Katko kivuuteen – tulipaloja.


(uusin päivitys keskiviikkona 15.10.2008 klo 22.30, Hesan aika on torstai klo 08.30)

Oltuani hereillä melkein koko yön isossa myrskyssä oli kiva nähdä mahtava auringonnousu.  Talo natisi ja paukkui pitkin yötä ja aamulla naapurini kertoi mitanneensa yöllä 60 mailia tunnissa tuulia – se on yli 26m/s. Aamutaivas oli punainen ja musta ja sitä oli kiva ihailla kunnes minulle tuli mieleen, että tänään on itse asiassa pilvetön päivä.

Pilvet ovatkin savua ja punainen loimotus on aamuaurinko savunverhon takana.  Tulipalo on 50 kilometrin päässä, mutta se ei ole iso lohdutus, koska tällä myrskytuulella uusia paloja syttyy (ja niitä sytytetään) ja ne leviävät iloisesti tuulen mukana.  Täällä ei ole juurikaan satanut yhdeksään kuukauteen….

Ensi (maanantain ja tiistain väliseksi) yöksi on luvassa entistä kovempia tuulia.  Kovat Santa Anan tuulet tuovat aavikolta kuivaa ilmaa joten nyt on luultavasti jonkinverran aikaa valmistautua … paitsi että ei ole.

Kello on nyt 11:30 ja näyttää siltä että minusta pohjoiseen lähellä minua on juuri syttynyt uusi tulipalo. Palaan ehkä asiaan myöhemmin tänään….

Klo 18.00 Uusi tulipalo näkyy seuraavan kartan keskivaiheilla.

Kartan keskivaiheilla oleva Simi Valleyn palo on minusta koilliseen ja onneksi tuulet tulevat koillisesta kuten tulen leviämistä kuvaava viiva näyttää.  Huhu väittää Calabasas’issa olevan uusi palo nro 3.  Aurinko on laskemassa ja tuulet alkavat pikkuhiljaa puhaltaa.  Päivän aikana olen pystynyt varustautumaan tuomiopäivän varalta ja pihalla on nyt vedellä täytettyä roskapönttöjä ja muita astioita. Nyt ei tartte tehdä muuta kuin ihmetellä mitä seuraavaksi tapahtuu.

Jos palot ylettyvät näille nurkille, niin perusjuonena on (a) kieltäytyä palokunnan ja poliisin määräämistä evakuoinneista, ja (b) pitää olla valmis sammuttamaan pieniä kipinöitä ja pikkupaloja talon nurkilla, ja (c) pitää olla valmis lähtemään evakkoon jos on ihan pakko.

Mulla on evakkoreissua varten paloauto käännetty niin että sillä pääsee pölähtämään karkuun tarvitsematta vekslata kauheasti pihalla.  Paloautossa ei ole pumppua eikä vettä mutta siinä on jonkinverran tilaa kamalle jonka haluan ottaa messiin pakolaisleirille.

Yleensä palomyrskyt tulevat todella vauhdikkaasti paikalle ja ne myös jatkavat matkaansa yhtä vauhdikkaasti. Perusjuonena on mennä pahimman palon ajaksi karkuun talon sisälle ja senjälkeen taas kipinämikoksi raikkaaseen ulkoilmaan.

Tai sitten Kollaa ei kestäkään ja minä pakenen jo aikaisemmin.

Klo 23 illalla maanantaina (klo 9 aamulla Suomen aikaa tiistaina). Täällä on ollut täysin tyyntä ja juuri nyt tuulet alkavat ujeltaa – ihan niinkuin säätiedotus lupasi.  Taidan yrittää saada hiukan unta palloon ennenkuin rumba alkaa kunnolla.  Kunnon tulipaloon tarvitaan kunnon tuuli…..

Klo 10 tiistai aamulla (klo 20 Suomessa tiistaina). Säätiedotukset olivat väärässä, sillä tuulet yöllä olivat ainakin tällä seudulla pienempiä kuin edellisenä yönä.  Uusia tulipaloja ei syntynyt yöllä ja vanhat eivät levinneet ainakaan näille nurkilla.  Tämänhetkiset säätiedotukset lupaavat edelleen tuulia ensi yöksi, mutta mitään isoa myrskyä ei ole luvassa.  Toisaalta pienetkin tuulet ovat vaarallisia, ja nyt aamulla tuulet ovat kuumia ja kuivia, ilman suhteelinen kosteus on laskenut 11%:iin.

Näitä tulipajoa on varmaan vaikea hahmottaa, joten tässä pari lehtikuvaa jotka ovat tietenkin mahdollisimman dramaattisia, mutta niistä saa minusta hyvän mielikuvan siitä, minkälainen rumba on täällä menossa.  Tässä Njyy Jorok Taimsin kuva etusivulta:

Jos palot olisivat tulleet tänne vuorten yli, niin tuolta se näyttää.  Tähän mennessä olen nähnyt lähinnä tämäntyyppistä maisemaa (Los Äntseles Taims tänään):

Noita Los Äntseles Taimssin kuvia on lisää täällä.

Näillä näkymillä mun ei tartte tehdä tänään mitään muuta kuin odottaa palojen kehitystä tai kehittymättömyyttä.

Klo 15.00 keskiviikkona 15.10.2008 Uusi tulipalo alkanut Point Mugussa (minusta 15 kilsaa länteen, ylempänä olevan kartan rannalla vasemmassa reunassa vuorten rannassa, juuri ennen Oxnard’in harmaata peltomaata) mutta onneksi nyt ei tuule juuri ollenkaan. Toisaalta tuulet alkavat yleensä auringonlaskun aikaan, johon on vielä viitisen tuntia. Tuulet puhaltavat siellä nyt kohti pohjoista – huono uutinen, koska kaikki pohjoispuoli on vuoristoa jossa palojen hillitseminen on vaikeaa.  Ja minä aion mennä vuorille pällistelemään Mäkkein/Obama ”vaalikeskustelua” jotka ovat tähän asti kaikki olleet armottoman tylsiä plää-plää juhli. Vähän kuin istuisi kirkossa kuuntelemasa plää-pläätä…..

klo 22.30 keskiviikkona 15.10.2008 (Suomen aikaa torstai klo 08.30). Tulipalotilanne tuntuu olevan ohi ainakin seuraavan 12 tunnin ajaksi koska tuulet on kadonneet.  Obaman ja Mäkkeinin ”väittely” oli armottoman tylsää.  ”Väittelystä” puuttui asia kokonaan, joten ainoa mistä siitä voi sanoa mitään on molempien lavatanssijoiden vaatteet ja tanssitaito.  Minä unohdin kiinnittää huomiota kuteisiin, joten niiden arvostelu jää muiden tehtäväksi.  Minusta Obama pysyi enemmän itse asiassa.  Ja täysin uskomaton juttu on se että sekä kyselytunnin juontaja että lavatanssijat unohtivat tyystin yhden pikku jutun.  Vapaa Maailma on sodassa Vapauden, Isänmaan ja Maailman Rauhan puolesta helvetin kalliilla kustannuksilla (a) rahassa ja (b) ihmiselämissä, joista kärsivät ennenkaikkea nuo Vapautetut Isänmaalliset Irakilaiset.  Mutta tämähän ei liity säähän, tuulin tai tulipaloihin…..

Mainokset

3 vastausta to “Katko kivuuteen – tulipaloja.”

 1. Mab Says:

  Blogisi lukijana (lukijajoukko on kasvamassa, olen huomannut) toivon luonnollisesti että tulimyrsky ohittaa talosi.

  Pakko sanoa tähän, että se oma paloauto on kyllä ubercool!

 2. Itkupilli Says:

  Huh huh, no on sitten palot sulla lähellä, jos savupilvet näkyy. Itse seuraan tilannetta, mutta ihan meidän nurkille eivät ole ainakaan vielä yltäneet, tuskin yltääkään. Mutta kyllä uskomattoman nopeasti ne leviävät, surullisin seurauksin.

 3. heka Says:

  Joo, palot liikkuu rutikuivassa maastossa vuorilla tuulen mukana vauhdilla. Muistaakseni vuoden 1993 tosi iso Malibun palossa parhaimmilaan vauhti oli jotain 15 kilsaa tunnissa. Siinä ei jää kauheasti aikaa jahkailuun ja ihmettelyyn.

  Paloauto ei ole ihan huono viritelmä mutta siinä olis kiva olla vettä ja pumppu – nyt ei oo….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: