Bensa maksaa enemmän Vapaassa Maailmassa kuin Suomessa.


Bensan hinta Vapaassa Maailmassa on aika noin viisi dollaria gallonalta eli USD 1,32 per litra, eli noin €0,90 per litra.

Ai miten niin bensa on kallimpaa kuin Suomessa?  Litra bensaa maksaa Suomessa €1,50 mikä on tietenkin paljon kallimpaa kuin Vapaan Maailman €0,90 per litra.  Paitsi että ei ole.

Bensankulutus EU:ssa on noin 5,5 litraa satasella, eli sata kilsaa maksaa jotain 5,5 kertaa €1,32 = €7,25.

Bensankulutus Vapaassa Maailmassa on noin 9,5 litraa satasella, jolloin sata kilsaa maksaa jotain 9,5 kertaa €0,90 = €8,55

(heh heh, minua ei enää autoilu viehätä.  Minun kaarani kuluttaa melkein 20 litraa satasella, eli sata kilsaa maksaa minulle vaatimattomasti €17,50.  Se ei ole enää ihan ilmaista. Omistan edelleen aiemmin mainitsemani paloauton, joka kuluttaa 33 litraa satasella, eli sata kilsaa maksaa vaatimattomasti €30.)

Nyt kannattaa muistaa että koko Vapaa Maailma on ihan yhtä hanurista kuin Vapaan Maailman autotkin.  Kaikissa taloissa on termostaatti joka säätää talon lämpöä.  Huomaa sana ”termostaatti” – joka talossa on jossain olohuoneessa yksi ja yksi ainoa termostaatti joka säätää koko talon lämpötilan olohuoneen mukaan.  Yöt ja päivät, sama lämpötila, joka huoneessa.  Autot kuluttavat yli €8,00 satasella – ja talot kuluttavat myös yli €8,00 satasella.  En ole koskaan kolmenkymmenen vuoden aikana Vapaassa Maailmassa nähnyt yhtä ainoatakaan taloa jonka vaikkapa makuuhuoneissa olisi eri lämpötila kuin olohuoneessa. Kotitalouksien energian kulutus on täysin päin veetä.

Sähkön hinta on  vakio yötä päivää.  Yösähkö on tuntematon käsite.  Taloissa ei ole sellaisia uuden avaruusajan juttuja kuin ”eristeitä” tai tuplalaseja ikkunoissa (no joo, niitä alkaa olla pikkuhiljaa).  Kenelläkään ei ole lämpöpumppuja.  Jos kysyt, niin vastaus on ”mikä veen lämpöpumppu?”.

Vapaa Maailma on täysin valmistautumaton energian hinnan nousuun.  Minä näen ainoastaan jotain normaalin kuluttajan elämän pikkujuttuja, mutta epäilen vahvasti että teollisuus on ihan yhtä hanurista kuin koditkin.  Teollisuuden energiankulutus on mielestäni, ja tämä on nyt nyt puhdasta spekulaatiota, vähintäinkin samasta hanurista kuin kotitalouksien energian kulutus.  Täysin päin veetä.

Palaan tälle sylttytehtaalle myöhemmin.  Vapaan Maailman tilanne alkaa olla aika lohduton mutta onneksi toivoton.  Paljon tärkeitä perusasioita yhteiskunnassa on hunningolla ja samaan aikaan koulutussysteemi on onneksi myös täysin hunningolla, joten asioiden korjaamiseen tarvittavan jengin ammattitaito tulee myös olemaan täysin hanurista.

Mainokset

9 vastausta to “Bensa maksaa enemmän Vapaassa Maailmassa kuin Suomessa.”

 1. Itkupilli Says:

  Moikka! Hauska juttu, asun itsekin Los Angelesissa ja laskeskelin näitä bensan hintoja juuri ja ajattelin postata siitä jutun, mä pääsin vähän erilaisiin lukuihin, ehkä, en nyt jaksanut sekoittaa päätäni enää lisää, meinaan voihan olla että sulla on ihan samat luvut, mutta erilailla.

  Lisäksi että täällä huristellaan aivan liian halvalla gasoliinilla, niin vielä lisäksi paljon matala oktaavisempaa kuin Euroopassa, tai ainakin Suomessa.

  No ehkä se jumala kuitenkin kuulee niiden nöyrien rukoukset ja laskee sitä hintaa! 😀

 2. Zibe Says:

  No just ajoin Turusta Hesaan. Taisi olla Lahnajärvellä kun osui silmään hinta 1.599 euroa ja on se 1.60kin rikottu jo jossain… 😦

  Vaan ei tuo viluta paljoa, täällä kun on aina ajettu kalliilla bensalla. Sen sijaan viime kuun 4% yleisinflaatio panee hieman miettimään.

  Mielenkiintoinen näkökohta on, että vaikka bensaveroa (fixattu summa/litra) ei ole nostettu vähään aikaan, niin VVM hykertelee käsiään bensan hinnan kohotessa. Kas kun 22% alv-kertymä kasvaa bensan hinnan mukana ja ylittää jo nyt bensan osalta budjetoidun kertymän.

 3. Goesta Says:

  Inflaatio-otsikon alla puhutaan kahdesta asiasta. Rahan arvo voi laskea, kun hinnat ja tulot nousevat samaa tahtia (rahapoliittinen juttu, vrt. esimerkiksi Zimbabwe) tai sitten jotkut hinnat nousevat ’oikeasti’ ja enemmän kertaluonteisesti. Jonkinsuuruinen osa tämänhetkisestä hintatason noususta on sitä oikeata ja johtuu juuri öljyn kallistumisesta.

 4. amerikkalainen Says:

  >vielä lisäksi paljon matala oktaavisempaa kuin Euroopassa, tai

  Oktaanilukujen maaritelmat on taalla vahan eri kuin euroopassa. 91 taalla on itseasiassa vahan korkeampioktaanisempaa kuin euroopan 95.

  Mutta ei se bensa nakojaan vielakaan ole liian kallista. Tunnen monta eurooppalaista jotka ihan imagosyista kayttaa premiumia vaikka moderni auto kulkee ihan milla bensalla vaan.

 5. amerikkalainen Says:

  Mita noihin talojen eristyksiin tulee niin riippuu taysin ilmastosta. Kylmemmissa osissa maata eristysta kaytetaan enemman kuin lamposissa. Lisaksi uusissa taloissa rakennuskoodi vaatii ihan jarjettoman kovaa eristysta (ja lampoikkunoita) jopa kalifornian auringossa.

  Suomalaistyyppisen lammityksen rakentaminen taloon taalla olis ihan yhta jarkeva rahameno kuin ulkouima-allas Suomessa. Se on luksusta ja jos rahaa on niin tietoa ja rakentajia kylla loytyy.

 6. Goesta Says:

  Freakonomics-kirjan mukaan uima-altaat eivät ole kovin hyvä idea edes Amerikassa, koska niihin kuolee enemmän lapsia kuin ampuma-aseisiin – mutta voiko eristyksissä ja tuplaikkunoissa olla taloudellista järkeä sitä kautta, että ne auttavat pitämään ilmastoidut asunnot viileinä? t.nimim.Tietämätön

 7. amerikkalainen Says:

  Toisin kuin yleensa luullaan niin USA ja erityisesti Kalifornia on erittain ylhaaltapain reguloitu valtio. Sinansa noi eristykset jopa taalla on hyva asia mutta nakisin ongelmien tulevan siina kun ihmisille ei anneta vapautta itse paattaa omista asioistaan. Esimerkiksi vuokra-asunnot menee ihan rempalleen kun vuokraisanta ei uskalla remontoida niita ihan jarjettomien/kalliiden vaatimusten takia. Minun naapurustossa joka toinen talo on luvattomasti rakennettu kun kunta/osavaltio on tehnyt laillisen rakentamisen ja remontoimisen lahes mahdottomaksi muuta kuin monimiljonaareille.

  Naapurillani on muuten mielenkiintoinen lammitysratkaisu: Kolme mustaksi maalattua isoa tynnyria taynna vetta. Valtavat ikkunat on suunniteltu niin etta talvella aurinko paistaa tynnyreihin mutta kesalla kun on liian kuuma ne pysyvat varjossa.

  Toi Freakonomics on hauska mutta kannattaa muistaa etta kirja sekoittaa korrelaation ja kausaalisuuden kasitteet (tosin ei uima-altaiden kohdalla). Klassinen esimerkki on jaatelonsyonti joka korreloi hukkumiskuolemien kanssa. Jaatelohan ei silti aiheuta hukkumista vaan niilla on yhteinen nimittaja: kesa.

 8. Goesta Says:

  Vero- yms. kannustimet olisivat varmaan terveempiä ratkaisuja kuin hyvää tarkoittavat hölmöt regulaatiot.

  – Millaisia jäätelöesimerkkejä siitä Freakomiksista löytyy, t.nimim.Stupid_Or_Ignorant?

 9. amerikkalainen Says:

  Se taytyy kylla (osa)valtion puolustukseksi sanoa, etta taalla on yllattavan paljon veroporkkanoita niin enrgiataloudellisten pesukoneiden, jaakaappien kuin autojenkin ostajille.

  Itse olen suunnittelemassa vesikayttoista lattialammitysta omaan talooni. Siita syysta olenkin saanut kylahullun maineen taalla. Mutta jos tosissaan miettiin niin sita voi ostaa tuliteran ferrarin tai laittaa taloonsa maalammon. Kummatkaan ei ole selviytymisen kannalta valttamattomia taalla. Toinen ei tuota mitaan mutta toisenkin takaisinmaksuaika on nailla leveysasteilla enemman kuin yksi sukupolvi. Joten kumpaankohan ihmiset paatyy?

  Ensinna: en ole lukenut Freakonomicsia joten en voi antaa omakohtaisia arvioita. Mutta kun kirja tuli ulos niin sita pidettiin tilastopiireissa koulukirjaesimerkkina siita miten (myyntilukujen takia?) tilastomatematiikkaa oli tulkittu vahan vapaamielisesti. Kuuluisin esimerkki oli abortin salliminen ja sen johtaminen rikostilastojen paranemiseen. Nyt taytyy muistaa etta USA kavi 60-luvulla lapi valtavan muutoksen ja vasta silloin omaksui modernit kansalaisoikeudet (ja abortti ola osa tata), sananvapauden etc. Ottaen kaiken taman huomioon on aika kova vaite nostaa vain yksi lakimuutos selitykseksi. Yhta hyvin korrelaatio olisi loytynyt tusinan muun lain muutoksen kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: