Kapitalismi futaa just niin kuin pitikin ….


(Päivitetty torstaina 13.11.2008 klo 20 Suomen aikaa.  Pelastuspaketin lisäksi on lainattu joko 2 triljoonaa, tai 5 triljoonaa, tai jotain muuta?)

Mainitsin yhdessä aikaisemmassa jutussani musta tuntuvan, että tästä 700 miljardin dollarin (”huonojen lainojen”) pelastuspaketista viritetään iso ja upea tulonsiirtopaketti tämän koko skeidan luoneille tyypeille.  Tänään on lehdistössä alkanut näkyä juttuja siitä, miten esim Morgan Stanley aikoo jakaa bonuksina $10.7 miljardia taalaa – summa on joka on aika tarkkaan sama, mitä MS on saanut liittovaltiolta ekassa rahanjakovaiheessa.  Pankit tuntuvat ottavan fyffen ja käyttäjän sen omiin tarpeisiinsa sen sijaan että fyffeä käytettäisiin lainojen jäätymisen sulattamiseen.  Citigroupin talouspäällikkö on maininnut julkisuudessa aikovansa käyttää saamansa $25 miljardia kilpaijoiden ostoon.  Tosi upeata puuhaa.  Pankkien voitot on kapitalismia ja tappiot sosialisoidaan – ja bonukset pysyvät samoina, mentiin ylös tai alas.

sikojenkaukaloTästä jutusta syntyy mahdollisesti pieni huuto ja hammastenkiristely ja kongressissa pidetään pari meluavaa kuulustelua (”congressional hearing”), mutta juttu häviää pian koska lehdet alkavat kirjoittaa siitä, minkävärinen ja -lainen mekko Michelle Obamalla on pressan valanvannomistilaisuudessa.  Tärkeät asiat ovat tärkeitä ja niitä seurataan tarkkaan.  Itse asiassa Obamat hankkivat varmaan koiranpennun ennen tätä tilaisuutta, joten rekusta tulee myös koko kansakunnan elämän keskipiste.

CBS:n uutisilla on hyvä juttu samasta aiheesta.  Siinä joku palkkaeksperti on sitä mieltä, että osaavalle jengille tarttee maksaa kunnolla koska muuten he menevät muualle duuniin.  Olisi todella järkyttävä katastrofi maan taloudelle, jos tämän sopan keittäneet tyypit joutuisivat etsimään duunia jostain muualta kuin rahoitusmaailmasta.

Tämän CBS jutun lopussa on mielenkiintoinen lause:
There’s a shroud of secrecy around hundreds of billions of government dollars that have been given to Wall Street outside of the bailout money. The Federal Reserve has refused to say which banks are getting how much of that pie, and now one financial news agency, Bloomberg, is actually suing to get that information.


Editor’s Note: This story was updated to clarify that the Bloomberg lawsuit pertains to funds given in addition to, but not a part of, the bailout package.
Toisinsanoen Bloomberg’in uutistoimisto on nostanut syytteen saadaksen selville mille pankeille on annettu tämän pelastuspaketin ulkopuolella ”satoja miljardeja dollareita”, ja kuinka paljon niille on annettu.  Näiden pöydänalta annettujen miljardien määrää ja kohteita on pidettu salassa tähän asti – olen nähnyt mainintoja siitä, että kyseessä saattaisi olla jopa 2 triljoonaa taalaa, eli 2.000 miljardia taalaa (mikä on muuten suurinpiirtein sama kuin mitä on arvioitu olevan Irakin sodan lopulliset kokonaiskustannukset,)

What a country!

(Päivitys torstaina 13.11.2008 klo 20 Suomen aikaa)
Onks’ se lisälasku 2 triljoonaa?
Eilinen Bloomberg’in artikkeli (lähde 3 alempana) valoittaa tilannetta lisää. Itse pelastuspaketti on noin 700 miljardia banaania dollaria ja valtiovarainministeri Paulson lupasi avointa tiedottamista rahojen käytön suhteen.  Samaan aikaan Paulson on näköjään todellakin lainannut melkein kolme lertaa enemmän fyffeä eli 2.000 miljardia (2 triljoonaa) pankeille ja muille rahoituslaitoksille ja ottanut lainojen takeeksi ”jotain” mutta kukaan ei tiedä mitä. Miljardi sinne, triljoona tänne, huu keers?  Kaksi triljoonaa dollaria on, vauvat ja vanhukset mukaanlaskien, vaatimattomasti vajaat $7.000 per lärvi, eli Joe Sixpäckin nelihenkiselle perheelle luku on yli $26.000 – ja rahanjakaja ei halua kertoa minne fyffet on laitettu…..

Tai onko kyseessä ehkä 5 triljoonaa? Viisi triljoonaa olisi $65.000 per perhe….. Forbes lehti kirjoittaa (lähde 4), että ehkä nämä virallisen pelastuspaketin ulkopuolella lainatut fyffet olisivatkin viiden triljoonan pinnassa.  Aika uskomatonta kun edes talousalan lehdilläkään ei ole tietoa edes lainojen suuruusluokasta…

Sikojen syöttökaukalossa on taas lisää rehua….

Minusta isot dollari ja euromäärät kannattaa muuttaa mielessään ”per lärvi” numeroiksi.  Niitä lukuja on paljon helpompi hahmottaa kuin jotain tähtitieteelistä miljardia ja triljoonaa – nuo isot luvut ylittävät minun viikkorahani niin plajon etten bonjaa niitä ollenkaan.

Ja muista aina Vapaan Maailman liikenteessä: Miljoonassa on kuusi nollaa, miljardissa yhdeksän ja triljoonassa kaksitoista.  Miljoona dollaria on 300 miljoonan ihmisen vapaassa Maailmassa 33 senttiä per lärvi, miljardi on $3,33 per lärvi ja triljoona on $3.300 per lärvi.

Suomen liikenteessä kantsuu muistaa että miljoona euroa on €0,20 per lärvi, miljardi (biljoona?) euroa on €20 per lärvi ja triljoona on €20.000 per lärvi.

Lähteet:
(1) Rolling Stone lehden juttu uudesta upeasta sikojen syöttökaukalosta http://www.rollingstone.com/politics/story/24012700/the_new_trough
(2) CBS uutiset pohtivat bonuksia ja sitä miten kyvykkäille ihmisille tarttee maksaa http://www.cbsnews.com/stories/2008/11/12/earlyshow/main4595179.shtml
(3) Uusin Bloomberg’in artikkeli 2.000 miljardin kohtalosta http://bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=a4yRwdg0Oz.Q&refer=home
(4) Forbes arvelee kyseessä olevan 5 triljoonaa http://www.forbes.com/2008/11/12/paulson-bernanke-fed-biz-wall-cx_lm_1112bailout_print.html

Mainokset

4 vastausta to “Kapitalismi futaa just niin kuin pitikin ….”

 1. Itkupilli Says:

  Jumalation, nää rupee meneen jo niin yli hilseen. Ja uskomatonta on, että tälläisistä asioista ei saisi kirjoitella. Ja että nimenomaan amerikkalaiset närkästyy, että tälläisiä asioita tuoda ihmisten tietoisuuteen.

 2. heka Says:

  Kyllä näistä saa puhua, mutta 90%:lla alkuasukkaista ei ole mitään hajua tai tajua mistään numeroista. Ja jos niille kertoo tätä juttua vaikka kuinka yksinkertaisesti ja kansantajuisesti, niin he eivät silti tajua miten tämä juttu nyt sitten liittyisi mitenkään heidän elämäänsä, jossa tosi tärkeitä juttuja ovat koripallo ja futis ja belgialainen Budweiser olut – King Of Beers!

 3. Joseph Smith Says:

  Amerikastako se on opittu tänne Suomeenkin tuo, että lakipaketissa viedään kaikenlaisia kusetuksia läpi, niinkuin eikö tässä taannoin mennyt?

 4. heka Says:

  En ole kuullutkaan – mikä kusetuksia meni läpi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: