Katko kivuuteen – tulipaloja 15.11.2008


Nyt on lauantaiaamu.  Eilen illalla säätiedotus lupasi Santa Anan myrskytuulia, joten päätin nukkua yön pihalla.  Ajatuksena oli se, että jos tulipalot painavat päälle, niin haistan sen aiemmin ulkona kuin sisällä.  Suunnitelma toimi hyvin.  Myrskyssä oli hankala nukkua kun tuuli pieksi makuupussiani iloisesti.  Mä varmaan nukuin jossain vaiheessa, koska kuuden maissa heräsin helvetinmoiseen savunhajuun.

firep1000183

Kuvan valkoiset täplät ovat tuhkaa ja muuta roinaa, jota tuuli tuo mukanaan.  Itse pääpalo on jossain 30 kilsan päässä, mutta se on suoraan tuulen yläpuolella.

firemap20081115

Mä olen kartan vasemmassa alakulmassa, sanasta ”Malibu Vista” yhden ”Malibu” sanan verran klo kahdeksaan suuntaan.  Tuo kartan tulipalo ei välttämättä leviä tänne, mutta tuulet ja pyromaanit saattavat sytyttää uusia paloja minun ja 101 moottoritien välillä – moottoritiestä etelään mereen asti on luonnonpuistoa, joka palaa osittain joka toinen vuosi tai silleen….  Kello on nyt 11, ja paloautoni käynnistyi pienen suostuttelun jälkeen.  Jos tilanne pahenee, niin alan varmaan siirtämään pelastamisen arvoista krääsää paloautoon evakkoa varten…..
Klo 22:30 lauantaina Suomen aikaa. Uutisten mukaan 600 – 800 kotia on palanut tässä palossa.  Ilma on täällä rannalla aika savuinen, tuulet ovat puuskaisia.  Tuulet tuntuvat tyyntyneen ainaksi hetkeksi… Kuvernaattori Arska pitää tunnin kuluttua lehdistötilaisuuden, jossa hän ja kaikki muut puhujat varmasti muistavat toistaa zombie lässytyksen ”meillä on paras X maailmassa”, jossa X on tällä kertaa sekä palokunta että poliisi ja kaikki muut sankarit, jotka kuulemma epäitsekkäästi taistelevat meidän puolesta….  Jostain syystä kaikki duuniaan tekevät tyypit ovat tääällä sankareita, jos tilanteeseen liittyy savua ja/tai pauketta tai muuta meteliä….
Klo 06:15 sunnuntaina Suomen aikaa. Täällä klo on 22:15 lauantaina, päivällä on ollut aika rauhallista, hiukan savua ja muuta hämminkiä, muttei mitään kauhean kamalaa.  Taidan koisata taas ulkona, ihan varmuuden vuoksi, koska näillä tuulilla uudet tulipalot saattavat yllättää.  Ja jollain lailla on aika kivaa yrittää koisata ulkona, siellä näkee, jos ei muista nukkua, kaikenlaisia typeriä tähtiä ja taivasta ja linnunrataa ja silleen – siinä on oma viehätyksensä siinäkin.
Tämä tulipalojuttu on täällä jokavuotinen voimisteluliike.  Jostain syyskuusta tammikuun loppuun on tulipalosesonki.  Yleensä sateita ei ole kovin paljon, ja vaikka olisikin, niin sesongin aikana syntyvät ”Santa Anan tuulet” (samoja tuulia kuin Euroopan Föhn tuulet) puhaltavat maalta merelle, parhaimmillaan tuulennopeus on 50 m/s ja lämpötila jossain 40 celsiuksen pinnassa plus ilmankosteus alle 10%.  Nämä tulipalot eivät tule ei pitäisi olla yllätys kenellekään koska sama juttu toistuu joka vuosi ihan samalla lailla. Mutta mitä tapahtuu?  Tulipalot ovat iso yllätys tälle porukalle – herra jumala nyt täällä tuulee ja vuoret palaa! Jep, nyt taas palaa ihan samalla lailla kuin viime vuonna. Hyvin harvoille on tullut mieleen, että talojen ympäriltä kannattaa kaataa isot männyt ja palmut, ja aluskasvillisuuttakin kantsuu hävittää.  Ja se pärekatto on hyvän näköinen, mutta se myös palaa kuin pärevalkea.  Mutta ei, me tehdään pihat sen näköisiksi kun Kaunis Koti lehti kertoo minun aina halunneen  tehdä pihat.  Terve järki on kortilla….
Maanantaiaamuna klo 01:15 Suomen aikaa, klo 15:15 täällä. Nukuin yön ulkona.  Yöllä oli rauhallista, kuulin aamuyöstä kojoottien ulinaa minkä jälkeen koirat innostuivat haukkumaan.  Mutta ei ihmeempiä tuulia, joten palovaara oli lähellä nollaa – tai ainakin tuulen tuoman palon todennäköisyys oli nollan pinnassa.  Nyt sääennusteet väittävät Santa Ana tuulten loppuneen, joten tämä ruljanssi on minun kohdaltani ilmeisesti nyt ohi.  Mutta palot muualla jatkuvat mutta ne ovat ilmeisesti hallittavissa tyynen sään ansiosta…

Mainokset

Avainsanat:

4 vastausta to “Katko kivuuteen – tulipaloja 15.11.2008”

 1. TP Says:

  ”Tulipalot ovat iso yllätys tälle porukalle – herra jumala nyt täällä tuulee ja vuoret palaa!”

  Suomessa talvi ja teiden liukkaus yllättää autoilijat joka vuosi. Sama rotu se on vallalla täälläkin.

 2. MIR Says:

  Luulisi muuten palovaroittimien pitävän iloista konserttia ainakin lähempänä sitä käryävää aluetta. Miltäs kuulostaa?

 3. heka Says:

  Minusta teiden liukkaus ja onnettomuudet olisivat samaa luokkaa kuin täällä alkukankeus palon sammuttamisessa, ennenkuin vanha rutiini alkaa jylläämään. Minusta parempi vertaus olisi se, jos ensimmäisten pakkasten myötä Suomessa paleltuisi 500 ihmistä kuoliaaksi.

  Palovaroittimet eivät puuttuneet asiaan ollenkaan. Musta tuntuu että ulkoa ei loppujen lopuksi tullut paljoakaan savua sisään vaikka ulkona oli kovakin savun haju.

 4. Itkupilli Says:

  No täällä Los Angelesissahan riittää jo vesisade aiheuttamaan samanlaisen liikennekaaoksen kuin lumisade Helsingissä. 😉

  Meillä on taivas sellaisen udun peitossa nyt kokonaan, ettei kovin kauaksi selkeäti näe. Valo suodattuu nyt aika jännästi. Tosin viime syksynä, vaikka palot olivat kauempana, niin taivas oli paljon sakeammassa savussa. Tuulen suunnalla on tietty siihen myös suuri vaikutus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: