Nyt menee lujaa: mahtava tulonsiirto kiihtyy ….


Vapaan Maailman pojat ovat keksineet tosi hyvän virityksen: pelastetaan maan talous 700 miljardilla dollarilla (tai isommalla monenkertaisella määrällä), jonka käyttöä (a) valvoo kuka ja (b) kuka on vastuussa rahan käytöstä?  Vastaukset ovat (a) ei kukaan ja (b) ei kukaan.  Pelastussopimuksen 3 sivuinen teksti turvaa rahankäyttäjän immuniteetin ”by any court of law or any administrative agency”.  Toisin sanoen herra Henry Paulson, Vapaan Maailman valtionvarainministeri ja investointipankki Goldman Sachsin entinen ylipääjohtaja, saa tehdä fyffellä ihan mitä hän haluaa ilman mitään pakkoa selittää mitään tai olla missään vastuussa mistään.  Mahtava diili. Pelastuspaketin koko on muuten 22% ameriikin rassukoiden 2009 budjetista – samanverran kuin puolustusministeriölle menevä fyffe (rassukat kuluttajat puolustusbudjetiinsa enemmän kuin koko muu maailma yhteensä) …

Ajatuksena on antaa valtion ostaa investointipankkien (ja muiden finanssifirmojen) ryssimiä lainoja hintaan jonka päättävät Paulson ja skeidan myyjät.  Ja mitä saavat veronmaksajat vastikkeena avustaan? Veronmaksajat eivät saa mitään muuta kuin ilon auttaa, ei osuutta investointipankista, ei mitään paitsi jotain korkoa, jonka senkin päättää herra Paulson.  Toisinsanoen investointipankki ryssii ensin oman pisneksensä jolloin sen kuuluisi mennä konkurssiin, ja jolloin ryssimisen tehneen jengin (ns ”talousnerot”) osakeomistuksen arvo tai palkkabonukset menisivät lähelle nollaa ja nerot saisivat ehkä myös kenkää.  Ja juuri tällä hetkellä heidän osakkeittensa arvo on oikeutetusti nollan pinnassa.  Nyt kun Paulson ostaa heidän skeidansa, niin osakkeiden arvoo tulee nousemaan.  Nämä ”talousnerot” ovat todellakin oikeita talousneroja.  Jos olet fiksu ja teet oikeita päätöksiä, niin sinut palkitaan ruhtinaallisesti rahalla ja osakkeilla.  Jos onnistut ryssimään hommat kunnolla, niin tappiot maksaa hra ja rva veronmaksaja, ja talousneroilla menee edelleen hyvin.

Tässä cash-for-trashNYTimes20080921 aiheesta: lyhyt kansantajuinen selitys tästä fiaskon uudesta pelastusfiaskosta.

Tämä Vapaa Maailma on tosi ihmeellinen maa.  Yhtäältä täällä vaahdotaan yötä päivää markkinataloutta ja haukutaan kommunismia ja sosialismia ja ranskalaisia jotka eivät käy suihkussa joka päivä.  Ja vapaan markkinatalouden porukka yksityistää innoissaan voittoja ja sosialisoi tappionsa.

Minusta tuntuu, että tästä tulee uusi mahtava tulonsiirto ameriikin ylimmälle 1%:lle tulonsaajista.  (keskiluokalla ei mene enää hyvin – viimeisen 30 vuoden aikana mediaanimiehen vuosiansiot ovat laskeneet jotain $800 per vuosi).  Finanssimaailma saa näillä näkemillä päättää keskenään mitä he tekevät tämän 700 miljardin kanssa – jotenkin minusta tuntuu, että pojilla saattaa olla pikku kiusaus kerätä potti kotiin.  Asuntolainojen kanssa pakeltava porukka ei taatusti tule saamaan mitään helpotusta itselleen, koska koko pelastusoperaation ideana on pelastaa vain se porukka, joka aiheutti alunperin koko ongelman.  Mulla on tuttuja jotka ovat laittamassa kasaan rahoituspakettia, jolla he aikovat ostaa pankeilta (tai kohta tältä pelastuspakettiyhtiöltä) kiinteistöjä alle 30%:lla kiinteistöjen arvioidusta arvosta.  Ja minäkin mietin miten minäkin pääsisin haaskalle tähän hillumiseen…..

Pankkitalouspelleily on mennyt pitkälle.  Nykyään kaikista ameriikin palkoista ja bonuksista nippa nappa alle 10% menee tälle talousneroporukalle ja finanssiteollisuus kerää yli neljänneksen kaikista ameriikin yhtiöiden voitoista. Mä olen jo vuosikausia ollut sitä mieltä, että Vapaan Maailman talous toimii periaatteessa siten, että kaikki myyvät teepaitoja ja aurinkolaseja toisilleen – systeemissä on helvetisti puhdasta kusetusta ja tuottamatonta kikkailua.  Hyvä esimerkki on luottokorttisysteemi, joka perustuu uskomattomaan kikkailuun korkojen ja erilaisten maksujen kanssa – systeemi on toki tuonut rassukoille hyvin toimivan maksusysteemin (luottokorttisysteemi toimii hyvin) ja samalla sen sivutuotteena on syntynyt hämmästyttävä rokotussysteemi, jolla jengi maksaa iloisesti melkein 30% vuosikorkoa luotokortin luotto-osalle.

Mielenkiintoista nähdä miten homa tulee kehittymään.  Minä olen aika pessimistinen tulevaisuuden suhteen….

Mainokset

3 vastausta to “Nyt menee lujaa: mahtava tulonsiirto kiihtyy ….”

 1. Mab Says:

  Melko irvokasta oli kun George W. loihe lausumaan jotenkin niin, että finanssisektorin yritysten johtajien on kaikesta huolimatta saatava vuoden 2008 bonuksensa, koska he eivät muuten osallistuisi talkoisiin ja möisi huonoja lainoja Paulsonille.

  Tämäpä vasta olisi surkeata veronmaksajien kannalta, eikö?

  Bonukset eivät ole pikkurahoja. Vuoden 2007 yhteenlasketut bonukset olivat 39Mrd taalaa. Siis Miljardia.

 2. Goesta Says:

  vrt. Marx-veljekset – Karl: ”Kullekin tarpeidensa mukaan, kultakin kykyjensä mukaan” ja Groucho: ”Before I speak, I have something important to say.”

 3. heka Says:

  Voiko tästä päätellä että jengillä on ainakin riittävästi tarpeita?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: