kaikki konnat linnaan …


Alkuasukkaat ovat ihailtavan käytännöllistä porukkaa.  Heti kun he tiedostavat jonkun ongelman, niin he lähtevät liikkeelle ja keksivät jonkun helposti ymmärrettävän ja yksinkertaisen ratkaisun uuteen ongelmaansa.  Useimmiten yksenkertainen ratkaisu on juuri sitä – yksinkertainen.  Joku kyyninen tyyppi voisi sanoa että kansalle myydään mielikuva siitä että jotain saadaan ihan kohta aikaan – onneksi minä en ole kyyninen joten minä jatkan tätä kritiikittömääni alkuasukkaiden ihailuani valottamalla joitakin pikkudetaljeja joihin olen joskus kompastunut.

Vähän yli joka sadas amerikkalainen istuu tällä hetkellä vankilassa. En ole keksinyt tätä lukua – se tulee luotettavista lähteistä (”PEW Charitable trusts”, New York Times, jne).  Kuten tavallista tämän jutun lopussa on viite lähteisiini. Pari uskomatonta mutta totta juttua: Tunnetko yhtään tyyppiä joka istuu vankilassa juuri nyt? Yli yksi sadasta amerikkalaisesta istuu linnassa juuri nyt.  20-34 vuotiaista mustista yli 10% istuu linnassa juuri nyt. Kaksi sadasta yli 18-vuotiaasta miehestä on nyt lusimassa.

ei liftareita Yksiei liftareita 2

Tosiasia: Vapaan Maailman vankiloissa lojuu noin 25% kaikista maailman vangeista.  Vapaassa Maailmassa on noin 2,4 miljoonaa tiilenpäiden laskijaa.  Hopeasijalla oleva Kiina ei onnistu lukitsemaan kuin jotain 1,6 miljoonaa kinkkiä vankiloihinsa.  Ja sitten vankiloita ruvettiin kaupallistamaan ja nyt vankilanhoitofirmat ovat uusi iso kasvuteollisuus.  Viisi osavaltiota kuluttaa jo enemmän rahaa vankiloihin kuin koulutukseen.  Vaude.

kaikki linnaan lusimaan.

Alkuasukkaat päättivät huolestua rikollisuudesta joskus 80-luvun alkupuolella.  Ratkaisuna oli lukita kaikki vastaantulleet jalankulkijat vankilaan.

Kuuskyt luvulla Vapaassa Maailmassa rikollisuus, mitattuna sekä tapettuina ihmisinä että fillarivarkauksina, lähti jyrkkään nousuun.  Vietnamin sodan lopussa 70-luvun puolessavälissä murhat olivat huipussaan ja rumba jatkui 90-luvun alkuun.  Ja sitten yht’äkkiä alkoi murhien (ja rikollisuuden) jyrkkä lasku.

70-luvun alussa jengille alettiin myymään uutta helposti ymmärrettävää ratkaisua: laitetaan pahat Vietnamin sotaa vastustavat ja pilveä polttavat hipit vankilaan!  Marijuanasta tehtiin iso juttu, ja jengi alkoi saada elinkautisia linnatuomioita pelkästä pilven polttamisesta (ei tosin Kaliforniassa jossa pilven poltto on aika lailla yhtä yleinen juttu kuin punaviini Suomessa – ”kaikki” polttavat pilveä, suurinpiirtein yhtä usein kuin ”kaikki” suomalaiset juovat punkkua).  Kukaan ei tässä vaiheessa vielä ollut huolestunut väkivaltarikollisuudesta.  Mutta ainakin hipit saatiin pois jaloista.  Ja jengi oli tyytyväistä koska he ymmärsivät miten hieno juttu se on kun saadaan hipit vankilaan.

Sitten väkivalta ja muu rikollisuus alkoi nousta jyrkästi.  Siihen keksittiin sama vanha hyvä helposti ymmärrettävä yksinkertainen ratkaisu: laitetaan pahat ihmiset vankilaan.  Kaliforniassa jengille myytiin uusi ajatus: ammattirikolliset ovat se pahin ryhmä, joten laitetaan ammattirikolliset tosi pitkäksi aikaa vankilaan.  Tämä myytiin jengille nimellä ”kolmas kerta toden sanoo” (kvg ”three strikes and you are out”).  Syntyi ilahduttavan absurdi tilanne: suomalaisittain nyt Kalle Hagertin pikkuveli sai elinkautisen varastettuaan pitsan pikkulapselta koska hänellä oli ennestään yksi fillarivarkaus ja yksi pontikanmyynti tilillään.  Ja huumeet olivat edelleen hyvä syy heittää porukkaa vankilaan, mutta siihenkin keksittiin uusi viehättävä vivahde: crack kokaiinia tarvitaan viiden vuoden pakolliseen ehdottomaan vankilareissuun vain viisi grammaa (ja 10 vuotta 50stä grammasta) ja tavalliseen kokaiiniin tarvitaan 500 grammaa. Miksi näin suuri ero?  En tiedä. Kuka käyttää kräkkiä? Neekerit.  Kuka käyttää tavallista kokaiinia? Valkoiset.  Tyylikästä….

Jos vankiloihin olisi lukittu vain vaarallinen jengi, niin hommassa voisi olla järkeäkin.  Mutta noin puolet lusijoista on ei-väkivaltaisia huumeenkäyttäjiä (ei huumeen myyjiä).  Ja tämä maassa, jossa ”kaikki” imevät posket lommolla pilveä (tai ainakin Kaliforniassa imee)?

Vapaassa Maailmassa lusii vankiloissa 2,4 miljoonaa tyyppiä – enemmän kuin missään muussa tilastoja tuottavassa maassa, sekä suhteellisesti että absoluuttisesti katsoen. Ja kyseessä ei ole mikään pikkuinen pilkkuvirhe.  Suomessa on noin 3.700 vankia.  Jos Suomi olisi kuin Vapaa Maailma, niin Suomessa olisi heitetty vajaa 41.000 ihmistä lusimaan.  Hieman eri lailla ilmaistuna, suhteellisesti katsottuna, eli vankeja per 100.000 asukasta, Suomessa on 68 vankia (per 100k asukasta) ja Vapaassa Maailmassa 750 – ero on 11-kertainen.  EU:ssa luku noin 90.  Muut pohjoismaat ovat Suomena tasolla.

Vapaan Maailman lusijoista noin puolet on ei-väkivaltaisia huumerikoksen tekijöitä. Minä muistat 80-luvun Los Angelesissa sen kun joku pummi nappasi parilta pikkukakaralta pitsan ja sai elinkautisen tuomion ”kolmas kerta toden sanoo” lain perusteella.  Ja jengi hurrasi kun saatiin konnat kaduilta linnaan.  Kansa oli todella tyytyväistä, homma futaa hyvin.

Vapaan Maailman jengi on nyt onnistunut lukitsemaan vankiloihin todella paljon sellaista pahaa jengiä joka on uhkana meille lainkuuliaisille ihmisille.  Nyt minun ei tarvitse enää pelätä.  Paitsi että …..

Nyt Vapaan Maailman kiinteistömarkkinat ovat romahtaneet (kiinteistöverot ovat olennainen osa osavaltioiden tuloja).  Ja osavaltioiden tulot ovat romahtaneet. Nyt Kalifornia (ja monet muut osavaltiot) aikovat karsia menojaan vapauttamalla ennenaikaisesti ei-väkivaltaisia vankejaan.  Kalifornian yksi arvio on se että 30.000 vankia vapautetaan.  Jos mä olisin todella tyhmä niin mä saattaisin kysyä miksi tuo porukka laitettiin vankilaan alunperinkään…..

Ja multa on jäänyt käsittelemättä aihe ”vankilat yksityisenä teollisuutena”.  Vankiloita on alettu yksityistämään – yksityisyritykset pyörittävät nyt vankiloita.  Periaatteessa ajatus oisi olla hyvä, mutta Vapaan Maailman kuvioissa homma tuntuu muuttuvan korruptiooksi alle aikaykskön….

PEW raportti on prisonsone-in-100. (PDF)

New York Times inmate-count-in-us-dwarfs-other-nations_-nytimes20080423a. (PDF)

Vankilareissuista ja teollisuudesta lisää the-prison-industry-in-the-united-states_-big-business-or-a-new-form-of-slavery1

Mainokset

3 vastausta to “kaikki konnat linnaan …”

  1. Goesta Says:

    Eräs aivotoiminnasta luennoinut tyyppi väitti kerran, että vankilaan ei kannata joutua kahdesti, koska toisen kerran jälkeen sieltä palaa rikollisen arvomaailma takaraivoon tinattuna. Yli-innokas vankiloihin telkeäminen ei ole siten ainoastaan kallista vaan se myös edistää rikollisuutta entisestään. Halvempaa ja vähemmän vahingollista olisi palata jalkapuuhun, raipparangaistuksiin ja muihin ’nopean sovituksen’ menetelmiin…

  2. heka Says:

    Paitsi että lusijan arvomaailma muuttuu, niin myös veronmaksajan maailma muuttuu. Nyt on jo viidessä osavaltiossa vankilabudjetti isompi kuin koulubudjetti.

  3. Vangit vähenee Suomessa. « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

    […] Vapaa Maailma on hiukan vähemmän vapaa.  Täällä on vaatimattomasti 750 vankia per 100,000 asukasta.  Itse asiassa Vapaassa Maailmassa on enemmän vankeja kuin Kiinassa tai missään muualla (tosin Neuvostoliitossa oli aikanaan ilmeisesti enemmän vankeja).  Kirjoitin asiasta jutun puolisen vuotta sitten – juttu on edelleen ajankohtainen, erityisesti nyt kun Suomen uusi luku 47 vankia tarkoittaa sitä, että täällä on 16 kertaa helpompaa päästä lusimaan kuin Suomessa.  Tässä se juttu. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: