Maailman kehittynein teknologia vauhdissa.


Tämä porukka sai aikanaan ihmisiä kuun pinnalle.  Se ei ehkä onnistuisi enää. Kaliforniassa on budjettikriisi jota kuvernaattori Arnold Schwarzenegger yrittää selvittää.

Kuvernaattori Arnold on kuvassa oikealla, odottamassa kahviaan paikallisessa Tähtivuohen (Starbucks) kahvilassa 1.6.2008.  Kuva tarkoituksena on lisätä minun arvovaltaani – koska olen henk koht valokuvannut kuvernaattorin takaapäin, niin minä selvästikin tiedän mistä kirjoitan).  Kuvernaattorin ongelmana on se, että Kalifornian budjetti on noin 15 miljardia dollaria alijäämäinen (koska Vapaan Maailman talouden subprime ja muut talousongelmat ovat tuhonneet Kalifornian verotusjärjestelmän). Tästä on syntynyt tietenkin iso nyrkkeilyottelu Kalifornian hallituksen demokraattien ja republikaanien välillä – ja uutta budjettia ei ole saatu hyväksyttyä ajoissa (yleensä Kalifornian budjettia ei muutenkaan saada valmiiksi ajoissa).  Joten nyt on uusi vuosittainen tenkkapåå aika.  Mulla ei ole mitään käsitystä siitä mistä tässä on loppujen lopuksi kysymys, mutta budjettikriisi valaisee hyvin sitä, mikä on maailman kehittyneimmän demokratian ja maailman kehittyneimmän teknologiasupervaltion jonkinlainen todellisuus.  Se on aika surkeata katseltavaa.

Kuvernaattorin (joka on republikaani) yksi vastaus on kiristää vastustajiaan alentamalla Kalifornian osavaltion 176.000 duunarin palkka Vapaan Maailman Liittovaltion minimipalkalle USD 6,55 per tunti (joka on muuten ruhtinaallinen noin €4,40 per tunti – maailman rikkaimman yhteiskunnan almu).

Kalifornian Ylipääkirjanpitäjän John Chiang (joka on demokraatti) vastaliike on ilmoittaa että ekaksikaan hän ei suostu alentamaan jengin palkkaa €4,40 tuntitasolle (lakisyytteiden pelossa).  Ja sen lisäksi Kalifornian osavaltion antiikkiset tietokonejärjestelmät eivät pysty käsittelemään palkanmuutosta €4,40 tasolle.

Näin on marjat kuulemma Kaliforniassa.  Mitä mieltä minä olen?  Kiitos veesti kun kysyit!

Vapaan Maailman jengi jaksaa vaahdota sitä miten Vapaa Maailma on maailman rikkain ja kehittynein yhteiskunta.  Jee jee.  On todennäköistä että vaikkapa Suomen tai Zimbabwen resurssit joskus 1960 luvulla eivät olisi riittäneet kuumatkailuun.  Mutta nyt emme ole matkalle kuuhun ja emme enää elä 1960 luvulla.  Tämä juttu tapahtuu nyt, juuri nyt, Kaliforniassa vuonna 2008.

Kalifornian osavaltion palkkasysteemin tietokoneet? En tiedä.  Mutta toisaalta tiedän, että ostamani paloauton rekisteröinti Kaliforniassa meni täysin perseelleen (Kalifornian osavaltion kannalta – minä sain lottovoiton) noin vuosi sitten (etsi ”paloauto” tässä blogissa jos haluat tietää enemmän) – Kalifornian tietokonesysteemit eivät osanneet käsitellä yksinkertaista rutiiniasiaa oikein.  9/11 jutun jälkeen seuraavana tai samana päivänä osoittautui että FBIn eemeilisysteemit eivät osanneet lähettää valokuvia eemeilin liitteenä.  Vapaan Maailman Googlet ja Amazonit ovat tosi kovaa kamaa, mutta minusta lähes kaikki muu on yleensä aikalailla hanurista.  Voiko olla että että Kalifornian osavaltion tietosystemit eivät osaa muuttaa minimipalkkaa?  En tiedä, mutta en olisi kauhean yllättynyt jos juttu olisikin sittenkin totta.  Minun eka vaikutelmani Vapaan Maailman tietokonesysteemeistä on vuodelta 1979 jolloin olin Pennsylvanian Yliopistossa Wharton Schoolissa joka on Vapaan Maailman ykkösyliopistoja.  Heidän tietokonesysteeminsä olivat täysin antiikkisia verrattuna Helsingin Kauppakorkeakouluun.  Vuotta myöhemmin University of California Los Angeles (UCLA) kauppakorkeakoulussa huomasin että heidän tietokonesysteeminsä olivat myös uskomattoman antiikkisia.  Minun yleisvaikutelmani on aina ollut se että yleensä Vapaa Maailma raahaa ainakin kymmenen vuotta Suomen tietokonejärjestelmien perässä.  Kännykkäjutut raahaavat 15 vuotta perässä.  Kaikki muut jutut, kuten turvavyöt autoissa jne raahaavat 20 vuotta Skandinavian perässä.  Vapaa Maailma on yksinkertaisesti uskomattoman primitiivinen paikka.  Ja tänä päivänäkin Vapaan Maailman kännykkäsysteemit, pankkien tilisiirrot, ja internetyhteydet ovat uskomattoman primitiivisiä himmeleitä.

Entäs jos Kalifornian osavaltion tietokonesysteemit ovatkin ihan hyviä? Joo, näinkin saattaa olla.  Minä en todellakaan tiedä mitään siitä minkälaisia tietokoneita osavaltio käyttää.  Enkä systeemit ovatkin todella hyviä.  Huu nous?  Mutta jos tietokonesysteemit yllättäen osaisivatkin todellisuudessa käsitellä palkanalennuksia, niin juttu kertoo myös jotain muuta osavaltion politiikan tasosta.  Menisikö Suomessa läpi se, että joku päätös ei onnistu koska tietokoneet eivät osaa tehdä sitä?  Osavaltio ei osaa muuttaa yhtä tuntipalkkaa tietokoneissaan? Vaude. Onko Kaliforniasta tullut joku veen zimpapve?  Vastaus on tietenkin ”joo, näin on marjat, tervetuloa zimpapveen”.

Vapaa Maailma on maailman rikkain yhteiskunta. Tai ainakin näin he kertovat minulle.  Maailman rikkaimman yhteiskunnan minimipalkka on €4,40 per tunti?  Eiks’ toi ole vähän liikaa fyffeä maailman rikkaimmassa yhteiskunnassa?  Tuohan olisi vuosipalkkana huimat melkein €9,000 vuodessa, tai €176 viikossa, tai €704 kuukaudessa.  Ja jengi vääntää duunia äillä palkoilla.  Mitähän maksaisi yhden sian syöttäminen navetassa per vuosi?

Vapaa Maailma on maailman teknologisesti kehittynein yhteiskunta? Tai ainakin näin he kertovat minulle.  Ja he eivät osaa muuttaa minimipalkkaa heidän tietokoneissaan?  Minä en ole huomannut mitään reaktiota tähän selitykseen – Vapaan Maailman alistuneet lampaat, tai rassukat, eivät tajua miten heitä kusetetaan joko (a) todellisuudessa huonoilla tietokonesysteemeillä, tai (b) syyttämällä tietokonesysteemejä.  Rassukat eivät osaa/jaksa/ymmärrä vaatia asiallisia vastauksia.  Heille kelpaa hyvin mikä tahansa heille syötetty pajunköysi.  Aika uskomaton mutta valitettavasti tosi juttu.

Ja rassukat istuvat tyytyväisenä sohvalla katsomassa töllöä, jossa heille kerrotaan lisää mielenkiintoisia ja tärkeitä yksityiskohtia Britney Spears’in elämästä. Suurin osa rassukoista (95%?) uskoo ihan tosissaan että he elävät maailman parhaassa paratiisissa, jossa heillä on maailman paras demokratia, maailman paras terveydenhoito, maailman parhaat koulut ja jonka jumala on valinnut johtamaan maailman muut maat parempaan tulevaisuuteen. (he ovat kertoneet minulle tätä juttua jo 30 vuotta – tämä on tämän jengin enemmistön evankeliumi).

Mainokset

3 vastausta to “Maailman kehittynein teknologia vauhdissa.”

 1. Antti Says:

  Minuakin ottaa päähän juuri tuo kun täällä USA:ssa porukka silmät kiiluen kertoo elävänsä maailman parhaassa maassa, ihan niinkuin tuossa lopussa kerroit. Se ei tietenkään ole totta. Ja lisäksi nämä täällä eivät yleensä edes juurikaan tiedä muiden maiden asioista, joten mielipide on täysin vailla katetta.

  Tuo minimipalkkahomma ei kyllä ole kovin hyvä mittari kertomaan maan varakkuudesta, vaan ennemminkin se tässä tapauksesa kertoo siitä, miten epätasaisesti vauraus jakaantuu. Käsittämätön asia sekin on, etenkin kun siitä huolimatta se köyhinkin jengi luulee elävänsä paratiisissa. USA:n bruttokansantuote henkilöä kohden on maailman maista neljänneksi suurin, mutta silti suuri määrä porukkaa tienaa tuon 6,55 dollaria tunnissa.

  Olen kyllä Suomessakin nähnyt perusteltavan muutosten mahdottomuutta sillä, että ohjelmistot eivät siihen taivu. Tai usein toki sanotaan, että muutos tulisi kalliiksi, kun pitäisi ohjelmistot päivittää. Ja juuri siis tällaisissa helpoissa asioissa. Ohjelmistojen huono laatu onkin kyllä ihan yleismaailmallinen ongelma, ei mitenkään USA:han rajoittunut. Ja erityisesti huonlaatuisia ovat julkisten instanssien tilaamat ohjelmat. Tiedän, että suomalaisissa yliopistoissa on jätetty virkaehtosopimuksen mukaisia matkakorvauksia maksamatta, ja perusteltu tätä sillä, että matkalaskuohjelma ei osaa käsitellä jotakin kulutyyppiä. Ja ihan samalla tavalla nämä selitykset nähdäkseni Suomessa niellään.

  Nettiyhteyksien laadusta olen vähän eri mieltä. Eihän täällä isoilta palveluntarjoajilta edes saa niin hitaita yhteyksiä kuin mitä suurin osa yksityisille myytävistä yhteyksistä Suomessa on. Monessa muussakin asiassa täällä on teknologia pitkälti Suomen edellä. Esimerkiksi television teräväpiirtolähetykset (HD) ovat olleet arkipäivää jo vuosikausia, kun taas Suomessa vasta asiaa mietitään. Toisaalta on asioita, joissa USA on Suomeen verrattuna takapajula. Niihinkin yleensä löytyy hyvä selitys. Ja hyvin usein se selitys on se, että tällä asiat jätetään markkinavoimien ratkaistavaksi, ja se parempi teknologia ei vain ole ollut kannattava sijoitus.

  Kännyköissä ongelmana on, että GSM ja muut kehittyneemmät tekniikat soveltuvat huonosti USA:n kaltaiseen suureen ja harvaan asuttuun maahan. Siksi analogiset systeemit ovat vielä yleisiä. Analogisilla systeemeillähän siis tukiasemia tarvitaan paljon vähemmän, kun kantama on ihan toista luokkaa. Tuskinpa Suomessa olisi koko maan kattavaa GSM-verkkoa jos se ei olisi ollut poliittinen ratkaisu, jonka toteutusta veti valtion omistama Tele.

  Pankkisysteemejä en kyllä heti myöskään ihan heti lähtisi Suomeen vertaamaan. Suomi on poikkeuksellisen kehittynyt noissa, mutta mikäs on kehittäessä, kun koko maassa on noin kolme pankkia. USA:ssa on kaiketi tuhansia pankkeja, joista monet ovat pieniä paikallisia, joilla ei välttämättä ole kuin yksi konttori. Lähdepä siinä sitten sopimaan yhdessä systeemeistä.

 2. heka Says:

  Kiitos pitkästä kommentista. Ja kiitos myös lyhyistä kommenteista, pituudella ei ole väliä tässä jutussa.

  Tilastot kyllä väittävät että nettiyhteyksien nopeudet ovat Vapaassa Maailmassa aika hitaita mutta vastaavasti kalliita. Mulla on valokaapeli taloon ja 15mbs yhteys joka maksaa muistaakseni $50/kk. Tätä vauhtia ei löydy kovinkaan paljon.

  HD TVstä en tiedä mitään koska mulla ei ole ollut töllöä enää pariin vuoteen – minua ei leffat ja urheilu kiinnosta ja loput teevee ohjelmat ovat skeidaa, joten lopetin töllöilyn. Tosin C-SPAN on hyvä, ja samoin osa History Channel, Discovery jne, mutta valokaapeli ja Bittorrent toimivat hyvin ja BBCn dokkarit ovat kova sana.

  GSM jutuista en tiedä teknisesti mitään mutta ainakin täällä Los Angelesissa ovat kaikki kännykkäsysteemit suoraan hanurista. Sillä ei ole mitään tekemistä harvaan- tai tiuhaan asumisen kanssa. Musta tuntuu että oligopolit ovat huomanneet että jos kukaan ei duunaa kunnolla kattavaa verkkoa edes paikallisella kaupunkitasolla, niin muidenkaan ei tarttee sijoittaa verkon parantamiseen. Ja lopputulos on sitä hanuria.

  Miksei pankkisysteemejä voisi vertailla ihan heti? USAssa on helvetin paljon isommat markkinat, economies of scale jne. Pikkuisessa Suomessa vastaavien systeemien kehittäminen on oleellisesti kalliimpaa. Naapurini on yrittänyt pari vuotta saada Bank of American muuttamaan hänen eemeiliosoitteensa. Ei vaan onnistu.

 3. Antti Says:

  Saman verran tuon nopeuksiset yhteydet Suomessakin maksavat. Tain no 50 dollarin sijasta 50 euroa kuukaudessa, mutta valuuttakurssia en tähän vertailuun mukaan ottaisi.

  Tarkkaan ottaen Suomessa yleensä myydään kai vain 8M/1M ja 24M/1M yhteyksiä, eli ihan vastaavaa tuotetta ei ole. Tuon ensimmäisen hinta yleensä noin 40 euroa kuukaudessaja jälkimmäisen noin 50 euroa kuukaudessa. Ärsyttävää on se, että Suomessa ei taida lainkaan olla tarjolla yli 1M ylöspäin lähettävää yhteyttä. Harva tuota tarvitsee, mutta kuitenkin. Kaikkein huvittavinta on, että Suomessa vielä myydään 256/256 yhteyksiä ”laajakaistoina”. Ja jotkut firmat kehtaavat vielä pyytää tuosta liki 30 euroa kuussa.

  Niin, itselläni on ollut USA:ssa 8M yhteys, jonka hinta on alle 20 dollaria kuussa. Minusta tuo on hyvä diili. Jouduin kyllä soittamaan firmaan ja nillittämään korkeasta hinnasta kun promootiohinta oli nousemassa tavalliseksi, mutta maan tapahan on, että jos hinta ei miellytä, kysytään voisiko saada halvemmalla. Ja tässä on hyvä argumentti, että pitää saada vanhana hyvänä asiakkaana sama hinta kuin mitä uusille asiakkaille tarjotaan. Ja tuo todella toimii noin!

  Kännykkää käytän USA:ssa sen verran vähän, etten osaa toimintaa paremmin arvioida. Kaupungissa on aina tarvittaessa saanut puhe- ja datayhteyden (GPRS, parhaimmillaan jopa EDGE) toimimaan. Maalla ei GSM:ssä oikein kumpikaan.

  Pankeista: kyllähän asioista sopiminen on vaikeaa, jos osapuolia on monta, ja osapuolilla on vielä keskenään ristiriitaiset intressit. Liittovaltion puuttuminen peliin olisi mahdollinen ratkaisu, mutta ei oikein täällä näytä todennäköiseltä. Kaikkea regulaatiota kun pidetään lähtökohtaisesti pahana.

  Mitä olen Bank of Americasta kuullut, on aika käsittämätöntä että niillä on vielä asiakkaita. Ehkä Bank of Americassa ei onnistu tilin lopettaminenkaan. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: