Credit Default Swaps (luottotappio takuut?)


CDS paperit, eli Credit Default Swaps, ovat iso(in?) osa koko tätä pankkikriisiä Vapaassa Maailmassa.  Paitsi jos satun olemaan täysin väärässä. Tämä on kolmas juttuni tänään pankkikriisistä, ja musta tuntuu että tässä on koko homman ydin.  Tässä NY Timeksen artikkeli out-of-the-shadows-and-into-the-harsh-lightcredit-default-swapsnytimes20080926

En muuten ole taloustieteilijä, olen ehkä lähinnä lehtienlukija.  Joten saatan olla täysin väärässä.  Eli älä välttämättä usko sanaakaan minun jutuistani.

Koko tämä uusin pankkikriisi on luokkaa ”alle 2 triljoonaa” taalaa, eli alle 2.000 miljardia taalaa.  Credit Default Swaps ovat tällä hetkellä luokkaa 55 triljoonaa.  Joskus vuoden 2001 keskivaiheilla CDS olivat jotain 631 miljardia, ja nyt 8 vuotta myöhemmin niitä on liikenteessä 55 triljoonaa, eli noin 90 kertaa enemmän.  Ja kannattaa muistaa että CDS markkinoita ei säännöstele kukaan ja kukaan ei valvo näitä markkinoita. Tämä uusi iso pankkikriisi on vain alle 4% koko CDS markkinoista.

Juhlat saattavat parantua entisestään…..

Mikä on Credit Default Swap?  Pankki Bee lainaa Stockmannille 100 miljoonaa euroa uuden Moskovan tavaratalon perustamista varten.  Nyt pankki Bee haluaa ostaa vakuutuksen siltä varalta että Stockman ei jostain syystä pysty maksamaan lainaa takaisin.  Pankki Bee menee CDS markkinoille ja maksaa jotain 100.000 euroa vakuuttaaksen Stockmannin lainan.  Kuka myi pankki Beelle sen vakuutuksen?  Ehkäpä sen myi Mandatum pankki.  Mutta viikkoa myöhemmin Mandatum löysi toisen pankin Cee, joka osti Stockman CDF:n 110.000 eurolla.  Ja kuukautta myöhemmin pankki Cee myi Stockman CDF:n minulle 120.000 eurolla.  Kukaan ei pidä kirjaa siitä kuka on vastuussa mistäkin, ja kukaan ei tiedä edes sitä, että minä olen ostanut kaikki 55 triljoonaa CDS paperia.

Mikä on se ongelma?  Kukaan ei tiedä kuinka paljon Sampo Pankilla on CFS papereita.  Sampo ei tiedä kuinka hyviä heidän CDF paperinsa ovat, koska iso osa Vapaan Maailman luotto-ongelmia johtuu sittä, että Vapaan Maailman luottokelpoisuus-arvionti-firmoista (”rating agencies” kuten Standard and Poor, yms) uskoivat mitä heille kerrottiin, ja he arvioivat kaikki paskalainat kuulemiensa juttujen mukaan AAA+ kategoriaan.  Eli kukaan ei tiedä missä riskiryhmässä Mandatum, Sampo, Citibank, minä jne ovat.  Ja siksi yhtäkkiä Washington Mutual kuoli, Bear Stearns kuoli, AIG kuoli, ja niin edelleen.  Kukaan ei uskalla lainata kenellekään mitään.  Miltä sinusta tuntuisi jos sun tarttis lainata rahaa kaverillesi ja yhtäkkiä et edes tiedä onko hänellä duunipaikkaa?

Kiinnitä huomiota Credit Default Swap juttuihin.  Niistä kehittyy isompia ja isompia juttuja seuraavien kuukausien aikana…..

Mainokset

6 vastausta to “Credit Default Swaps (luottotappio takuut?)”

 1. Mab Says:

  Nyt tilanne on se, että kukaan ei enää myönnä uusia CDS:iä (AIG oli yksi suurimmista CDS-myyjistä) ja vanhat erääntyvät melko nopeasti. Sitä mukaa kun CDS:t erääntyvät, ei pankeilla ole enää mitään tekosyyn puolikastakaan kirjata aiemmin CDS:illä suojattuja lainoja 100% arvoon, vaan ne on nyt kirjattava markkina-arvoon – joka nyt sattuu olemaan melko paljon alle 100%.

  Tämä tarkoittaa pankeille lisää omaisuuden alaskirjauksia ja lisää pankkikonkursseja.

  Uskoisin, että tässä on yksi syy miksi Bernanke haluaa ostaa pankkien velkapapereita korkealla hinnalla. Näin hän voi yrittää luoda niille (keinotekoisen) korkean markkinahinnan, joka taas antaa pankeille lisäaikaa.

  Mutta ei tässä vielä kaikki.

  Omaisuuden alaskirjaukset vähentävät pankkien omia pääomia eli vakavaraisuutta ja vaikuttavat suoraan siihen paljonko ne – ihan lakiteknisesti – voivat myöntää uusia lainoja asiakkailleen. Veikkaisin, että nyt ollaan jo tilanteessa, jossa pankeilla ei keskimäärin ole mitään mahdollisuuksia myöntää uusia lainoja.

  Tämä tuntuu pikkujutulta mutta käytännössä se tarkoittaa pahimmillaan noin vuoden-kahden sisään yritysten rahoitusaseman romahtamista ja likviditeettikonkursseja. Aivan sama onko yritys kannattava vai ei. Vain velattomat yritykset voivat selvitä tästä kurimuksesta.

  Miten tästä kierteestä päästään pois? Paras mahdollisuus on sosialisoida kaikki pankit, jolloin ne voivat myöntää uusia lainoja ilman omia pääomia valtion takauksella. Toinen mahdollisuus on lisätä pankkien omia pääomia rutkasti tuoreella osakepääomarahalla. Rutkasti tuoretta rahaa löytyy nykyään vain Kiinasta… eli jos pankkeja ei sosialisoida niin sitten ne siirtyvät kiinalaisomistukseen.

  Valitse tästä.

 2. heka Says:

  Kiitos kommentista. Olet käsittääkseni oikeassa.

 3. Goesta Says:

  Voisiko se sosialisointi tapahtua niin kuin tähänkin saakka, yksi kerrallaan aina kun pankki tai vastaava menee nurin? Vai olisiko se älytön pelastuspaketti sittenkin realistisin vaihtoehto? Edustajien älykkyys oli varmaan hyvin mikroekonomista – toivoivat, että muut äänestävät paketin puolesta mutta itse olisivat voineet sanoa valitsijoille, että ”minä olin sitä vastaan”.

 4. heka Says:

  Vaikea sanoa onko pelastuspaketti realistisin vaihtoehto. Tavalliseen tyyliin jengille annettiin yksi vaihtoehto ”tässä se ainoa mahdollinen pelastuspaketti ja hyväksykää se heti tai tulee maailmanloppu”. Muista vaihtoehdoista ei ole ollut mitään keskustelua.

  Tämä ”iso kriisi tulossa, tässä ainoa vaihtoehto” juntattiin läpi samalla lailla Irakin sodan suhteen. Sama juttu 9/11 suhteen, mistään ei tarvitse keskustella, hallitus tietää mikä on sinulle hyväksi, me pelastamme sinut, älä kysele mitään.

 5. Goesta Says:

  Irak-vertaus kävi kyllä mielessä mutta tässä tapauksessa lienee käytettävissä enemmän ulkopuolisten vahvistamaa tietusteluinformaatiota?

 6. heka Says:

  Olihan Irakissakin käytettävissä paljon erilaista tiedusteluinfoa, mutta tiedonpalasista valittiin vain ne jyväset, jotka vahvistivat ennakkoon muodostettua käsitystä. Kun itse kysyy ja itse vastaa, niin kaikki on ilmiselvää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: