Mummo on puolestaan Harvard’in lakikoulun proffa, aiheenaan vararikot. (Harvard’in lakikoulu on yksi Vapaan Maailman arvostetuimpia.  UC Berkeley on  saanut 20 Nobel palkintoa).  Mummo tuntuu puhuvan asiaa.

(jos leffa sanoo leffan kuihtuneen, niin luultavasti ”refresh” näppäin parantaa tilanteen) (Eka viisi minuuttia on Lissun ylistystä) Mutta sitten Lissu käyttää kokonaisen tunnin kertomalla, virallisten tilastojen valossa, mitä Vapaassa Maailmassa on tapahtunut tilastojen mukaan keskiverto mediaani perheelle vuosien 1970 ja 2003 välillä.  Pelkästään tosiasioita, ei mitään ”musta tuntuu” käsityksiä.  Mulle tämä juttu oli yllätys.  Minä en ole aikaisemmin tajunnut mikä huima rakennemuutos on tapahtunut Vapaassa Maailmassa.  Olen toki ollut tietoinen erilaisista faktoista a) siellä ja b) tuolla, mutten ole nähnyt näin hyvää yhteenvetoa aiheesta.  Minun reaktioni oli aika yksinkertainen – lähetin videolinkin omille kakaroilleni ja kehoitin heitä katsomaan videon ja miettimään mitä se tarkoittaa.  Minusta looginen ratkaisu kakaroilleni olisi muuttaa takaisin Euroopan Unioniin.

Tunti on pitkä aika väijyä vieraskielistä videota joten tässä on yhteenvetoni……

Lissu kertoo miten mediaani perheen elämä on muuttunut.  Jos olet mediaani mies vuonna 2003 Vapaassa Maailmassa, niin tienasit $800 VÄHEMMÄN kuin isäsi vuonna 1970 (dollareissa, inflaatio mukaanluettuna).  Perheesi tienasi kuitenkin yhteensä enemmän vuonna 2003 koska nyt sekä isä ja äiti olivat duunissa, mutta heille jäi silti vähemmän käteen kulujen jälkeen.  Perheen tulot ovat kasvaneet vuodelta 1970 ($32,000 per perhe per vuosi) vuoteen 2003 ($73,000).  Mutta silti perheen elintaso Vapaassa Maailmassa on laskenut olennaisesti vuoden 1970 jälkeen.

Henkilökohtaiset konkurssit ovat lisääntyneet Vapaassa Maailmassa (mulla ei ole numeroita tästä aiheesta).  Mutta mielenkiintoista konkursseissa on se että 90% konkursseista on johtunut ainakin yhdesta seuraavasta kolmesta syystä: (1) työpaikan menetys, (2) sairaus, (3) perheen katastrofi eli kuolema tai avioero.  Puolet konkista johtui kahdesta näistä kolmesta syystä ja 20% kolme kolmesta syystä. Miksi työpaikan menetys johtaa konkkaan? Työttömyysturva on minimaalinen.  Miksi sairaus johtaa konkkaan?  Kahdesta syystä – joko sulla ei ollut terveysvakuutusta (joka tarkoittaa myös sitä että silloin maksat samoista terveyspalveluista oleellisesti enemmän kuin ne joilla on vakuutus) tai terveysvakuutuksesi ei maksa juuri sinun sairauttasi (he tosin maksaisivat mielellään taudeista joita sinulla ei ole). Miksi avioero tai puolison kuolema johtaa konkkaan? Puolet tuloista hävisi – raha loppui, olet konkassa.

Johtuuko konkkien lisääntyminen siitä että jengi polttaa rahaa turhuuksiin ja ei enää säästä ja konkka on heidän omaa syytään?  Perheiden rahankulutus on vuosien 1970 ja 2003 välillä muuttunut paljon.  Kaikki kulut on mitattu samassa rahassa, inflaatio on otettu huomioon jne.  Nykyäänhän kaikki perheet ovat kerskakuluttujia, eiks’ niin?  Luvut näyttävät tällaisilta:  Vaateostot – alentuneet 32%. (joo! jos perhe käytti v 1970 tuhat taalaa kuteisiin, niin 30 vuotta myöhemmin he käyttivät 680 taalaa). Ruoka (ravintolat mukaanluettuna) on laskenut 18%. Kodinkoneet alentuneet 52%. Per auto kulut ovat laskeneet 24%.  Mielenkiintoista – nämähän ovat kuluja jotka ovat jossain määrin sinun päätettävissäsi.  Entäs kulut joihin sinulla ei ole paljoakaan sanomista?  Asuntolainat ovat nousseet 76%.  Terveysvakuutusmaksut ovat nousseet 74%. Autokulut ovat nousseet 52% (per auto kulut laskivat 24% mutta nyt tarvitaan kaksi autoa koska sekä isä että aäiti ovat duunissa). Verot ovat nousseet 25%.

Asuntokulut ovat nousseet 76%.  Mielenkiintoinen luku, koska se koskee minuakin.  Keskimääräinen talon koko on muuttunut 30 vuodessa 5,8 huoneesta 6,1 huoneeseen.  Talojen koko ei ole kasvanut kovinkaan paljon – ehkä taloon on rakennettu uusi kylppäri.  Miten ihmeesssä nousu on ollut 76%?.  Vastaus on yksinkertainen mutta se vaatii pitemmän selityksen.  Vastaus on ”perheet ostavat kouluja”.  Mitä vitun kouluja?  Vapaassa Maailmassa koulujen väliset erot ovat isoja – todella isoja.  Saatanan helvetin isoja eroja.  Kun ilmestyin 1980 Los Angelesiin opiskelemaan UCLAan mulla oli yksi vaimo ja kaksi lasta.  Missä haluamme asua?  Meillä oli kaksi vaihtoehtoa: (1) voimme etsiä halvan asunnon ja koska halvan asunnon paikalliset kunnalliset koulut ovat ihan perseestä, laitamme kakarat jossain kaukana olevaan hyvään yksityiskouluun joka maksaa maltaita, tai (2) maksamme maltaita kämpän vuokraa ja laitamme kakarat paikalliseen ilmaiseen hyvään lähellä olevaan kunnalliseen kouluun.  En muista enää mitä yksityiskoulut maksoivat silloin aikanaan, mutta nykyään ne maksavat luokkaa $30,000 per kakara per vuosi, eli jotain $2,500 per kuukausi.  Jos olet valmis maksamaan lisää vuokraa $2,500 per kuukausi voit asua koulupiirissä jossa koulun maksavat veronmaksajat.  Jos sulla on kaksi lasta niin sinun kannattaa maksaa $5,000 per kuukausi lisää vuokraa pelkästään siitä, että saat kakarasi ilmaiseen (hyvään) kouluun.  Asut silti ihan samanlaisessa murjussa kuin halvalla seudullakin.

Tämä minun kouluesimerkkini kuvaa mikä on mennyt rakenteellisesti perseelleen Vapaassa Maailmassa ja miksi minä en usko että kansa herää korjaamaan ongelmaa.  (Suomessa ei ymmärretä sitä että Suomessa koulujen väliset laatuerot ovat maailman pienimpiä – huonoimman ja parhaimman koulun väliset erot eivät ole isoja).  Kuvittele jos Suomessa asumislogiikka toimisi näin: Helsingin Kulosaareen on jostain syystä muuttanut varakkaampaa jengiä.  Heillä on enemmän rahaa ja vanhemmat antavat ja lahjoittavat ja auttavat omia koulujaan, jos vaikkapa valtiolla ei ole varaa ostaa tietokoneita Kulosaaren kouluun.  Kulosaaren kouluista alkaa tulla aika hyviä kouluja verrattuna muihin kouluihin.  Nyt minä ilmestyn paikalle.  Asun jossain muualla Hesassa lähellä yliopistoa, jossa koulut ovat ihan perseestä mutta vuokrat ovat halpoja.  Nyt minun Onnelan perheeseeni ilmestyy kakaroita.  Nyt minun kannattaa muuttaa Kulosaareen jossa vuokrat ovat sairaan kalliita mutta koulut ilmaisia.  Ja jonkun ajan kuluttua Kulosaaresssa kaikki osaavat lukea ja kirjoittaa ja muualla olevat olevat eivät osaa lukea ja kirjoittaa.  Mutta luku- ja kirjoitustaidottomat saavat edelleen töitä koska duunareita tarvitaan.  Musta tuntuu että tämä on aika tarkkaan se syy miksi Vapaassa Maailmassa ei mikään futaa….

Mainokset

12 vastausta to “Jenkkien pikahistoria vuoden 1970 jälkeen.”

 1. Harri Rautiainen Says:

  Aika järisyttävää tilastotietoa Lissulta.
  En olisi uskonut todeksi aiemmin,

  – Harri

 2. heka Says:

  Mulla on ollut sellainen kutina että jotain tällaista täällä on tapahtumassa mutten minäkään arvannut miten syvällä systeemissä nämä ongelmat istuvat. Mä en tiedä Lissusta mitään, mutta UC Berkeley on tosi kova yliopisto ja Harvardin lakikoulu on tosi kova paikka, joten joudun epäilemään, ettei Lissu ole ihan kaheli nainen…. Joka tapauksessa mielenkiintoita tilastotietoa…..

 3. Matti Says:

  Uhhuh… onpa melkoinen tietopläjäys. USA on tosiaan korjauskelvoton. Kiitos hyvästä jutusta!

 4. heka Says:

  Minä myös alan epäillä että USA on korjauskelvoton. Pääsyynä siihen on mielestäni se, että koulusysteemi on keskimäärin niin huono, että demokratia ei voi toimia lukutaidottomien ihmisten maassa. Lehdistö ja teevee ja radio on puhdasta purukumia, jengi on tottunut IltaSanomat ja Iltalehti tyyppisiin uutisiin ainoina uutislähteinään. Lopputulos on aika surkea.

 5. Kuluttajat ovat velkaantuneet yli korviensa … « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] vuosien 1970 ja 2003 välillä.  Aiempi artikkelini, jossa on prof Elizabeth Warren’in videoluento aiheesta, valaisee Vapaan Maailman mediaani perheen taloudellisen tilanteen muuttumista entistä […]

 6. Terveydeksi! Tai sitten ei….. « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] tai (3) perhetragedista (avioero, kuolema). Olen kirjoittanut tästä ennenkin, lue ja katso tämä juttuni jossa Harvardin proffa Elisabeth Warren kertoo miten keskiluokkaa on kusetettu viimeisen 30 vuoden […]

 7. Koulutuksen uusi huippusaavutus. « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] (3) Rva Prof Elizabeth Warren kertoo miten keskiluokalle on käynyt kehnosti Vapaassa Maailmassa https://heka.wordpress.com/2008/05/05/jenkkien-pikahistoria-vuoden-1970-jalkeen/  (4) Ellun kana, Elizabeth Warren uutena vahtikoirana vahtii pelastuspaketin törsäämistä […]

 8. Työttömyys. Mitä se tarkoittaa Vapaassa Maailmassa? « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] mihin Vapaan Maailman jengi kuluttaa rahansa. Ei kerskakulutukseen, vaan pysyääkseen hengissä https://heka.wordpress.com/2008/05/05/jenkkien-pikahistoria-vuoden-1970-jalkeen/ […]

 9. 60% henk koht konkursseista johtuu terveyslaskuista. « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] Lähteet (1) CNN:n (PDF) artikkeli Medical bills prompt more than 60 percent of U.S. bankruptcies – CNN.20090605 (2) Alkuperäinen artikkeli “Medical Bankruptcy in the United States, 2007: Results of a National Study.” David U. Himmelstein, Deborah Thorne, Elizabeth Warren, and Steffie Woolhandler. American Journal of Medicine, Volume 122, Issue 8 (August 2009) published by Elsevier. Lähde (3) https://heka.wordpress.com/2008/05/05/jenkkien-pikahistoria-vuoden-1970-jalkeen/ […]

 10. kormy Says:

  Eräs tuttavani totesi huolissaan, että ”Now I have a slight interest in whether Obama will Eurpean-ize the US economy.” Lähetin hänelle tämän tarinan [ http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=the-social-welfare-state ] saatteella, että tiedä vaikka siinä olisi ideaa…

 11. Miltä asuntokauppa näyttää? « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] Lähteet: (1) New York Times 28.7.2009 PDF failina Sharp Rise in New-Home Sales as Prices Fall – NYTimes.20090728a (2) Seinä Kadun Lehti 28.7.2009 PDF failina  Pyrrhic Victory in June Housing Data – WSJ.20090728a (3) En löytänyt tätä kuvaa Seinä Kadun Lehden verkkosivuilta, joten skannasin kuvan lehden paperiversiosta.  Julkaistu 28.7.2009 Wall Street Journal, en tosin muista millä sivulla ja en viitsi tonkia roskiksesta sitä lehteä (4) Seinä Kadun Lehti kesäkuun 3. päivänä 2009 PDF failina New Evidence on the Foreclosure Crisis – WSJ.20090703 (5) Pankit eivät käyttäydy rationaalisesti New York Times 4.7.2009 PDF failina Fair Game – So Many Foreclosures, So Little Logic – NYTimes.20090704 (6) Elizabeth Warren kertoo mitä jenkkien keskiluokan elintasolle on tapahtunut viimeisen 30 vuoden aikana https://heka.wordpress.com/2008/05/05/jenkkien-pikahistoria-vuoden-1970-jalkeen/ […]

 12. Miten mainitsemani tyypit pärjäsivät vaaleissa? « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] (3) Elisabeth Warren kertoo mitä on tapahtunut Vapaan Maailman keskiluokalle https://heka.wordpress.com/2008/05/05/jenkkien-pikahistoria-vuoden-1970-jalkeen/ (4) Jarrutuskeskustelujen lyhyt […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: