Pommi kasvaa – asuntolainat Vapaassa Maailmassa.


En ole nähnyt julkisuudessa juuri mitään tarinaa siitä, miten asuntolainoja markkinoitiin Vapaassa Maailmassa.  Jossain tämänpäiväisessä lehtijutussa mainittiin ”lainastandardien laskusta”, mikä ainakin minusta kuulostaa lähinnä pilkkuvirheeltä jossain isommassa jutussa.  Miten olisi radiomainos joka trokaa asunnon uudelleenrahoittamista ja tarjoaa syyksi mm ”anna tyttärellesi vihdoinkin juuri sellainen hääseremonia, jota hän on aina halunnut” tai ”matkusta vihdoinkin lomalle sinne, minne olet aina halunnut matkustaa”.  Ja lainan saamisen tärkein kriteeri oli se, että osaat hengittää.

Miten olisi pieni asuntolainaluento? (laitan alkuperäiset lehtiartikkelit liitteeksi tämän jutun loppuun)

asuntolainot osuvat jäävuoriin a la Titanic

asuntolainat osuvat jäävuoriin a la Titanic

Kuvassa on kaksi käppyrää.  Molemmat kertovat kiinteäkorkoisista asuntolainoista, joka on se pienimuotoinen kuluttajan kusetus.  Tämän osan jälkeen luento siirtyy vaihtuvakorkoisiin asuntolainoihin, joka on se isomuotoinen kuluttajan kusetus.

PIENIMUOTOINEN KUSETUS.

Eka käppyrä kertoo miten ”subprime” asuntolainat ovat menneet ulosottoon sen mukaan minä vuonna laina annettiin.  ”Subprime” tarkoittaa asuntolainaa, joka on annettu tyypille, jonka luottokelpoisuus on huono (tyyppiä kutsutaan Ninjaksi, japanilaiseksi taistelijaksi.  Ninja on lyhennys ilmaisusta ”No INcome, Job or Assets” – ”Ei tuloja, duunia tai omaisuutta”).  Tälle jengille annettiin asuntolaina, tai useita asuntolainoja.  Jengi on millä tahansa (luottokelpoisuus)mittarilla mitattuna täysin hanurista. (Miksi he silti saivat asuntolainan – alaviite /1/)

Ekä käppyrä kertoo miten vuoden 2007 subprime asuntolainat ovat rajussa ulosmittausruljanssissa, ja vanhemmat 2006 ja 2005 ovat vähän paremmassa jamassa.  Mutta silti kaikki 2005, 2006 ja 2007 subprime ulosmitaukset nousevat edelleen mutta nousuvauhti tuntuu laantuvan hiukan.  Tämä on saanut aikaan isoa optimismia Vapaan Maailman lehdistössä.  Eikä syyttä, onhan hienoa tietää etten kuolekaan syöpään tässä kuussa vaan vasta ensi kuussa.

Toka käppyrä kertoo vähän isompia asioita.  Subprime lainojen ulosotot alkavat hiukan hiljentyä.  Mutta ”Alt-A” joita on liikenteessä oleellisesti enemmän, ovat nousussa.  Mikä veen ”Alt-A”?  En tiedä mistä ilmaisu tulee, mutta se on laina joka on annettu tyypille, jolla on hyvähkö luottokelpoisuus (eli hän on maksanut useimmat laskunsa aika tunnollisesti viime aikoina), mutta jonka ei ole tarvinnut todistaa tulojaan lainaa varten – tyyppi sanoo tulojensa olevan USD 500.000 per vuosi, joten hänen tulonsa ovat selvästi USD 500.00 per vuosi.  Katso alaviitettä /2/. Tämä Alt-A tyyppi sai minkä tahansa asuntolainan hän halusi.  Alt-A lainat ovat paljon isompi osa asuntolainamarkkinoita kuin subprime lainat – eli koko tähänastinen ruljanssi on näköjään pyörinyt pelkästään näiden pienten subprime lainojen ympärillä. Ja sitten siellä luuhaa ”Prime” asuntolainat – luultavasti ykkösluokan luottokelpoinen jengi jolla on ehkä on ollut todisteita tuloistaan (en tiedä mikä tekee lainaajasta Prime kelpoisen – minä oletan että näin on).

Mulla ei ole tähän hätään lukuja näiden kolmen lainaluokan (subprime, Alt-A ja Prime) kokonaisarvosta.  Lehtijuttu väittää Alt-An olevan oleellisesti isompi kuin tähänastinen subprime ongelma.  Jos sinulla on tietoa luvuista, niin päivitän ne tähän juttuun.

ISOMUOTOINEN KUSETUS.

Kaikki nämä jutut  tähän asti ovat koskeneet kiinteäkorkoisia asuntolainoja.  Mutta se toinen isompi, ja samanaikainen, mörkö on vaihtuvakorkoiset asuntolainat, eli ”option ARM” lainat.  ARM on Adjustable Rate Mortgage – Vaihtuva Korkoinen Asuntolaina”.  Sinulle myydään asuntolaina, jonka korko on 1% ekan kolmen (tai neljän tai viiden) vuoden aikana, ja sitten korko muuttuu johonkin muuhun numeroon.  Mihin muuhun numeroon?  Ääh, se ei ole mikään ongelma, rahoita siinä vaiheessa tämä laina uudestaan uudella vaihtuvakorkoisella lainalla, älä murehdi näitä juttuja.

Nyt tulee esiin kova juttu. Seinä Kaupungin Lehti (Wall Street Journal, alaviite /3/) kirjoitti jutun ”Option ARM” lainoista,  Jutussa on myös lainojen kokonaismääriä.  Tässä käppyrä.

OPT-A lainat

OPT-A lainat

Kaikki nämä käppyrät vaativat lievää funtsailua.  Kyseessä ovat vaihtuvakorkoiset lainat, ja eka käppyrä näyttää kuinka paljon niitä lainoja on, joiden korko muuttuu, ja toisesta käppyrästä näkyy, kuinka paljon keskimäärin kuukausittain lainalyhennys muuttuu.  (Jos käppyrät ovat liian tuhruisia, niin tulosta molemmat PDF artikkelit jotka löydät tämän jutun lopussa LÄHTEET osastossa).

Esimerkki: Eka käppyrä, vuoden 2009 eka neljännes, näyttää minusta suurinpiirtein että lainoja on kaikenkaikkiaan jotain 2 miljardia dollaria.  Kakkoskäppyrä kertoo, että näiden lainojen kuukausilyhennykset nousevat vuoden 2009 alussa melkein 40%.

Tutki uudestaan näitä käppyröitä.  Mitä enemmän tutkit niitä niin sitä hurjemmalta tulevaisuus näyttää.  Vuoden 2009 lopulla kyseessä ei ole enää 2 miljardia, vaan jotain 30 miljardia asuntolainoja, joiden kuukausilyhennykset nousevat jotain 50-60%.

MITÄ TÄSTÄ OPIMME?

En tiedä.  Juttuni perustuu kahden lehden, New York Times ja Wall Street Journal, juttuihin.  Juttujen luvut ovat luultavasti aika lähellä totuutta.  Jos ne eivät ole, niin oikaisuja tulee esiin ensi viikon aikana. Minusta artikkeleiden luvut ja niistä (aika hihasta) vetämäni arviot ovat aika oikein.  Miksi uskon näihin kahteen lehtijuttuun? Koska ne istuvat aika hyvin yhteen minun oman käsitykseni kanssa maailmanmenosta.  Eli olen joko oikeassa, jossain määrin oikeassa, aika oikeassa, jossain määrin väärässä tai sitten ihan väärässä.

ALAVIITTEET

/1/ Miksi nämä Ninjat saivat asuntolainaa?  Asuntolaina-agentti (”mortgage broker”) saa komission jokaisesta myymästään asuntolainasta.  Pankki myy agentin myymät asuntolainat edelleen paketoituna CDO lainana (Collaterilazed Debt Obligation) jollekin muulle rahoitusviritykselle.  Agentti tietää että kukaan ei tule koskaan kysymään häneltä miksi laina-anomuksessa työtön alkoholisti kertoi tulojensa olevan USD 500.000 per vuosi – alkoholistihan allekirjoitti laina-anomuksen.  Pankkiakaan ei kiinnosta lainan tulevaisuus, koska laina tullaan myymään edelleen parin kuukauden sisällä jollekin toiselle rahoitushimmelille.  Kenelläkään tässä systeemissä ei ole mitään vastuuta omasta työstään (”Miten niin, minähän vain myin hampurilaisia, joita tuli pakastettuna tähän myymälään joka aamu”).  Kukaan ei ole vastuussa mistään.  Olenko koskaan maininnut että minusta Vapaan Maailman puuhat muistuttavat Neuvostoliiton puuhia ällistyttävän paljon?

/2/ Alt-A lainat.  Täällä on ollut mieletön paukutus rahoittaa koti uudestaan.  Asuntojen hinnat ovat olleet kovassa nousussa, ja 10 vuotta sitten ostamasi asunnon arvo on tuplaantunut.  Tyttäresi haluaa mennä naimisiin oikeana prinsessana?  Ota Alt-A laina ja tyttäresi on onnellinen 5 minuuttia.  Alt-A laina on tyypillisesti kiinteäkorkoinen, joten lainanottaja tietää ainakin teoriassa mitä homma maksaa.  Mutta jengille on markkinoitu isoon ääneen miten riskotön tämä juttu on.

/3/ Hra Murdoch osti Wall Street journalin puolisen vuotta sitten.  Seinäkaupungin Lehti oli mielestäni Vapaan Maailman parhaita lehtiä, samalla tasolla kuin The Economist.  Periaatteessa Iltasanomat osti WSJn.  Nyt siellä on juttuja urheilusta ja filmitähdistä.  Lehti on menossa perseelleen.

LÄHTEET:  (1) NY Times 04082008 housing-lenders-fear-bigger-wave-of-loan-defaults-nytimescom20080804a. (2) Wall Street Journal 06082008 firstfed-grapples-with-payment-option-mortgages-wsjcom20080806

Mainokset

Avainsanat:

2 vastausta to “Pommi kasvaa – asuntolainat Vapaassa Maailmassa.”

  1. Mab Says:

    Huh… tiesin että tilanne on paha mutta sitä en tiennyt että se on myös toivoton. Eihän tästä painajaisesta tule loppua ollenkaan.

    Onko muuten missään ollut käppyröitä mitä tapahtuu luottokorttiveloille tai autorahoitukselle? Jos ne samat NINJA-kaverit, jotka ovat ostaneet asuntoja ovat hankkineet myös auton ja pari-kolme luottokorttia niin p#ska lienee osumassa tuulettimeen myös siellä, vai kuinka?

    –# Mab

  2. heka Says:

    Mulla on ollut tämä luottokorttijuttu hautumassa, joten nyt on varman aika saada se liikenteeseen…..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: