Mitä puuhasit syyskuun 26. päivä 1983?


(6.8.2010 korjauksia, multa meni näköjään Hiroshiman ja Nagasakin nimet hiukan ristiin. Korjasin virheitä alempana jutussa. Toivottavasti tarina vastaa nyt paremmin todellisuutta)

Sulla on käynyt Kokuran tsäkä, kahteen kertaan. Vuonna 1956 ja 1983.  Ja Kokuran tsäkän määritelmän mukaan et tietenkään edes tiennyt kuinka hyvä mäihä sulla kävi.

Yksi iso ongelma elämässä on se, että jengi ei tee mitä heidän piti tehdä. Annatpa jengille kuinka yksityiskohtaisia ohjeita tahansa, niin aina joku luulee tietävänsä paremmin ja ei noudata käskyjä.  Kuten vaikkapa tämä onneton heppu, herra Stanislav Petrov.

stanislav-petrov3153-749965-polaStani oli tuona syyskuun 26. päivänä 1983 duunissa päivystävänä upseerina, everstiluutnanttina, lähellä Moskovaa Serpukhov-15 nimisessä bunkkerissa kun sireenit alkoivat päristä ja valot vilkkua.  Neukkulan puolustusjärjestelmä oli huomannut Vapaan Maailman alkaneen ydinhyökkäysen neukkulaa vastaan. Stanilla oli selvät ja tarkat ohjeet lähettää neukkulan kaikki ydinohjusterveiset takaisin amerikkaan.  Mutta onneton Stani ei totellut ohjeitaan, mm siksi että systeemi kertoi neukkulaan olevan tulossa vain 5 ohjusta, ja Stanin mielestä oikea ydinasehyökkäys tehtäisiin sadoilla tai tuhansilla ohjuksilla – tai ainakin yli viidellä ohjuksella.  Stani päätteli oikein että kyseessä oli väärä hälytys.  Ja kaikilla maailman ihmisillä kävi ”Kokuran tsäkä”.  Jos Stani olisi noudattanut ohjeitaan, niin Suomessakin olisi satanut tuhkaa idästä ja lännestä.

Kun Enola Gay pudotti elokuussa 1945 ”Little Boy” ydinpommin Hiroshimaan Nagasakiin, niin Kokuran kaupunki oli kakkosvaihtoehto, jos Hiroshimassa Nagasakissa olisi sattunut olemaan pilviä.  Hiroshimassa ei ollut pilviä sinä päivänä. Kolme päivää myöhemmin Kokura oli ykköskohde ”Fat Man” ydinpommille, mutta nyt Kokurassa olikin pilviä ja savua lähellä olevan palopommitetun kaupungin paloista, ja niinpä Nagasaki sai historiallisen kunnian olla LäskiMiehen kohteena.  Japanilainen ilmaisu ”Kokuran tsäkä” on juuri tätä pässinlihaa – sitä kun sulla käy tajuttoman hyvä mäihä ilman että sulla on mitään hajua siitä mistä kusesta sinä luistit pois.

Suomellakin kävi näköjään Kokuran tsäkä vuonna 1956. Minä luin joskus vuosia sitten (10vee? 20vee?) Suezin kriisistä (vai olikohan se sittenkin Kuuban ohjuskriisi?) kertovan jutun, muistaakseni Time tai Newsweek lehdestä, jossa yksi ydinpommikoneen lentäjä kertoi olleensa jossain Englannissa lentokentällä pommarin moottorit käynnissä valmiina lähtemään ydinpommittamaan jotain lentokenttää Suomessa. Näinhän ei käynyt ja en ole koskaan onnistunut löytämään uudestaan tätä lukemaani juttua.  Onks’ kukaan muu kuullut mitään tästä jutusta?

Los Angelesin ydinenergiaa. Vapaassa Maailmassa kukaan ei paljoakaan muistele sodan Hiroshimaa tai Nagasakia, mutta jengi tietää siviilielämän Tsernobyl’in ja Three Mile Island’in ydinvoimalaonnettomuudet.  Ja edes Los Angelesissa kukaan ei tunnu tietävän mitään Pyhän Susannan Kenttä Laboratoriosta – Santa Susanna Field Laboratory. Nykyään Sussen Labra on kaupungin keskellä (ei dauntaun’issa, mutta keskellä asutustaajamaa).  Minua juttu kiinnostaa mm siksi että Sussen Labra on lähellä minua, minua päin puhaltavien Santa Anan tulipalotuulien reitillä.
Sussen Labrassa tapahtui Vapaan Maailman ensimmäinen ydinreaktorin sulaminen, tai tarkemmin sanoen Vapan Mailman ensimmäinen voimaatuottavan ydinreaktorin sulaminen (”the first meltdown of a power-producing reactor”).  Sussen Labra tuotti sähköä sen vieressä olevan Moorparkin kaupunkiin jossa 1.100 taloa sai sähkönsä tästä Vapaan Maailman ensimmäisestä kaupallisesta ydinvoimalasta.  Itse asiassa Sussen Labrassa oli ainakin 10 ydinreaktoria ja ne olivat kaikki ”experimental” – reaktoreiden kokeilumalleja.  Ja niissä ei ollut suojakuoria kuten nykyisissä reaktoreissa joissa on betonipallo reaktorisysteemin ympärillä.  Ainakin neljässä näistä kymmenestä reaktorista tapahtui reaktorin ytimen sulamisia, parhaassa tapauksessa 80% ytimen polttoaineesta vahingoittui.  Vuonna 1957 tapahtui tulipalo joka aiheutti ”massiivisen ympäristön saastumisen” – mitä se sitten tarkoittaakaan.  Ja siita eteenpain tulipalot ovat levittaneet edelleen ymparistoon levinnytta saastetta. Mielenkiintoista kyllakin hyvin harvat ihmiset Los Angelesissa ovat koskaan kuulleet Pyhan Susannan Kenttalaboratoriossa tapahtuneista pikkujutuista…

Lähteet:
(1) KVG ”Stanislav Petrov”
(2) KVG ”Kokura luck”
(3) Pyhän Susannan Kenttä Laboratoriossa ydinreaktori sattui sulamaan vuonna 1959
http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Susana_Field_Laboratory
(4)  Kuuklen Kartat tietää missä on Pyhän Susannan Kenttä Laboratorio, Simi Valley, California.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=santa+susana+field+laboratory,+simi+valley,+ca&sll=34.036402,-118.828018&sspn=0.012536,0.024827&g=30018+Zenith+Point+Rd,+Malibu,+CA+90265&ie=UTF8&ll=34.237564,-118.687363&spn=0.10005,0.198612&t=h&z=13&lci=lmc:wikipedia_en

Mainokset

Yksi vastaus to “Mitä puuhasit syyskuun 26. päivä 1983?”

  1. Kokuran tsäkä: “pakenevat kauhea tapahtuma olematta tietoinen vaarasta” « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

    […] Lähteet: (1) Ydinpommitukset Wikissä http://fi.wikipedia.org/wiki/Hiroshiman_ja_Nagasakin_pommitukset (2) Tarinaa ydinpommituslennoista http://www.atomicarchive.com/History/twocities/nagasaki/page3.shtml (3) Kokuran tsäkä Suomessakin https://heka.wordpress.com/2008/11/12/mita-puuhasit-syyskuun-26-paiva-1983/ […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: