Elämää maanjäristysalueella ….


(2008-05-29: muokkasin tätä juttua – jos kappaleen eka merkki on * niin olen muokannut kappaletta) Kiinassa oli iso maanjäristys. Paljon jengia kuoli. Ja mulle tuli taas kerran mieleen että olin taas unohtanut asuvani maanjäristysalueella.

Losis 1994 maanjäristys

Tultuani Kaliforniaan maanjäristykset olivat koko ajan mielessäni jonkinlaisena mörkönä, kummituksena, joka voi tappaa minut joutessaan milloin vaan.  Mutta kaikkeen tottuu, ja pikkuhiljaa maanjäristysten mörkö hävisi mielestäni mörkönä, ajatus ei enää vaivannut minua.  Toisaalta tietoisuus maanjäristyksistä pysyi mielessäni vaikkapa siten että olen aina tietoisesti välttänyt työpaikkoja taloissa, jotka ovat ”liian korkeita” (Los Angelesin palokunnan parhaat tikaspuut ylettyvät jonnekin vähän yli kymmenennen kerroksen ikkunoihin) joten ajatus siitä että viettäisin kolmasosan elämästäni korkeammalla kuin 10. kerros on aina sijoittunut hyvin korkealle minun ”ei kiitos” listoillani.

* Miltä maanjäristys tuntuu?  Olen muutaman kerran herännyt yöllä ja tuntenut miten sänky heijaa edestakaisin, hitaasti, äänettömästi – mieleni rekisteröi jotenkin ”ahaa, maanjäristys” ilman paniikkia ja sitten väsyneet aivot pohtivat miten tämä tästä kehittyy eteenpäin.  Ja aamulla herään ihmettelemään sitä että olikohan yöllä maanjäristyksen tapainen himmeli.  Luultavasti oli koska en herännyt kengät jalassa.  Toinen maanjäristystyyppi on rekka-auton ajaminen talon seinään – yht’äkkiä talo tärähtää, pamaus, aivankuin rekka olisi ajanut talon nurkkaan – ja tästä saan aina ison hepulin, tarve syöksyä ulos, tarve odottaa seuraavaa iskua, iso hämminki valtaa mielen.  Isoin kokemani järistys oli 1994 jolloin aamuyöllä talo keinui, narisi, rynkytti, kaamea meteli, kaikki heilui ”monta minuuttia” (luultavasti jotain 10 sekunttia).  Ilmassa oli maailmanlopun tuntua – syöksyimme hädissämme pimeässä ulos pihalle.  Loppujen lopuksi meillä kaikki vahingot olivat tasan nolla.

Maanjäristykset ovat olennainen osa Kalifornian geologiaa.  Maanjäristyksiä on ollut ja niitä tulee olemaan myös jatkossa.  Niitä ei voi estää joten yksi järkevä vaihtoehto on varautua niihin.  Tai ainakin varautua elämään niiden maanjäristysten jälkeen, joissa en satu hautautumaan jonkun kivikasan alle.  Miten varaudun maanjäristyksiin käytännössä?

Sängyn vieressä tarttee olla kengät.  Ikkunat menevät rikki, lattialla on lasinsiruja ja muuta rojua ja kengät ovat hyvä ratkaisu.  Ulkona on kivempi olla kengät jalassa.

Tästä eteenpäin kaikki on aika selvää pässinlihaa.  Oletuksena on että kaupat ovat kiinni monta viikkoa (tai New Orleansin hurrikaanikatastrofin jälkeen on parempi olettaa että mitään ei toimi pariin kuukauteen) ja mikään ei toimi ja kukaan ei auta.  Eli tarvitsen kunnolliset leirintävälineet ja sen lisäksi ruokaa ja juomaa ja lääkkeitä pariksi kuukaudeksi.  Ja leirintävälinevaraston tarttee olla ulkona pihalla talon ulkopuolella.  Tämän lisäksi polkupyörä liikennevälineeksi olisi hyvä juttu.  Mulla on itse asiassa kaikki nämä rojut, mutta ne ovat autotallissa eivätkä suinkaan ulkona omissa laatikoissaan.  Ruokaa ja juomaa mulla on tällä hetkellä pariksi viikoksi, joten varastoja joutuu lisäämään ensi viikolla.

Tämän lisäksi mulla on bensaa ja generaattori, joilla internet ja jääkaapit pysyy päällä päivän verran.  Täällä teknologian ja vapauden ihmemaassa sähköt tippuu pois päältä pari kertaa vuodessa, yleensä vain pariksi tunniksi kerrallaan, mutta ennätykseni on kolmisen päivää ilman sähköä.

Kalifornian tunnetuin maanjäristys oli 1906 (?) San Franciscon maanjäristys joka jaksaa pysyä jengin jutuissa.  Minusta tuntuu että paljon tärkeämpi maanjäristys oli Long Beach vuonna 1933, maaliskuun 10. päivä, kello 17:55.  Itse järistys ei ollut ”iso”, se oli ”vain” 6,3 Richterin asteikolla (ja 115 ihmistä kuoli).  Jostain syystä jengi hermostui siitä, että paljon koulupäivän jälkeen tyhjinä olleita kouluja romahti pannukakuiksi ja pari kuukautta myöhemmin koulujen rakennusmääräyksiä tiukennettiin oleellisesti.  Käsittääkseni vuoden 1933 jälkeen yksikään koulu ei ole romahtanut Kaliforniassa.

Lokakuun 17 päivä 1989 klo 17:04 San Franciscossa oli iso 6,9 Richterin maanjäristys jossa kuoli 67 ihmistä.  Maanjäristyksessä romahti (Oaklandissa lahden toisella puolella) ehkä kilometrin verran kaksikerroksista moottoritietä.  Miten voi olla että vain 67 ihmistä kuolee jos ruuhka-aikana kilometri moottoritietä romahtaa pannukakuksi? Moottoritiellähän täytyy olla helvetisti porukkaa autoissaan?  Ei ollut koska suurin osa jengistä oli katsomassa teeveestä pesäpalloa – juuri sillä kellonlyömällä alkoi USAn pesäpallon maailmanmestaruusottelu, jossa pelasivat San Franciscon joukkue ja Oaklandin joukkue – ja Oakland on San Franciscossa lahden toisella puolella.  Moottoritie oli ruuhka-aikana melkein täysin tyhjä.

* Tammikuun 17 1994 Los Angelesissa järisi kello 04:31 aamulla.  Minä heräsin siihen kun taloni alkoi keinumaan kuin vene aallokossa.  Heiluminen ei ollut rajua tai äkkinäistä, se oli kuin veneen rauhallinen keinuminen isoissa aalloissa.  57 ihmistä kuoli tässä 6,7 Richterin maanjäristyksessä.  Vaikka itse maanjäristyksen ”tuhovaikutus” Richterin mitta-asteikolla oli ”aika iso” niin tässä maanjäristyksessä mitattiin isoimmat koskaan Pohjois-Amerikassa mitatut maanliikkeen kiihtyvyydet – yli yksi ”miinus g” joka tarkoittaa sitä että joissakin paikoissa maa tärähti niin voimakkaasti että kamat lensivät ylös ilmaan (yleensä maanjäristykset ovat enemmän vaakatasossa, ikäänkuin toinen auto ajaisi sinun autosi perään).  Jotkut kaverini kertoivat miten maanjäristys heitti heidät ylös ilmaan sängystään…

Maanjäristyksiä tunnen ehkä kerran vuodessa.  Normaali maanjäristys on aika hermostuttava juttu – yhtäkkiä talo järähtää aivan kuin joku olisi ajanut kuorma-autolla taloni seinään.  Rajuhko täräys, ei välttämättä äänekäs tapahtuma (tai ehkä se onkin änekäs, mutta minä en keskity äänen kuuntelemiseen) ja yhtäkkiä olen lähes paniikkitilassa – syöksynkö ulos? Onks’ tää maanjäristys? Loppuuko tämä? Heiluuko lisää? Mitä teen?  Miljoona ajatusta pyörii päässäni, jotain tarttee tehdä, mitä teen?  Noin viikko sitten syöksyin ulos kun talo tärähti mutta en ole löytänyt mitään tietoa maanjäristyksistä internetistä (kaikki maanjäristykset löytyvät melkein reaaliaikaisina verkosta).  Ehkä kyseessä oli yliäänen nopeudella liikkuva lentokone – avaruussukkula laskeutuessaan Kaliforniaan lentää yleensä Los Angelesin yli ja aiheuttaa kaksi helvetin kovaäänistä tykin pamausta alle sekunnin sisällä – Ba-Bam!  Ja talo tuntuu värähtävän pamauksista.

Richterin mittakaava on logaritminen.  Se tarkoittaa sitä että kun vertailet maanjäristyksiä, niin yhden yksikön ero Richtereissä on 10 kertainen maanjäristyksen voimassa (6R maanjäristys on 10 kertaa voimakkaampi kuin 5R järistys).  Ja samalla logiikalla kahden yksikön ero on satakertainen voimakkuudessaan (7R on sata kertaa voimakkaampi kuin 5R maanjäristys).

* Kiinan tämänvuotinen maanjäristys oli 7,9 Richteriä.  Minun tuntemani vuoden 1994 järistys oli 6,7 Richteriä.  Kiinan järistys oli melkein 16 kertaa voimakkaampi ….. Kalifornian rakennusmääräykset ottavat maanjäristykset huomioon, esimerkiksi kaikkien ikkunoiden pitää olla lasia joka murentuu samalla lailla kuin auton ikkunat, pieniksi ei-kovin-teräviksi lasinsiruiksi.  Samasta syystä useimmat talot on rakennettu puusta – ulkoapäin kivitalon näköiset talot ovat melkein aina puurunkoisia taloja joiden ulkopinta on naamioitu kiven näköiseksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: