Turvatoimet toimii. Tai sitten ei.


Palasin viikko sitten Suomesta. Lensin Hesa – NYC – Los Angeles väliä. Hesassa turvatarkastusten jälkeen ostin joutessani pari hillopurkkia ja yhden karhukeiton säilykepurkissa. Ostokset menivät tietenkin käsipakaasiin.

tuliaiset

Oli tosi miellyttävää saapua JFK:hon.  Passintarkastuksessa oli pitkät hikiset jonot ja yleinen kaaos. Minun passiani tutkiva natsini oli asiallinen ja itse kuulustelu ei kestänyt kuin minuutin. Jäin odottamaan passitarkastuksen jälkeen matkakumppaniani joka ei ollut vielä selvittänyt oikeuttaan saapua Vapaaseen Maailmaan.  Odoteltuani muutaman kymmenen sekuntia eräs toinen passinatsi alkoi huutamaan minulle ohjeita siitä että minä en saa jäädä roikkumaan paikalle vaan minun täytyy jatkaa matkaa heti ja nyt.  Vastasin kohteliaasti (ehkä hieman liian kovalla äänellä) ”JEEEES SÖÖÖÖR, AI ÄM SORRI SÖÖÖR” ja jatkoin matkaa – turvallisuus lisääntyi oleellisesti.  Mielenkiintoista etten saanut jäädä odottamaan vaikka terminaali oli täynnä julisteita joissa kiellettiin kaikki muu mahdollinen taivaan alla – kännykän käyttö ja valokuvaus ja monta muuta asiaa – luuhaamisen kieltäminen oli unohtunut natseilta. Toisaalta natsit olivat laittaneet seinille julisteita joissa he lupasivat kohdella kaikkia asiakkaitaan kunnioituksella, ammattitaidolla ja viiveettä. Terminaali on aika rähjäinen ja meluisa ja viitoitus on ainakin jatkolentoa etsivälle ihan perseestä.  Ja varmuuden vuoksi kännykät on pimennetty passi- ja tullialueella.

Minä olen aina ihmetellyt näitä Vapaan Maailman passi- ja tullijuttuja.  Jonot ovat aina pitkiä ja hikisiä.  Minulla on aina sellainen kutina että sille jengille lentokoneen laskeutuminen kentälle on täydellinen yllätys.  ”Kato saatana, taas joku lentokone laskeutuu. Mistähän sekin on tullut?  Se on jumalattoman iso kapine, onkohan siinä paljonkin matkustajia? Hei mutta katos tonne taivaalle, siellähän on paljon kirkkaita valoja rivissä. Onkohan ne lentokoneita tulossa taas tänne?”  Jotenkin passi- ja tullijengi ei tunnu tajuavan, että lentoaikatauluilla ja työmäärällä on jotain mystistä tekemistä keskenään.

Saimme matkatavarat. Selvitimme tullin.  Tsekkasimme matkatavaramme seuraavalle NYC – Los Angeles lennolle.  Lähestymme turvatarkastusta.  Yhtäkkiä muistan että mulla on edelleen käsipakaasissa kaksi hillopurkkia ja metallinen karhukeittosäilykepurkki.  Mulla on mukana 800 grammaa hilloa ja jotain 400 grammaa karhukeittoa.  Vapaan Maailman turvasysteemit sallivat jotain 50g tai 100g nesteitä tai geeliä.  Nyt olen isossa kusessa, tai ainakin tulen menettämään hillot ja karhukeitot.  NYCin terroristi-iskun jälkeen Vapaa Maailma on maksanut tuhansia miljardeja dollareita saadakseen lentämisen absoluuttisen turvalliseksi, maailman paras teknologia tutkii käsimatkatavarat, minä täytyy laittaa kenkäni erilliselle vadille räntgeniä varten, joudun ottamaan läppärini ulos laukusta ja laittamaan senkin (itse asiassa kaikki kolme läppäriä) erilliselle vadeille ja sen lisäksi Vapaan Maailman suurimman työnantajan, TSA, korkeasti koulutettu ammattitaitoinen henkilökunta pitää huolen siitä että mikään vaarallinen tavara ei pääse lentokoneen matkustamoon.

Kuten sanottu, olen nyt isossa kusessa hillojeni ja karhukeittoni kanssa.  Mulla ei ole mitään realistista mahdollisuutta salakuljettaa noin 1.200 grammaa potentiaalista räjähdysainetta lentokoneeseen tämän tuhansia miljardeja maksaneen aukottoman turvasysteemin läpi.  Matkatavaroiden läpivalaisu. Hyvin koulutettu ammattitaitoinen ja äärettömän motivoitunut henkilökunta – ei koskaan enää syyskuun 11 päivän terroristeja!  Minun verorahani ovat siivittäneet tätäkin toimintaa.  Minä en yksinkertaisesti voi selvitä tästä – hillot ja keitot on menetetty …..

Ja sitten taas muistin missä minä olen takaisin Vapaassa Maailmassa.  Ei hätää.  Todennäköisesti mikään ei futaa. Jengi pelleilee, yrittää näyttää tärkeältä ja tomeralta, ja virkapuvut ovat tärkeän näköisiä, mutta kukaan ei osaa lukea.  Vähän niinkuin alkuasukkaat joilla on silinterihattu päässä mutta munat paljaina.

Laitoin kenkäni vadille, läppärit omille vadeilleen, ja käsipakaasin läpivalaisuun hilloineen ja karhukeittoineen. Jannut läpivalaisivat kikkelit täristen (matka)tavaroitani.  Heillä ei ollut mitään ongelmia tavaroitteni kanssa. Hillot ja karhukeitot ovat nyt onnellisesti Los Angelesissa.

Lentoturvallisuusviritelmät Vapaassa Maailmassa ovat suurimmaksi osaksi ihan täyttä pelleilyä ja teatteria.  Tässä toinen esimerkki:  Jokaisen matkustajan täytyy näyttää henkilöllisyystodistus, jossa on sama nimi kuin lentolipussa. Ajatus perustuu siihen että on Vapaan Maailman TSA:lla on ”no-fly” lista, jossa on listattu jengi, joka joko ei saa lentää ollenkaan, tai jotka täytyy tutkia tarkemmin kuin muut matkustajat. Periaatteessa lista ei ole sen kummempi kuin tavallinen luottotarkistus.  Paitsi että luottotarkistuslista no-fly lista on ihan perseestä – siinä on edelleen lähes miljoona nimeä, mukaanluettuna edelleenkin mm Saddam Hussein ja kaikki 19 terroristiä jotka kuolivat jo vuonna 2001, ja monta muuta.  Ehkä minä olen ihan liian tyhmä. mutta jos minä olisin Osama Bin Laden ja haluaisin lentää Vapaassa Maailmassa, niin en luultavasti haluaisi lentää omalla nimelläni.  Mitä Osama tekisi nyt?  Helppo homma.  Osama pyytää kaverinsa Akseli Gallen-Kallelan ostamaan lipun NYCistä Los Angelesiin.  Akseli ostaa lipun inetrnetistä ja saa Boardin Passin PDF tiedostona, jonka hän tulostaa paperille.  Näillä papereilla Akseli voi lentää.  Nyt tarvitaan yksi voimisteluliike lisää – Osama avaa tietokoneellaan Akselin boardin pass tiedoston ja muuttaa nimen Akseli Gallen-Kallela nimeksi Osama Bin Laden ja printtaa senkin boardin passin.   Nyt Osamalla on kaksi boardin passia – yhdessä on Akselin nimi ja toisessa on Osaman nimi.  Kukaan ei huomaa mitään koska Akseli ei ole ”no-fly” listalla.  Tässä vaiheessa tietokoneet ovat tarkistaneet että Akseli saa lentää.  Mutta Osama ei saisi lentää.

Nyt Osama menee lentokentälle, ja tsekkaa matkatavaransa lennolle ja Osama luultavasti haluaa ottaa hillot ja karhukeitot matkustamoon.  Tullessaan ensimmäiseen tarkastukseen Osama näyttää Osaman boardin passin ja oman henkilötodistuksensa.  Koska kaikki tämä tapahtuu Vapaassa Maailmassa, niin tässä vaiheessa kuvioissa ei ole enää mukana tietokoneita – boardin passissa lukee ”Osama” ja henkilöllisyystodistuksessa lukee ”Osama” ja tyyppi jonka tehtävänä on ainoastaan tarkistaa että boardin passissa ja henkarissa on sama nimi on tyytyväinen.

Nyt Osama on päässyt omalla nimellään, joka on ”no-fly” listalla, lentokentän sisälle.  Miten Osama pääsee lentokoneeseen?

Helppo juttu.  Kun portti aukeaa, niin Osama ottaa esille Akselin boardin passin, ja kävelee yksinkertaisesti koneeseen.  Portilla ei kukaan enää kysy henkilöllisyystodistusta, joten Osaman ei edes tarvitse todistaa olevansa Akseli. Osama yksenkertaisesti kävelee koneeseen…..

Lopputulos on se, että Osama pääsee lentokoneeseen todella helposti.  Mutta samaan aikaan kaikkien ei-terroristien täytyy pelleillä henkkariensa kanssa, ottaa kenkiään pois jaloistaan ja kuunnella TSA jengin vittuilua.  Systeemissä ei ole mitään järkeä.  Tyypillistä neuvostoliittolaista järjetöntä paskanjauhantaa.

Mainokset

12 vastausta to “Turvatoimet toimii. Tai sitten ei.”

 1. Jasmo Says:

  Kyllä tuo lentäminen tuntuu aina siltä, että viattomien matkustaminen on tehty helvetin vaikeaksi, mutta varsinainen pahanteko onnistuisi edelleen. FAIL.

 2. Antti Says:

  Luulen että pitkät jonot immigrationissa johtuvat ihan vain siitä, että niillä ei ole siellä tarpeeksi porukkaa töissä.

  Minulla on usein unohtunut nesteet kassiin kun olen tullut turvatarkastukseen. Ihan se sallittu määrä siinä läpinäkyvässä pussissa vain, mutta en ole muistanut ottaa sitä esille pois kassista. USA:ssa turvatarkastajat eivät ole kertaakaan tätä huomanneet, mutta Euroopassa käry on käynyt joka kerta. En siis minäkään ihmettele että sait nesteesi läpi.

  Niitä nesteitä saa muuten olla neljännesgallonen eli vajaan litran pussissa niin paljon kuin mahtuu, kuitenkin kunkin pussissa olevan purkin maksimikoko on 3 nesteunssia eli noin 90 ml. Euroopassa sitten litran pussissa 100 ml purkkeja. Periaatteessa vois siis lähteä Euroopasta siellä sallittujen 100 ml:n purkkien kanssa USA:han ja menettää purkit ennen USA:n sisäisellle lennolle menoa kun ne ovat yli tuon siellä sallitun 3 nesteunssia.

  Muistan hyvin kun vuonna 2003 USA:n lentokentillä vielä erikseen kuulutettiin, että henkkaria ei enää tarvitse portilla esittää. Tämähän oli silloin aika uusi asia, sillä vielä ennen 9/11:ta porttialueelle pääsi vaikka ei ollut matkustaja, ja silloin siis tietenkin henkilöllisyys tarkistettiin ensimmäisen kerran vasta portilla. Minusta tuntui jo sillon oudolta, että tuosta selvästi turvallisuutta lisäävästä tarkastuksesta luovuttiin.

 3. amerikkalainen Says:

  Miksi Helsingin kentalla turvatarkastuksen jalkeen myydaan tuotteita joita ei saa vieda koneeseen? Mika logiikka siina on?

 4. JH Says:

  Saahan ne viedä koneeseen sillä kentällä, jonka transit-puolelta ne on ostettu, mutta niitä ei enää saa läpi seuraavan kentän turvatarkastuksesta. Eikä samankaan, jos eksyt välillä kassisi kanssa takaisin turvatarkastuksen väärälle puolelle.

  Kamat vain pitää muistaa siirtää ruumaan menevän matkalaukun puolelle domestic-lennolle siirryttäessä.

  Käytäntö Helsinki-Vantaan kentällä ei käsittääkseni tässä suhteessa poikkea muista. Sellaisia mukana kannettavia tuliaisia, joita turvarajoitukset koskevat, voi ostaa vain sille yhdelle lennolle, joka alkaa ostokentältä.

 5. JH Says:

  Poikkeuksena edelliseen voi olla sellainen kansainvälinen jatkolento, joka lähtee samasta terminaalin satelliitista, johon ensimmäinen lento tulee eli vaihdon yhteydessä ei ole turvatarkastusta.

 6. Zibe Says:

  […joka lähtee samasta terminaalin satelliitista, johon ensimmäinen lento tulee…]

  Jep, käytiin männäkesänä Eteläranskassa. Vaihto oli mennen tullen Brysselissä. Menomatkalla vaihto tapahtui siirtymällä portilta A29 portille A30, eli viereiseen reikään. Olisi siis kulkenut ongelmitta vaikka ämpärillinen mustikkamössöä. Mutta paluumatkalla yllätys yllätys olikin vaihto terminaalista toiseen ja välissä turvatarkastus – ja sinne meni hyvät Rhonelaiset maataloustuotteet… 😦

  Koska koskaan ei voi etukäteen tietää, miten lentojen portit allokoidaan, niin jos matkalla on koneen vaihtoja, voi noita litkuja turvallisin mielin ostaa vain viimeisen etapin lähtökentältä, mikä oleellisesti hankaloittaa mm. perinteisen Finlandiapullon viemistä ulkomaanserkuille.

  Eli ainakin sen on O.B. Laden saanut aikaan, että tavallisen tallaajan elämä on tullut paikoin vmaisemmaksi.

 7. Antti Says:

  Saahan sitä Finlandiaa Alkostakin, eli pullo ruumaan menevään kassiin niin onnistuu.

 8. Spoo Says:

  EU:ssa taitaa olla käytäntö että EU-kentältä tai EU-maan koneesta hommatut taxfree-ostokseet saa ottaa seuraavallakin kentällä mukaan.

  Mutta Israelilaiset viinit menetin Itävaltaan kuitenkin, prkl.

 9. Zibe Says:

  [Saahan sitä Finlandiaa Alkostakin, eli pullo ruumaan menevään kassiin niin onnistuu.]

  … sanoo mies, jolla ei ole koskaan pullo hajonnut ruumassa olleessa matkalaukussa.

  Voihan noi toki pakata niin, etteivät varmana hajoa, mutta siihen kannattaa oikeasti kiinnittää huomiota. Villapaitaan kääriminen ei riitä, vaikka olisi kovakuorinen laukkukin.

  nimim. kokemuksesta viisastunut

 10. Antti Says:

  No joo, ainahan voi käydä huono tuuri ja pullo hajota, mutta en minä yleensä ole mitenkään erityisemmin juomiani pakannut. Vaatteilla toki pehmustanut, mutta ei nyt muuta ihmeempää. Viimeksi toin 12 pulloa olutta ja 2 pulloa punaviiniä laukussa johon ei sitten hirveä paljon muuta mahtunutkaan (käsimatkatavaralaukun kokoinen laukku jonka laitoin ruumaan). Jonkin verran vaatteita oli pehmusteina toki.

  Spoo: EU:n sisällä ei kyllä ole tax-free ostoksia, mutta muuten taidat olla oikeassa.

 11. RUU Says:

  Amerikkalainen ihmetteli: ”Miksi Helsingin kentalla turvatarkastuksen jalkeen myydaan tuotteita joita ei saa vieda koneeseen? Mika logiikka siina on?”

  Sitä kyselin Sydneyssäkin turvatarkastuksen ystävällisiltä sediltä.
  Ajatus ei toiminut ja olin pakannut pullon kelpo viiniä käsimatkatavaraan suojatakseni särkymiseltä (jota on aiemmin sattunut ruumassa). Kaikesta anelusta huolimatta menetin pullon – 10 m päässä hyllyt magnum-pulloja notkuvasta myymälästä.
  Jouduin siis ostamaan uuden pullon sinne käsilaukkuuni ameriikan matkaa vauhdittamaan.

  Turvatarkastuksen vastaus tuon logiikan osalta oli, että he voivat valvoa tarkastuksen jälkeen myytävien pullojen alkuperää. Idea ehkä on kaunis mutta ehkä O.B. Ladenin hengenheimolaiset käyttäisivät jotain muuta kuin isoa viinipulloa tai kurkkupurkkia hämminginaiheuttamisvälineenä.

 12. kormy Says:

  bin Ladenilta olisi fiksua panna pommi näyttämään isolta viinipullolta tai kurkkupurkilta. On myös käytännöllistä määrätä, että kaikki muualta tuoto on kiellettyä. Muuten säännöstöstä tulisi kuin muinainen liikevaihtoverolaki, jonka suosikkejani olivat mm. viimeisen pykälän poronjäkälä ja palsternakka.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: