Asuttavia maailman kaupunkeja – Hesa on nro 6


The Economist lehti julkaisi noin viikko sitten uuden listansa ”100 maailman kliffointa kaupunkia asua”.  Hesa on numero kuusi.

Maailam asuttavimmat stadit.

Mun on vaikea olla eri mieltä.  Minä olen ollut pitempään vain kahdessa näistä stadeista, Hesassa ja Sydneyssä – molemmat stadit ovat minusta ihan ykkösiä olla ja elää.  Minusta Hesa on todella ykkösmesta – stadi on pieni, mutta riittävän suuri.

Hesa on helppo paikka elää.  Mä asuin aikannaan Larussa.  Tarttet safkaa, jotain löytyy kilsan säteellä.  Bussi keskustaan ja kilsan säteellä on paljon ohjelmaa.  Mitä tahansa teet, niin pääset sinne helposti ja halvalla alle tunnissa.  Tai alle puolessa tunnissa. Tai 15 minuutissa.  Ja kun pääset ”sinne” niin ”se” on itse asiassa maailman mittakaavassa vitun kivaa.  Hetkinen, miten niin Helsinki on vitun kiva mesta? Juuri siksi että Hesa on riittävän pieni ja riittävän iso samaan aikaan.

Helsinki on vitun kiva mesta juuri siksi, että siellä on juuri sitä mitä on kivaa.  Paskoja kahviloita, joissa saat kupin kahvia alle 10 eurolla ja voit lukea lehden ja olla rauhassa.  Puistonpenkki jolla voit istua.  Mikään ei ole isoa, mahtavaa, unohtumatonta, mutta elämä on löysää, kivaa, helppoa.  Hesa ei ole mikän ainutlaatuinen ihmeellinen paikka.   Maailmassa on paljon muitakin kivoja Helsinkejä, pikkuisia stadeja siellä ja täällä.  Mutta minusta on silti pirun kivaa lukea Economistista (minusta yksi parhaita viikkolehtiä maailmassa nillä kielillä joita minä osan jotenkin thädissäni tavata) että Hesa on ok stadi.  Hesa on ok stadi.

Hesassa ei ole pilvenpiirtäjiä, jotka ovat maailman vittumaisimpia keksintöjä, koska niissä on duunissa helvetisti jengiä, joiden jengi tulee ja menee samaan aikaan aamulla ja illalla ja liikenne on sekaisin ja kaikki on perseestä (paras esimerkki tästä on ehkä Las Vegas jossa on monen tuhannen huoneen hotelleja jotka mainostavat olevansa monen tuhannen huoneen hotelleja ja jengi menee asumaan monen tuhannen huoneen hotelleihin koska ne ovat kivoja.  Hetkinen, mietitääs juttua hiukan lisää.  Hotellissa on monta tuhatta huonetta ja sinulla on matkalaukka tai kaksi.  Parkkipaikka on kaukana hotellin respasta.  Raahaat laukut respaan.  Respassa on tuhat ihmistä haluamassa sisään ja ulos monen tuhannen huoneen hotellista/hotelliin. Kun olet saanut avaimesi, niin huoneesi noin kahden kilometrin päässä kolmen hissisysteemin takana. Tunnin kuluttua olet jo huoneessasi.)

Yllämainittu Las Vegas on yksi maailmankaupunki lähellä minua.  Vittu mikä räkälä.  Las Vegas on ihan hyvä paikka jollekin todella isolle jonkun asian messuille, koska sinne on paljon lentoja ja silleen.  LVssä on messuhalleja ja silleen – tähän juttuun se istuu jossain mittakaavassa ihan hyvin.  Las Vegas on mielenkiintoinen himmeli nähdä kerran elämässäsi noin kaksi tuntia jos satut olemaan lähistöllä, mutta muuten sinne ei kannata mennä.  Mutta silti, minä katselen huulet pyöreänä jengiä joka istuu naama vakavana peliautomaatin ääressä heittämässä rahaa koneeseen ilman mitään ilmeitä naamallaan – jengiä duunissa liukuhihnalla?  Eiks’ niiden pitänyt olla pitämässä kivaa?

Stadit kuten Hesa ovat minusta ihan eri juttu.  Stadin sopiva koko on riittävän iso, muttei liian iso.  Helsinki, sopivan kokoinen, noin miljoona tyyppiä, ei pilvenpiirtäjiä. Sydney, jotain viisi miljoonaa, sopivan kokoinen, muutamia pilvenpiirtäjiä.  Molemmat helvetin kivoja stadeja asua ja olla.

Minä asun Los Angelesin alueella.  Hollywood. Beverly Hills. Malibu. Todella kovalta kuulostavia ihania kaupunkien nimiä.  Hollywood on yhtä mielenkiintoinen kuin Herttoniemen teollisuusalue – ihan perseestä.  Parikymmentä vuotta sitten Hollywood oli vielä vähän parempi viritys – vein sinne kaikki kaverini Suomesta katsomaan Hollywoodin huoria. Protestantit pyörivät katujen varrella toineen ihmeellisimmissä kuteissa mutta tämä spektaakkeli on mennyttä aikaa.  Nyt Hollywoodissa on enää narkkareita ja turisteja – tosi tylsää.  Beverly Hills?  Vitun isoja kauhean mahtavan näköisiä rumia taloja (yksikään talo ei ole päässyt mihinkään arkkitehtuurilehteen).  Malibu? Minä en ymmärrä mikä tässä on niin hienoa – Malibun paras juttu, rannat, on ryssitty – jos sinulla ei ole tonttia rannalla, niin et pääse rannalle.  Tämä on ihan perseestä.  Lauttasaaressa voit kävellä melkein koko saaren ympäri rannalla – systeemi on meri, ranta, kävelytie ja vasta sitten talot.  Eli jengi omistaa rannat.  Malibussa systeemi on meri, ranta, talot, aita, autotie – suurin osa rantaa on yksityiskäytössä.

Oli miten oli…..  Hesa on kova stadi ja minsuta on kova juttu että se saa hiukan isompaa huomiota osakseen….

Mainokset

5 vastausta to “Asuttavia maailman kaupunkeja – Hesa on nro 6”

 1. Habahoo Says:

  Tervehdys. Minä täällä tsadin seudulla asuneena (45v espoossa) tämä kuulosti hieman hauskalle. Täällä popula /minä haaveilemme amerikan matkasta jotta pääsisimme haistelemaan suurenmaailman meininkiä. Ilmeisesti reissu kannattaisi kuitenkin suunnitella kulkemaan pikkukylien/kaupunkien kautta. Vai mitä? Onko siellä vielä nähtävää isoissa cityissä ilman rikollisuuden uhkaa/kusetusta? Kieltämättä täällä on mukavaa käppäillä rantsua pitkin ilman vaaraa muusta kuin nilkan nyrjähdyksestä. Tosin täälläkin rupeaa rikkaat laittamaan hanttiin rantaraitin rakentamisesta talon ja rannan väliin. Varsinkin kun he eivät edes omista kyseistä maapalaa. Mutta näin näköjään tännekin tulee suuren maailman omistusmeininki. Kellä rahaa, sillä oikeutta.

 2. heka Says:

  Rikollisuus on laskenut rajusti jenkkilässä, joten se ei varmaan ole ongelma. Minne päin Vapaata Maailmaa haluatte mennä/tulla haistelemaan? Minusta jenkkilän kaupungit eivät ole kovin kaksisia (Pariisit puuttuu…), mutta maisemia riittää, erityisesti länsirannikolla.

 3. JH Says:

  Heka, sinulla oli onni asua L-saaressa silloin, kun kuvailemasi idylli oli vielä voimassa. Itsekin olen kulkenut Espoosta Stadiin kaikilla välineillä fillarista bussiin kyllästymättä koskaan Länsiväylän varren hienoihin maisemiin. Mutta nyt se alkaa olla mennyttä: Koivusaarta kasvatetaan täyttämällä, sen päälle valetaan hehtaaritolkulla asvalttia ja rakennetaan sellainen betonihelvetti, että päivä ei enää entiseen kotitaloosi Katajaharjuntielle paista.

  Miksikö? Koska rakennusliikkeiden lobby on taluttanut päättäjät kuin pässit narussa siunaamaan länsimetron rakentamisen. Kaikki tietävät, että se ei ratkaise Espoon liikenneongelmia (oxymoron), mutta se on ”pakko” rakentaa, koska muuten pääkaupunkiseutu ei metropolina saavuta ”kansainvälistä kilpailukykyä”. Liikennevälineenä se palvelee vain välittömästi radan varressa asuvia, joilla sattuu olemaan asiaa toiseen paikkaan välittömästi saman radan varressa.

  Nyt kun päätös radasta on tehty, on tietysti pakko saada asukkaita sen varteen. Prosessi johdettiin ovelasti siten, että ensin päätettiin viattomasti vain asemien paikat (esim. Koivusaari); nyt on äkkiä kaavoitettava ja rakennettava sinne pirusti asuntoja, koska siellä on kohta metroasema.

  Päätös oli reilu neljänsadan miljoonan euron kokoinen, mutta tosiasiassa kustannukset tulevat olemaan vähintään kaksinkertaiset. Yrityspuolella moisesta suorituksesta saisi välitöntä kenkää. Kyseessä on siis miljardiluokan tulonsiirto veronmaksajilta rakennusliikkeille, jotka ovat ainoa tästä hyötyvä taho. Matkat pitenevät ajallisesti ja mutkistuvat kaikkialla, paitsi L-saaressa ja välittömässä radan varressa (tämä esitettiin ihan graafeina ympäristövaikutusselvityksen julkaisutilaisuudessa).

  Jo lähtökohtaisesti koko idea on kummallinen: työpaikat muuttavat Stadista pois (viime vuonna luin jostain, että Espoossa käy enemmän stadilaisia töissä kuin päinvastoin), mutta silti oletetaan, että työpaikkaliikennemäärät Länsiväylällä Stadiin päin kasvavat valtavasti.

  Kun koko Länsiväylän varsi parinkymmenen vuoden päästä muistuttaa Ruoholahtea, Itäkeskusta ja Vuosaaren Mogadishu Avenueta, voimme kuitenkin iloita siitä, että maahanmuuttajataustainen nuoriso pääsee näppärästi Matinkylästä Rautatieasemalle ja Kaisaniemen puistoon maleksimaan.

 4. heka Says:

  Jos Koivusaaren saadaan metroasema niin se ei selvästikään ole tarkoitettu palvelemaan nykyistä asukaskantaa – joten logiikkasi viattomista pikkupäätöksistä ei kuulosta mielettömältä. Kuuskytluvulla tapahtui sama juttu, kun Hesan keskustasta raivattiin taloja ja tilalle rakennettiin mm Makkaratalo asemaa vastapäätä – arkkitehdeille tarttis antaa jotain terapiaa heidän viivoitinfiksaatioitensa parantamiseen ….
  Hesan hienoimpia puolia on minusta se että meri ja rannat ovat kaiken jengin käytössä ja talot ovat matalia, eli taivasta näkyy paljon. Tosi paska nakki jos Hesan ihmisen kokoinen elämistyyli tuhotaan betonibunkkereilla.

  Yksi parhaita ihmiskaupunkeja minun mielestäni on Sydney Australiassa, siinä on vanhan Hesan tuntua joka paikassa. Helvetisti rantaviivaa ja lähes kaikki ranta on ihmisten käytössä, talot ovat yleensä matalia ja meri näkyy yllättävän usein.

  Musta on mielenkiintoista miten talojen rakentamisessa osataan tuhota kaupunkien ”ihmisläheisyys”, tosi hyvä esitys tästä aiheesta on TED.com’issa oleva James Howard Kunstler’in esitysarkkitehtuurista .

 5. heka Says:

  JH:nn kyyniseen kommenttiin jatkoa. Hesarissa oli 31.05.2008 tämä juttu otsikolla ”Lounais-Sipooseen pitänee rakentaa myös korkeita kerrostaloja”.

  Jutun juoni on se että asemien lähelle tarttee rakentaa pientaloasutusta mutta nyt toisaalta tarttis saada vähän tiiviimpää asumista ja sitähän saa jos rakennetaan ylöspäin. JH taitaa olla oikeassa…..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: