Teknologian ihmemaa. Valitettavasti.


Mulla on ollut mielessä kirjoittaa lisää näistä tajuttomista Vapaan Maailman tajuttomista tietokonevirityksistä, koska minusta ne valaisevat myös muita perustavaa laatua olevia ongelmia tässä yhteiskunnassa.  Koulutuksen surkea taso.  Kansan tietämättömyys.  Kansan apaattisuus.  Leningradilainen skitsofreeninen byrokratia.

Vapaa Maailma julisti sodan terrorismia vastaan juhlavat 7 vuotta sitten (nämä jannut muuten voittivat toisen maailmansodan hiukan nopeammin jossain neljässä vuodessa) ja se ei ole johtanut vieläkään mihinkään lopputulokseen.  Yksi iso tavoite on ollut estää terroristien pääsy lentokoneisiin. Siksi heillä on lista mahdollisista terroristeista (”no-fly list”).  Siinä on miljoona nimeä ja nimiä lisätään stahanovilaisesti jotain 20.000 per kuukausi.  Jonkun ajan kuluttua varmaan kaikkien maan asukkaiden nimet ovat listalla.  Listalla on, ja tämä ei ole vitsi, Saddam Hussein, kaikki 19 kuollutta lentokoneterroristia muttei enää Etelä Afrikan Nelson Mandela, joka poistettiin kongressin päätöksellä listalla pari kuukautta sitten.  Ja systeemi futaa hyvin – jos Saddam Hussein haluaa lentää USAssa, niin hänet pysäytetään jo kentällä.

Seinä Kadun Lehdessä (Wall Street Journal) oli viime perjantaina 22.8.2008 pieni juttu terroristilistasta ja sen tietokonesysteemeistä (jostain syystä en onnistu rakentamaan itse juttuun – jutun otsikko on ”Flaws Found in Watch List For Terrorists, julkaistu 22.8.2008).  Jutusta ei luultavasti nouse mitään isoa haloota, koska jengi on apaattisuuden maailmanmestareita.  Tässä jutun ydin: jannujen tietokonesysteemi on maksanut $500 miljoonaa (€300 milliä) ja se joudutaan romuttamaan koska se ei toimi.  Systeemi tosin osaa löytää ”Turhapuro” nimisen terroristin tiedot, tai terroristit joiden tiedoissa mainitaan ”Espoo” mutta se ei osaa edes etsiä ”Turhapuro ja Espoo” tietoja.  Kuinka iso moka tämä on?

Kuinka iso tietokonesysteemi tarvitaan jutun hallitsemiseen? Miljoonan epäillyn terroristin tiedot ovat tietokoneella.  Nimi, osoite, luottokortti ja silleen.  Lisätään siihen muita tietoja, vaikkapa niin paljon että joka tyypista löytyy elämänkerta, vaikkapa 20 konekirjoitettua sivua tietoa.  Tuo on aika paljon tietoa.  Itä Saksan Stasi keräsi paljon tietoa jengistä, joten laitetaan 100 sivua per epäilty terroristi.  60 riviä per sivu, joka rivi on 100 merkkiä, 100 sivua, tuosta tulee tietoa 600kB per tyyppi, miljoona tyyppiä… öh, sehän on 600 gigaa tietoa.  Se on hiukan enemmän mitä mahtuu tavalliseen pöytätietokoneeseen, mutta tieto mahtuu hyvin €200 maksavalle ulkoiselle levyasemalle.  Tässä vaiheessa koko systeemi olisi noin €1.500 pöytätietokoneella.  Siihen voi lisätä vaikkapa ilmaisen Google Desktop ohjelman, jonka avulla löytyisivät kätevästi kaikki Espoossa asuvat Turhapurot.  Nyt homma on valmis ja hoidettu.

Toisaalta Vapaassa Maailmassa on paljon lentokenttiä, joille tarvitaan terroristitietokone (unohdetaan internetti ja laitetaan yksi tietokone joka lentokentälle).  Vapaassa Maailmassa on 16.000 lentokenttää.  Joka kentälle yksi tietokone, ja nyt systeemin kokonaiskustannukset olisivat jotain $32 miljoonaa.  Kukaan ei tietenkään tekisi näin nuijaa ratkaisua, vaan koneet verkotettaisiin jne mutta homman hinta olisi silti jossain tämäntyyppisessä hintaluokassa.

Kuka on rakentanut näitä systeemejä? Pikkufirmat kuten Lockheed Martin, Boeing ja SRI International (SRI on alunperin Stanford Research, eli Stanfordin yliopiston tutkimuslaitos).  Tekijöillä pitäisi olla ammattitaitoa.

Ja systeemi ei toimi?  Systeemi joka on ykkösluokan prioriteeetti terrorismin vastaisessa sodassa? Jannut eivät osaa hoitaa edes heille tärkeitä asioita?  Minun on vaikea keksiä perusteellisemmin ryssittyä systeemiä kuin tämä terrorismin vastainen sota…..

Aina sattuu ja tapahtuu. Jos tämä olisi vain joku satunnainen moka jossain satunnaisessa systeemissä, niin se ei olisi sinänsä mikään iso juttu (500 miljoonaa sinne tänne on toisaalta aina iso juttu).  Mutta mulla on sellainen kutina että näiden isojen mokien määrä on lisääntynyt.  Mun mieleen tulee heti (1) raja-aita systeemi Meksikon rajalla. Boeing sai jonkun $2 miljardin dollarin sopimuksen elektronisen ihmeaidan rakentamiseen Meksikon rajalle.  Systeemi on romutettu, koska aita ei toiminut. (2) Terroristilentäjät tulivat Vapaaseen Maailmaan 6 kuukauden turistiviisumeilla ja he eivät poistuneet ajoissa. Turistiviisumissa on kaksi paperinpalaa joihin on leimattu sama numero, toinen otetaan pois kun tulet maahan ja toinen kun poistut maasta – nämä kaksi paperia tarvitsisi laittaa samaan mappiin.  Jannut lähtivät rakentamaan tietokonesysteemiä, jolla saadaan nämä kaksi paperinpalaa yhteen. Systeemistä luovuttiin, koska se olisi tullut maksamaan kymmeniä miljardeja dollareita. (3) Minä sain paloautoni rekisteröityä omiin nimiini valtion autojen rekisterilaatoilla (4) ja paras kaikista: jotkus systeemit toimivat.  Pääterroristi Muhammed Atta’lle myönnettiin opiskeliviisumi 6 kuukautta terroristi-iskun jälkeen ja se postitettiin hänen lentokouluunsa.

Sekoilua on vaikea uskoa todeksi…..

Mainokset

Avainsanat:

3 vastausta to “Teknologian ihmemaa. Valitettavasti.”

 1. Antti Says:

  USA:ssa tuntuu olevan käsittämätön kyky saada kaikki julkiset hankkeet maksamaan älyttömiä summia. Ja lisäksi hankkeet todellakin usein sössitään ihan perusteellisesti. Osataan sitä Suomessakin, mutta mittakaavat on usein vähän pienempiä. Esimerkiksi Eduskunnan salijärjestelmän uusiminen on ollut käsittämätön projekti (katso aiheesta lisää vaikkapa Kasvin blogista: http://www.kasvi.org/index.php?3725). Olen itsekin ollut toteamassa läheltä sen, että kun valtio tilaa ohjelmistoa TietoEnatorilta tai WM-Datalta, hintalappu on suuri, tuote viivästyy, ja on lopulta lähes käyttökelvoton.

 2. alo Says:

  Ei tuossa mitään ihmeellistä ole. Urakat annetaan tutuille luotettaville yhteistyökumppaneille, jotka ovat aikaisemminkin osoittautuneet luotettaviksi. Meinaan ylläpitämään kartellia, jossa hinnat ovat korkealla ja sopiva siivu urakkahinnasta menee hyväksi katsottaviin hyväntekeväisyyskohteisiin kuten alihankkijoiden ja konsulttien palkkioihin…

  Softan laadullahan ei ole merkitystä. Kukaan ei ole ikinä joutunut edes taloudelliseen vastuuseen pieleen menneistä softaprojekteista.

 3. heka Says:

  Mun oma hajahuomioni on että tietokonesysteemit eivät ole täällä yleensä kovin kakkosia – pankit tuntuvat hoitavan hommiansa edelleen eräajona, asiat töytyy hoitaa ennen puoltapäivää jos haluat tapahtumien näkyvän seuraavan päivän raporteissa jne. Ehkä nämä systeemit vielä päivitetään viime vuosikymmenen tasolle seuraavan parinkymmenen vuoden aikana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: