Viritetty vaalisysteemi, osa 1.


Tervetuloa peruskouluun. Tässä lyhyt esitelmä Vapaan Maailman vaalivirityksestä.

Demokratian kehdossa, Vapaassa Maailmassa, on kuukauden kuluttua vaalit.  Vaaleissa kansa valitsee edustajiaan paitsi osavaltion viritelmiin niin myös liittovaltion hallitushimmeliin.  Liittovaltion hallitushimmeliä kutsutaan kongressiksi, jossa on kaksi osaa, senaatti (100 senaattoria, kaksi tyyppiä per osavaltio, 6 vuoden duuni, vaalit joka toinen vuosi, jolloin aina yksi kolmasosa senaattoreista on vaalien uhreja) ja edustajainhuone (435 tyyppiä, jossain suhteessa osavaltion asukasmäärään, virka on kaksi vuotta, vaalit joka toinen vuosi).

Pressanvaaleissa osavaltion voittaja vie koko potin.  Obama tai McCain eivät tule Kaliforniaan koska Kalifornian enemmistö äänestää Obamaa.  Obamalle on ihan yksi lysti jos hän saa 50.0001% Kalifornian äänistä tai 100% Kalifornian äänistä.  Molemmissa tapauksissa hän saa kaikki Kalifornian äänestysmiehet ja -naiset.  Koko pressanvaalien voittoon tarvitaan 270 ääntä.  Tämän takia sekä Obama että McCain siirtyvät taistelemaan osavaltioihin joissa he voivat kääntää kelkan edukseen.  Eli maanviljelijät jossain Iowassa valitsevat USAn pressan.  Systeemi on ihan perseestä.

Vastaavasti, kun jostain tyypistä tulee pressa, niin hän erottaa tullilaitoksen, veroviraston, ympäristöministeriön ja kaikkien muiden valtion laitosten päälliköt, ja laittaa pulpettiin omat tyyppinsä.  Ja kaikki suurlähetttiläät vaihtuvat.  Suomeen nimitetään joku ihan perseestä oleva tyyppi joka oli sattunut lahjoittamaan uudelle pressalle niin vähän rahaa että hänestä tuli USAn Suomen suurlähettiläs.  Jos hän olisi lahjoittanut vähemmän, niin hän olisi Zimbabwessa, mutta toisaalta hän voisi olla Pariisissa tai Lontoossa jos hän olisi riittävän rikas.  Eikös USAn nykyisen Suomen suurlähettiläs ole Intel’in entisen pääjohtajan muija?  Ao suurlähettilään julkiset lahjoituksen löytyvät toki internetistä, eli Suomen suurlähettilään hinta on helposti löydettävissä.

Vaalien ikävänä ongelmana on se, että kansa saattaa heittää nykyiset vallanpitäjät pihalle.  Vallanpitäjät puolestaan haluavat pitää duuninsa.  Vapaan Maailman systeemi on taitavasti viritetty siten, että erilaiset anarkistiset ajatukset, kuten kansanvalta, on onnistuttu pitämään aika hyvin kurissa.  Edustajainhuone (House of Representatives) on hyvin handussa:

Kansa ei kauheasti hillu edustajainhuoneessa kun noin 95% jengistä valitaan uudestaan ja uudestaan ja keskimäärin vain 21 tyyppiä 435:stä saa kenkää joka toinen vuosi – ja osa heistä lähti vapaaehtoisesti eläkkeelle tai heitä ei muuten duuni enää huvittanut.  Senaatti on pinnallisesti tarkastellen vähän tuulisempi paikka:

Senaatissa keskimäärin jotain 85% pitää duuninsa vaaleissa kuuden vuoden välein.  Mutta koska senaattorin duuni on kuuden vuoden pituinen, niin edustajienhuoneen ”joka toinen vuosi 95% valitaan uudelleen” on melko tarkkaan sama kuin senaatin ”joka kuudes vuosi 85% valitaan uudelleen”. Eli 0,95**3 = 86% on aika lähellä 85% lukua.  Mikä muuten on tilanne Suomessa, tai muualla maailmassa – kuinka tiuhaan jengi vaihtuu politiikan huipulla?

Term Limits. Duunin Maksimiaika.  Term Limit kertoo kuinka monta kertaa sinut voidaan valita uudelleen yhteen soittoon.  Vapaan Maailman pressa voidaan valita yhdessä mössössä kaksi kertaa, sitten tarttee ottaa ainakin yksi loma, ja sitten skaba jatkuu.  Kongressissa (kuten muistat niin kongressi on kaksi juttua, sekä senaatti (100 tyyppiä) että edustajainhuone (435 tyyppiä) joissa ei ole Term Limit juttua, jannut voivat tehdä Kekkosen milloin vain.

Osavaltioissa on usein Term Limit, esim New Yorkin kaupungissa hra Bloomberg on toisen kautensa lopussa ja hän haluaa olla kolmannen kierroksen pormestari.  Stadin hallitus funtsaa juttua ja luultavasti muuttaa lakia niin että pormestarin Term Limit poistetaan. Bloomberg on minusta kova jannu, tai ainakin lehdistö kertoo minulle miten ihana Bloomberg on.  Kantsuu pitä mielestä että lehdistön mielestä Ronald Reagan oli kova jannu, mutta myöhemmin lehdistö väittää että Reagan aina muisti kutsua lehdistön mökilleen syömään hampurilaisia ja jauhamaan paskaa hänen kanssaan ja sitten lehdistön mielestä Ronals oli kova jannu.  Pidä aina mielessä että meitä yritetään kusettaa.

Vaalisysteemin muita virityksiä on ”gerrymandering”.  Etsi blogini hakukoneesta sanaa ”vaalipiiri” – siinä on lisää juttua tästä samasta aiheesta.

Lähteet: http://www.opensecrets.org/

Mainokset

8 vastausta to “Viritetty vaalisysteemi, osa 1.”

 1. ebru Says:

  Kiitos tasta ”koulutuksesta”. Blogiasi on mielenkiintoista seurata, ja ulosantisi on hyva;) Vaalit ovat blogimaailmassa nostattaneet kovasti tunteita;)

 2. heka Says:

  Joo kiitos palautteesta, on kiva kuulla että joku tykkää raapustelustani.

  Missä blogimaailmassa on tunteet pinnalla? Minä en näe paljonkaan palautetta juttuihini.

 3. ebru Says:

  Mina ihmettelenkin, etta *joissain paikoissa* mennaan valilla henkilökohtaisuuksiin saakka kun vaittely kay niin kuumana…ehkapa taalla ei kukaan USKALLA antaa palautetta?

  Faktatietosi ovat hyvat;)

 4. heka Says:

  Mutta minusta olisi kiva saada palautetta, oli se sitten kehuja tai risuja….

 5. Itkupilli Says:

  En tiedä, että johtuuko täällä asiallinen palaute asiallisista kirjoituksista, tarpeeksi vakuuttavaa faktaa.

 6. Antti Says:

  On tuossa kuitenkin ainakin yksi asiavirhekin, sillä USA:n presdidentiksi voidaan valita vain kahdella kaudelle. Välivuodet eivät auta. Katso vaikka täältä:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Twenty-second_Amendment_to_the_United_States_Constitution

  ”No person shall be elected to the office of the President more than twice,” siihen tuo tiivistyy.

  Lisäksi on vähän outoa kritisoida sitä, että presidentillä on rajoitettu virkakaudien määrää, mutta parlamentissa ei. Tämä kun on se perinteinen tapa, joka on useimmissa demokratioissa käytössä. Executive branch on vähän eri luontoinen kuin legislative branch, ja siksi sinne valintaa on haluttu rajoittaa.

 7. heka Says:

  Anitti, olet oikeassa pressan suhteen, minä mokasin sen jutun.

 8. Ilkka Says:

  Nyt tulee aika vanhaan kuittaus. Tsekkasin just, 2007 vaaleissa tippu 44 edustajaa ja 2011 46 niistä jotka asettu ehdolle joten Suomessa elossaolevan & jatkohalukkaan mahikset jatkokaudelle 77-78% ollut viime aikoina (4 v jakso). Noin 70 uusiutunut parit viime vaalit kaikkiaan per vaalit joten siinä 65% jatkaa seuraavan vaalikaudenkin voidaan sanoa että ollaan. Siellä vaihdutaan harvemmin, hynää tarttee kato.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: