Hyvin menee, talous on pelastettu. Tai sitten ei.


Eilen tiistaina höpönassut ilmoittivat heittävänsä ekat 250 miljardia paikallista oravannahkaa pankkien pelastamiseen.  Kansa hurraa. Ja tänään pörssissä oli ripuli.

Ripuli on järkevä reaktio.  Minusta Vapaassa Maailmassa on niin paljon niin isoja perustavaa laatua olevia ongelmia etten näe mitään valoja tunnelin päässä. Joo joo, viime päivinä pankkisysteemi meni perseelleen, pörssi meni perseelleen ja silleen.  Mutta Saksa tai Japani oli aikanaan kasa savuavia raunioita ja niistä nousi myöhemmin ihan järkevä ja toimiva yhteiskunta. Nouseeko Vapaa Maailma entiseen glooriaansa?

Kirjoitettuani tämän jutun keskiviikkoillalla niin luen torstaiaamun New York Times’istä seuraavaa:

[…] Investoijat huomaavat että talouskriisi ei ole se perusongelma. Kriisi vain vahvistaa kiihtyviä talousongelmia: pienentyneet palkkashekit, putouavat asuntohinnat ja vähentynyt kulutus. Ja mitään parannusta ei ole näkyvissä. […] Kiva tietää New York Times on samaa mieltä kanssani. Tässä artikkeli markets-suffer-as-investors-weigh-relentless-trouble-nytimes20081016

Musta tuntuu että Vapaalta Maailmalta puuttuu niin paljon eväitä, että Vapaa Maailma hiipuu pois samalla lailla kuin Britannian imperiumi hiipui pois pikkuhiljaa.  Miksi?

Yhteiskunta. Yhteishyvän tunne puuttu kokonaan.  Tämä on minusta tämän systeemin isoin ongelma.

Täällä ei ole yhteiskuntaa vaan kaikki vetävät kotiin parhaan kykynsä mukaan, välittämättä pätkääkään mistään muusta, tai kenestäkään muusta. Ali Baba ja 40 rosvoa. Tai 300 miljoonaa rosvoa. Täältä puuttuu tyystin yhteiseen hiileen puhaltaminen. Ketään ei kiinnosta ajatus siitä että heidän verorahansa maksaisivat myös köyhän naapurin lahjakkaan kakaran koulukuluja – se on pers’aukisten oma ongelma.

Jengiä pitää koossa vihollisen pelko, amerikkaisilla on aina oltava iso vihollinen. Se oli ennen kommunismi ja Neuvostoliitto.  Kun se meni pois, niin tarvittiin uusi vihollinen. Se löytyi islamista ja Al Queidasta, joka on puolestaan tuntuu olevan ihan hihasta vedetty keksintö, jota ei ole olemassa sen enempää kuin joulupukkiakaan.  Kukaan ei ole koskaan nähnyt tai pidättänyt joulupukkia.  Kukaan ei ole löytänyt tai pidättänyt, seitsemän vuoden etsimisen jälkeen, yhtään Al Queida terroristia.  Yksi tai kaksi tyyppiä on pidätetty, jotka ovat olleet näköjään tekemisissä 9/11 himmelin kanssa, mutta yksi tai kaksi tyyppiä seitsemän vuoden aikana ei muodosta mitään terroristiorganisaatiota. Al Queida on minusta puhtaasti keksitty mörkö jengin pelottelua varten. Ja lukutaidottomia lehtiälukemattomia ihmisiä on helppo pelotella.

Koulutussysteemi. Täysin perseestä. Kakaroille on luotu jonkinlainen vartioitu leikkikenttä, johon kakarat aidataan päiväsajaksi.  Kaliforniassa on espanjan kielen opiskelu melko pakollista, vähän niinkuin ruotsin kieli Suomessa.  Jostain syystä kakarat täällä innostuvat kuluttamaan aikaa espanjantunneilla niin hyvin, että kukaan ei osaa sanoa sanakaan espanjaa kahdeksan vuoden opiskelun jälkeen.  Sori, joo, he osaavat tilata bisseä sanomalla jotain cerveza sanaa. Pittsburgh’issa Pennsylvaniassa on päätetty, että lapset saavat henkisiä vammoja, jos he saavat huonoja arvosanoja.  Tästä lähtien huonoin mahdollinen arvosana on 50 (asteikko on nollasta sataan).  Et tiedä mitään, mutta arvosana on silti 50.  Hellurei! Tässä lähde eyebrows-raised-over-city-school-policy-that-sets-50-as-minimum-score20080922 Kansainvälissä testeissä Vapaat Kakarat pärjäävät surkeasti.

Liittovaltion, ja Pusikon Ykän, ”Ei jätetä Yhtään Kakaraa heitteille” (No Child Left Behind) on ollut perseellään jo monta vuotta.  Tässä yksi lähde: under-e28098no-child_-law-even-solid-schools-falter-nytimes20081012

Huippukoulut ovat tietenkin hyviä, se mitä joku ylin 5% kakaroista saa. Mutta se maksaa vanhemmille maltaita, hinta on jossain $20.000 – $50.000 per vuosi per kakara.  Jos vanhemmillasi ei ole fyffeä – paska juttu että koulutukseesi tulee mutkia.

Jos yhteiskunta tukisi tosissaan koulutussysteemiä, niin se olisi hiipivää kommunismia.  Ja samaan aikaan koko kansakunta on sitä mieltä, että jos kakaralla on urheilulahjoja, niin tälle kakaralle löytyy pesäpalloleirejä kesäksi, valmentajia pyörii jaloissa, ja kaikkien mielestä yhteiskunnan tuki lahjakkaille pallokakaroille ei poikkeuksellisesti olekaan hiipivää kommunismia.

Minusta Vapaan Maailman koulutusysteemi on täysin onneton ja se on koko yhteiskunnan kannalta katsoen vieläkin onnettomampi.  Yritäpä joutessasi keskustella amerikkalaisten kanssa ihan mistä vaan.  Jengi on täysin pihalla, jopa melkein kaikki fiksummatkin tyypit.  Tosin ulkomailta löytyvät amerikalaiset ovat selvästi fiksumpaa jengiä kuin kotomaassaan sohvalla kyhöttävä jengi (muistelen jostain lukeneeni että vain joku 15% amerikkalaisista on koskaan elämässään omistanut Yhdysvaltain passin – matkustusinto ei ole kovin mahtavaa). (Mäkkein muuten vittuili Obamalle tänään viimeisessä teevee debaakkelissa siitä että Obama ei ole koskaan ollut USAn etläpuolella ulkomailla. Mäkkein unohti mainita, että hänen varapressaehdokkaansa Saara Pippeli sai ekan passinsa vasta viime vuonna)

Tulonjako. Keskimääräinen veroprosentti on jotain 40% tai 50%.  Ylin 1% veronmaksajista maksaa keskimäärin 21% veroa. Viimeisen noin 30 vuoden aikana mediaaniperheen (mediaani on ”keskimmäinen”, puolella on enemmän jotain, ja toidella puolella vähemmän. Tämä on eri juttu kuin keskiarvo) tulot ovat nousseet paljon, mutta ainoastaan siksi että ennen muija oli kotona, nyt muija on duunissa. Mediaanimiehen tulo on 30 vuodessa laskenut.

Keskiluokalla ja siitä tuloissa alempana olevalla jengillä on rahapuoli mennyt huonommin ja huonommin viimeisen 30 vuoden aikana.  Tosi mielenkiintoinen esitys aiheesta on blogissani. Etsi hakusanalla ”Warren” tai ”pikahistoria”. Elisabeth Warren on tutkinut juttua ja kertoo tuloksistaan.  Keskiluokalla menee huonosti ja he ovat konkurssin partaalla.

Terveydenhoito. Täysin perseestä.  Vapaa Maailma käyttää jotain 50% enemmän fyffeä terveydenhoitoon kuin EU ja Vapaa Jengi potkaisee tyhjää aikaisemmin kuin eurooppalaiset.  Kuolet aikaisemmin mutta maksat siitä enemmän. Mikä mättää?

Yksi yleisimmistä henkilökohtaisen konkurssin syistä Vapaassa Maailmassa ovat lääkärinlaskut. Kun kakarani oli korisemassa kuolemankielissään UCLAn teho-osastolla niin jossain vaiheessa tiesin olevani matkalla konkurssiin – kunnes muistin hänen juuri tulleen täysi-ikäiseksi jolloin hän joko kuolee tai menee konkkaan, tai ei kuole ja menee konkkaan.  Laskut olivat jotain vähän yli puoli miljoonaa taalaa (10 vuotta sitten) ja ne menivät hänen työnantajansa vakuutuksen piikkiin (ja työnantajan vakuutusmaksut nousivat tietenkin vastaavasti). Ja UCLAn jengi paikkasi jannun samaan kuntoon kuin ennen onnettomuutta. Huippusairaalat ovat tosi hyviä.

Terveysvakuutus.  Terveysvakuutus on sidottu duunipaikkaan. Suurin osa jengiä saa vakuutuksen duunin kautta ja se on käsittääkseni aika selvää pässinlihaa – pääset vakuutuksen piiriin vaikka yskit ja nikottelet – jos olet duunissa isossa putiikissa.  Pikkuputiikit ovat ihan eri juttu – vakuutusta ei välttämättä edes löydy.  Ja jos saat kenkää, niin sinulla ei ole enää terveysvakuutusta. Duuniton tyyppi voi yrittää ostaa terveysvakuutuksen vakuutusyhtiöltä, mutta tässä vaiheessa yskimisesi ja nikottelusi haittaa myös vakuutuksen saamista koska sinähän olet jo sairas ja vakuutusyhtiöt eivät tietenkään halua vakuuttaa sairaita ihmisiä (”pre-existing conditions”).  Olet kusessa. Isossa kusessa.

Jengi on innoissaan päästessään duuniin Starbucks’in kahviloihin. Jos olet duunissa yli 20 tuntia viikossa niin saat ostaa Tähtivuohen Kahvilan kautta terveysvakuutuksen paitsi edulliseen hintaan mutta sen lisäksi kukaan ei kysele yskimisiäsi – jopa joskus aikaisemmin sairaana ollut ihminen saattaa saada terveysvakuutuksen. Tämä on muuten minusta ainoa Starbucks’in hyvä piirre, kahvi on kamalaa mutta duunareita kohdellaan (amerikkalaisittain) melkein ihmisinä.  Jengi saa jotain 8 taalaa per tunti (€6/tunti) kahvin keittämisestä. Vapaan Maailman minimipalkka on muistaakseni $6.65/tunti, eli jotain €5/tunti. Uskomattomia alhaisia palkkoja Maailman Rikkaimmassa ja Vapaimmassa Maassa.

Mulla on osa-aika duunissa nainen jolla on kohdunsuunsyöpä.  Osa-aikaisuus tarkoittaa sitä että en voi auttaa häntä terveysvakuutuksen saamisessa.  Mummo menee ensi perjantaina leikkaukseen joka maksaa jotain $8.000 ja joka täytyy maksaa käteisenä etukäteen ennen veitsen teroittamista.  Leikkaukseen kuluu mummon viimeiset eläkesäästöt ja tästä eteenpäin hänellä ei ole enää fyffeä hoitaa itseään.  Jos hän menisi vertavuotavana ensiapuasemalle, niin he hoitaisivat hänet kävelykuntoon vaikka hänellä ei olisi fyffeä maksaa mitään.  Ja sitten kävelet omin voimin asumaan puistoon. Mutta valinnainen leikkaus on eri juttu – hänhän voi joko valita tulla leikatuksi tai sitten ei.

Duuninantajankin kannalta systeemi on ihan perseestä.  Sinä et halua ottaa duuniin ihmisiä, jotka saattavat sairastua, koska sinä maksat sen mukaan miten sairaita duunarisi ovat.  Sinä haluat palkata ainoastaan nuoria terveitä kauniita ihmisiä.

Palkallinen äitiysloma on lakisääteisesti tasan nolla viikkoa mutta voit kylläkin lintsata duunista ilman palkkaa huimat kuusi viikoa. Lähde http://en.wikipedia.org/wiki/Parental_leave

Terveyssysteemi on uskomattoman tehoton mutta byrokraattinen.  Minä melkein potkaisin tyhjää joku 4 vuotta sitten ollessani patikoimassa vuorilla liian korkealla yli neljän kilsan korkeudessa. Mulle tuli High Altitude Pulmonary Edema – vettä keuhkoihin ja olin heittämässä veiviäni. Sattumalta paikalle tuli helikopteri joka kuskasi minut alemmaksi. Ja pidin veivini.  Pari viikkoa myöhemmin päätin mennä lekurille ja puoskari lähetti minut testeihin. Minut passitettin sairaalaan nimeltään St John’s Hospital, Santa Monica, California. Tässä Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_John%27s_Health_Center Kuulemma hyvä sairaala. Nyt minun piti ilmestyä sinne ihmettelemään kahtena eri päivänä. Eka päivä, kerros yksi, jotain testejä. Vastaanotossa minulta otettiin kaikki henkilötiedot ja ne naputettiin tietokoneeseen.  Toinen päivä, kerros kaksi.  Vastaanotossa minulta otettiin kaikki henkilötiedot ja ne naputettiin uudestaan tietokoneeseen. Osoittautui että kerroksen yksi ja kaksi tietokoneet eivät puhu toisilleen ja niin me kävimme edellisen päivän rumban uudelleen läpi.  Ainoastaan neuvostoliitossa Vapaassa Maailmassa. (sama puhumattomuus toimii ylinopeussakoissa – kun saat sakon, niin mennä Traffic Schooliin parantamaan itseäsi, ja sen jälkeen maksat sakot ja Traffic Schoolin, koko juttu on alle $200, mutta juttua ei kerrota vakuutusyhtiölle, jolloin autovakuutuksesi ei nouse. Tämän saa tehdä kerran per 18 kuukautta. Onneksi Helsingin oikeuslaitoksen tietokoneet eivät tiedä mitään Vantaan tai Espoon oikeuslaitoksen Traffic School jutuista. Joten 18 kuukautta per Traffic School tarkoittaakin 18 kuukautta per Traffic School per kunta tai kaupunki). Ei mikään ihme että Jim Clark (Silicon Graphicsin ja Netscapen perustajia), aloitti WebMD saitin joka yrittää tietokoneistaa Vapaan Maailman terveydenhoidon mielipuolista paperisotasysteemiä. Vapaassa Maailmassa on muuten ammatti nimeltään Medical Claims Processor – tyyppi joka osaa työstää terveysvakuutuslaskuja.

Kaikki on rempallaan. Vapaan Maailman infrastruktuuri (sillat, tiet, viemärit, sähköverkot, koulutalot, jne) ovat kuin kolmannesta maailmasta. Tai neuvostoliitosta. Koko maa on kuin neukkula. Puhelinpylvät repsottavat vinksin vonkin pitkin raittia, teiden varret ovat täynnä kuolleitten renkaitten palasia, teiden viitoitus on Harry Potter mystiikkaa, lentokentät muistuttavat Dar Es Salamin basaareja Tansaniassa.  Keltaiset koulubussit muistuttavat ekan maailmansodan ambulansseja – keltaiseksi maalattuna (bussin peltilevyt on niitattu runkoon ihan niinkuin leffoissa).  Ja kuuluisa teknologian ihme, avaruussukkula, on mielettömän kallis susi. Sukkuloiden piti lentää halvalla jotain, en muista tarkkaan, kerran pari kuukaudessa avaruuteen – ja nyt ne menevät kerran pari vuodessa helvetin kalliilla avaruuteen.

Pankit ovat täysin perseestä.  Tilisiirrot pankista toiseen ovat hankalia ja kalliita (mieletön paperisota ja joka kerta erilainen). Shekkimaksusysteemi oli aikanaan ennen Jeesuksen syntymää huippumoderni systeemi, nykyään ei voi muuta kuin ihmetellä tätä shekkisysteemiä, josta neukkulassa olisi oltu ylpeitä.

Armeija. Maailman paras ja mahtavin armeija.  Joka pystyy sotimaan samaan aikaan kolme sotaa missä tahansa maailmassa.  Maailman parhaiten koulutetut ja varustetut sotilaat.  Tai ainakin meille kerrotaan näin.  Mutta ainakin armeija on maailman kallein armeija.  Vapaa Maailma kuluttaa (kuulemma) enemmän armeijaansa kuin koko muu maailma yhteensä.  Tai ainakin suurinpiirtein sen verran.  Ja mitäs sillä rahalla Vapaa Maailma saa?

Vapaa Maailma hävisi Vietnamin sodan (pudotettuaan enemmän pommeja kuin mitä pudotettiin koko toisessa maailmansodassa, eiks’ niin?).  Vapaa Maailma (300 miljoonaa asukasta) on aika tarkkaan hävinnyt Irakin (27 miljoonaa asukasta) sodan. Vapaa Maailma on aika tarkkaan hävinnyt Afganistanin (32 miljoonaa asukasta) sodan. Mutta Vapaa Maailma voitti Grenadan (94.000 asukasta) ja Panaman (3,2 miljoona asukasta) sodat helposti.

Ja nyt jengi keskustelee (ihan vakavissaan ja tosissaan) siitä miten Irakin sota voidaan ”voittaa” ja palauttaa sotilaat kunnialla takaisin kotiin. Tätä keskustelua käytiin varmaan Neuvostoliitossa joskus 1940 luvulla – miten Stalin voi voittaa Suomen (vastaus: tappamalla kaikki suomalaiset) ja palauttaa (kaikki suomalaiset tappaneet) voitokkaat neukkusotilaat takaisin neukkulaan.  Vapaan Maailman jengi lähti vapauttamaan irakilaisia heidän ikeestään ja nyt kun vapautus meni pieleen niin nyt uusi tavoite on ”voitto”.  Seuraava tavoite, jota nyt ajetaan kikkelit täristen, on ”unohdetaan koko juttu”.

Uskomattomin juttu Vapaan Maailman militarismissa on se, että tälle porukalle kerrotaan miten heitä uhkaavat kaikenlaiset Pahat Voimat pitkin maailman mantereita.  Aikanaan El Salvador oli hyökkäämässä Vapaaseen Maailmaan (El Salvador’issa on jotain 3 miljoonaa ihmistä, täällä 30 miljoonaa). Nyt uhka on Pohjois Korea (23 miljoonaa nälkäistä lukutaidotonta ihmistä), tai Al Queida, tai… tai .. tai …  Ja jengi uskoo olevansa uhattuna, viholliset vainoavat heitä, kaikki on vaarallista, mutta onneksi poliitikot suojelevat heitä maailman vaaroilta.  Minun vaikutelmani on se, että ainakin 95% amerikkaisista on vakuuttunut siitä, että joku maa/uskontoryhmä/rikolliset on aktiivisesti punomassa juonia heidän orjuuttamisekseen.  Ihmiset elävät elämäänsä peloissaan – minusta porukka elää elämäänsä ihan yksinkertaisesti peloissaan….

Byrokratia. Neuvostoliittovainaja olisi ylpeä tietäessään, että bysanttilainen idioottibyrokratia ei suinkaan kuollut, vaan että se kukoistaa viritettynä entistä dorkemmaksi Vapaassa Maailmassa.  Liittovaltion verokoodissa on jotain 65.000 sivua. Kun soitat verovirastoon kysyäksesi neuvoa ihan yksinkertaisissa asioissa, niin joku kolmas osa vastauksista on vääriä, tai kuten minä asian ilmaisen, ne ovat ihan perseestä.  Kun soitat minne tahansa kysyäksesi jotain, niin opit ajan mittaan, että sinne kannattaa soittaa pari kertaa siinä toivossa että saat uudestaan saman vastauksen samaan kysymykseen – mutta tiedät ihan hyvin etukäteen, että jokainen vastaus saattaa hyvinkin olla erilainen.

Los Angelesin ympäristössä rakennuslupien saaminen kestää (ainakin Malibussa ja Ventura County’ssa) kolme neljä vuotta. Sitten luvat saatuasi alat rakentamaan ja vuotta myöhemmin tarvitset jonkun uuden luvan, ja et saa sitä, ja nyt olet menettänyt kaikki mitä olet rakentanut siihen mennessä.  Tämän takia minulle ei tulisi mieleenkään hakea lupaa mihinkään.

Mikä on hyvää? Minä olen aina ihaillut FedEx’iä, UPS:ää, Amazon.com’ia, Googlea, Netflix’iä – ne ovat tosi kovia ja hyvin toimivia virityksiä.  Ihan heti mulle ei tule muuta mieleen …

Pitemmän ajan päälle minä en ymmärrä mikä saattaisi pitää tämän maan veden pinnalla räpiköimässä.  Jos tapahtuisi ihme ja koulusysteemi olisi huomisesta eteenpäin ”hyvä”, niin se tulos ei näkyisi missään ennenkuin jonkun 20 vuoden kuluttua.  Mutta ihmeitä ei tapahdu enää niin usein kuin ennen aikoinaan. Terveydenhoitosysteemin burokratian uudistaminen ei suju yhtän sen nopeammin ja sekin vaatisi ihmeen. Armeijan systeemit ovat tiukasti kiinni koko yhteiskunnan teollisuudessa ja minä en keksi miten puolustusmenoja voitaisiin laskea oleellisesti.

Tai sitten olen täysin väärässä ja edessämme on loistava onnellinen tulevaisuus.

Mainokset

20 vastausta to “Hyvin menee, talous on pelastettu. Tai sitten ei.”

 1. borg Says:

  Elämme mielenkiintoisia aikoja, ystävä hyvä. Tämä blogisi Suuresta Savijaloilla Seisovasta Jättiläisestä on mainio. Tästä lähin olen vakiokävijä.

  BTW, Suomessa on kirjoiteltu jonkin verran Islannin tilanteesta. Saari on vararikossa ja ovat kyselleet Äiti Venäjältä isoa lainaa, jotta voisivat pelastaa systeeminsä. Venäjää kuulemma kiinnostaa lainoittaa persaukista saarta, koska Suuri Savijalkainen Jättiläinen ei siihen ainakaan kykene. Eli käytännössä ostavat itselleen uuden Kuuban pohjoisesta. Ei siellä varmaankaan uutisissa tällaisia mainita??

 2. heka Says:

  Kyllä Islanti on ollut uutisissa mutta siihen ei ole kiinnitetty mitään isompaa huomiota, koska tämä rumba talouden kanssa on vienyt jengin huomiokyvyn kokonaan.

 3. Goesta Says:

  Newsweek-kolumnisti Fareed Zakaria oli viikko sitten vähän samoilla linjoilla kuin heka:

  « We have the most expensive and inefficient health-care system in the industrialized world, the most wasteful energy usage, the lowest savings rate, the worst maintained infrastructure, a complex and corrupt tax code. We’ve gotten by despite all these problems because the overall system has been dynamic and the world looked to America as the place to put its savings and its faith. But the free ride is coming to an end. It’s time to get serious.»

 4. Dragu Says:

  Hienoa tekstiä. Jenkki-ihannoitsijoille pala kurkkuun 🙂

 5. Itkupilli Says:

  Jokainen maailman mahti on kaatunut. Historian kirjoista voimme lukea, että jokainen mahti on aikoinaan käynyt samat vaiheet; nousu, kukoistus ja rappio. Ja tilalle on aina noussut uusi mahti. Sanotaan, että historia toistaa itseään, kunnes siitä on opittu jotain.

 6. ebrufin Says:

  Niin kavi ottomaaneillekin;)

 7. Athelas Says:

  Niinhän se on että koulutuksen tai terveydenhuollon ihan oikea tukeminen olisi sosialismia, ”but meanwhile we have just nationalized the banks” (kuten Jon Stewart karjahti pari iltaa sitten)!!

 8. Iso-Pee Says:

  Loistavaa, että joku osaa olla kriittinen. Helvetin kiva lukea täällä Suomessa, suomeksi, loistavaa blogia…jatka samaan malliin…olen laittanut linkin eteepäin aikas monelle ”älykkäälle” immeiselle..

 9. Jasmo Says:

  Mistähän johtuu, että blogilista saa haamupäivityksiä jatkuvasti? Olethan laittanut blogilistn päivittymään RSS-feedin perusteella?

 10. heka Says:

  Haamupäivitykset? Mulla ei ole mitään tietoa asiasta. En ole tehnyt mitään RSS-fiidin suhteen koska minä vaan kirjoittelen ja en ole vaivautunut funtsaamaan mitään sen enempää.
  Mulla ei mainoksia. Mulla ei ole RSS fiidiä. Mulla ei ole mitään. Paitis jonkinverran pettuleipää ja vettä.

 11. Goesta Says:

  Sivun alalaidassa lukee ”Bloggaa WordPress.comissa. Artikkelit (RSS) and Kommentit (RSS).” Fiidit saa päälle jos klikkaa ne päälle. Eivät tule itsestään.

 12. make love, not war Says:

  Todella hyvää kriittistä tekstiä!
  Jo vähääkään perehtyy tuohon 9/11 juttuun, niin sitä pitää niin helvetin himmeenä, että ihmettelee miten siihen joku voi edes uskoa. Kamalin juttu on se, että uutisissa kerrottiin sen wtc7 romahtaneen ja siinä se uutisessa näkyy takana pystyssä ja ehjänä. Romahtaa vasta myöhemmin. Kas kumma meillä menee ääni ja kohta menee kuvakin 8uutisiissa siis). Just. Ja se, että missään ei näy pentagoniin lentänyttä konetta, ei missään. Pyöreät rijät rakennuksen edessä ja takana. Mistä 3 miestä mahtuu kävelemään sisään. Passeja löytyy sieltä täältä, mutta metalli on sulannut veteläksi mössöksi mikä siinä tilanteessa ei ole edes luonnollista. Ja pentagonista ei löydy sitä metalliakaan, kun on palanut savuna ilmaan, mutta passit ei pala.
  Mikä on se mettään lentänyt kone mistä ei onnettomuus tutkija löydä yhtään mitään. Ei mitään, pieni reikä. Tuosta löytyy 1000 asiaa joita vois kritisoida kummana asiana, mutta niihin voi netissä tutustua.

 13. Antti Says:

  Meinasinkin kommentoida ihan samaa kuin Itkupilli. On selvää että USA:n valtakausi joskus loppuu. Miksi sen elinkaari olisi erilainen kuin aiempien maailmanmahtien? Sisäiseen rappioon nekin ovat järjestäin kaatuneet.

  Erillinen kysymys on tietenkin se, kuinka lähellä USA:n valtakauden loppua nyt ollaan. Kieltämättä ilmassa on ollut jo pitkään merkkejä siitä, että ei välttämättä kovin kaukana. Toisaalta useimmiten tulevaisuutta liioitellaan lyhyellä aikavälillä ja vähätellään pidemmällä. Itse veikkaan, että elämme USA:n kukistumisen alkusoittoa, mutta että prosessi jatkuu vielä yhtä ihmisikää pidempään.

  Hekan analyysi on kyllä hyvää. Juuri nuo asiat ovat USA:ssa pielessä. Yksityiskohtiakin voisi kommentoida:

  – Kyllä minusta USA:ssa on myötätuntoa, eikä tilanne minusta poikkea esimerkiksi Suomesta muussa kuin yhdessä suhteessa. Valtio on nimittäin kylmä ja kova, kun se Suomessa on myötätuntoinen. En usko että kansalaisissa on suurta eroa. En osaa sanoa, miksi Suomessa valtiosta on tullut enemmän kansalaisten hyvien puolien näköinen ja USA:ssa kansalaisten pahojen puolien näköinen. Osittain se on kommunismin pelkoa varmasti. Lisäksi minusta tuntuu, että Amerikkalaiset kokevat valtion olevan jotenkin eri asia kuin kansalaiset. Siis että valtiolla on jotenkin eri intressit kuin kansalaisilla. Näinhän ei demokratiassa pitäisi tietenkään voida olla.

  – Kyllä Al Qaeda on olemassa. Nimihän löytyy jo vuotta 2001 edeltävistä virallisista dokumenteista, mm. Presidentti Clintonin allekirjoittamista, ja lisäksi on paljon terroristeja, jotka ovat kertoneet kuuluvansa tähän ryhmään. Se mitä tästä asiasta sanot on silti pitkälti aivan naulan kantaan. Al Qaedasta on USA:ssa tehty jotakin sellaista mitä se ei ole, mörkö jolla on helppo pelotella. Kuitenkin, kyllähän Al Qaedaan jäseniksi itseään kutsuvia on otettu kiinni paljon enemmän kuin kaksi. Ainakin jos virallista uutisvälitystä uskoo. Kysehän tässä olemassaolossa on nimenomaan siitä, että Al Qaeda on olemassa silloin kun terroritekoja tekevät tai niillä uhkaavat tekevät sen Al Qaedan nimissä. Tämän jälkeen hallitusten ja median tehtävä olisi suhteuttaa tämä todellisuuteen. Sen sijaan että Al Qaedan nimissä tehtäviä uhkauksia arvioitaisiin realistisesti, Al Qaedaa käytetään pelottelupolitiikan välineenä. Ja media on tässä vain poliitikkojen tukena, kun sen pitäisi olla vallan vahtikoirana.

  – Minusta tuntuu, että hieman liioittelet Amerikkalaisen koulutussysteemin huonoutta. Huonohan se on, siitä ei ole kysymystäkään. Ja erityisesti siellä on niin huonoja kouluja että ei voi käsittää. Mitään faktatietoa minulla ei ole pöytään laittaa, joten tästä on vähän hankala tältä pohjalta jatkaa keskustelua.

  – Minulla on USA:ssa paljon kavereita laidasta laitaan. Rakennusmiehiä, varastomiehiä, lastenhoitajia, ohjelmistoinsinöörejä, yliopisto-opiskelijoita, tohtoriksi kouluttautuneita tutkijoita, jne. Olen joutunut laittamaan monia ennakkokäsityksiäni romukoppaan. Duunarikavereideni kanssa pystyy keskustelemaan päivänpolttavista aiheista ihan siinä kuin suomalaistenkin kanssa. Kansaivälisissä asioissa ovat tiedot vähän heikommat, mutta toisaalta niitä kohtaan on loputonta kiinnostusta. Ja toisaalta ne koskettavat amerikkalista paljon vähemmän kuin suomalaista.

  – Kyllä Amerikkalaiset paljon matkustelevat, mutta eivät vain ulkomaille. Kuinka suurella osalla suomalaisella olisi passi, jos kaikkiin Euroopan maihin olisi aina päässyt ilman passia. Ehkä hieman suuremmalla kuin amerikkalaisista, mutta on Eurooppa toki USA:ta pienempi aluekin (jätän nyt Venäjän Euroopan ulkopuolelle).

  – Starbucksin espressopohjaiset kahvit ovat aivan hyviä. Tiputtamalla tehty kahvi on Amerikassa toki kaikkialla aivan kamalan pahaa, myös Starbucksissa.

  – Terveydenhuolto on kriisissä lähes kaikissa länsimaissa. Toki USA:ssa kriisi on syvin ja tilanne kaikkein epäreiluin. Mutta kyllä vaan Suomessakin ensimmäinen kysymys julkisen terveydenhoidon kanssa asioidessa on, olisiko sinulla mitään vakuutusta jonka turvin voisit mennä yksityiselle puolelle.

 14. Susa Says:

  Inhoan sanaa ”kakarat”.

 15. Antti Says:

  On se hienoa että Susallakin on jotain annettavaa keskustelulle…

  Inhoan muuten nimeä Susa.

 16. Susa Says:

  Now there is a Finnish gentleman. Antti.

 17. Antti Says:

  Kiitos vaan. Eikö tunnukin tosi kivalta kun kommentoidaan jotakin täysin asiaan kuulumatonta ja mihinkään liittymätöntä asiaa? Ja vielä negatiiviseen sävyyn.

 18. Jan Jerkkoff Says:

  Mielestäni em. analyysi olisi vielä parempaa, jos kirjoittaisit asioista niiden oikeilla nimillä. ”Vapaa Maailma” -tyyppiset koodaukset sekoittavat vain mielenkiintoisia pointtejasi!

  Asiasta: minusta USA:ssa on hyvää myös yrittämiseen kannustava ilmapiiri.

  Amerikkalainen unelma on toki klisee, mutta ei pelkkää silmänlumetta. Rikastumisen ja menestymisen mahdollisuus on kaikilla, vaikka toisilla tietysti selkeästi suurempi. Tähän vaikuttavat monetkin asiat, mutta yksi tärkeimmistä on mielestäni se, että USA:ssa epäonnistumista ei tuomita suoralta kädeltä. Yksi epäonnistuminen esimerkiksi bisneksessä ei tee ihmisestä epäonnistujaa.

  Epäonnistumiset kasvattavat. Kuten amerikkalaiset sanovat: ”Taking risks and failing is one of the most critical aspects of innovation.”

  Susa ja Antti, minäkin inhoan sanaa ”kakara”. ”Pentu” tosin paljastaa vielä selkeämmin, mitä sanan käyttäjä lapsista ajattelee.

 19. Zibe Says:

  ”Susa ja Antti, minäkin inhoan sanaa “kakara”. “Pentu” tosin paljastaa vielä selkeämmin, mitä sanan käyttäjä lapsista ajattelee.”

  Kumpikaan noista ei paljasta käyttäjänsä lapsirakkauden asteesta mitään. Korkeintaan ne antavat osviittaa siitä, miltä murre-, slangi- tai kulttuurialueelta kaverin kotikasvatus juurtaa. Harva enää puhuu puhdasta murretta, vaan useimpien äidinkieli on nykyään sekoitus eri murteista ja yleiskielestä ja sellaisena yksilöllinen suomen kielen muoto. Tästä sitten seuraa erimielisyyksia sanojen merkityksistä tai joskus jopa vakaviakin väärinkäsityksiä.

  Omat lapsenlapseni eivät kutsu minua vaariksi, ukiksi tai isoisäksi. Olen heille ÄIJÄ. Sana on tässä merkityksessä itäsuomalaista perua ja minulle ihan ok, vaikka tiedän että se varsinkin länsisuomalaisissa assosioi välittömästi kepin kanssa könkkäävään pahalta haisevaan kumaraan juoppoon ja juppislangissa sillä on ihan uusiomerkitys (äijämeininki).

  Siitä toki olen tyytyväinen, että valitsivat tuon aiemmin varsin yleistikin käytetyn ”äijän”, eivätkä esim. ”surkka”, ”tuhva”, ”suta” tai ”tuhari”, jotka kaikki ovat isoisän synonyymejä tämän rikkaan kielemme eri murteissa.

  Niin, ja omia lapsiani olen aina kutsunut pennuiksi tai penskoiksi, etkä sinä Jan todellakaan tiedä, mitä heistä ajattelen.

 20. semm Says:

  joojoo parhaita lukuja mitä olen nähnyt how come

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: