Keisarin räsyinen koulureppu, Osa 2


Pari päivää sitten kirjoitin Keisarin koulurepusta (tarinani ydin on että koulutusysteemi ei enää toimi – ja tilastot ja tutkimukset kertovat tämän tarinan, en suinkaan minä). Eilen New York Times (NYT) toisti minun tarinani – NYT kirjoitti pääkirjoituksen samasta aiheesta, mutta NjyyJoorkTaims osasi kirjoittaa jutun lyhyemmin ja nasevammin kuin minä – toimituksessa on näköjään ammatikseen kirjoittavaa jengiä.

NYT kiinnitti huomiota siihen miten osavaltiot kaunistelevat todellisuutta kusettavat runkkaamalla omia lukujaan toinen toistaan urheammin. Olenko koskaan muistanut mainita miten paljon elämä Vapaassa Maailmassa muistuttaa Neuvostoliittoa?  Potemkinin kulissit ovat täällä osa normaalia arkipäivää.

NYT artikkeli on jutun lopussa PDF tiedostona.  Tässä yhteenveto:

(1) USA on ainoa teollisuusmaa, jossa sinun lapsillasi on pienempi todennäköisyys selvitä oppikoulusta kuin sinulla. (”…this is the only country in the industrial world where young people are less likely than their parents to graduate high school…”).

(2) Useimmat amerikkalaiset vanhemmat eivät koskaan näe näitä murhaavia kansainvälisiä tilastoja ….  Sen sijaan vanhemmat jotka haluavat tietää kuinka hyviä heidän koulunsa ovat, kuinka moni lapsi suorittaa koulun loppuun asti, he joutuvat uskomaan keksittyjä laskelmia jotka perustuvat lukuihin joita ovat keksineet osavaltioiden hallitukset, jotka puolestaan ovat päättäneet pitää todelliset luvut piilossa niin kaun kuin vain mahdollista. (”Most American parents never see these damning international comparisons, which are based on census figures and labor force statistics. Instead, parents who want to know how their schools are doing in terms of vital statistics like graduation rates must rely on phony calculations cooked up by state governments that are determined to hide the truth for as long as possible.”)

(3) Tähän asti osavaltiot ovat saaneet laskea ”ylioppilaaksi päässeet” lukunsa miten he haluavat.  Monissa osavaltioisssa tämä tarkoittaa että unohdetaan laskuista oppilaat jotka ovat keskeyttäneet keskenkaiken ja ne ovat raportoineet ne kusetetut luvut, joissa näkyvät ainoastaan ne oppilaat jotka aloittivat oppikoulun viimeisen luokan. Jotkut muut osavaltiot ovat koristelleet numeroitaan lisäämällä ylioppilaiksi koululaiset, jotka myöhemmin suorittivat GED tutkinnon (GED on ihan pelle tutkinto, tarkoitettu lohduttamaan kakaroita jotka eivät selviä oppikoulun loppuun asti. Toisella minun kakaroistani on GED tutkinto). Until now, the states have been able to calculate graduation rates any way they chose. For many states, that meant writing off students who leave school early and reporting a clearly bogus graduation rate based only on the number of students who began the senior year. Other states have tried to dress up abysmal rates by counting as graduates dropouts who later received G.E.D.’s.

Lue loput itse artikkelista.

Lähde: New York Times 2008.10.29 Numbers Game numbers-game-nytimescom20081029

Mainokset

8 vastausta to “Keisarin räsyinen koulureppu, Osa 2”

 1. Susa Says:

  Hei,
  ihan uteliaisuudesta kysyn, etta onko sinun pakko asua siella? Kuulostaa todella kauhealta… ”Elama muistuttaa Neuvostoliittoa”. ”Ei ole kunnon ruokaa paitsi ne harvat hapankorput, sillit ja Ikean lihapullat…”
  Anteeksi. Kysyn ihan vilpittomasti. En ole lukenut blogistasi kuin nama pari-kolme postausta, joten paattelen etta sinun on jostain syysta pakko olla siella 😦

 2. Jasmo Says:

  Kieltämättä olisi mielenkiintoista tietää taustoja, miten yhdysvaltoihin on alunperin jouduttu?

 3. arkitehti Says:

  Terveisiä Italiasta. Odotan innolla että Berluska nimeää koulureforminsa esikuvaksi Vapaan Maailman, koska esimerkkeinä hyvästä hallinnosta on jo tiputellut Thatcherin ja Reaganin nimet, mikä juuri tässä maailmanvaiheessa kuulostaa vähän, no, sanonko koomiselta. Aivan kuin kaivaisi Stalinin vinttikomerosta.

 4. Virpi Says:

  muakin kiinnostaa että miks oot siellä… 🙂

 5. Antti Says:

  Olen melkein kaikesta samaa mieltä kuin Heka, mutta silti viihdyin USA:ssa oikein hienosti kun asuin siellä. Tosin en asunut Los Angelesissa: siellä en olisi viihtynyt. Vaikka täytyy myöntää kolmannella vierailullani aloin aivan pikkiriikkisen jopa pitää siellä olemisesta, mutta se on toki ihan eri juttu kuin asuminen.

  Välillä muuten tuleekin sellainen olo, että Heka ei olisi ihan niin kyyninen jos asuisi jossakin muussa suurkaupungissa kuin LA:ssa.

  Joka tapauksessa, kun kertoo vain kaiken sen huonon, ei tule kokonaiskuvaa. Tämä ei ole missään nimessä minkäänlainen kritiikki Hekaa kohtaa, kunhan vaan totean, että ei tässä blogissa ehkä ole koko totuus. Vai?

  Tosin, en minä kyllä voisi kuvitella että asettuisin asumaan USAan. Enkä varsinkaan voisi kuvitella perhettä siellä perustavani. Kallista puuhaa, eikä tuo lasten huono koulutus ole ainoa riski jonka joutuisi ottamaan.

 6. Virpi Says:

  Lasten takia sinne en menekkään oitis, meen sitten ku lapset on isoja ja päättää itse 🙂 EN tosiaan usko että tässä olisi edes puolitotuus, heka vaan terottaa kynäänsä, osaa mokoma ettiä ne pistävimmät totuudet. Todennäköisestio nytkin löhöö palmunalla ja nauttii elämästään Vapaassa Maassa, ei vaan viite kertoo meille kateellisille suomalaisille kuinka ihanaa siellä on 🙂

 7. Hessu Says:

  Ei nämä kirjoitukset kuulosta siltä, että siellä Hekan olisi ikävä asua. Yleensä nämä asiat jotka ovat hanurista, koskevat jotain muuta kuin Hekaa.

  Mutta saahan sitä ihmetellä ”hullua” menoa ympärillään.

 8. heka Says:

  Mulla ei henk koht ole kauheasti valittamista Vapaan Maailman suhteen – mulla on usein aika kivaa ja onnistun usein viihtymään ihan hyvin. Minusta oli hemmetin kivaa olla viikko Colorado joella Grand Canyonissa kumiveneellä, syksyllä on Burning Man ja muuta helposti siedettävää stressiä. Mutta kun minä pällistelen noita ei-henk koht Vapaan Maailman juttuja niin pyrin oman käsitykseni tueksi antamaan edes jonkinlaista faktaa – siksi lehtiartikkelit ovat viitteinä mukana. Ja jos juttu on joku puhdas ”musta tuntuu että” juttu, niin pyrin tekemään selväksi sen, että tässä tulee MUTUa.
  Auttako tämä selvittämään sitä mitä mina puuhaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: