Ei mikään ihme että pankit kaatuvat kumoon …


Pankkisysteemit Vapaassa Maailmassa perustuvat johonkin alunperin nuolenpääkirjoituksella Mesopotamiassa laadittuihin ohjeisiin pahojen henkien karkoittamiseksi.  Mutta eihän nykypäivänä laskujen maksaminen verkossa ole mikään päänvaiva, eihän? paybillsMinusta ei ole mikään ihme että pankkeja kaatuu yllinkyllin Vapaassa Maailmassa (tosin nyt tappolaukaukset tulevat muista asioista kuin tämän artikkelin pälpätyksistä). Vapaan Maailman pankkisysteemit ovat täysin hanurista.

Kukaan ei uskoisi minua jos kertoisin omin sanoin miten laskuja maksetaan Maailman Kehittyneimmässä Teollisuusvaltiossa.  Mutta onneksi vanha ystäväni SKP eli Seinä Kadun Päiväkirja Lehti (Wall Street Journal) neuvoo lukijoitaan sopivasti nimetyssä ”Vähennä laskujen maksamisen päänsärkyä. Me testaamme kolme online palvelua jotka sallivat käyttäjän hoitaa koko puuhan yhdessä paikassa” (lähde 1).
Yhteenveto: Mielenkiintoista kaikissa näissä SKP:n kuvaamissa pankkivirityksissä on
(1) miten pankit eivät itse osaa hoitaa tilisiirtoja järkevästi joten puuhaan tarvitaan ulkopuolisten maksullisia palveluita.  Tilisiirrot eivät tunnu olevan pankkien nouhau alaa.
(2) ettei kaikkia laskuja voi maksaa tilisiirtoina – koska kaikki firmat eivät osaa ottaa vastaan tilisiirtoja!  Ihan totta – tämä ei ole vitsi.
(3) että osa elektronisista ”tilisiirroista” siirtääkin tiedot sellaiseen maksupalveluun, joka printtaa sinun puolestasi shekin ja postittaa sen maksunsaajalle, koska maksun saaja ei osaa vastaanottaa tilisiirtoja.

SKP testasi kolmea palvelua, jotka yrittävät parantaa pankkien kivikautisia systeemejä.

Ekana Quicken Bill Pay (Quicken on suosittu kirjanpito-ohjelma, joka piirtää ruudulle shekin kuvan ja siihen sitten lisäät tuttuihin paikkoihin kenelle maksetaan, paljonko maksetaan, päivämäärät plus viitetietoja.  Ja sitten laitat shekit printteriisi, printtaat shekit, revit ne irti toisistaan, tunget ne kirjekuoriin, etsit postimerkit ja kiikutat kuoret postilaatikkoon.

kirjoita-shekkiPaperishekkien kirjoittminen ja postitus on normaali laskujen maksamistapa Vapaassa Maailmassa ja se ei yleensä maksa mitään paitsi postimerkit).  Tämä Quicken Bill Pay palvelu maksaa $10 kuukaudessa, mihin hintaan saat maksaa korkeintaan 20 laskua korkeintaan 10:lle eri tilille.  Jos sinun tarttee maksaa enemmän, niin voit ostaa lisämaksuja viiden maksun nipuissa $3 per kk hintaan.  Palvelua voi kokeilla ilmaiseksi 30 päivän ajan jolloin voit maksaa 20 laskua.  Eikös kuulostakin tosi fiksulta tavalta maksaa laskuja?

Tokana on MaksuUsko palvelu (PayTrust), jonka muuten omistaa Quicken.  MaksuUskolla on Totaalinen Laskujen Hallinta (Total Bill Management) systeemi, joka maksaa $13/kk ja siihen kuuluu 30 ilmaista laskunmaksua ja lisämaksut ovat $0.50/kpl. Mutta tämän lisäksi heillä on MaksaKenelleVaan (PayAnyone) palvelu joka on $3/kk plus puoli taalaa per maksu.  Mutta se ei riitä, voit myös valita MaksaKenelleVaan Ynnä eLasku (PayAnyone plus E-bills) palvelun, joka on $5/kk plus se puoli taalaa per lasku. Eikös kuulostakin tosi fiksulta tavalta maksaa laskuja?

Kolmantena on MinunShekkiniVapaa (MyCheckFree) palvelu joka on ilmainen, mikä on tietenkin hyvä juttu. Huono juttu on se että MinunShekkiniVapaa palvelulla voit maksaa vain 400:lle heidän löytämäälle firmalle koko Vapaan Maailman mantereella.  Hoh-hoijaa. Eikös kuulostakin tosi fiksulta tavalta maksaa laskuja?

Minä en viitsi pelleillä näiden pankkipalveluiden kanssa joten maksan laskuni modernisti shekillä jonka tungen kirjekuoreen johon liimaan postimerkin ja jotka kiikutan postilaatikkoon.  Mutta Postin Kusti ottaa kirjeen mukaansa minun omasta kirjelaatikostani, joten minun ei tartte mennä etsimään postilaatikkoa katujen varsilta.

Nykyään melkein kaikki yritykset tarjoavat mahdollisuuden maksaa heidän laskunsa kätevästi elektronisesti heidän veppisaitillaan. Joo mutta sun tarttee maksaa 20 laskua.  Mikä olisi sen helpompaa kuin käydä maksamassa joka lasku erikseen 20 erilaisella veppisaitilla, joissa sinulla on jokaisessa erilainen käyttäjänimi ja salasana?

Nyt kun pankeilla on pallo täysin hukassa, niin muu jengi yrittää parantaa pankkipalveluita tarjoamalla uusia vaihtoehtoja joissa ei ole pankkeja mukana näin selvästi.  Yksi isoimmista niistä on MaksuKaveri joka on pankki joka ei ole pankki.

MaksuKaveri.  PayPal. Pankeille on maksujen hoitaminen aivan liian vaikea tehtävä.  Niinpä täysin pankkien ulkopuoliset tyypit keksivät systeemin, jolla voit hoitaa maksuja muille ihmisille ja firmoille ilman pankkeja internetin kautta.  MaksuKaveri on itse asiassa aika nerokas systeemi.  Minä rekisteröidyn MaksuKaverin jäseneksi verkossa, he haluavat minun nimeni, osoitteeni ja puhelinnumeroni.  Sen lisäksi minun tarttee kertoa heille joko luottokorttini numeron tai pankkitilini numeron (jengi täällä varoo antamasta kenellekään pankkitilinsä numeroa koska se on kuulemma vaarallista, tai edes nimeään ja osoitettaan.  Sitten he tyytyväisinä kirjoittavat ja postittavat shekkejä, joissa on painettuna heidän nimensä, osoitteensa ja pankkitilinsä numero. Tässä on jotain minä en vielä tajua).  Sinäkin rekisteröidyt MaksuKaveriin samalla lailla – oleellisesti helpompaa kuin pankkitilin avaaminen.  Maksukaveri todentaa että sinä olet sinä ja sinulla on tämä pankkitili nerokkaasti – MaksuKaveri siirtää tilillesi kaksi alle yhden taalan talletusta ja sinun täytyy pystyä kertomaan heille näiden molempien talletusten määrät.

Itse asiassa olemme molemmat juuri avanneet pankkitilin MaksuKaverissa joka ei ole pankki mutta joka on pankki.  Tästä eteenpäin voimme lähetellä ilmaiseksi rahaa toisillemme MaksuKaverin kautta.  Systeemi toimii hyvin ja se on luotettava – tosin sinun ei silti kannata maksaa mitään maksuja Nigeriaan edes MaksuKaverin kautta.

Minä käytän MaksuKaveria aina kun mun tarttee maksaa sata taalaa yhdelle ohjelmoijalle Pakistanissa.  Irfan saa fyffensä Islamabadiin heti seuraavana päivänä ilman mitään isompia kuluja tai päänsärkyjä. Vapaan Maailman pankit eivät vielä tänä päivänäkään ole tajunneet miten he ovat epäonnistuneet yhdessä omista ydinpisneksessään – rahaliikenteen hoitamisessa.  MaksuKaveri kaivaa kuoppaa heidän perustuksiensa alla, ja pankeilla on pallo täysin hukassa.  Parin vuoden kuluttua he alkavat ehkä tajuta että he ovat ryssineet oman pisneksensä, ja he alkavat tarjota uusia palveluita, todennäköisesti noita samoja sekopäisiä laskunmaksamispalveluita, joita SKP esittelee tämän jutun alussa.

Pankit ovat pihalla kuin lumiukot. Pankeille on käymässä yhtä huonosti kuin Detroitin autotehtaille.  Mikä jengi suunnittelee Detroitin tekevät autot?  Selvästikin jengi, jolla ei ole ajokorttia.  Mikä jengi johtaa Vapaan Maailman pankkeja?  Selvästikin jengi, jonka ei koskaan tarvinnut itse hoitaa yhdenkään laskun maksamista. Pankkiautomaateista voin saada vain käteistä ja tilisaldon – en mitään muuta. Hyllyväpyllyiset pankkiiri-MBAat polttavat vielä vähän aikaa tyytyväisenä sikareitaan mutta loppu on lähellä.

Pankkipalvelut. Pankkien palveluita on vaikea kutsua nimellä ”palvelu”.  Pankit osaavat aika hyvin tilisiirrot saman pankin eri tilien välillä ja ainakin minun pankkini (Washington Mutual joka meni konkkaan kuukausi sitten ja joka on nykyään J P Morgan Chase pankki) tekee tilisiirron jopa ilmaiseksi.  Mutta jos tilisiirto on johonkin vihollispankkiin, kuten Bank of America, niin tilisiirron hinta nousee yli kymmeneen taalaan ja vastaanottajan pankki rokottaa maksun saajalta tyypillisesti samaa luokkaa olevan tilillesi-tuli-rahaa palvelumaksun. Minä onnistuin vajaassa kuukauden duunaamisen jälkeen saamaan aikaan tilisiirtosysteemin jolla voin siirtää rahaa kahden eri pankeissa olevien omien tilieni välillä.  Pankkien kanssa toimiminen on tuskallista, turhauttavaa ja usein täysin älytöntä ajantuhlausta.

Mutta kaikki ei ole täysin pielessä. Amerikkalaiset ovat suunnitelleet etelä Kalifornian säät aika hyvin. Kello on kohta yksitoista illalla ja lämpöä on edelleen jotain 24 astetta. Pankit ei futaa mutta säät futaavat aika jees paitsi jos sattuu tuulemaan liian lujaa.

Lähteet:
(1) Vähennä laskujen maksamisen päänsärkyä.  easing-the-headache-of-paying-bills-wsjcom20081120 (PDF faili)
(2) 56 miljoonaa pankkitilitönta tyyppiä Vapaassa Maailmassa Forbes lehden mukaan http://www.forbes.com/business/2005/02/23/0223findsvpunbanked.html (ajattelin kirjoittaa tästäkin aiheesta, mutta pudotin aiheen pois. Palaan ehkä asiaan myöhemmin)
(3 ) PayPal, Wikin tarina siitä http://en.wikipedia.org/wiki/PayPal

Mainokset

18 vastausta to “Ei mikään ihme että pankit kaatuvat kumoon …”

 1. Munster Says:

  PayPal on pankki joka ei ole pankki. Tätä et olisi voinut sanoa paremmin: PayPal ottaa kyllä rahasi vastaan, mutta ei takaa että saat ne rahasi. Katsos kun PayPal varaa oikeuden jäädyttää tilisi tutkimista varten määräämättömäksi ajaksi jos rahaliikenne on epätavallista.
  http://en.wikipedia.org/wiki/PayPal#Criticism

 2. Virpi Says:

  no huhhuh mikä ”systeemi”, en oo tajunnutkaan kuinka helppoa se on täällä ja kuinka vaikeaa se voi olla jossain muualla. Ei paljoo kannata ratista parin päivän viiveestä jos täällä siirtää raha ”vihollispankkiin”, kun siellä se on melkeen mahdotonta. Onneks paypalilla pystyy makselemaan sinnepäin ihan kätsästi kun tilailee intter netistä 🙂

 3. Zibe Says:

  Ja mikä ihmeellisintä, täällä homma skulaa koko euro-alueella. Nordean soolossa on jo jonkin aikaa ollut maksuluokka ”euromaksu”, joka siis toimii maiden välillä omasta verkkopankista käsin, kunhan vaan tietää vastaanottajan tilinumeron. Maksun sääntöihin kuuluu, että moinen tilisiirto ei saa maksaa enempää kuin kotimaan vastaava siirto, eli käytännössä ei juuri mitään, jos on avainasiakas…

  Vaan osaa ne ryssiä täälläkin. Ei tästä niin kauaa ole, kun Sampo-pankki menetti kymmeniä tuhansia tiliasiakkaitaan, kun Danske Bankilta hankittu tietojärjestelmä ei sitten toiminutkaan ihan heti….

 4. Jussi Mutola Says:

  Olen asunut vuosia USAssa enka ymmarra juttuasi. Miksi kaytat maksupalveluja, etka mene suoraan pankkiisi? Citibankista hoidan netissa kaikki maksuni (sahko, kaasu, vesi, puhelin, laajakaista luottokortit. jne.) kaikki helpompaa kuin Suomessa, koska kaytan joka kerta samaa vakioviitetta eika tarvitse napytella joka kuukausi aina uutta 15 numeroista viitetta. Myos suoraveloitus onnistuu. Siirran rahaa myos toisten pankkien tililleni elektronisesti ilman kuluja.

  Yksityishenkilon tilille siirto on ainoa mika voi olla monimutkaisempaa, mutta sellaista ei tarvitse juuri koskaan tehda. Heille kirjoitan shekin, josta tulee tiliotteelleni maininta. Eli minulle jaa todiste siita. Lisaksi luottokorteilla voi maksaa aivan kaikkialla. Nekin parempia kuin Suomessa, koska monet jopa maksavat sinulle 1-2% takaisin maksuista vain siita ilosta etta kaytat heidan korttiaan. Ei vuosimaksua kuten Suomen visassa. Maksan korttini kokonaan joka kuukausi, joten korkojakaan en maksa lainkaan.

 5. Jussi Mutola Says:

  Tarkennus edelliseen: maksan siis kaikki laskuni kotoa kasin pankkini nettiversiolla. (Paypallit sun muut on kehitetty vain laittomia immigrantteja yms. varten, joiden tarvetta siirtaa rahaa kaytetaan hyvaksi. Kulut noissa ovat korkeita. Pankeissa siirrot ovat kotona netissa tehtyna ilmaisia. Ainakin kannattaa hankkia sellainen pankki, kuten omani. Citibank.)

 6. amerikkalainen Says:

  Tulin juuri takaisin Suomesta, jossa huomasin pankkitilini melkein tyhjentyneen. Syykin selvisi: vuosien ajan pankki oli ottanut 2 euroa kuukaudessa koska omistan luottokortin (jota en ole edes vuosiin nahnyt) seka verkkopankin jota en myoskaan ole koskaan kayttanyt. Naiden kahden peruminen palautti myos suomalaisen pankin kivikauteen. Enaa en pystyisi maksamaan laskuja muuta kuin menemalla itse pankkiin ja maksamalla 4 euroa sakkoa per lasku. Toinen mielenkiintoinen havainto oli etta Suomessa harva bensa-asema hyvaksyy luottokortteja. Melkein lennolta myohastyin kun moista ihmetta vuokra-auton kanssa etsin.

  Onneksi paluu takaisin onnistui ja nyt voin tankata suoraan pumpulta luottokortilla, ilman vuosimaksuja ja 1% summasta tulee viela takaisin. Lisaksi voin hoitaa kaikki laskun maksut oman pankkini verkkosivulla samoin kuin tilisiirrot kenen tahansa pankkitilille, ilmaiseksi.

  Tosin suomalaisen luottokortin peruminen osoittautui virheeksi nyt kun olen matkalla Kuubaan. Bushin riehumisten takia kun paattivat rangaistukseksi kieltaa siella dollarin ja amerikkalaiset luottokortit. Mutta PayPal on loistava, on toiminut vaikka Kamputsean viidakossa kunhan vain nettiyhteys loytyy.

 7. heka Says:

  Mulla ei ole tiliä Citipankissa, joten en osaa kommentoida sitä. Juttuni lähti liikkeelle Wall Street Journalin artikkelista, jossa testattiin palveluja, joilla on selvästikin kysyntää.

  PayPal on kehitetty eBayn ja muun verkkokaupan maksuja varten – olisin valmis lyömään vetoa että PayPalin kehittäjillä ei ollut laittomia immigrantteja mielessään sitä kirjoittaesaan.

  Jos minä olisin meksikolainen ja laittomasti täällä, niin avaisin pankkitilin käyttäen meksikolaista henkariani (ainakin Bank of America’lle se kelpaa), ja postittaisin pankkikortin muijalleni Meksikoon. Siellä muija voisi repiä fyffeä pankkiautomaatista ja se olisi luultavasti halvempaa kuin muut rahansiirtotavat.

 8. amerikkalainen Says:

  Toi on muuten uskomatonta mutta totta. Pankkikortti on usein halvin tapa vaihtaa valuuttaa. Ja ainakin amerikkalainen automaattikortti toimii niin aasiassa kuin afrikassakin.

 9. samik Says:

  ”Toinen mielenkiintoinen havainto oli etta Suomessa harva bensa-asema hyvaksyy luottokortteja.”

  Höpö höpö. Tankkaan aina Visa-kortilla ja eipä ole kertaakaan tullut vastaan bensapumppua johon se ei kävisi. Amex käy automaatteihin harvemmin, mutta silläkin voi maksaa tiskillä kaikissa isommissa ketjuissa. Mastercardista vähemmän kokemuksia, mutta oletan että se toimii samoin kuin Visa.

 10. amerikkalainen Says:

  Automaatit Suomessa kysyy salasanaa, mita taas luottokortissa ei edes ole. Suomalaisissa luottokorteissa on ilmeisesti pankkikortti samassa. Ja miehitetyistakin asemista kaikki eivat luottokorttia hyvaksy. Eras ABC oli hyva esimerkki. Siella oli ruokapaikka, elintarvikekauppa yms joissa voi maksaa luottokortilla mutta mikaan noista ei voinut laskuttaa bensasta. Joten jos lentosi lahtee klo 7 aamulla niin hyvaa onnea vain autonpalautuksessa.

  Kaikista ikavin/hauskin tapaus oli kun tankkasin taas yhella ABC:lla ja pistin auton parkkiin jotta voin menna sisaan maksamaan. Joku oli silla aikaa ilmeisesti tankannut samalta mittarilta ja lykannyt korttinsa sisaan. Kun saavuin sisalle ne sano etta kaikki on jo maksettu.

 11. Kuntsa Says:

  Kyllä se luottokortti käy kaikkiin automaatteihin. Minulla ei pankkikorttia edes ole, kun siitä joutuisi maksamaan.

  Luottokorttiin saa pin-koodin, se on tullut vakiona kaikkiin suomalaisiin luottokortteihin. Ilmeisesti jossain Ambomaalla PIN-koodista pitää maksaa erikseen.

  Jenkeissä oli kieltämättä yllätys, kun mikään sellainen kortti, jonka PINnin olisin muistanut ei kelvannut automaatille. AE sisään ja löpöä tuli ilman turhia turvakoodeja.

 12. heka Says:

  Kuntsa, hyvä että AE futasi. Bensaautomaatit ovat täällä alkaneet kysellä laskutusosoitteen ZIP koodia ennenkuin saat ottaa läpävettä bensapumpusta.

 13. amerikkalainen Says:

  Suomi on tosiaan ollut ainut maa jossa bensaa en saanut tavallisella (tavallinen = ei suomalainen) luottokortilla. Ja viime vuonna tuli kaytya 14 maassa. Tosin samaan suuntaan on jenkkilakin menossa silla tuo postinumeron kysely on yleistymassa. Siina ei ulkomaalainen kortti enaa sitten kay.

  Ratkaisu tohon Suomiongelmaan olisi voinut olla automaattikortti. Mutta kun Suomella on ollut juurikin tuo hyva maine korttiasioissa niin jatin sen tietenkin kotiin. Onko kellaan muuten tietoa olisko pankkikortti kaynyt suomalaisilla pumpuilla? Tahan asti en ole loytanyt maata jossa ei olisi toiminut. Mutta toisaalta Suomi oli luottokorttipuolellakin ensimmainen laatuaan.

 14. Topi Says:

  Heka sanoi, että ’Bensa-automaatit ovat täällä alkaneet kysellä laskutusosoitteen ZIP koodia ennenkuin saat ottaa läpävettä bensapumpusta.’
  huomasin tuon saman äskettäisellä matkallani Kanadasta Amerikan puolelle. Ongelma oli se, että laskutusosoitteessani ei ole ZIP-koodia (muotoa 99999) vaan kanadalainen Postal-code, muotoa A9A 9A9. Bensapumppujen numeerisella näppäimistöllä ei voi syöttää postikoodini kirjaimia K, M ja X, joten piti mennä maksamaan kassalle.

 15. jake Says:

  ”Suomessa harva bensa-asema hyvaksyy luottokortteja.”

  Suomessa on bensa-asemia joiden luottokortti systeemit eivat toimi reali-ajassa ollenkaan, esim voit ostaa bensaa ”canceled and blocked” VISA kortilla, samoin on taksit ja Ruotsin laivat. Sitten esim Jenkkien MASTER debit-cards eivat usein toimi Suomen bensa-asemilla.

 16. Mervi Siiri Maria Says:

  Suomessa kaikilla tavallisilla, miehitetyillä bensa-asemilla käy luottokortit ja pankkikortit. Ostokuitteja et allekirjoita, vaan lykkäät PIN-numerosi allekirjoituksen sijaan -ei kai Amerikassa allekirjoiteta? Skannaavatko nimikirjoituksen arkistoon? Dziisus! Saattaa olla että ABC-miehittämättömillä asemilla täällä Suomessa ei luottokortit käy, ainostaan Visa Electron ja pankkikortit. Kyllä muuten on sekä ’on-line’ & ’PIN’.

  Myös verkkopankit ja niiden palvelut ovat Suomessa omaa luokkaansa. Verkkopankkiin saat luottokorttilaskut ja puhelinlaskut ja monet muut sähköisesti. Siellä ne arkistoituvat 5 vuodeksi ja maksat laskut sinä päivänä kun haluat. VARMASTI on kätevämpää kuin suoraveloitukset, puhumattakaan niistä maista joissa ihmisille lähetetään paperilaskuja -JÄRKKY mitä jos paperilasku ajelehtii väärään paikkaa ja esim. aviomies näkee Visa-laskun. On kätevämpää ja turvallisempaa luopua paperista ja saada kaikki laskut omaan arkistoon&laskujenmaksujärjestelmään eli verkkopankkiin.

 17. Tuomas Says:

  Mervi Siirille:
  Paperista luopumisessa on ongelmansa: koitapa todistaa maksun saajalle että olet maksanut, ihan itse verkkopankin sivulta tulostettu paperi ei kelpaa kuitiksi kenellekään, ilmiselvistä syistä.

  Pankista saatu paperi kyllä käy ja jos joudut sen erikseen pyytämään, hinta on kymppejä, ei euroja. Näen jo kirjoituksestasi että et ole koskaan joutunut pyytämään. 😉 Minä olen ja siksi tiliotteet ovat niin kauan paperilla kuin niitä pankista paperilla saa. Samoin laskut: Erimielisyyksien sattuessa paperi tms. konkreettinen todiste on se mitä uskotaan.

  Toinen huomio liittyy siihen että pankkisi ottaa sinulta rahaa sekä verkkopankista että laskujen maksamisesta, kuukausimaksuna tietenkin. Sammolla taitaa olla jo 5 euroa kuussa riippumatta siitä että montako laskua maksat, mutta tilin pitäminen siis maksaa rahaa.

  Ellet maksa, et saa mitään korttia etkä maksa netissä mitään ja olet siis samassa tilanteessa kuin jenkkipankit: laskun maksu käy vain tiskillä ja 4-8 euroa/lasku sakkoa siitä. Tiettävästi ainoa, jolla vielä on ilmainen tili, on Handelsbanken, laskun maksu pankissa maksaa heilläkin roimasti.

  Yleisesti:
  Tuo luottokorttiongelma haisee aivan Luottokunnalta, kas kun automaatti tarkistaa luottokortin kelpoisuuden sieltä ja sitä ei moni tiedä, että miten Luottokunta kelpuuttaa ulkomaisia kortteja.
  Periaatteessa kaikki, mutta käytäntö selvästi on jotain muuta. Hupaisinta on että Suomesta saatu Visa kyllä kelpaa pitkin maailmaa ihan vaivatta, mutta toisinpäin ei.

 18. Vilpert Says:

  Jenkeissä pankit taitavat ottaa nyt ne ”palvelumaksunsa” suoraan kansalaisen kukkarosta kun valtio maksaa törppöilyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: