Suhteellistettu pelastuspaketti – mitä jutut maksavat.


Pelastuspaketit maksavat maltaita, mutta miten paljon maltaita ovat muut jutut maksaneet? Mitä maksoi mennä kuuhun? Mitä Marshall apu maksoi toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa?

Mitä tapahtui säästöpossulle? Tuliko sille nälkä, varastiko joku kaikki sen fyffet?

saastopossupicture-5

Yksi jäbä on kerännyt aineistoa ja muuttanut kustannukset nykydollareiksi.  Jäbä on ollut pikkutarkka ja hinnat on nykytaaloissa on oikein desimaalien kanssa – musta tuntuu että lukuja kannattaa tarkastella +-25% tarkkuudella.  Oli miten oli – hintavertailut ovat kuluttajan mielestä aina mielenkiintoisia…..

• Marshall Plan: Cost: $12.7 billion, Inflation Adjusted Cost: $115.3 billion
• Louisiana Purchase: Cost: $15 million, Inflation Adjusted Cost: $217 billion
• Race to the Moon: Cost: $36.4 billion, Inflation Adjusted Cost: $237 billion
• S&L Crisis: Cost: $153 billion, Inflation Adjusted Cost: $256 billion
• Korean War: Cost: $54 billion, Inflation Adjusted Cost: $454 billion
• The New Deal: Cost: $32 billion (Est), Inflation Adjusted Cost: $500 billion (Est)
• Invasion of Iraq: Cost: $551b, Inflation Adjusted Cost: $597 billion
• Vietnam War: Cost: $111 billion, Inflation Adjusted Cost: $698 billion
• NASA: Cost: $416.7 billion, Inflation Adjusted Cost: $851.2 billion

Yhteensä $3,92 biljoonaa, eli $3,92E+12, eli $3.920.000.000.000 – paljon enemmän kuin minun viikkorahani…

(Pari selitystä: S/L Crisis oli edellinen iso talouskriisi 1980 ja 1990 luvun vaihteessa kun 747 säästökassaa meni nurin. KVG ”wiki saving and loan crisis”.  New Deal oli 1930 luvun laman jälkeinen Rooseveltin laman lopettamisohjelma. Louisiana Purchase oli kun amerikkalaiset ostivat Louisianan ranskalaisilta vuonna 1803 mutta alue oli isompi kuin nykyinen Louisiana, amerikkalaiset ostivat 23% nykyisestä pinta-alastaan fransuilta – kartta jossain alempana.)

Eka iso pelastuspaketti oli jotain $700 miljardia taalaa ($700E+9), samaa luokkaa kuin Vietnamin sota. Tämänpäiväinen uusi Pelastuspaketti-2 on jotain 800 miljardia taalaa.  Yhteensä $1,5 biljoonaa taalaa ($1,5E+12). Pelkästään näillä kahdella pelastuspaketilla olisi maksettu sekä Vietnam että NASA kaikki avaruusohjelmat.

Eilen tämän kriisin kaikkien pelastuspakettien loppusumma oli $7,7 biljoonaa. Tänään siihen lisätään $0,8 biljoonaa ja uusi summa on siis $8,5 biljoonaa.  Yli kaksi kertaa enemmän kuin kaikki tuon listan operaatiot yhteensä.

Poliitikot selittävät naama vakavana että tämä on joku jollain lailla aika iso talouskriisi, muttei mikään kauhean kamalan iso ja tässä ei ole mitään ihmeempää hätää.  Jos mitään ihmeempää hätää ei ole, niin miksi helvetissä he heittävät mielettömän isoja pelastusrahoja tähän juttuun – enemmän kuin mitä on kulutettu yhteensä kaikkiin muihin isoihin kriiseihin?  Tässähän ei pitänyt olla mitään isompaa hätää.

Poliitikot ovat ilmiselvästi todella isossa paniikissa.  He eivät voisi kuluttaa enempää rahaa vaikka maailmanlopun tulo täytyisi estää hinnalla millä tahansa.  Poliitikkojen mielestä meillä tuntuu olevan maailmanloppu.

Aika uskomaton himmeli, eiks’ ookin?

Louisianan Osto. Minä en tiennytkään että ”Louisiana Purchase” oli noin iso osa Yhdysvaltojen pinta-alaa. Vihreä lämiskä kartalla.

louisianapurchase

Lähde (1) Artikkeli isojen himmelien kustannuksista oli Bingboing.net’issä http://www.boingboing.net/2008/11/25/bailout-costs-more-t.html

Mainokset

5 vastausta to “Suhteellistettu pelastuspaketti – mitä jutut maksavat.”

 1. Terella Tanskanen Says:

  Ei voi muuta sanoa kuin holy shit.

 2. a non Says:

  Mua aina naurattaa ja myötähävettää samaan aikaan alkuasukkaiden lätinä siitä miten NASAan tuhlataan ihan hirveästi rahaa (kymmenen-parikyt miljardia vuodessa), samalla kun puolustusbudjetti on iloiset 700 miljardia vuodessa + seikkailut maailmalla (Irak ilmeisesti 2 biljoonaa tähän mennessä kaikkineen – toi Invasion of Iraq kohta ei kerro vielä koko totuutta).

  Jengiltä puuttuu suhteellisuudentaju. Joo, onhan se parikyt miljardia NASAan aika kova investointi mutta en mä ensimmäisenä lähtis siitä karsimaan jos rahat on vähissä. Suurempiakin kohteita kun on.

 3. JH Says:

  Tuohon voisi verrata vaikka sitä summaa, joka Irakin sodan ulkoistuskuvioissa on vedetty välistä: 23 miljardia dollaria. Suomen tv:ssä esitettiin brittiläinen dokumentti, jossa kerrottiin tästä tarkemmin. NASAan samoin kuin sotavarustukseen käytetty raha sentään kiertää kansantaloudessa ja työllistää jengiä, mutta tämä NASAn vuosibudjettia suurempi summa on kusetettu kokonaan pois kierrosta ja jemmattu ties minne.

 4. heka Says:

  Ulkoistettu 23 miljardilla dollarilla? Se ei riitä. vuonna 2009 Irakissa on ollut 190.000 ”contractors” eli paljon enemmän kuin sotilaita – KVG ”number of military contractors in Iraq”, josta löysin tämän viitteen
  http://www.csmonitor.com/2008/0818/p02s01-usmi.html

  Itse muistelin luvun olevan jotain 150k contractoria. Yksistään näiden tyyppien palkkakustannukset, sanotaan vaikka $10k/kk olisi 190k x 12 x $10k = $22,8 miljardia per vuosi. Ja mun $10k/kk on varmasti rankasti alakanttiin.

  Ja kantsuu muistaa että Halliburton (iso contractor firma) muutti pääkonttorinsa Dubaihin, jossa se säästää USAn veroissa….
  http://abcnews.go.com/WNT/Business/Story?id=2942429&page=1

 5. JH Says:

  Ei vaan siis se 23 miljardia oli summa, jonka amerikkalaiset ja paikalliset firmat vetivät välistä näiden ulkoistusten ja erilaisten ”jälleenrakennustoimien” yhteydessä valvonnan puuttuessa. Koko kakku oli tietysti oleellisesti suurempi. Cheney ja Halliburton saivat aikanaan julkisuuttakin tässä yhteydessä – muuallakin kuin Doonesburyssa.

  Dokumentti ”Daylight Robbery – What Happened to the $23 Billion?” esitettiin täällä tv:n Ulkolinjassa nimellä ”Maailman suurin huijaus”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: