Vapaa Kilpailu jyllää. Tai sitten ei.


Vapaa Maailma on Vapaan Kilpailun kotimaa.  Kuka tahansa jolla on hyvä ajatus ja tietoa ja taitoa voi tehdä unelmistaan totta.  Yritykset kilpailevat asiakkaista, ja asiakkaat ostavat sieltä mistä he saavat parhaat jutut itselleen. Ja kaikki ovat tyytyväisiä.  Eiks’ niin?

Vaha Lakers

Minusta yksi uskomattomin juttu, mutta samalla merkityksettömin juttu, on urheilu.  (Lakers, Järviset, olivat alkuaan Minnesotasta – paljon järviä. Nyt Lakersit, Järviset, on ostettu Los Angelesiin, jossa ei ole yhtään järveä). Ellen ole ihan väärässä niin Suomessa voin alkaa pelata korista kavereitteni kanssa ja jossain vaiheessa saatan saada Suomen parhaan jengin jengin kasaan. Meidän jengistä tulee yhtenä vuonna Nännijärven mestareita.  Seuraavana vuonna pääsemme jollekin toiselle tasolle, ja Nännijärven seura voittaa kunnan mestaruuden.  Ja niin edelleen, jossain vaiheessa tulemme Suomen mestareiksi koriksessa.  Mulla ei ole mitään käsitystä siitä kuinka kestäisi minimissään tulla Suomen mestariksi jos aloittaa nollatasolla maailman parhaan korisjengin kanssa ja käy kaikki matsit läpi (voittaen jokaisen matsin). Jossain vaiheessa Nännijärven jengi olisi mestareita, Suomessa ja Euroopassa (tai sitten ei, minä en tiedä yhtään mitään urheilusta)

Uudet Järviset

Miten urheilu juttu futaa Vapaassa Maailmassa?  Miten olisi vaikkapa koripallo esimerkkinä?  Jälleen kerran, minä en ymmärrä urheilusta yhtään mitään, en seuraa sitä ja silleen, mutta minulle on muodostunut seuraava tässä nyt esittämäni käsitys.   NBA – National Basketball Association.  Kova juttu, siinä olevat noin 30 korisseuraa kilpailevat mestaruuksista.  Nyt minä kerään helvetin kovan Nännijärven korisseuran kasaan ja alan pelaamaan nollatasolla.  Ja pelaan ja pelaan.

Nyt mulla onkin uusi ongelma.  NBA ei olekaan mikään mestaruusliiga, vaan NBA onkin monopoli keksintö!  Joka vuosi samat 30 seuraa kilpailevat mestaruudesta.  Ensi vuoden Vapaan Maailman paras korisjengi on yksi noista 30sta jengistä.  Seuraavana vuonna taas yksi noista samoista 30stä seurasta.  Ja näin kuvio jatkuu, kukaan ei mene pois, kukaan ei tule sisään.  Pääseet NBAn vain ja ainoastaan jos ne 30 siellä olevan seuran omistajat haluavat sinut seurasi sinne mukaan.  Miksi he haluaisit sinun seurasi pilaamaan heidän monopolinsa?  Miksi Suomen Alko haluaisi kilpailla muiden maahantuojien kanssa jos heidän ei olisi pakko antaa kilpailun toimia?

Vapaan Maailman urheiluliigat ovat puhtaita monopolistisia kusetuksia.  Sisäpiirin jannut pitävät homman hanskassa keskenään.  Sinänsä siinä ei ole mitään pahaa, jannut myyvät urheiluviihdettä ja kansa ostaa urheiluviihdettä.  Ja kaikilla on kivaa.  Minusta se uskomaton juttu on siinä, että ostajat kuvittelevat että kyseessä olisi joku sentyyppinen juttu kuin ”meidän kotikaupungin urheilijat” kilpailevat jonkun toisen ”kaupungin urheilijoita” vastaan.  Jotenkin musta tuntuu, että kyseessä on ihan sama juttu kuin jos joku alkaisi väittämään että Nokialla duunissa olevat insinöörit ovat ”Espoon insinöörejä” ja Finnairin insinöörit ovat ”Vantaan Insinöörejä”.  Los Angeles Lakers’in korispelaajat eivät ole Losiksen jengiä, he ovat koriksenpelaajia jotka sattuvat olemaan duunissa Losiksessa.

Tällä hetkellä Losiksessa näkyy helvetisti autoja, joiden ikkunassa on LA Lakersien lippu.  Kuulemma joku loppuviritys on menossa (tänään on 2008-06-07) ja kotikaupungin jannuista saattaa tulla maailmanmestareita.  Jengi on innoissaan ja jengi huutaa ja mellastaa.

meidän jengin urheilusankarit

Miksi espoolaiset eivät huuda ja kilju ja mellasta kun Nokialta tulee joku uusi puhelin?  Meidän kotikaupungin insinöörit keksivät taas jotain uutta ja filmaattista….

Mainokset

5 vastausta to “Vapaa Kilpailu jyllää. Tai sitten ei.”

 1. Goesta Says:

  Ammattilaisurheilun on pakko olla jotenkin tärkeää, koska siihen uhrataan niin tolkuton määrä aikaa, vaivaa, rahaa ja tunnetta kaikkialla. Englannissa eräs jalkapalloseura sai talvella uudet rikkaat omistajat. Seuran kannattajat leuhkivat isäntäjoukkueen yleisölle Sheffieldin teräskaupungissa julisteella ”We have more steel than you!” Ketkä ”WE…” On siinä sosiaalitieteilijöillä selittämistä. Varmaan ovat jotain yrittäneetkin. Monopolia sen sijaan ei tarvitse edes selittää. Jos se syntyy itsestään ja ilman julkisen vallan pakotusta, puhutaan luonnollisesta monopolista.

  « Miksi espoolaiset eivät huuda ja kilju ja mellasta kun Nokialta tulee joku uusi puhelin?»

  Juhlinta on vaimeampaa osittain ehkä siksi, että voittaminen ja häviäminen eivät ole yhtä selkeästi todettavissa kuin jonkun urheiluliigan otteluissa ja osittain ehkä siksi, että ne joilla ei ole Nokian osakkeita ovat kateellisia ja ne loput ovat siksi hiljaa. Oman kaupungin ostojoukkueen menestyksestä voi riemuita kuka vain ja kuinka paljon vain, ilman että muille jää vähemmän riemua.

 2. heka Says:

  Ja mä laitoin lähettämäsi kuvan itse artikkelin loppuun. Toisi mainio…

 3. Antti Says:

  Euroopassa kehitys on menossa ihan samaan suuntaan. Raha ratkaisee. Vaikka periaatteessa nyt ja tulevaisuudessa millä tahansa seuralla on mahdollisuus hivuttaa itseään ylemmälle ja ylemmälle sarjatasolle, aivan huipulle on mahdoton nousta ilman suuria rahoja. Aivan huipulla kotikaupungin joukkueista puhuminen on yhtä lailla omituista kuin Amerikassakin. Englannissa huippujalkapallojoukkueilla ei ole välttämättä yhtään englantilaista pelaajaa kentällä, puhumattakaan että olisi kotikaupungin poikia.

  Suomessa jääkiekon SM-liiga on mennyt pahasti amerikkalaiseen suuntaa. Sehän on nykyisin suljettu sarja samalla tavalla kuin amerikkalaiset ammattilaissarjat, ja pelaajia kauppaillaan siihen tahtiin, että ei taida sielläkään enää joukkueissa merkittävää määrää kotikaupungin poikia pelata. Toista se oli vielä 80-luvulla, kun silloin kannattamallani Ilveksellä oli pari ulkomaalaisvahvistusta ja pari opiskelujen takia paikkakunnalle muuttanutta — ja loput oman kaupungin poikia (tai ainakin lähikunnista) ja ilvesläisen juniorikoulutuksen läpi käyneitä.

  Vastavoimiakin on. Googleen vaan hauksi ”against modern football”.

 4. heka Says:

  Suljetuille sarjat ovat minusta täysin sieluttomia virityksiä – paska nakki että juttu menee Suomessakin samaan suuntaan….

 5. Goesta Says:

  Menossa on futiksen EM-turnaus. Neljän ensimmäisen matsin jälkeen maansa puolesta oli ehtinyt taistella eri joukkueissa jo neljä kansallistettua brasialalaista…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: