Pelastuspaketin vekseli on nyt $100.000 per kotitalous (24.11.2008)


Vapaan Jengin mielenrauhaa häiritsee vielä tänä päivänäkin vuonna 1979 tapahtunut Chrysler’in autotehtaan pelastus liittovaltion rahoilla.  Siihen kului nykyrahassa $4,2 miljardia dollaria, eli $14/lärvi.  Chrysler maksoi sen $14 korkoineen takaisin muutaman vuoden kuluessa.  Jengi mutisee vieläkin ihan vakavissaan että Chrysler’in pelastus oli vapaan markkinatalouden kannalta todella iso virhe.

picture-3-pola

Kuinka paljon fyffeä nyt sitten niinku näissä uusissa voimistelukisoissa oikein liikkuu?

Bloomberg’in taloustietotoimisto (joka on Njyy Jorkin pormestarin Michael Bloomberg’in perustama ja isosti omistama putiikki) on ynnännyt yhteen kuinka paljon tässä vaiheessa (maanantaina 24.11.2008) on pelastettu Vapaan Maailman taloutta.

Lyhyt yhteenveto. Valtionvarainministeriö on heittänyt lainatakuisiin ja suoraan tukeen tässä vaiheessa $7,7 triljoonaa dollaria ($25.600/lärvi, $102.700/kotitalous).  Ihan mittakaavan vuoksi: tämä ei ole kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin Chrysler’in pelastus, vaan noin 1.800 kertaa enemmän – mun ei varmaan tartte mainita että kyseessä on iso ero.  Kaikki tämä raha ei ole tietenkään menossa Kankkulan kaivoon, ainakin teoriassa veronmaksajat ovat vippaamassa fyffeä ja allekirjoittamassa vekseleitä ja osa vippirahoista saattaa tulla maksetuksi takaisin.  Tai sitten ei.
Kuinka paljon on tämä $7,7 triljoonaa? Vapaan Maailman vuosibudjetti on vajaat $3 triljoonaa. Vaude.  Yli kaksi kertaa USAn budjetti.  Paitsi että loppua ei ole vieläkään näkyvissä.  Koko maailman osakemarkkinoiden tappiot ovat tässä vaiheessa

Eka pelastuspaketti oli 700 miljardia ameriikin banaania (siis $2.300/lärvi, tai $9.300/kotitalous) ja tämä oli kuukausi sitten kaikkien mielestä tosi paljon fyffeä.

Tällä välillä liittovaltion partiopojat ovat paitsi jeesanneet mummoja risteyksen yli niin he ovat myös jeesanneet erilaisia pummeja kuten talousyhteisöjä kuten investointipankkeja, vakuutuslaitoksia, tavallisia pankkeja jne jotta ne saisivat muutakin kuin pettuleipää ravinnokseen.

Citigroup, vielä äskettäin maailman isoin pankki, sai eilen liittovaltion $306 miljardin ($1.000/lärvi, $4.000/kotitalous) takuut lainoilleen.  Sen lisäksi liittovaltio sijoitti Citi’in $20 miljardia ($66/lärvi, $270/kotitalous) pääomaa jolla veronmaksajat saivat itselleen vajaat 8% Citin osakkeista. (En muuten muista että missään aiemmassa pikavipissä olisin nähnyt valtion saaneen pummipankin osakkeita itselleen – mutta voin ihan hyvin olla väärässä)

Tämä kaikki on vasta ihan pikkurahaa, kolikoita verkkarin taskussa.  Pikkukahvi ja hikinen munkki maailmankaikkeuden avaruudessa.

Talouselämän ihmeinstituutiot ovat saaneet jo ennen tätä päivää liittovaltiolta 3,18 triljoonan ($10.000/lärvi, $40.000/kotitalous) vakuudet velvoitteilleen. Ellen ole ihan väärässä niin tästä summasta 2 triljoonaa on ”mystiikkaa” – valtionvarainministeriö ei ole kertonut mistä on kysymys.

Savuverho. Minusta on vaikea saada mitään käsitystä tämän kriisin koosta.  Kun katson näitä numeroita ja vertaan näitä numeroita muihin löytämiini numeroihin, niin olemme näköjään todella isossa kusessa.  Toisaalta en tiedä kansantaloustieteestä yhtään mitään, ja olen varmaan tietämättömyyttäni ollut ottamatta huomioon joitakin muitakin tekijöitä, joka kääntävät tilanteen ilahduttavan positiiviseksi.  Tai sitten ei.

Sivuhuomio. Kun mietin kuinka paljon on $7,7 triljoonaa suhteutettuna vaikkapa USAn budjettiin, niin tarvitsin USAn budjetin loppusumman.  KVG ”budget of the US” löysi paljon virallista tietoa.  Klikkasin erilaisia linkkejä ja sain erilaista skeidaa mutta loppusumma tuntui olevan piilotettuna jonkun kiven alle.  Mutta vastaus löytyi muualta.  Uusi KVG ”wiki budget of the US” löysi Wikipedian yhteenvedon.  Wikipediassa on varmasti omat huonot puolensa mutta Wikistä tuntuu puuttuvan kaikki PR paska ja myyntipaska ja ”sumua silmille” paska – Wikistä tuntuu löytyvän aika hyvin tietoa ilman isompaa hymistelyä ja sumuverhoa.  USAn budjetti on Wikin mukaan näköjään vajaat 3 triljoonaa per vuosi.

Isi, muista aina liikenteessä että
”billion” = miljardi (9 nollaa) = 1.000.000.000 = $3,33/amerikkalainen = $13,32/amerikkalainen kotitalous, ja
”trillion” = triljoona (12 nollaa) 0 1.000.000.0000.000 = $3.333/lärvi = $13,300/kotitalous, ja
Vapaassa Maailmassa asuu noin 300 miljoonaa ihmistä, ja kotitaloudessa on noin 4 henkeä.

Lähteet
(1) Bloombergin artikkeli 24.11.2008 avautuu uuteen ikkunaan: http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aDqw8_eMzrhU&refer=home
(2) Kuinka iso on Vapaan Maailman budjetti http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_federal_budget

Mainokset

Avainsanat:

11 vastausta to “Pelastuspaketin vekseli on nyt $100.000 per kotitalous (24.11.2008)”

 1. alo Says:

  Onkohan tässä menossa jokin superinflaation käynnistysprosessi? Ja jos on, niin kukahan siitä hyötyy? Ainakin ne, joiden varallisuus on joko kiinteässä omaisuudessa vakavarisilla seuduilla tai sopivissa ulkomaan valuutoissa (siis muissa kuin USD:ssä). Mahtaako edellä mainittuja olla pohjois-amerikan mantereella, ja jos on, niin missä?

  Kaikki kipin kapin vaihtamaan USD:t joksikin muuksi! Kurssikin on nyt taas kohtuullisen kohdallaan verrattuna tilanteeseen jokin aika sitten.

  Kumma juttu muuten: Kun USA:n hallinto tukee markkintalaouden rakenteita syytämällä fantastiljoonia kankkulan kaivoihin, markkinat palkitsevat tämän nostamalla dollarin kurssia, ”kun markkinat ovat nyt vahvistuneet”. BS, sanon minä.

 2. kormy Says:

  Olisi kannattanut valita Obaman sijaan Mitt Romney: [ http://www.nytimes.com/2008/11/19/opinion/19romney.html?_r=2&hp ]

 3. J Says:

  Amerikan triljoona on Suomen biljoona. Yhdysvaltain liittovaltion budjetti on siis suomeksi kolme biljoonaa, ei kolme triljoonaa.

 4. JH Says:

  Niin, kukapa meistä tiesi, että biljardikin on lukusana! 🙂

  miljoona = 1 000 000 1 (6 nollaa)
  miljardi = 1 000 000 1,5 (9 nollaa)
  biljoona = 1 000 000 2 (12 nollaa)
  tuhat biljoonaa(biljardi) = 1 000 000 2,5 (15 nollaa)
  triljoona = 1 000 000 3 (18 nollaa)

 5. Kuntsa Says:

  kvg ”death and taxes”.

  Aika yllättävää että jenkeissä saadaan tuhrattua yli puolet rahoista sosiaaliturvaan ja kansalaispalkkaan.

 6. heka Says:

  Äh, tota noin. Mulla on selvästi vaikeuksia käyttää oikeita käännöksiä tässä ”million billion trillion” jutussa. IlmainenSanakirja.fi väittää että suomen kielen biljoona on englannin sekä billion että trillion.

  Koska käännökset ovat ainakin minulle epäselviä, niin laitoin jutun loppuun oman käyttämäni sanakirjakäännökseni väärinkäsitysten välttämiseksi…..

  Mikä on oikea tai oikein tai melko oikea käännos ”million billion trillion” juttuun suomeksi?

 7. JH Says:

  Kato v#€€& Googlesta. Edempänä lainaamani luettelo on sieltä, ja siinä ainakin on nollien määrät yksiselitteisesti.

 8. Petri Says:

  KVW http://en.wikipedia.org/wiki/Long_and_short_scales . Englantia puhuvat maat käyttävät pääasiassa lyhyttä skaalaa, me takapajuiset eurooppalaiset pitkää.

 9. heka Says:

  Kato joo, olin taas väärässä. Lukujen nimet eri kielissä ovat jotenkin hankalia. Ja mun on vaikea saaada pilkkuja ja pisteitä oikein noissa desimaalinumeroissa…

 10. alo Says:

  Täältä löytyykin lisäselitystä tuolle esittämälleni kysymykselle:

  http://www.theatlantic.com/doc/print/200812/fallows-chinese-banker

  Dollarin vahvistumisessa saattaa olla kyse siitä, että niiden kysyntä on väliaikaisesti kasvanut kun niitä tarvitaan dollarimääräisten velkojen maksamiseen.

 11. heka Says:

  Jep, luin jutun ja se tuntuu olevan täyttä asiaa. Olen seurannut sen kirjoittajan, James Fallows, juttuja jo pari vuotta ihan muista aiheista, ja minä pidän Jameksen asenteesta….

  Mun käsitykseni (eli arvaukseni) Vapaan Maailman, ja tietenkin muunkin maailman, taloudellisesta tilanteesta on edelleen aika ankea. Minusta pohjat eivät ole vieläkään näkyvissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: