Terveydeksi! Tai sitten ei…..


Kenraali Moottori on menossa konkurssiin.  Voipi olla ettei tarttee enää ostaa Chevrolettejä tai Buickkeja.  Mikä ei ole mikään iso vahinko – kuten voin oikeutetusti todeta omistettuani kerran Chevrolet Sakkolappu merkkisen amerikanraudan.  Chevy Citation oli laatutyötä – se syttyi kerran palamaan mutta valitettavasti palokunta ehti sammuttaa sen.  Konkurssi on tietenkin ikävä juttu osakkeenomistajille, mutta mitäs muuta General Motors’in (ja/tai Chrysler’in) konkka aiheuttaa?

higheststandardofliving

Osa jengistä, tai kaikki, saavat tietenkin kenkää ja heidän tarttee etsiä uutta duunia.  Tässähän ei ole mitään erikoista.  Mutta kun vasta kengityksen jälkeen Lyyti alkaa laulamaan kunnolla.  Jengin terveysvakuutukset ja eläkkeet saattavat yksinkertaisesti kadota kuin pieru Saharaan.

Terveydenhoito- ja eläkesysteemit Vapaassa Maailmassa ovat täysin Kafkamaisia järjestelmiä. Työnantaja hoitaa nuo pikkujutut. Ja kun työnantaja menee konkkaan niin kivuuteen tulee tauko.  Tämä juttuni ei mollaa Kenraali Moottoria, vaan pyrkii kuvaamaan arkielämää Vapaassa Maailmassa.

franzkafkamonument2(ylläoleva Franz Kafkan patsas Prahassa ei muuten voisi olla julkisesti esillä Vapaassa Maailmassa. Viattomat lapset saisivat puolueen ohjelmaan sopimattomia ajatuksia katsellessaan patsasta.)

Kenraali Moottori on pahassa kusessa ja siltä loppuu fyffet joskus ensi kesänä.  Perussyy ongelmiin on tietenkin se, että Kenraali tekee autoja, joita yhä harvemmat ihmiset haluavat ostaa, koska heidän kärrynsä ovat niin Ladoja, että niillä voi haluta ajaa vain lähinnä ideologisista syistä.  Tämän ei olisi pitänyt olla mikään ihan kamalan kauhea iso yllätys Kenraalin johdolle, sillä he ovat katselleet heidän markkinaosuutensa tasaisen varmaa laskua vuodesta toiseen viimeiset jotain 30 vuotta.  Sama juttu Kahluupaikan (Ford) ja Kraislerin johdolle, ja täysin samasta syystä.

Kenraali joutuu nyt säästämään ja niinpä Kenraalin maksama terveydenhoito loppuu jollekin 100.000 Kenraali Moottorin eläkeläiselle.  Mutta se loppuu vain valkokauluseläkeläisille, ei suinkaan duunarieläkeläisille.  Miksi?  Kenraaalin on pakko maksaa terveydenhoito eläkkeellä oleville duunareille, koska työehtosopimuksiin oli joku kommunisti-hippie-sosialisti joskus laittanut pykälän, jolla erikseen kiellettiin Kenraalia luistamasta myöhemmin aiemmista terveydenhoitovelvoitteestaan.  Onneksi toimiston puolella ei ollut kommunisti hippejä, joten toimiston eläkeläiset pääsevät pyyteettömästi auttamaan Kenraalia ja Kenraalin fyffen puutetta.

Onks’ toi sitten joku iso juttu jos Kenraalin terveysvakuutus loppuu? Musta tuntuu, että eläkeläisen on aika mahdotonta saada terveysvakuutusta tai jos he sen saavat, niin hinta on niin posketon, ettei jengillä ole varaa tuollaiseen ylellisyyteen.  Ja jos olet niin onneton ihminen että olet jo valmiiksi tautinen (”pre-existing condition”) niin terveysvbakuutuksen saaminen on entistä isomman ja kalliimman kiven takana.  Huhut väittävät joillakin eläkeläisillä olevan jo valmiiksi tauteja…  Ja nyt sun tarttee maksaa lekurille omasta pussistasi ja ostaa lääkkeet samalla tavalla.  Paska nakki eläkeläisille.  Mutta tarina paranee, jos voin käyttää tätä ilmaisua, entisestään.

Jos mulla on terveysvakuutus ja menen sairaalan ensiapuklinikalle, niin minut paikataan ja korjataan ja vakuutukseni maksaa sairaalalle jotain, sanotaan vaikka $5.000, ja mun omavastuu on jotain, ehkä pari hunttia ja jotain sentyyppistä.  Mutta jos teen saman tempun ilman terveysvakuutusta, niin sairaala ei laskutakaan minulta $5.000 vaan jotain ihan muuta, ehkä $15.000.  Miksi?  Minulta laskutetaan listahinta koska en ole riittävän usein sairaalassa.  Vakuutusyhtiö lähettää sairaalaan paljon jengiä ja he eivät tietenkään halua maksaa listahintaa, vaan he vaativat ja saavat tuntuvan alennuksen. Tässähän on selvää logiikkaa, eiks’ niin?

Terveydenhoitosysteemi on viritetty tosi upeasti. Vakuutusyhtiöt vaativat ja saavat alennuksia.  Ja USAn liittovaltio tarjoaa eläkeläisille MediCare ja MedicAid terveydenhoitovakuutuksia – vanhukset saavat jotain palveluja ja lääkkeitä joita liittovaltio tukee erilaisilla tempuilla.  Nythän vakuutusyhtiöt saavat alennuksia koska he lähettävät paljon jengiä sairaalaan. MediCare lähettää porukkaa junalasteittain sairaalaan ja lääkärille ja apteekkiin ostamaan lääkkeitä.  Kansanedustajat olivat niin kauhistuneita vakuutusyhtiöiden vaatimista ruokottomista alennuksista, että he kielsivät MediCarea vaatimasta mitään alennuksia liittovaltion ostamien lääkkeiden hintaan.

MediCaren Donitsin Reikä. Plan D. Mulla ei ole mitään tietoa miksi näin on, mutta tässä donitsijuttu.  Eläkeläiset joutuvat päättämään erilaisia juttuja koska tämä on kuluttajille optimoitu vapaan valinnan yhteiskunta.  Sinä kuluttajana päätät mitä haluat.  Vapaan Maailman systeemi takaa sen, että kaikkiin tarpeisiin löytyy jengiä, joka tarjoaa sinulle sen mitä olet aina halunnut. Its ä bjuutiful wöölt.  Eläkeläiset voiuvat saada apua lääkkeittensä hintoihin liittymällä Suunnitelma Dee ohjelmaan.  Tämä on ihan helppo Eläkeläisten Älykkyystesti. Ensiksi valitset sinun osavaltiossasi tarjotuista ohjelmista (Alaskassa on 27 eri ohjelmaa, Pennsylvaniassa ja Länsi Virginiassa 63 eri ohjelmaa) yhden josta tykkäät.  Ellen ole ihan värin ymmärtänyt, niin yrität arvata päätät mitä lääkkeitä tulet tarvitsemaan tulevaisuudessa, ja valitset sen mukaan sen ohjelman, joka on sinulle paras.  Valittuasi sen ainoan oikean ohjelman itsellesi, niin senjälkeen kaikki on ilmiselvää: Kaikki perustuu lääkkeittesi hintoihin.  Kun lääkkeittesi listahinnat ovat nollan ja $2.510 välillä, niin MediCare maksaa jotain.  Sitten alkaa Donitsin Reikä. Kun kustannukset ovat $2.510 ja $4.050 välillä, niin MediCare maksaa jotain muuta.  Ja kun kulutat lääkkeitä yli $4.050 arvosta, niin sitten taas MediCare taas maksaa jotain muuta.  Tuliko tämä nyt selväksi?  Lue lisää lähteestä (3) jos et saa yöllä unta.

Mikä mättää? Mä en tiedä. Mulla on erilaisia teorioita, jotka vaihtelee laidasta toiseen.  Mulla on sellainen kutina, ja voin tietenkin olla täysin väärässä, että Vapaan Maailman perusongelma on kansa, josta on tullut syystä tai toisesta jengiä, joka haluaa olla positiivista, joka haluaa nähdä kaikessa sen hyvän puolen, joka uskoo kaiken olevan hyvin, joka kokee kaiken ja minkä tahansa kritiikin olevan epäisänmaallista (muistaakseni hallituksen arvostelu oli Suomessa viimeksi epäisänmaallista 1930 luvulla).  Minun arvomaailmani on selvästi erilainen – kaikkea pitää arvioida kriittisesti, ja sen jälkeen on aika jakaa kiitoksia ja risuja.

Maailman Paras Terveydenhoitosysteemi. Vapaan Maailman kansalle on kerrottu pitkään ja hartaasti että heillä on maailman paras terveydenhoitosysteemi.  He kaikki (99%?) uskovat tähän tarinaan.  Todellisuudessa Vapaan Maailman terveydenhoidon kustannukset ovat jotain 50% korkeampia kuin EU:ssa ja siihen hintaan Vapaa Maailma saa porukalleen lyhyemmän elinodotuksen.  Ja minusta terveydenhoitosysteemin mielettömin tulos on se että terveydenhoidon kustannukset ajavat ihmiset konkurssiin.  Jotain 80% henk koht konkursseista Vapaassa Maailmassa ovat tulosta joko (1) sairaudesta (2) työpaikan menetyksestä tai (3) perhetragedista (avioero, kuolema). Olen kirjoittanut tästä ennenkin, lue ja katso tämä juttuni jossa Harvardin proffa Elisabeth Warren kertoo miten keskiluokkaa on kusetettu viimeisen 30 vuoden aikana tosi onnistuneesti.

Bonjaavatko alkuasukkaat systeemin olevan perseestä? Ei bonjaa.  Vastaukset ovat aina ja poikkeuksetta zombie-lässytystä (mainio ilmaisu, jonka opin yhdeltä kommentoijaltani). Alkiasukkaat ovat tyytyväisiä tilanteeseensa.  Kun kerron heille että jengi elää pitempään EU:ssa niin vastaus on että he eivät halua sosialistista systeemiä jossa he joutuvat odottamaan jonossa ihan liian pitkään EU:ssa (ja Kanadassa, ja Englannissa, ja, .. ja .. ja …).  On paljon kivempi kuolla aikaisemmin ilman jonoja.  Jos asiasta syntyisi keskustelu jossa pohditaan eri systeemien hyviä ja huonoja puolia, niin tilanne olisi täysin jees.  Terveydenhoitosysteemistä ei voi keskustella alkuasukkaiden kanssa, koska heidät on aivopesty kaiken keskustelun ulkopuolelle.  Ehkä samaan tapaan jos Suomessa haluaisit keskustella siitä, että Putin’ille täytyisi antaa sananvaltaa Suomen asioiden suhteen – ajatus olisi jengin mielestä niin absurdi, että siitä ei edes tarvitse keskustella.  Vapaassa Maailmassa ajatus erilaisesta terveydenhoitosysteemistä on tälle porukalle ihan yhtä absurdi ajatus.  Mä olen terve – miksi minun tarttis maksaa yhtä penniäkään jonkun toisen sairaalakuluista?  Tai miksi minun tarttis maksaa veroja koulutukseen kun mulla ei ole kakaroita? Tai miksi mun tarttis maksaa poliisin kustannuksia koska mulla on lukko ovessa?

Tässa jutussa ei ole mitään erityistä juonta. Aloin kirjoittamaan Kenraali Moottorin terveydenhoidosta ja juttu rönsyili siitä lähtien erilaisiin suuntiin. Jostain syystä mulla on aina tämä ongelma – en osaa rajoittaa juttujani yhden tosikon alle.  Pahoittelen tapahtunutta.

lähteet:
(1) Medicare ohjelma yli 65 vuotiaille. http://en.wikipedia.org/wiki/Medicare_(United_States)
(2) New York Times aiheesta Kenraali Moottori some-gm-retirees-are-in-a-health-care-squeeze-nytimescom20081110
(3) MediCaren donitsin reikä, KVG ”Doughnut hole” tai ”donut hole” ynnä MediCare http://en.wikipedia.org/wiki/Medicare_Part_D
(4) Proffa Elisabeth Warren kertoo miksi jupit menevät konkurssiin syistä joita et edes osannut arvata https://heka.wordpress.com/2008/05/05/jenkkien-pikahistoria-vuoden-1970-jalkeen/
(5) hiukan lisää lääkkeistä ja niiden hinnoista, tämä ei näy itse jutussani. http://www.nytimes.com/2006/11/06/business/06drug.html?pagewanted=all

Mainokset

Avainsanat: , ,

7 vastausta to “Terveydeksi! Tai sitten ei…..”

 1. JL Says:

  Miten tuo henk.koht. konkurssi toimii? Nyhdetään paikatkin hampaista ja sitten kun ei saa enää mitään irti, voi aloittaa ns. puhtaalta pöydältä? Vaikuttaa hyvältä verrattuna Suomen systeemiin, jossa henk.koht. konkurssi ei ole mahdollinen vaan ylivelkaisia roikutetaan löysässä hirressä pahimmillaan vuosikymmeniä (tänä vuonna tosin taisi tulla laki, että 15 vuoden kuluttua ulosoton alkamisesta saatava vanhenee; ilmeisesti pankit eivät enää saa nyhdettyä mitään lamavelallisilta, kun antoivat tämän säätää).

 2. Antti Says:

  Poskettomin argumentti jonka olen kuullut on, että Amerikan terveydenhoitojärjestelmän täytyy olla maailman paras, koska amerikkalaisiin sairaaloihin hakeutuu niin paljon ulkomaalaisia saamaan hoitoa. Niinpä, kyllähän rikkaiden saamat viimeisimpään tutkimukseen perustuvat kokeelliset erikoishoidot on se paras tapa mitata terveydenhoitojärjestelmän tasoa.

  Ja myös jatkokomentti on posketon. Se menee niin, että jos valtio hoitaisi terveydenhoidon, tätä maailman parasta hoitoa ei voitaisi enää antaa. Niin, eihän meillä Euroopassakaan ole yksityisiä terveysasemia ja sairaaloita, koska meillä on valtion rahoittama terveydenhoito. Eikun…

 3. Habahoo Says:

  Tässä vähän USA:n systeemeitä suomessa.

  USA:n lobbaus ei riittänyt lääkekorvauslain kaatoon

  Eduskunnan istunnossa on ollut tarjolla harvinaista herkkua: lakiesitys jota ulkovalta on yrittänyt kampittaa, vieläpä aivan viime metreillä.

  Saman päivän uutisissa oli kerrottu, että Yhdysvallat on lobannut voimakkaasti, jotta lakiehdotusta lääkekorvausten viitehintajärjestelmästä ei hyväksyttäisi. Helsingin Sanomien mukaan ulkoasiainvaliokuntaan oli yritetty vaikuttaa vielä edellisviikon Washingtonin-matkalla. Painostus ei kuitenkaan tehonnut, sillä esitys hyväksyttiin sisällöltään yksimielisesti.

  Yhdysvallat on ollut lain käsittelyssä oman lääketeollisuutensa asialla.

  Uusi laki muuttaa sitä, miten ostetuista lääkkeistä saa sairausvakuutuksen korvausta. Korvaus maksetaan sen tuotteen perusteella, joka on vertailukelpoisista valmisteista halvin. Tuoteryhmälle lasketaan viitehinta, joka on alhaisimman tuotteen vähittäishinta korotettuna 1,5–2 eurolla.

  Jos potilas haluaa kuitenkin kalliimman lääkkeen, hän maksaa hintojen eron kokonaan itse.

 4. borg Says:

  Anna jutun rönsytä ihan rauhassa… kerronnan tyyli kelpaa minulle vallan mainiosti!

 5. heka Says:

  Henk koht konkurssi? Se viritettiin uusiksi pari vuotta sitten ja siinä laitettiin mm opintoveloista irtipääseminen erityisen vaikeaksi. Eli nuorten valinnat ovat nyt helppoja – älä opiskele mutta yritä hillua asuntolainojen kanssa… Konkursseista lisää on blogissani, etsi hakusanalla ”Warren”.

  Lääkkeet: olen lukenut hartaasti Marcia Angell’in kirjaa The Truth about the Drug Companies. Marcia on entinen The New England Journal of Medicinen päätoimittaja, jonka kirja lääkefirmoista on paitsi mielenkiintoinen niin myös aika murhaava. Olen itse asiassa funtsannut kirjoittaa joutessani Vapaan Maailman lekurijutuista koska se on taas uusi uskomaton jutunaihe… Marcia esiintyy muuten YouTubessa joten etsi sieltä häntä hänen nimellään. Yksi videoista on hänen kirjansa otsikolla, se on kolmen minuutin tiivistelmä muutamasta perushuomiosta lääketeollisuuden todellisuudesta ..

 6. Joseph Smith Says:

  Mä olen terve – miksi minun tarttis maksaa yhtä penniäkään jonkun toisen sairaalakuluista? Tai miksi minun tarttis maksaa veroja koulutukseen kun mulla ei ole kakaroita? Tai miksi mun tarttis maksaa poliisin kustannuksia koska mulla on lukko ovessa?

  Unohditko mainita, että lukko ovessa ja revolveri naulakossa 😀

 7. heka Says:

  Jep, tuo on juuri tämä ajattelutapa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: