Kiinteistömarkkinat, talouden veturi.


Vapaan Maailman taloutta on pönkittänyt tajuton buumi kiinteistömarkkinoilla – talojen arvot ovat nousseet rajusti ja jengi on ottanut lainaa kotiensa nousseen arvon tuella.  Radio ja teevee on pauhannut viestiä ”rahoita kotisi uudelleen, anna tyttärellesi sellaiset vihkiäiset, jotka hän on aina halunnut”.  Ja jengi on laittanut asuntolainansa uusiksi ja vetänyt fyffeä vihkiäisten maksamiseen.  Nyt on alkanut tosi kova krapula.  Asuntojen hintojen lasku on ollut viimeisen 12 kuukauden aikana isompaa kuin 1930 luvun ison pörssiromahduksen ja lamakauden aikana.

asuntohintojen romahdus.

Asuntojen hinnanlaskuindeksi on S&P/Case-Schiller National Index.  Asuntojen hintojen lasku on ollut 14,1% vuoden 2008 ekan kvarttaalin aikana verrattuna vuotta aikaisempaan.  Sama (jälkikäteen laskettu) indeksi vuonna 1932  oli oleellisesti pienempi 10,5%.  Mutta tilanne nyt on pahempi kuin edes miltä nämä pahat luvut näyttävät.  Kolkyt luvulla kaikki hinnat olivat laskivat, joten se pehmitti asuntojen hintalaskun suhteellista tuskaa.  Nyt hinnat ovat rajussa nousussa, bensiini ja ruoka etunenässä, joten se lisää tuskaa ennestäänkin.

Asuntojen hintojen lasku olisi luultavasti Suomessa paljon pienempi juttu kuin Vapaassa Maailmassa.  Täällä korkokanta laski.  Pankit innostuivat markkinoimaan halpoja asuntolainoja ja jengi lähti ostamaan ja asuntojen hinnat nousivat rajusti (esim minun taloni arvo on noussut kahdeksan vuoden aikana noin 20% vuodessa – joo, arvo on nelinkertaistunut).

Miten homma kävi käytännössä? Jos olisit ostanut kämpän kahdeksan vuotta sitten €200,000 hinnalla ja 6% korolla jolloin lainan lyhennys on €1,200/kk ja olet maksanut asuntovelkojasi niinkuin suunnitelma oli.  Nyt sulla on kämppä josta olet vielä velkaa esim €150,000 ja sinulle kerrotaan että kämpän arvo on lähes miljoona euroa.  Jos haluat rahoittaa lainasi uudelleen, niin meillä on uusi laina, ekat 5 vuotta korko on 2% (ja sen jälkeen ”jotain ihan muuta”) ja viiden vuoden kuluttua voit rahoittaa lainan taas uudelleen.  Miten paljon rahaa haluat saada käteen? Jos pidät saman €1,200 kuukausittaisen lainanlyhennyksen, niin uusi asuntolainasi on €325,000.  Nyt saat €325,000 miinus €150,000 = €175,000 käteista tilillesi.  Ja maksat edelleen saman  €1,200 kuukausittaisen lainanlyhennyksen.  Tyttäresi saa kivat vihkiäiset.  Käyt lomalla jossain tosi kalliissa hotellissa joka on todella kaukana.  Ja viisi vuotta myöhemmin, kun lainasi muuttuu 2%:n korosta ”jotain ihan muuta” korkoon, esim 8% niin lainan lyhennys ei ole enää €1,200/kk vaan €2,300/kk.  Nyt se ”viisi vuotta myöhemmin” aika on alkanut ja jostain syystä jengiä alkaa mennä konkurssiin joka puolella.

Tilanne on synkkä mutta onneksi myös toivoton. Jos muistan oikein niin keskimääräinen luottokorttivelka Vapaassa Maailmassa on jotain $3,000 per perhe.  Tyypillisesti luottokortin korko on 20%:n pinnassa per vuosi, jolloin jengi maksaa tästä velastaan $280/kk.  Tämä on aika iloinen lisä asuntolainan kuukausittaisiin lyhennyksiin.  Ja minulla on sellainen käsitys, että jengi alkaa maksaa asuntolainojaan luottokorteillaan….

Poimin asuntolainajutun The Economist lehden 31.5.2008 jutusta joka on dropping-a-brickeconomistcom20080529 PDF faili.  Luottokorttijuttu on ihan oman muistini varassa – voin olla täysin väärässä.

Mainokset

2 vastausta to “Kiinteistömarkkinat, talouden veturi.”

  1. Mab Says:

    Hyviä juttuja, suurkiitos! Kerrankin joku kirjoittaa selkokielellä mitä ison veden takana oikesti on tapahtumassa.

    Voisit ilmoittaa blogisi blogilistalle (www.blogilista.fi) niin saisit luultavasti lisää lukijoita.

  2. heka Says:

    Oikeasti ja oikeasti? Nämä ovat minun huomioitani, jollekin toiselle olisi muodostunut ihan erilainen kuva. Mutta kiva että pidät jutuistani.
    Tämä on blogilista.fi’ssä, ja nyt kun muistutit, niin muokkasin hiukan kuvaustani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: