Viritetty vaalisysteemi, osa 2.


Vapaan Maailman (pressan) vaalisysteemi on ”voittaja vie koko potin” systeemi. Esimerkki: Kaliforniassa on noin 10% Vapaan Maailman jengistä. Obama voittaa melko varmasti Kalifornian esim saamalla yli 50,1% äänistä. Tai 99,9% äänistä.  Numerolla ei ole mitään väliä niin kauan kun se on yli 50%.  Tämän takia Kaliforniassa ei ole näkynyt Obamaa eikä Mäkkeiniä koska kaikki tietää miten marjat ovat Kaliforniassa.  Pojat ovat kiinnostuneita ainoastaan niistä osavaltioista, joissa tilanne on epäselvä, eli 50%-50% prosentin pinnassa.

Sininen: Demokraatit (Obama) luultavasti voittaa, numero on valitsijamiesten/-naisten määrä.  Punainen: Republikaanit (Mäkkein) luultavasti voittaa.  Keltainen: Swing States, svengaavat valtiot, kukaan ei tiedä miten käy. Voittaja tarvitsee 270 ääntä.

Tällä hetkellä skabassa kilpaillaan näistä epäselvistä osavaltioista NV CO MO MN IN OH VA NC FL (siis Nevada, Colorado, Montana, Minnesota, Indiana, Ohio, Virginia, North Carolina, Florida). Muihin osavaltioihin ei kummankaan kannata panostaa.

Koska voittaja kerää koko potin, niin kiusaus on suuri noissa epäselvissä osavaltioissa kusettaa vaalisysteemia parhaan kykysi mukaan.  Kaliforniassa ja New Yorkissa vaalituloksia tarvitsisi kusettaa niin paljon, että se ei ole sen vaivan arvoista.  Mutta niissä osavaltioissa, joissa tilanne on aika tasan, niin siellä on täysin järkevää yrittää vaikkapa estää opiskelijoita äänestämästä, koska he luultavasti menisivät äänestämään Obamaa.  Tai kannattaa vuokrata bussi tai pari ja raahata vanhuksia vanhainkodeista äänestämään Mäkkeiniä.

Kuka saa äänestää? Vapaan Maailman kansalaiset, jotka ovat muistaneet rekisteröityä äänestäjiksi riittävän aikaisin ja joiden nimi sattuu olemaan äänestyslistalla (joita pitävät yllä muistaakseni osavaltio, kaupungit ja kunnat tai joku tai kaikki näistä).  Tai kuka muu tahansa, joka ilmestyy äänestyspaikalle ja sanoo olevansa joku joka saisi äänestää ja jonka nimi on listalla (”Päivää, olen Akseli Gallen-Kallela ja haluan äänestää. Joo, täällä on nimesi, ole hyvä ja äänestä” – eka Akseli saa äänensä mukaan vaaliin, toinen ei enää saa.  Henkaria ei tartte yleensä näyttää). Suosittuja tapoja estää ihmisiä äänestämästä on mm (1) laittaa äänestyspaikka jonnekin hevon kuuseen jonne on vaikea päästä. Tämä toimii hyvin yliopistojen yhteydessä. (2) poistaa oikean äänestäjän nimi listalta,  (3) lisätä kuolleita ihmisiä listalle (4) hoitaa äänestyspaikan organisointi niin huonosti, että jengin tarttee jonottaa tuntitolkulla (5) tehdä äänestyspaperit tai laitteet riittävän epäselviksi ja hankaliksi ja siten ohjata vaalituloksia haluttuun suuntaan ja (6) hoitaa äänten laskeminen kotiinpäin.

Äänestystietokoneet. Useat osavaltiot ovat kieltäneet äänestystietokoneiden käytön, koska niiden vaikuttavat yleensä olevan helposti muutettavissa.  Tosin minusta tuntuu, että äänestystietokoneet ovat helposti huijattavissa, koska niiden ohjelmoivat ovat pöllöjä ja ohjelmien tilaajat ovat pöllöjä ja tulosten lukijat ovat pöllöjä ja tulosten muuttaminen ei onnistu koska kaikki ovat pöllöjä.  Silti äänestystietokoneiden kieltäminen tuntuu hyvältä ajatukselta.

Paperilla äänestäminen. Muutama vuosi sitten katselin kaverini ennakkoäänestyslappusia.  Pelkästään kirjekuoressa oli kolme kirjoitusvirhettä (mm ”Califorinia”).  Lukutaidoton oppikoulun drop-out jengi (rassukat eivät onnistuneet selvittämään edes Vapaan Maailman oppikoulua, vastaa suunnilleen jengiä Suomessa, joka ei selvinnyt kansakoulusta) on nyt duunissa kunnanhallituksessa ja he suunnittelevat äänestyslappuja. Jeesus!

Äänestyslistat. Voter Registration Lists. Äänestäjän täytyy rekisteröityä erikseen äänestäjäksi. Äänestyslistoja pitävät yllä osavaltioiden elimet ja homman tulee noudattaa liittovaltion lakeja, paitsi että aina näin ei käy.

Äänestyslistojen karsiminen. New York Timeksessä oli tänään mielenkiintoinen juttu tästä aiheesta. Artikkeli on tämän jutun lopussa PDF failina.  Äänestysviranomaisten tulee tarkistaa tyyppien äänestyskelpoisuus osavaltion ajokorttirekisteristä tai muista henkilöllisyysrekistereistä, mutta ne eivät aina ole ajan tasalla.  Viimeisenä vaihtoehtona on liittovaltion sosiaaliturvatunnusrekisteri josta voidaan tarkistaa tyyppien äänestyskelpoisuus, tai ainakin heidän olemassaolonsa ja hengissäolonsa. Minulle ei ole mikään yllätys lukea että kaikki nämä rekisterit ovat sekaisin – kaikki rekisterit Vapaassa Maailmassa ovat sekaisin (kannattaa muistaa että Vapaa Maailma myönsi Muhammed Atta’lle, 9/11 terroristi-iskun pääjehulle, turistiviisumin kuusi kuukautta 9/11:n jälkeen. Muistinko mainita, että Vapaassa Maailmassa mikään rekisteri ei ole ajantasalla?). (Miten tarkistetaan että olet Vapaan Maailman kansalainen tai siirtolainen joka saa olla duunissa? Kerrot työnantajalle sosiaaliturvanumerosi. Työnantaja soittaa johonkin liittovaltion puhelinnumeroon ja sanoo sosiaaliturvanumerosi.  Jos numero on olemassa, niin saat duunin.  Kukaan ei tarkista tylsiä detaljeja kuten sukunimeä – mikä tahansa olemassaoleva sosiaaliturvatunnus kelpaa vaikka kuinka moneen kertaan).

Jostain syystä osavaltiot ovat nyt innostuneet poistamaan listoiltaan tyyppejä, jotka eivät saa äänestää. Ja he käyttävät ensimmäisenä lähteenään liittovaltion sosiaaliturvatunnusrekisteriä karsimiseen mutta lakien mukaan tämän rekisterin tulee olla viimeinen käytetty rekisteri.  Tämä rekisteri on tunnetusti epäluotettava. Tuttuun tyyliin listojen karsiminen tuntuu menneen yliampumiseksi – esim Nevadassa äänestyskelpoisuutta on tarkistettu tästä rekisteristä 740.000 kertaa ja tuloksena 715.000 äänestäjää ei löytynyt liittovaltion rekisteristä. Jutussa ei sanota ihan suoraan että nämä 715.000 äänestäjää eivät saa äänestää, mutta tämä tuntuu olevan asian ydin.

Puhtaasti maan kulttuurin kannalta tämä on mielenkiintoinen juttu.  Minusta tuntuu että esim Suomessa äänestyssysteemin ”rehellisyys” on todella tärkeä osa systeemiä.  Vapaassa Maailmassa rehellisyys on yksi muuttuja muiden joukossa.  Vaalikusetus on jotenkin hyväksyttyä ja sitä oletetaan tapahtuvan.  Esimerkiksi Chicago on edelleenkin kuuluisa äänestyssanonnastaan ”äänestä aikaisin ja usein” (”vote early and often” saa Googlessa vajaat 50.000 osumaa, ”vote early and vote often” saa 39.500 osumaa ja ”vote early” chicago saa 82.900 osumaa) joten äänestyshuijaukset ovat osa Vapaan Maailman äänestyssysteemiä.

Tämä on erikoinen maa.

Lähteet: Mikä on svengaava valtio ja mikä ei? Lähde http://en.wikipedia.org/wiki/Swing_state.

Poistetaan äänestäjiä listoilta.  New York Times 2008.10.09 states_-actions-to-block-voters-appear-illegal-nytimes20081009a.

Mainokset

12 vastausta to “Viritetty vaalisysteemi, osa 2.”

 1. ebru Says:

  Uskomatonta. Onko se muuten TOSIAAN totta, etta rikollisilta (koskeeko tama sitten pikkurikollisia myös) on otettu aanioikeus kokonaan pois?

 2. Itkupilli Says:

  Hyvä kysymys Ebrulla, mä kanssa olen tosta kuullut, mutta en oikein tahdo uskoa, mutta täällä olen oppinut, että myös kaikkein uskomattomimmatkin asiat voivat olla totta, ja yleensä onkin.

 3. heka Says:

  Ebru, korvissasi ei ole mitään vikaa, kuulit aivan oikein. Tässä linkki:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Felony_disenfranchisement
  Kahdssa osavaltiossa rikolliset menettävät loppuiäkseen äänestysoikeuden. Yhdeksän muuta osavaltiota rajoittaa äänestysoikeutta eripitkiksi ajoiksi. Melkein kaikki loput osavaltiot rajoittavat äänestysoikeutta kun olet vankilassa ja/tai ehdonalaisessa vapaudessa.

 4. ebru Says:

  No sitten kuulemani piti paikkansa. Uskomaton juttu ”demokraattisessa” valtiossa…ja ennen kuin kukaan tulee silmille, niin en tokikaan itse asu maassa mika olisi ”demokratian kehto”…

 5. Itkupilli Says:

  Mä olen laittanut linkkejä tänne sun blogilles, koska nää sun jutut on sekä informatiivisia että hauskasti kirjoitettuja. Toivottavasti et tykkää siitä pahaa, mulla itsellä ei ole niin vahvaa taustatietoa asioista, joista haluan kirjoitella, minä vaan blondina ihmettelen.

 6. Antti Says:

  Suomessakin saattoi aika pieniäkin rikoksia tekemällä menettää kansalaisluottamuksen, siiis mm. äänioikeuden, vielä vuoteen 1969 asti.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansalaisluottamus

  USA on vähän takapajuinen, mutta ei nämä uskomattomilta kuulostavat asiat niin uskomattomia ole, vaan ennemminkin sellaisia, jotka olivat Euroopassa arkipäivää 50 vuotta sitten.

 7. Antti Says:

  Kriittisenä ajattelijana olet varmasti tutustunut niihin argumentteihin joita on esitetty USA:n presidentinvaalijärjestelmän puolesta ja vastaan. Ehkä tämän blogin lukijoidenkin kannattaisi, sillä ei yhden tai kahden argumentin pohjalta voi/saa mielipidettä muodostaa, ei vaikka argumentit olisivat kuinka vakuuttavan kuuloisia. Asia ei nimittäin ole ihan niin yksinkertaista kuin esität, sillä ei suora kansanvaalikaan ihan ongelmaton olisi. Wikipediassa on hyvä tiivistelmä asian eri puolista:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Electoral_College_(United_States)#Contemporary_conflict_over_the_Electoral_College

 8. Antti Says:

  Tuohon että rikolliset menettävät äänioikeuden voisin vielä todeta, että ei tuo nyt niin käsittämätön asia ole. Suomessakin menetti aika pienistäkin rikoksista äänioikeuden vuoteen 1967 asti. Ja menetti paljon muutakin, käsite oli silloin kansalaisluottamuksen menettäminen. Lisätietoa täältä:

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansalaisluottamus

  Moni erikoiselta kuulostava asia USA:ssa on ollut arkipäivää Euroopassa vielä 50 vuotta sitten. Ei se niin hämmästyttävä paikka ole jos tunteen Euroopan historiaa. Aika takapajuinen kylläkin.

 9. heka Says:

  Itkupilli: on ihan kiva jos laittelet linkkejä blogiisi – kiitti vaan!

  Antti: totta kai useimmilla asioilla on yli yksi puolta, ja niihin kaikkiin saattaa löytyä ihan järkeviä argumenttejä. Viitteessäsi on hyvää argumentointia – kiitti!

  Kansalaisluottamuksen menettämiseen ei varmaan puututa Vapaassa Maailmassa vielä pitkään aikaan, koska mentaliteetti täällä tuntuu olevan aika yksiviivainen ”kaikki roistot linnaan pitkäksi tai sitäkin pitemmäksi aikaa”. Ja sen tuloksena täällä on maailman isoin vankilajengipopulaatio, sekä absoluuttisina numeroina että asukaslukuun suhteutettuna. Kirjoitin tästä toukokuussa, etsi ”kaikki konnat linnaan” juttuani blogistani.

 10. Matsomppi Says:

  Mukava on ollut lueskella blogiasi. Kiinnostavia juttuja löytyy, ja paljon olen oppinut ”maailman hienoimmasta maasta USA:sta”. Sitä en vielä ole varmaksi ymmärtänyt, eli asut Amerikassa?

  Ja sitten aiheeseen:
  On kyllä aika uskomatonta, että nykypäivänäkin tällaisessa ”demokratiassa” on niin helppoa huijata vaaleissa. Olen hieman seurannut näitä tulevia vaaleja ja uskon/toivon, että Obama voittaisi vaalit. Silti on aika suuri epäilys, että vaaleissa huijataan niin reilusti, että Obamalla ei ole mahdollisuuksia.

  Ja aika uskomatonta, että voisit äänestää vaikka naapurisi nimellä jos vain menet paikalle ja sanot olevasi hän… Mutta joka maassa tyylillään. Onneksi Suomessa mennään eri tavalla.

  Jatkahan hienon blogin väsäämistä!

 11. heka Says:

  Joo, asun ameriikissa, Los Angelesin vieressä Malibusssa. Mä olen ihmetellyt täällä maailmanmenoa kohta 30 vuotta….

  Demokratiassa vaalikusetusta on ”aika paljon”. Kirjoitan vielä tänään uuden jutun aiheesta ksoka aihe on juuri tällä hektellä kiitettävän akvarelli.

 12. JL Says:

  Kansalaisluottamuksen menettäminen ei käsittääkseni Suomessa johtanut äänioikeuden vaan (mm.) vaalikelpoisuuden menettämiseen. Ei siis saanut asettua ehdokkaaksi tiettynä määräaikana (max 15 v.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: