Astianpesukonelohi.


Minä olen aina ihaillut Vapaan Maailman viritelmiä.  Jengi keksii uusia juttuja ja innovatiivisyys on huipussaan. Ihmiskunnan tulevaisuus, ja lohi, on Vapaitten Ihmisten hallussa.  Ristiinnaulittu lohi on ihan jees.  Nuotiolla grillattu lohi on kova sana.  Lohta voi valmistaa toinen toistaan herkullisemmalla tavalla.  Miten olisi astianpesukone tähän hätään?.

Mulle tuli nälkä, jääkaapissa on kaikenlaista syötäväksi tarkoitettua matskua.  Ongelmana on se että en osaa duunata safkaa.  Yleensä syön naapuriston marketista ostamaani FinnCrisp näkkileipää ja joskus parempina aikoina saan roudattua Ikeasta lihapullia, Kallen mätitahnaa ja Abban silliä.  Nyt on sillit loppu.

Tarttis keittää mutten tiedä miten.  Kuka tuli apuun?  Vapaan Maailman Alaskan osavaltion Kala ja Riista Hallinto (lähde 1, tämän jutun lopussa).  Tämä on varapresidenttiehdokas Saara Pippelin Palinin osavaltio.  Ostin joskus Costco’sta alaskalaista villilohta ja sille vois nyt tehdä jotain – mulle tuli mieleen keittäminen, grillaaminen tai ehkä lohen heittäminen mikroon.  Saaran Kala ja Riista porukka tarjosi mulle tiskikonetta lohen kiduttamiseen.  Tuumasta toimeen…..

(1) Etsi jostain sopivan kokoinen lohen kimpale. Tässä lohi on valmiiksi kahteen kertaan taitetun alumiinifolion päällä. Mausteeksi päätin laittaa suolaa, valkosipulia ja tilliä.  Tunge tykötarpeet makusi mukaan lähelle lohta.

(2) Seuraavaksi on vuorossa paketointi. Revi jostain lisää foliota, taita se kaksinkertaiseksi, suurinpiirtein samankokoiseksi kuin se allaoleva foliokin.

Folion reunat käännetään ylös ja taitetaan sisäänpäin muutamaan kertaan kohti lohta.  Tämä osa kantsuu tehdä hyvin koska yrität tehdä lohipaketista tiskikoneen kestävän virityksen.  Allaolevassa kuvassa lohipaketti on kääritty (toivottavasti) vedenpitäväksi paketiksi.  Huomaa että tässä kuvassa paketin taitetut reunat sojottavat ylöspäin.

(3) Astianpesukoneen varustelu. Minä käytän Costco’sta hankkimaani ”Kirkland” astianpesuainetta, mutta uskoisin että melkein mikä tahansa astianpesuaine sopii lohen keittämiseen.  Vesiläikkien poistamiseen astioista käytän ”Finish JetDry” ainetta, sillä saan lautaset ja työkalut laikuttoman puhtaaksi.  Huomaa että lohi on jo koneen ylähyllyllä.

Tässä parempi kuva itse lohipaketista.  Huomaa että lohipaketti on nyt ylösalaisin, nyt ne käärityt reunat sojottavat alaspäin. Tällä lailla vesi valuu kauniisti pois lohipaketin päältä (samasta lailla kuin talojen katot auttavat vettä valumaan pois)

(4) Useimmat astianpesukoneet eivät tunne ”Lohi” ohjelmaa, joten joudumme improvisoimaan – improvisaatio on tietenkin kaikkien kokkien osaamaa ja rakastamaa luovaa puuhaa.  Päätin käyttää ”Voima Hankaus Ynnä” (Power Scrub Plus) ohjelmaa, joka on tunnetusti lohiruokien valmistamiseen sopiva ohjelma.

(5) Valmistusaika riippuu tietenkin astianpesukoneen sisäisistä asetuksista. Minun Bosch astianpesukoneeni Voima Hankaus Ynnä ohjelma alkaa, kuten ylläolevasta kuvasta näkyy, numerolla 145 (ohjelmassa on siis 145 askelta) ja 90 minuutin jälkeen Bosch on tallustellut kaikki askeleensa.  Bosch päästelee pieniä eläimellisiä ääniä – ruokakello kilkuttaa.

Astianpesukone hoitaa paitsi lohen niin myös astiat.  Lautanen on lopussa lämmin, itse asiassa se saattaa olla melkein kuuma.  Haarukka ja veitsi lämpenevät samassa prosessissa.

Ja astianpesukonetta odotellessa …..

(6) Viiniksi suosittelen argentiinalaista vuoden 2005 Bodega Norton Reserva Malbec’ia jonka hienostunut pukee sopii hyvin yhteen sekä lohen että juustohampurilaisten kanssa.

Viinivalintaani puolustaa paitsi itse valitsemani villilohi niin myös erityisesti se että mulla ei satu olemaan kotona mitään muuta vinkkua, valkoista tai punkkua.  Viski ei mielestäni futaa lohen kanssa.

(7) Lohen tykötarpeiksi päätin lisätä uusia perunoita (tosin ne ovat luuhanneet jääkaapissani jo ”jonkin” aikaa joten uutuus ei ole kovinkaan lähellä totuutta) ja tarhapapuja (”string beans”).  Ne voidaan duunata kätevästi mikrossa japanilaisella mikroriisikeittimellä (jonka saa vaikkapa Amazon’ista – lähde 2)

Mikroriisikeitin on muuten mainio viritys, siinä voi myös valmistaa muitakin ruokia, pastaa ja silleen. Japanilainen mummo Machiko on viritellyt tämän mallin jota minä käytän ja sen seuraksi ostin mummon keittokirjakin.  En ole mitenkään vakuuttunut siitä että tämä Machikon malli on yhtään sen parempi kuin mikään muukaan mutta ainakin keittokirja on aika mainio koska mummo yrittää tehdä hienostuneita ruokia mikrossa – sama ajatus muin gourmet ateriassa lentokoneessa.  Ei välttämättä onnistu mutta kaikkea tarttee kokeilla ainakin kerran elämässä.
Riisin keittämisessä mikroriisikeitin on jopa kinuskien mielestä kova sana – laita astian pohjalle sentti riisiä ja kaksi senttiä vettä ja 10 minuuttia sädehoitoa ja homma on valmis.

(8) Takaisin pääasiaan – Bosch sai lohen valmiiksi.  Lautaset melkein käristivät arkoja käsiäni, haarukat ja veitset olivat jostain syystä iisimpiä käsitellä.  Tässä lohi puoliksi kuorittuna ulos paketistaan.

(9) Testipöytä on katettu. Lautasilla on mikroriisikeittimellä höyrytetyt perunat ja tarhapavut (”string beans”).  Juomana minulla Macbec ja vieraallani pullovettä.  Mausteena lautasilla on valkosipulivoita (suurinpiirtein puolet voita ja puolet valkosipulia – tämä pitää vampiirit pois talosta).  Lisämausteena hienostuneelle vieraalleni aitoa

(10) Lisämaustetta astianpesukonelohelle. Aitoa Professor PhardrPounders Colon Cleaner Hot Sauce, jätän nimen kääntämisen lahjakkaammille lukijoilleni.

(11) Lopputulos? Astianpesukone soveltuu mainiosti ruoanlaittoon.  Valmiiksi lämmitetyt lautaset ja ruokailuvälineet lisäävät gourmet aterian tunnelmaa.  Vieraani kehui ruokaa, mutta hän(kään) ei välttämättä ole alan miehiä.  Toisaalta, kumpikaan meistä ei ole vielä sairastunut ruoasta noin tuntia myöhemmin.  Huomenaamu on seuraava tarkastuspiste.

(12) Mitä voisi parantaa? Minusta tuntuu että Bosch’in astianpesukoneellani Voima Hankaus Ynnä ohjelma ampuu hiukan yli – lohi oli ylikypsää.  Ensi kerralla kokeilen koneen ”Säntillinen Peräaalto” ohjelmaa (”Regular Wash”) (onneksi IlmainenSanakirja.Fi tarjoaa osuvia käännöksiä englannista suomeen) joka saattaa hoitaa homman paremmin.  Itse asiassa epäilen, että lohen kypsyminen tapahtuu vasta pesuohjelman lopussa, kuivausvaiheessa.  Jos näin on, niin ”Äkkipikainen Peräaalto” (”Quick Wash”) saattaa olla parempi vaihtoehto kuin Säntillinen Peräaalto.

Lähteet:
(1) Alaskan Kala ja Riista Hallinto.  Astianpesukonelohiresepti.  Tai KVG (”Kato Vittu Guuklesta”) yksinkertaisesti ”Dishwasher Salmon” ja löydät paljon matskua.
http://wildlife.alaska.gov/index.cfm?adfg=wildlife_news.view_article&articles_id=230&issue_id=40
(2) Mikroriisikeitin, Cook Zen, Machiko’n kehittämä malli. Etsi amatsonissa ”Machiko Chiba Cook-Zen Microwave Cookware Set” – toivottavasti tämä toimii euroopan amatsonissakin.  Mummon nimi on Machiko ja keitin on Cook Zen – noilla eväillä sen tarttis löytyä.

Mainokset

30 vastausta to “Astianpesukonelohi.”

 1. zen Says:

  ei ziisus mitä hommaa, taas einstein tason juttuja ..

 2. Mab Says:

  Haha! aivan mahtava lohiresepti. Joskus kokeilen takuulla (kunhan missus ei ole kotona).

 3. Zibe Says:

  Joo, voin vakuuttaa, että hyvää oli, kun Heka sitä taannoin minullekin tarjosi….

 4. Arde Says:

  aivan ihanaa. pakko testata tänään nakkeja boshin koneella.

 5. tonskudaigle.info » Washing machine + salmon Says:

  […] https://heka.wordpress.com/2008/10/30/astianpesukonelohi/ SHARETHIS.addEntry({ title: ”Washing machine + salmon”, url: ”http://www.tonskudaigle.info/blog/30-10-2008/washing-machine-salmon” }); […]

 6. Virpi Says:

  hih, loistoresepti ja hauskasti kirjoitettu, voima hankaus ynnä naurattaa varmaan vielä ensiviikollakin. 🙂

 7. tahtonen Says:

  No joo…. Onko meillä siis nämä uus-avuttomat tosiaan noin avuttomia, että viitsivät vielä antaa tällaisia ohjeina. Saahan niitä myrkkyjä itseensä helpommallakin! Ja sit vielä ollaan niin vihreitä, niin vihreitä.

 8. Antti Says:

  US-KO-MA-TON-TA! 🙂

  Siis häh, ”tahtonen”? Tämähän on aivan loistavan ekologinen tapa valmistaa ruokaa, ainakin olettaen että tiskikonetta käytettäisiin muutenkin. Ylimääräistä energiaa ei kulu lainkaan. Ainoastaan jätteeksi menevä folio on ekoklogisesti miinuspuolella, mutta folionkin voisi kaiketi tässä käyttää useampaan kertaan.

  Ja eiköhän tuossa nyt myrkyt maistaisi jos niitä kalaan tulisi.

 9. teppo Says:

  Sulla ”tahtonen” on varmaan outo astianpesukone jos siitä tulee myrkkyjä kalaan muttei astioihin.
  Sitäpaitsi kekä käskee laittamaan pesuainetta koneeseen jos sielä valmistetaan lohta.

  Aivan mahtavaa tekstiä 😀 moneen otteeseen tuli revettyä.

 10. ebrufin Says:

  Hahaaa- mainio idea! Mitenkahan meidan paikallinen ”Arçelik”kone tuollaisen kypsyttaisi?

 11. spete Says:

  Tiedoksi vaan, että astianpesuaine ON ERITTÄIN MYRKYLLISTÄ!!!
  Että siitä vaan kaikki kokeilemaan.

 12. Kalas Says:

  Niin on, mutta meneekö se folion läpi?

 13. Itkupilli Says:

  LMAO! Harmi, ettei miedän parin mukin ja lusikan taloudessa ole astianpesukonetta, muuten kyllä kokeilisin reseptiäsi. Olen tosin niin kehno kokki, että jokin takuulla menisi tässäkin pieleen. Mutta hei, nyt voit lisätä blogisi ruokablogien joukkoon. 😉

 14. sddsasda Says:

  Tuossa pari tuntia sitten tuli tehtyä astianpesukonelohta ™, ihan syötäväähän tuosta tuli. Ruokajuomana meni pullo sorbusta, asianmukaisista laseista.
  Suosittelen!

 15. pena Says:

  KVG antoi n. 341000 hittiä: dishwasher salmon ja vain 9: astianpesukone lohi, joista ainoastaan 1 käsitteli ko asiaa. Ei siis mikään ihme että keksijäkansa suomalaiset saavat yksitoikkoisen ruuan lisäksi myös politiikan maistumaan puulta. Kiitos reseptistä, panen seuraavat vieraani kokeilemaan….

 16. Koneet ja niiden käyttäminen « Kelle kertoisin? Says:

  […] Tämän aterian pääasiallinen kokkausväline mulla sitävastoin on ollut jo pidemmän aikaa, mutta sitä en ole käyttänyt. (Uskaltaisin kyllä, mutta pyrin säästämään sähköä, sekä vesistöä ärjyiltä konetiskiaineilta.) […]

 17. eph Says:

  Aika monessa astianpesukoneessa nykyään Quick -ohjelma skippaa sen kuivauksen nopeuttaakseen toimenpidettä.. Saattaa sillä peräaalto-ohjelmalla jäädä lohet puolivalmiiksi 😉

 18. Hansu Says:

  Hienosti varastettu idea: ’Koti kuntoon’ sarjassa (Home Improvement in english) kalaa valmistettiin astianpesukoneessa jo vuosikymmen sitten.

 19. Top Posts « WordPress.com Says:

  […] Astianpesukonelohi. Minä olen aina ihaillut Vapaan Maailman viritelmiä.  Jengi keksii uusia juttuja ja innovatiivisyys on huipussaan. […] […]

 20. heka Says:

  Tuo edellinen ”Top Posts” juttu kertoi, että tämä lohijuttu oli eilen SanaPainon 31. suosituin juttu maailmassa, millä kielellä tahansa. Mä sain viimeisen 24 tunnin aikana noin 12.000 uutta lukijaa (tai ”hittiä”), ja lokakuun hittimäärä on nyt vähän alle 22.000 – minusta täysin UskoFuckingMattomia numeroita.

  Hansu: miten niin varastettu idea? Mähän sanoin että mä löysin tämän idean Alaskan Kala ja Riista sivuilta.

  Ja koska YouTubesta löytyy kaikki, niin sieltä myös löytyy Dishwasher Salmon video, joka on tosin aika tylsä.

 21. Kikkara Says:

  Minä tykkään vastapestyistä neekereistä

 22. Nurmio Says:

  He-heh, etpä ole veikkoseni muuttunut paljonkaan siitä, kun vajaat parikymmentä vuotta sitten löysimme paskahuussin jostakin Nevadan autiomaasta tai ainakin sieltä päin

 23. nummis Says:

  Siis ihan hirveetä. Kauheeta. Myrkkyä siis, se tiskarimönjä. Ainakin jos siitä lukee keskellä pe iltapäivän pitkäveteistä palaveria ja yrittää epätoivoisesti pitää pokkansa. Aah. Uuh.

  Voiskohan tota tehä kuuman vesihanan alla, jos ei oo omaa myrkkytiskaria?

  Jos ei oo tiskarimyrkkyäkään niin voiskohan tota everstinputsaajasoosia tms käyttää korvaavana sisuskalujen korventajana?

 24. heka Says:

  Nurmio: Mä olen yrittänyt muistella mistä huitsin Nevadan paskahuusista puhut? Virkistäpäs vanhan miehen muistia???

 25. Nurmio Says:

  No ei se nyt ollut lähelläkään Nevadan autiomaata, mutta sillä reissulla syntyi aforismi: it’s not my fault, it’s San Andreas’ Fault. Eikä siinä huussissakaan nyt oikeastaan mitään ihmeellistä ollut, a shit booth is a shit booth even if it is in the middle of nowhere. Tulipahan mieleen, kun aloin kelaamaan.

 26. äkkipikainen peräaalto Says:

  testasin lohireseptiäsi… makaan tässä neljättä viikkoa meilahden sairaalassa. kuulemma ennennäkemättömän pitkä lapamato. vissiin sai lisäpituutta tiskiaineesta…

 27. Pikanakki sekunnissa Says:

  Pikanakkeja tuli valmistettua aikoinaan rakennushommissa, kas näin:
  Pane nakki lautaselle, työnnä molempiin päihin tuuman puuruuvit, kytke niihin sähköjohdot jonka toisessa päässä on pistotulppa. Töpseli pistorasiaan – sekunnissa nakki poksahtaa. Ota heti töpseli pois pistorasiasta. Sitten vaan seuraavalle nakille sama käsittely.
  Sen sähkön kanssa ole varovainen ettei kokille käy kuten nakille oli tarkoitus käydä.

 28. säntillinen peräaalto Says:

  Kiitos, parhaat naurut koko päivänä. Pitää kokoeilla joskus itekki. Tosin ei taida olla varaa ihan loheen.. toimiskohan ihan perinteisellä jauhelihalla…? 😀

 29. Astianpesukonelohi : Huove Says:

  […] netin ihmemaailmassa viettäen törmäsin kuitenkin erittäin mielenkiintoiseen uuteen ehdotelmaan, astianpesukoneloheen (mahtava sana). Eräs bloggari on bongannut reseptin Alaskan Department of Fish and Gamen sivuilta, […]

 30. Antti K Says:

  no morjens! tää on melko hieno juttu! Tsekkaas tämä 🙂 http://www.youdidwhat.eu 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: