Meksiko: kirkonmenoja


Olin joulukuun alkupuolella 8 päivää palloilemassa Meksikossa Chiapas’in osavaltiossa lähellä Guatemalan rajaa. Vuosia sitten yksi guatemalais-ruotsalainen kaverini kertoi minulle miten Guatemalan alkuperäisväestö, mayojen jälkeläiset, kirkossa ollessaan ei suinkaan rukoile neitsyt Mariaa vaan heidän omia alkuperäisjumaliaan. Väitteelle löytyi lisää mielenkiintoista pontta Chamulin kaupungin melkein viisisataa vuotta vanhassa kirkossa.

chamulikirkkop1000725Kirkko on rakennettu vuonna 1522 ja se on tietenkin roomalaiskatolinen kirkko joka palvelee lähiseudun alkuperäisväestöä, jotka ovat lähinnä Tzotzil intiaaneja. Mielenkiintoista kyllä seurakunnan pappi käy kirkossa vain kerran vuodessa, kesäkuun 24 päivänä, kastamassa lapset – ei hautajaisia, häitä, ei mitään muuta kuin kasteet. Loppuajan kirkko on ovet auki ja ihmiset menevät sisään hoitamaan omia juttujaan omilla tavoillaan.  Valitettavasti valokuvia ei saa ottaa kirkon sisällä ja tätä kieltoa valvotaan tiukasti.  Sen kunniaksi tässä alla on postikortista varastamani kuva.

mexicochurch-2bKirkon sisällä ei ole ollenkaan penkkejä ja kirkon lattialle on levitetty tuoreita männyn havuja sen verran paksu kerros että marmorilattia on liukas.  Ensinäkemältä alttarissa ei ole mitään erikoista mutta tarkempi katselu paljastaa uusia yksityiskohtia.  Alttarilla on keskellä isossa ja ainoassa pääosassa Guadalupen Neitsyt, joka on Meksikon uskonnollinen ykköskohde – ja joulukuun 12. päivä on GN:n pyhiinvaellusten kohokohta. Alttarin sivuilla on sivuosissa pieniä Jeesuksen, Neitsyt Marian ja opetuslasten ikoneja.  Molemmilla puolilla kirkon pitkiä sivuja on muutamia kymmeniä puhelinkopin kokoisia lasikaappeja, joissa on sekä opetuslasten että erilaisten pyhimysten kuvia ja veistoksia.  Johannes Kastajalle tuntuu olevan annettu eniten lasikaappeja. Puhelinkoppien edessä on pöytiä, jotka ovat täynnä juomalaseissa olevia kestokynttilöitä.  Kirkossa ei ole sähkövaloja, mutta nämä tuhannet kynttilät pitävät kirkon paitsi hämärähkössä valonkajossa niin myös savusaunan tuntuisessa lämmössä ja savussa (savuhaitat ovat aiemmin olleet niin pahoja että seinien ja katon rajaan on avattu räppänöitä joista edes osa savua pääsee karkaamaan ulos).

Hämärässä savuisessa kirkossa oli vajaat sata ihmistä, ihmisiä tuli ja meni koko ajan, sisällä lähellä pääovea pikkupojat pelasivat hiljaa futista, perheitä pikkukakaroiden ja shamaanin kanssa valui sisään ja ulos, korvissa kuului joikumista – täysin surreaalinen tilanne.

Tzotzilit tulevat kirkkoon näköjään enemmän perheittäin kuin yksin.  Ylläolevassa kuvassa lattialla ei näy männynhavuja ja ehkäpä männynhavut olivat osa Guadalupen Neitsyen juhlan erikoiskoristeluja.  Kirkossa oli vajaat kymmenkunta perhettä jotka olivat tuonet mukanaan ikioman shamaaninsa – kirkossa kuuluu lappalaisjoikujen tyyppisiä valitukselta kuulostavia ääniä joka puolelta.   Perheet poistavat männynhavut parin neliön alalta, hakevat pöydältä yhden palavan juomalasikynttilän ja heidän repustaan löytyy kymmeniä tavallisia joulukynttilöitä, joiden alapää kastetaan ensin sulaan juomalasikynttilän vahaan ja sitten se laitetaan pystyyn lattialle – juuri kuten ylläolevan kuvan vasemmalla oleva perhe on tehnyt.  Sitten kynttilöiden ja perheen väliin ilmestyy Coka Cola, Pepsi ja Fanta pulloja, joiden funktio selvisi minulle vasta myöhemmin (pahat henget poistuvat ruumiistasi röyhtäisemällä ja kokis ja muut limut tietenkin auttavat oleellisesti pahojen henkien poistossa).  Shamaani on tuonut mukanaan elävän kukon jolla jossain vaiheessa aletaan kosketella jonkun perheenjäsenen ruumista eri puolilta – päätä, käsivarsia, kaulaa, jalkoja.  Shamaani laulaa koko ajan ja sitten ilman mitään seremonioita kukolta taitetaan niska.  Kirkossa ollessani näin kolmen kukon siirtyvän Kentucky Fried Chicken’in keittiömateriaaliksi. Tässä toinen postikortista varastamani kuva.

mexicochurch-1bMukanamme oleva opas/tulkki, itsekin Tzotzil, kertoi miten homma futaa.  Perheet tulevat shamaaniensa kanssa hakemaan apua omilta maya jumaliltaan ja kukkojen niskojen taittaminen on osa uhria asiaan liittyville maya jumalille.  Johannes Kastaja, eli San Juan Bautista, ei suinkaan ole Johannes kastaja vaan rukoukset menevät sadekuninkaalle – ja vastaavasti kaikkien virallisten katolisten pyhimysten takana luuhaa aina joku mayojen oma jumalhahmo.  Koko kirkkoviritys on 364 päivää vuodessa mayojen oma kuvio ja kesäkuun 24 päivä katolisella kirkolla on oma yhden päivän osansa Tzotzilien elämänmenossa.  Mielenkiintoista….

Shamaanikirkot tunnistaa useimmiten pihalla olevasta kolmen ristin kuviosta, joka kertoo kirkon olevan ”sincretismo, shamanismo ja santeristo” tyyppinen itsepalvelukirkko, tässä esimerkki siitä:

mexicothreecrossesp1000774

Minun kokemukseni olivat joulukuun 12 päivän molemmin puolin ja kuten mainitsin niin tämä 12.12. on Guadalupen Neitsyen päivä.  Mexiko City’yn tulee siksi päiväksi jotain 4 miljoonaa pyhiinvaeltajaa ja sama sävel toistuu muuallakin Meksikossa.  Musta tuntuu, että kirkkojen männynhavut lattialla olivat osa vain tätä juhlaa mutta muut seremoniat olivat oikeaa, arkipäiväistä ja aitoa kirkkomenoa.  Chamulin kaupunki ja sen kirkko on ”suosittu” turistikohde – siellä näkee joka päivä ”useita” turisteja pällistelemässä.  Pari päivää myöhemmin seikkailimme omin päin kauempana täysin turistialueiden ulkopuolella ja löysimme muitakin kirkkoja, joissa toistui sama shamaani/kukko/kynttilä/CocaCola himmeli.  Tämä toistui jopa Zapatistojen kontrolloimilla alueilla (joissa humoristista kylläkin jouduimme käyttämään passejamme päästäksemme ihmettelemään elämää Zapatistojen kuvioissa).

Chiapasissa on paljon mayojen isoja rauniokaupunkeja, kuten Tonina ja Palenque.  Mainio paikka pitää päämajaa on San Cristobal de las Casas kaupunki ja siellä oleva Na Bolom kulttuurikeskus, joka on samalla hotelli ja ravintola.  Na Bolom maksaa jotain $60 per päivä per huone, mutta yleensä meidän juonenamme oli yrittää hoitaa yöpymiset alle kaikkien torihintojen ja vietimme puolet öistä $15 pinnassa olevissa hotelleissa.  Mutta mulle jäi yksi asia vaivaamaan mieltä – jostain syystä halvoissakin hotelleissa on ookoo suihkut ja sängyt, mutta alle $20/yö hotellien vessanpöntöistä puuttuu järjestään itse istuin.

mexicantoiletp1000351Jutussa on jotain mitä minä en bonjaa.  Istuimet maksavat pari dollaria joten niitä ei juuri kannata varastaa.  Ulkoilma markkinoilla ei tuntunut esiintyvän mitään erityistä vessan istuinten trokaamista.  Minne katoavat istuimet ja miksi?

Lähteet:
(1) Mayojen jälkeläiset Tzotzil intiaanit. http://en.wikipedia.org/wiki/Tzotzil
(2) Guadalupen Neitsyt http://en.wikipedia.org/wiki/Our_Lady_of_Guadalupe
(3) San Cristobal’in Na Bolom kylttyyrikeskus http://en.wikipedia.org/wiki/Casa_Na_Bolom
(4) San Cristobal de las Casas kaupunki http://en.wikipedia.org/wiki/San_Cristóbal_de_las_Casas
(5) Zapatistojen kapina vuonna 1995 http://en.wikipedia.org/wiki/Zapatista_Army_of_National_Liberation

Meksikon osavaltiot ovat tässä. Chiapas on oikeassa alakulmassa.

mexicanstates

Mainokset

Avainsanat:

5 vastausta to “Meksiko: kirkonmenoja”

 1. borg Says:

  Tuollaisesta vessan renkaastahan voi askarrella aasille tai jollekin laamalle länget. 😉

 2. tenukeppi Says:

  Terve,

  Tämä on hyvä blogi mutta jostakin syystä tästä tulee haamupäivityksiä blogilista.fi:hin, ts. joka päivä lista antaa ymmärtää että tänne on tullut uusi stoori. Voisitko vaikka heittää blogilistaa maililla että he korjaisivat asian?

 3. Yaelian Says:

  Olipa mielenkiintoinen postaus, ja tuo ensimmäinen kuva ,jos se on omasi eikä postikortista, on upea!

 4. heka Says:

  Eka ja vika kuva ovat minun ottamiani, vain kuvat kaksi ja kolme on varastettu postikortista.

 5. Pytyn rengas Says:

  Sotien jälkeen kävin yhden kannakselaisen evakon kerrostaloasunnossa. Ihmettelin että miksei pytyssä ole rengasta, se on kylmä istua. Emäntä kertoi että ukko oli ottanut sen puisen renkaan ja tehnyt siitä hääkuvan kehyksen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: