Hesari ja Pravda.


Verkko-Hesarissa oli tänään 16.6.2008 tämä artikkeli ja valokuva.

Katso sadekatoksen kilpeä TERVEYSKESKUS. Se on lisätty myöhemmin.

Vekkuli kuva.  Kuvaan on lisätty sana ”TERVEYSKESKUS” sadekatokseen.  Onneksi se on tehty niin tökerösti että valehtelun huomaaminen on todella helppoa.  Tässä alla suurennus kuvasta.

samaa mitä Pravda teki aikoinaan.

Kuvan pikselöinnistä näkee selvästi miten kuvaa on muunneltu tarinaan sopivaksi.  Sanomalehden, kuten Hesarin, isoin arvo on siinä, että lukija olettaa lehden yrittävän esittää asiat todenmukaisesti.  Hesari ryssii hommansa kauniisti koska tästä eteenpäin oikea kysymys on ”millä muulla lailla Hesari yrittää kusettaa minua?”.  Ja toinen kysymys onkin se, että jos Hesari tekee parantaa kuviaan näin tökerösti, niin kuinka hyvä Hesari on kirjoitetun tekstin muuttamisesta paremmalta kuulostavaksi ja helpommin kansalle tarjottavaksi jutuksi?

Kuvan pikseleiden ”täpläisyys” tapahtuu myös kun kuvaa tiivistetään (kompressoidaan).  Tässä on saman kuvan moottoripyörä suurennettuna.

Moottoripyörän ympärillä oleva pikselöinti vaikuttaa minusta normaalilta kuvan tiivistämisen myötä tapahtuvassa pikselöinnissä vaikka en pysty selittämään miksi minusta motskari vaikuttaa ei-väärennetyltä.

Kusetus ei tietenkään rajoitu Hesariin.  Joku isoista uutistoimistoista (UPI? Reuters?) jäi vuosi pari sitten nalkkiin kuvistaan Beirutin pommituksista – kuva ei ollut tarpeeksi dramaattinen ja niinpä kuvaaja lisäsi siihen savua ja dramatiikkaa.  Ja jotenkin hämärästi muistan miten Vapaan Maailman lehdistö on jäänyt nalkkiin Irakin kuviensa ”parantamisesta”.

Mainokset

14 vastausta to “Hesari ja Pravda.”

 1. Antti Says:

  Aika kova väite. Toivois, että tällaisia ei heiteltäisi ihan ”musta tuntuu” -pohjalta ilman sen kummempia todisteita.

  Alla olevassa linkissä on kuva Ylitornion terveyskekuksesta Ylitornion kotisivuilta.

  http://www.ylitornio.fi/web/index.php?id=292

  Kuva löytyi Googlen kuvahaulla, ensimmäinen osuma hakusanoilla terveyskeskus ylitornio. Tuo näyttää minusta hyvin samalta kuin tuo Hesarin kuva. Myös teksti ”terveyskeskus” lukee samalla paikalla katoksessa.

 2. Goesta Says:

  On se ’paranneltua’ totuutta. Manipulointi on alkeellinen senkin puoleen, että kirjaimet ovat pystyssä, pari-kolme kerrallaan samalla tasolla ja seuraavat vähän ylempänä, sen sijaan että olisi kirjoitettu ensin koko sana ja kallistettu sitä sitten yhtenä objektina.

  Lehtimiesten mukaan pääasia ei ole, että juttu on totta, vaan että sen tekemisessä on noudatettu hyviä journalistisia periaatteita. Hesarin journalistisia periaatteita punnittuani päätin jo monta vuotta sitten, etten lue lehteä lainkaan.

 3. heka Says:

  Tässä juttu Reuters’in Beirut kuvista jotka oli muutettu yhtä tökerösti kuin Hesarinkin kuva.
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3286966,00.html

  Ja tässä juttua kuvien jynssäämisestä yleensä:
  http://www.cs.dartmouth.edu/farid/research/digitaltampering/

 4. Antti Says:

  On selvää, että kuvamanipulointia tapahtuu, mutta tätä Hesarin kuvaa ei kyllä selvästikään ole manipuloitu. Tai jos on, kuvaan on lisätty sana ”terveyskeskus” paikkaan jossa se alunperinkin oli. En näe kyllä tästä mitään evidenssiä. Ihan normaalilta jpeg-artefaktilta tuo tekstin ympärillä oleva pikselöityminen minusta näyttää.

  Goestan analyysi ”manipuloinnin” alkeellisuudesta kyllä hymyilyttää. Kai sitä voi nähdä vaikka mitä jos tarpeeksi uskoo.

 5. Goesta Says:

  Kokeilepa tutkia grafiikkaohjelmalla jos osaat…

 6. Antti Says:

  Avasin kuvan MATLABiin, sitä kun käytän työssäkin kuvankäsittelyhommissa. Vaikkei kuvien manipulointi ole ihan ydinosaamistani, luulisin asiasta jotakin ymmärtäväni.

  Kuvan ”terveyskeskus” -tekstin kirjaimien korkeus on 7 pikseliä. Tekstin matkalla sadekatoksen vinous saa sen nousemaan 4 pikselin verran. Et kai kuvittele, että noin pieni vinous saisi esimerkiksi E:n viivat olemaan muuta kuin pysty- ja vaakasuoria?

  Tokihan tuo pieni vinous kirjaimien diskretisoinnissa kuitenkin näkyy. Esimerkiksi U, V ja Y eivät ole symmetrisiä. Samoin oikeanpuolimmaisen E:n kolme vaakaviivaa ovat keskenään erilaiset vinouden suhteen konsistentilla tavalla.

  Katsoitko tuota Ylitornion kaupungin sivuilla olevaa kuvaa terveyskeskuksesta? Sen perusteella on selvää, että Hesarin kuvassa todella on Ylitornion terveyskeskus ja että Ylitornion terveuskekuksen sadekatoksessa lukee ”terveyskeskus” samalla paikalla kuin Hesarin kuvassa.

 7. Antti Says:

  Jatkan nyt vielä. Äskeisen kommenttini toisen kappaleen teksti perustui intuitiooni. Jos hallitset vähän trigonometriaa, voit todeta, että kirjainten pystysuorien viivojen ylimmän ja alimman pikselin sijainnissa pitäisi olla vaakasuunnassa 0.38 pikselin ero. Siksi pystyviivat pysyvät pystysuorina.

  Laskelma on toki vähän summittainen, koska sadekatos todellisuudessa nousee alle 4 pikseliä. Todellisuudessa ero on alle 0.38 pikseliä.

 8. heka Says:

  Musta on aika selvää että sana TERVEYSKESKUS on lisätty Hesarin kuvaan – siksi kirjoitinkin tämän jutun. Ensiksikin se teksti siinä peruskuvassa on tarkkuudeltaan ihan eri luokkaa kuin se loppukuva – tekstin ”siisteys” sai huomioni kiinnittymään siihen. Toisekseen pikselöinti suurennuksessa viittaa edelleen vahvasti kuvan manipulointiin. Oli miten oli, juttuni perusjuoni on se, että JOS tämä teksti on lisätty valokuvaan, niin se on ihan perseestä vaikka terveyskeskuksen katoksessa olisikin ihan oikeasti TERVEYSKESKUS kyltti (niinkuin oletan siellä olevankin – en suinkaan kuvittele että kuvassa olisi joku muu talo kuin itse terveyskeskus).

  Jos alkuperäisessä kuvassa TERVEYSKESKUS oli suttuisen näköinen, niin Hesarin olisi tullut joko jättää se suttuiseksi, tai sitten lisätä kuvaan nuoli osoittamaan suttuista kohtaa ja lisätä nuolen toiseen päähän sana TERVEYSKESKUS, jolloin minä voin itse päätellä onko näin tai sitten ei.

 9. Antti Says:

  Ok, nyt ymmärrän mitä ajat takaa. Kieltämättä tuo teksti on aika terävä ja, no, sanotaan nyt fonttimainen paremman sanan puutteessa. Voihan tuo siis vaikka ollakin manipulaatio. Mainitsemaasi pikselöintiä en kyllä todisteeksi hyväksy. Miksei häviöllinen pakkaus aiheuttaisi vastaavaa pikselöintiä tekstin ollessa aito?

  Joka tapauksessa Goestan analyysi manipuloinnin alkeellisuudesta hymyilyttää edelleen. Jos nyt oletetaan että kyseessä on manipulointi, niin tulos olisi juuri tuollainen kun koko tekstiä kallistettaisiin tuo noin kolme astetta yhtenä objektina.

 10. heka Says:

  Musta tuntuu että tuollainen pikselöinti syntyy, kun peruskuvaan, jossa on jo jotain pakkauksen aiheuttamaa pikselöintiä, lisätään ei-pakattua materiaalia ja jonka jälkeen uutta kuvaa pakataan uudestaan. Tämä on minun arvaukseni syystä, joka aiheutti tuon erilaisen pikselöinnin TERVEYSKESKUS tekstin ympärillä. Tai sitten ei.

  Perusajatus on edelleen, että lehden ei tulisi muutella ja parannella totuutta ja kuvia muokkaamalla niitä keinotekoisesti.

 11. Goesta Says:

  Ei tähän tarvita pikseleiden puolittamista. Riittää kun piirtää poverpointilla tähtäinristikon ja liikutelee sitä nuolinppäimillä.

 12. Zibe Says:

  Kommentoinpa vähän jälkijunassa.

  Olen ihan samaa mieltä perusajatuksesta. Viimeisin räikeä esimerkki tämä Iranin ohjuskokeen kuvan manipulointi…

  Mutta tässä Ylitornion kuvassa taidat kyllä Heka haukkua hesaria ihan suotta. Noi pakkausalgoritmit kun tekee ”kuvamanipulointia” ihan huomaamatta.

  Tuolla
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/200806167802770_uu.shtml
  on toisen lehden kuva hieman eri perspektiivistä. Siinä on sama teksti samalla fontilla samassa kohtaa saman kokoisena. Todennäköisyys, että kaksi toimittajaa tekisi sen noin samalla lailla, lähentelee nollaa, ellei kyseessä ole salaliitto.

  Suurennettuna tuo iltalehden kuva kuitenkin on huomattavasti ”luonnollisempi”, eli jotain outoa hesarin kuvassa kyllä on. Veikkaan kuitenkin, että ainoa kuvamanipulaatio siinä on ollut esim. kontrastin lisääminen, joka sekin voi saada aikaan moisia artefakteja. Tai sitten vaan hesarin kuvaajalla on ollut huonompi kamera tai pienempi lähtöresoluutio. Tai että kuva on mennyt useamman formaattimuunnoksen (pakkaus-codecin) tai skaalauksen läpi, etc.

 13. heka Says:

  Zibe, voit hyvinkin olla oikeassa ja minä saatan hyvinkin olla väärässä.

  Hesarin kuva herätti minussa MUTU tunteen että kuvankäsittelijä oli päättänyt parantaa jotain suttuista TERVEYSKESKUS kylttiä selventämällä sitä kirjoittamalla sen uudestaan photoshopissa.

  Iltalehden kuva ei vaikuta ”parannetulta”.

  Iranin ohjuskokeen kuvat ovat ehkä parempi esimerkki kuvien manipulaatiosta. Oli miten oli, meidän kaikkien kannattaa katsoa kuvia samalla lialli kuin piru lukee raamattua – aika tarkkaan koska kaikki yrittävät kusettaa meitä koko ajan….

 14. Goesta Says:

  Pakkausalgoritmi tai PhotoShop tai joku muu syy mutta Hesarin kuvassa esimerkiksi kirjaimet ’TER’ ovat samalla viivalla ja pystysuorassa vaikka räystäs on vinossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: