USA on kommunistisempi kuin Kiina


USAssa vallitsee vapaa markkinatalous, jossa yritykset kamppailevat keskenään ja jotkut onnistuvat ja jotkut menevät konkurssiin.  Paitsi että eivät mene. Vapaan Maailman liittovaltio päätti pelastaa Fanny May ja Freddie Mac pankit viime viikonloppuna. Selittäisiköhän seuraava kuva sen miksi pankit pelastettiin ja nämä obligaatiot eivät menettäneet arvoaan?

Tuon kuvan yhteenlaskutetut obligaatiot ovat vaatimattomasti vajaat 820 miljardia dollaria.  Ja vapaa markkinatalousrumba jatkuu.  Nyt Detroitin autotehtailijat kolistelevat ovia Washingtonissa – Detroitin pojat ovat huolestuneet siitä että liittovaltio haluaa heidän parantavan autojen bensankulutusta (amerikkalaisten autojen keskiarvokulutus  autoille on vähän alle 10 litraa satasella) – asia joka ei ole heille vielä koskaan juolahtanut mieleen.  Nyt heistä tuntuisi kivalta jos heille lainattaisiin 25 miljardia dollaria.  He haluavat liittovaltion rahoittavan sillä heidän ammattitaidottomuuttaan. Muistaako kukaan miten kaikki perämoottorit olivat Evinrudeja ja Mercuryitä?  Ellen ole ihan väärässä niin Vapaan Maailman Ympäristöministeriö aikanaan julisti perämoottoreiden tekijöille että heillä on kymmenen vuotta aikaa siirtyä vähemmän saastuttaviin nelitahtimoottoreihin jne.  Kului melkein kymmenen vuotta ennekuin Vapaan Maailman Evinrudet ja Mercuryt huomasivat että nyt on kiire – mutta aika ei riittänyt ja kukaan ei heitä auttanut. Nyt kaikki päristelee Hondan ja Yamahan kyydissä.  Detroitin autot ansaitsevat saman kohtalon – jenkkiautot ovat lähinnä paremmin kiillotettuja Ladoja.

Liittovaltio pelasti Bears Sterns finanssifirman pari kuukautta sitten konkurssilta. Syyskuun 11. jälkeen liittovaltio on kuluttanut 15 miljardia dollaria lentoyhtiöiden pönkittämiseen.  Vapaa markkinatalous vauhdissa?

Jim Rogers (wikipedia Jim Rogers) ja George Soros perustivat yhdessä legendaarisen Quantum Fundin.  Jim Rogers asuu nykyään Singaporessa koska hänestä Aasiassa on nyt maailman keskus, niinkuin Lontoo oli 1800 luvulla ja New York 1900 luvulla.  Hänellä on pari huomiota maailmanmenosta vapaassa maailmassa:

The nationalization of Fannie Mae and Freddie Mac shows that the U.S. is ”more communist than China right now” but its brand of socialism is meant only for the rich, investor Jim Rogers, CEO of Rogers Holdings, told CNBC Europe on Monday. ”America is more communist than China is right now. You can see that this is welfare of the rich, it is socialism for the rich… it’s just bailing out financial institutions,” Rogers said.

Rogers esiintyy erilaisilla miljardöörilistoilla, joten häntä on vaikea luonnehtia katkeroituneeksi luuseriksi.  Tässä linkki artikkeliin jossa on myös viitisen minuuttia Rogersin videohaastattelua.  Ja tässä videohaastattelu.

Rogers kiersi muuten maailmaa 90 luvun lopulla ja kävi mm Suomessa.  Wikipediassa on linkit hänen matkoihinsa ja huomioihinsa myös Suomesta. Tässä matkaraportti kolmen vuoden ajalta. Ja alla kartta hänen Euroopan kiertämisestään.

Mainokset

Avainsanat: ,

2 vastausta to “USA on kommunistisempi kuin Kiina”

  1. Goesta Says:

    Johan se Deng Xiaoping julisti, että ei ole väliä onko kissa musta vai valkoinen, kunhan se pyydystää hiiriä. Pankkien sosialisointi saattaa olla tuottavampi investointi kuin esimerkiksi hyökkäys Irakiin (jonka piti olla ’tulorahoitteinen’ ja jonka päämääränä kuuluu olleen vain antaa opetus Iranille ja Pohjois-Korealle. Cheney piti niitä pahempina uhkina USA:n eduille kuin Irakia mutta niihin oli hankalampi hyökätä.)

  2. Tuomas Says:

    Irakiin hyökkäys todennäköisesti maksoi itsensä kalliin öljyn aikana. Siitähän ei tietenkään paljoa puhuta, ne rahat kun menivät öljyn ilmaiseksi saaneiden öljyfirmojen, eli Bushin kavereiden, taskuun, ei liittovaltion bujdettiin.

    Irakin öljytuotanto pyörii täysillä koko ajan ja sitä öljyä ei Irakin johto edes näe, USA:n armeija pitää vallassaan koko öljyntuotantoketjua. Veronmaksajajat siis maksavat sen, että öljyfirmat hakevat öljyä myytäväksi öljyfirmojen omaan laskuun. Näppärää varastamista, sanoisin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: