Obama korjasi potin, Heikki Neekerikin auttoi.


Bradley Effect ei toiminut ja Obama voitti kisailut.  Obaman vaaliteknologia oli minusta parasta mitä olen koskaan nähnyt missään Vapaassa Maailmassa – samaa luokkaa kuin kuukle ja amatsoni.

obamavapaassamaassa1

Tässä alussa on omia kokemuksiani Obaman vaalikampanjasta, ja lopussa on vähän lisäjuttua Obaman (minusta) ällistyttävän hyvästä teknologista organisaatiokyvystä – eli Obama osasi kerätä avukseen tosi kovaa jengiä.

Obama keräsi kampanjafyffeään internetin kautta.  Minäkin sorruin antamaan mulatille fyffeä ja siinä kohtaa kun piti kirjoittaa nimi ja osoite ja silleen, niin jälleen kerran sorruin kiusaukseen – mun oli pakko virittää hiukan nimeäni.  Ja Obamalta tuli heti eemeili ja hän kiitti fyffestä ja pitkin kampanjaa Obama muisti minua monilla muilla eemeileillä.  Kaikki olivat muuten tosi hyvin ja ytimekkäästi kirjoitettuja.

obamaheikkineekeri

Mun on ainakin helppo päätellä aikojen kuluessa kenelle Obama myy minun yhteystietoni….

Mutta mulatilla oli myös hyvä tekstiviestikampanja.  Suomessa tämä ei olisi mitenkään ihmeellistä, mutta Vapaassa Maailmassa kukaan ei käytä tekstareita, paitsi ehkä joku Ameriikin Idoli ohjelma, jolle voi lähettää tekstareita.  Minä en ole koskaan saanut yhtä ainoata tekstiviestiä keneeltäkään muulta kuin omilta kavereiltani.  Mikään putiikki ei ole lähettänyt minulle tekstaria siitä että rillit ovat valmiina, hammaslekuri ei muistuta ajanvarauksesta, kukaan ei käytä tekstareita – paitsi mulatti. Kun annoin fyffeä Obamalle, niin hän halusi saada kännykkäni numeron.  Ja Obama osasi tekstailun tosi hyvin.

Obama tartti jengiä koputtamaan talojen oville ja kehoittamaan jengiä siirtymään mulatin kannattajiksi.  Mulla muutama tuttu vastasi Obaman tekstareihin ja lähdi huitsin Nevadaan häiritsemään porukan kotirauhaa.

obamagoconv

Ja äänestyksen lähestyessä jengi ei ehkä tiedä missä heidän äänestyspaikkansa on.  Mulatti oli jälleen paikkalla auttamassa omia uusavuttomia kannattajiaan. Mulatti möläytti tämän tekstarin päivää ennen vaaleja:

obamagovotetmrwJa vaalitiistaina mulatti muistutti minua uudestaan siitä mitä ja missä tapahtuu:

obamagovote

Ja kun ollessaan menossa terassille ottamaan tuopin tai kaksi voittoaan juhliakseen Obama lähetti vielä viimeisen selväpäisen tekstarin:

obamahistory

Joo, Obama, ei se mitään, osta mulle joskus pikkukuppi kahvia.

Entäs Mäkkein? Minä rekisteröidyin reppariksi ihan puhtaasta uteliaisuudesta koska halusin nähdä miten repparit hoitavat kampanjaansa.  Minä sain heiltä pari sekopäistä aborttia vastustavaa postikorttia, kukaan ei kehoittanut menemään äänestämään, kukaan ei välittänyt minusta tippaakaan.  Joko repparit ryssivät oman kampanjansa kokonaan, tai he eivät viitsineet panostaa mitään Kaliforniaan, koska valitsijamiesvaaleissa voittaja kerää koko potin ja muut ei saa mitään – ja oli täysin selvää että Obama kerää Kalifornian potin.  Ehkäpä repparit siirsivät panoksiaan vähemmän epätoivoisille taistelutantereille.

Toisaalta jos kerran oli selvää että Obama voittaa, niin miksi sitten Obama näki vaivaa minun tekstareitteni kanssa?  Eihän Obamankaan kannattaisi panostaa minuun…..

Tässä aika tyypillinen argumentti Obamaa vastaan – suurin osa kuulemistani ja näkemistäni jutuista oli tätä tasoa:

obamaflyerdonotvote

Entäs kaikki muu teknologia ja organisointi? Wired lehdessä oli viikkoa ennen vaalia mielenkiintoinen juttu Obaman vaalisysteemeistä.

Pelkästään Floridassa Obamalla oli 230.000 vapaaehtoista ajamassa ihmisiä äänestämään (ja yhteensä puolisentoista miljoonaa vapaaehtoisavustajaa kaikissa avainosavaltioissa). Obaman organisaation veppisaitti my.obamabarack.com auttoi vapaaehtoisia organisoimaan puuhansa ja löytämään naapuriston rekisteröityneitä äänestäjiä (Vapaassa Maailmassa et voi vain kävellä äänestämään – sinun tarttee rekisteröityä ja sitä kautta puoluekantasi on tiedossa, myös jos satut olemaan riippumaton), joita voidaan hätyyttää lisää äänestämään Obamaa.

Obaman veppisaitin toimivuuttaa varmaan auttaa se että Chris Hughes (Facebook’in yksi perustajista) jätti Facebook’in ja siirtyi auttamaan Obaman sosiaaliverkoston luomisessa.

Floridassa oli työssä 19.000 naapuristotiimiä keskittymässä 1.400 naapuristoon (mitä sitten ”naapuristo” tarkoittaakaan). Heidän toimintaansa ohjaa 500 maksettua vaaliduunaria ja koko tämä Floridan systeemi toistetaan muissakin osavaltioissa ja näin päädytään noihin puoleentoista miljoonaan Obaman avustajaan jotka ajavat Obaman asiaa eteenpäin.

Wired lehden juttu on minusta tosi mielenkiintoinen – ja en viitsi kääntää sitä tähän artikkeliin.  Lue artikkeli joutessasi.

Lähteet:
(1) Obamoita (Oon kuva plus lyhyst teksti) voit tehdä täällä http://pentdego.com/obama.aspx
(2) Linkki Wired lehteen aukeaa omaan ikkunaansa http://blog.wired.com/27bstroke6/2008/10/obamas-secret-w.html

Mainokset

9 vastausta to “Obama korjasi potin, Heikki Neekerikin auttoi.”

 1. Jasmo Says:

  Onnea Obama & Heikki Neekeri

 2. Antti Says:

  Kiitos kampanjaviestien esille laittamisesta. Aika uskomatonta meininkiä, puolin ja toisin. Kyllähän näistä tämänsuuntainen käsitys olikin, mutta silti varsinkin tuon republikaanimeininki pääsi vähän yllättämään.

 3. a non Says:

  Obama oli niin täydellinen kuin presidenttiehdokas voi olla – älykäs, karismaattinen, hyvä puhuja.

  Ja silti vain 52% äänesti häntä. Onhan se hienoa nyt runkata valitsijamiesmäärille kun tällä kertaa ne ovat niin paljon demokraattien puolella mutta tosiasiassa Obama pääsi vain hiukan riman yli. Jotain mätää tuossa maassa edelleen on.

  Enkä odota, että Obama sitä yksin käsin voisi korjata. Mutta ehkä hänkin saa jotain aikaiseksi.

 4. Vallu Says:

  Todella kiinnostavasti kuvattu virtuaali vaalikampanja.
  Maistuis varmaan meillekin…

 5. jake Says:

  Heka, olit taysin vaarassa koko ajan tasta Obama jutusta, sun negatiivinen kanta ei oikein lentanyt, ainakaan mulle sun alyttominen ”NEEKERI vitseineen”, niin 50-luvun juupaakoski jupakoita ne, mutta mita joltain kohta 70v papparoiselta voisikaan odottaa….halloo… ehka joillekin ”Viljoille” juttu kyllakin tipahtaa….. REPPARI kuten sina eivat voi muuta kuin tehda astianpesukone lohta sen sun ehdokkaasi Palinin kanssa. Sivistynyt jengi esim tekee loimulohta. WTF!

  jake

 6. Susa Says:

  Makin sain monta emailia ”Obamalta”, enka ole edes Amerikan kansalainen.

 7. IsoPee Says:

  Sama stoori jatkuu Yhdysvalloissa; musta mies sai taas Usan paskimman ja vaikeimman työpaikan…

 8. kormy Says:

  The election is dead; long live the new http://www.palin4pres2012.com/ election!

 9. heikki neekeri Says:

  http://www.youtube.com/heikkineekeri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: