Työttömyys. Mitä se tarkoittaa Vapaassa Maailmassa?


Vapaan Maailman työttömyysprosentti on virallisesti jotain 9%:n luokkaa. Tai 7%.  Kolmekymmentäluvun ison laman aikana työttömyys oli 25%:n luokkaa.  Sinnehän on vielä pitkä matka, joten onneksi asiat eivät ole ihan täysin päin persettä.  Äiti äiti, eihän? Vai voisko sittenkin olla?

hooker-will-work-for-food-bUlkopuolelta katsoen on aika vaikea tajuta miten erilailla Vapaan Maailman yhteiskunta toimii, vaikkapa Suomeen verrattuna. TeeVeessä kaikki toimii hyvin Vapaassa Maailmassa, ja jengi käyttäytyy suhteellisen järkevästi.  Näin ei suinkaan ole.

Mikä ihmeen työttömyysprosentti? Sehän on ihan selvää pässinlihaa.  Jos haluat tehdä duunia ja sitä ei löydy, niin silloinhan olet työtön ja osa tuota työttömyysprosenttia.  Eiks niin?  Joo ja ei.  Tai itse asiassa ei.

Työttömyysprosentin laskemistapaa on muutettu ison laman jälkeen niin monta kertaa, että minulle on muodostunut pikkuhiljaa sellainen käsitys, että työttömyys on nykyään jotain 17% jos työttömyys laskettaisiin samalla tavalla kuin 1930-luvulla.  Virallinen 7% tai arvioitu 17% ovat oleellisesti erilaisia lukuja.  Lähde (1) selvittää lukujen eroa tarkemmin. Ja olen kirjoittanut tästä jutusta vajaat vuosi sitten (Lähde 2). Potemkinin kulissit ovat olennainen osa Vapaan Maailman arkipäivää.

Mitä tapahtuu kun olet yhtäkkiä työtön? Eka juttu on tietenkin se, ettet saa enää palkkaa. Saat luultavasti duunistasi muutaman kuukauden palkan käteen, ehkä 3 kuukautta tai jotain sen tyyppistä.  Tilanteesi on aika nihkeä.

Kuka saa kenkää? Vanhempi jengi saa kenkää.  Ja tautisempi jengi saa kenkää. Vanhempi jengi maksaa työnantajalle oleellisesti enemmän kuin nuori jengi.  Ikä tuo mukanaan kalliimpia ikälisiä.  Ikä tuo terveysvaivoja, ja työnantaja maksaa terveysvakuutukset, joiden maksut perustuvat työnantajan omien työntekijöiden olemassaoleviin terveysongelmiin. (Humoristinen huomio tästä jutusta. Vapaan Maailman yksi isoimpia kuluttajaelektroniikkaketjuja, Circuit City, päätti pari vuotta sitten alentaa kustannuksiaan.  Hyvä ajatus.  Jannut antoivat kenkää kaikille vanhoille kokeneille myyjilleen ja korvasivat heidät nuorilla kokemattomilla kadulta värvätyiltä porukalla. Asiakkaat katosivat. Circuit City meni konkkaan pari kuukautta sitten.  30.000 ihmistä sai kenkää)

Onneksi olet terve. Jos et ole, niin olet syvemmällä suossa.  Vapaassa Maailmassa tyypillisesti sinun terveysvakuutuksesi ja perheesi terveysvakuutus on sidottu työnantajaasi.  Menetit duunisi. Ja menetit myös terveysvakuutuksesi.  Mutta ei hätää, sinähän voit ostaa yksityisen terveysvakuutuksen.  Joopa joo, mutta nyt olet ostamassa terveysvakuutusta yksityisenä ihmisenä, ja tyypillisesti vakuutusmaksut ovat oleellisesti korkeampia kuin työnantajan kautta saadut terveysvakuutukset.  Ja toinen ongelma on jos sinä olet joskus aikaisemmin ollut sairas. Nyt sinulla onkin ”pre-existing condition” – olemassaoleva terveysongelma.  Sitähän ei kukaan haluaa vakuuttaa.  Tyypillisesti ”olemassaolevat vaivat” jäävät uuden terveysvakuutuksen ulkopuolelle – sulla on kallis vakuutus joka ei kata sinulla olevia tauteja.  Nyt kun olet työtön, niin terveysvakuutuskustannuksesi nousevat oleellisesti korkeammiksi kuin ennen.

Osaat duunisi, etsit uutta duunia. Ei hätää koska olet pätevä.  Toivottavasti olet myös nuori.  Toivottavasti et ole lastensaanti-iässä jos satut olemaan nainen.  Toivottavasti sinulla ei ole noita olemassaolevia vaivoja ja tauteja.  Haet duunia.  Työnantajallasi on kaksi hakijaa, yksi nuori ihminen ja sinä joka et ole nuori.  Työnantaja maksaa itse osan sinun terveysvakuutustasi joten työnantajalla ei ole mitään mielenkiintoa ottaa duuniin jengiä, joilla on terveysongelmia tai joille tulee todennäköisesti terveysongelmia.  Saatat olla isommassa kusessa kuin koskaan kuvittelitkaan….

Työttömyyskorvaukset. En tiedä mitä saat Vapaan Maailman liittovaltiolta ja omalta osavaltioltasi.  Tilastot tuntuvat näyttävät että viimeisen vuoden aikana osavaltioiden sosiaalikustannukset eivät ole juurikaan nousseet kun samaan aikaan työttömyys on noussut rajusti.

Vapaan Maailman talous on perustunut pitkälti asuntoihin ja niiden arvonnousuun.  Ostit aikanaan asunnon hintaan 100.000 rahaa.  Asunnon markkina-arvo nousi 150.000 tai 200.000 rahaan ja pankit antoivat sinulle lisälainaasuntoa vastaan.  Jengi otti näitä lainoja innoissaan, mutta ilmeisesti enemmänkin rahoittaakseen lastensa koulukuluja ja terveydenhoitokuluja kuin elvistelykulutukseen. Olen kirjoittanut aiemmin tästä jutusta, minusta se on yksi parhaimpia kirjoittamiani juttuja – jutun ydin on että Vapaan Maailman keskiluokka on ajettu taloudellisesti ahtaalle ja keskiluokka on joutunut rahoittamaan elämäänsä entistä enemmän asuntojen hinnannousun ja luottokorttien varaan.  Lasten koulutuskustannukset ja terveydenhoidon kustannukset ovat ajaneet ihmiset syvälle suohon. (Lähde 3)

Miltä musta vaikuttaa? Vapaa Maailma on tosi  isossa kusessa.  Asuntomarkkinoiden noustessa jengi on laskenut sen varaan, että lasten (mielettömän kallis mutta samalla laadultaan aika surkea) koulutus ja muut isot kulut voidaan rahoittaa asuntojen kallistumisen kautta. Nyt asuntomarkkinat ovat romahtaneet ja romahdus jatkuu.  Työttömyys katkaisee terveydenhoitovakuutuksesi ja uusi vakuutus on oleellisesti kalliimpi.  Samasta syystä uuden duunin saaminen on entistä vaikeampaa.

Vapaan Maailman systeemi ei tunnu toimivan kovin hyvin.  Obama yrittää muuttaa terveysvakuutusta ja terveyshoitoa.  Jannu taistelee tuulimyllyjä vastaan – mutta ketään ei kiinnosta yhteishyvä. Kaikkia kiinnostaa omahyvä.

Lähteet: (1) Työttömyysprosentin laskutapa. C-SPAN haastattelee Shadowstats.com’in John Willaimsia. http://c-span.org/Watch/watch.aspx?MediaId=HP-A-14748 (2) Työttömyys- ja inflaatioprosentti. Olen kirjoittanut tästä ennenkin. https://heka.wordpress.com/2008/05/08/inflaatio-tyottomyys-kaikki-kusetusta/ (3) Kirjoitin jutun siitä mihin Vapaan Maailman jengi kuluttaa rahansa. Ei kerskakulutukseen, vaan pysyääkseen hengissä https://heka.wordpress.com/2008/05/05/jenkkien-pikahistoria-vuoden-1970-jalkeen/ (4)

Mainokset

6 vastausta to “Työttömyys. Mitä se tarkoittaa Vapaassa Maailmassa?”

 1. JH Says:

  Se, mitä kirjoitit työterveydenhoidon korvaamisesta, ei juuri poikkea käytännöstä esim. Suomessa. Jos menetät työpaikkasi ja sen myötä työnantajan kustantamat työterveyshoidon lääkäripalvelut, sinulla on mahdollisuus vakuuttaa terveytesi, mutta aiemmin todetut sairaudet aiheuttavat pysyvän rajoituksen korvausvelvollisuuteen. Samoin ikä vaikuttaa vakuutusmaksun suuruuteen.

  Tietysti Suomessa on mahdollisuus turvautua kunnalliseen terveydenhoitoon, mutta ainakin Espoossa järjestelmä on pitkään jatkuneen koko henkilöstöpolitiikan totaalisen laiminlyönnin seurauksena niin hyydyksissä, että hoitoa joutuu odottelemaan kuukausitolkulla. Aiemmin tällä viikolla kuulin, miten juuri seudulle muuttaneelle tarjottiin paikallisessa terveyskeskuksessa tammikuussa ilmenneen sairauden hoitamiseen mahdollista peruutusaikaa jo heti huhtikuussa.

 2. alo Says:

  Suomessa kuitenkin julkinen terveydenhoito toimii sentään jollain tavalla. Kiireelliseen vakavaan sairauteen saa kalliitakin hoitoja ilman vakuutuksia. Vähemmän vakavissa jutuissa joutuu sitten aina tappelemaan. Mutta niin joutuu kuulemma USAssakin niiden vakuutusyhtiöiden kanssa jos ei ole itsellä pistää rahaa tiskiin.

 3. heka Says:

  Julkinen terveydenhoito ei täällä tunnu toimivan. Jos sulla on joku tauti, joka ei tapa sinua tänään, ja jos sinulla ei ole rahaa tai terveysvakuutusta, niin olet kusessa. Jos menet sairaalan päivystykseen, niin et saa mitään koska et ole akuutti tapaus. Mutta jos olet akuutti tapaus (eli ainakin verta valuu jostain reiästä), niin heidän täytyy hoitaa sinut jonkinlaiseen kävelykuntoon.
  Käytännössä minun havaintopiirissäni systeemi tuntuu futaavan siten, että jos uhrilla on joku sydänvika joka vaatii jotain leikkauksia (ja uhrilla ei ole fyffeä eikä vakuutuksia), niin jonkun viiden vuoden sisään jostain ehkä löytyy lekuri ja sairaala, jossa uhri saa sydänleikkauksen ja he laskuttavat uhria joka ei koskaan voi pystyä maksamaan penniäkään laskusta. En ole koskaan havainnut tapausta, jossa hoito ilman rahaa järjestyisi ilman vuosien odotusta.

 4. kormy Says:

  Artikkelissa mainittu Circuit City oli niiden yhdentoista yrityksen joukossa, joista Jim Collins kirjoitti teoksessa Good to Great vuonna 2001. Collins tutki syitä miksi juuri näistä oli tullut pysyvästi ja johdonmukaisesti erinomaisia. Tässä poikkeuksellisten suoriutujien joukossa oli myös asuntorahoittaja nimeltä Fannie Mae.

 5. Habahoo Says:

  Minulla on taas tällainen kokemus Espoon kaupungin hammashoidosta.

  Soittelin aikaa kun paikka lohkesi. Antoivat sitten ajan 3 viikon päähän kun ei ollut kipuja.

  Menin sitten hammaslääkärille ja homma hoidettiin. Sanoin sitten hammaslääkärille että toisellakin puolella tuntuu jotain lohkeamaa. Lääkäri katsoi ja sanoi että lohkeamahan siellä ja paikkasi senkin saman tien.

  Kysyin sitten vielä että onko paljon hammaskiveä. Katseli ja sanoi että onhan täällä jonkun verran.

  Kyselin että saisitko aikaa varattua tässä samalla suuhygienistille hammaskiven poistoa varten. Sanoi että ootappa hetki, hän käy kysymässä käykö heti.

  Tuli takaisin ja sanoi että siellä on tuoli vapaana, alappa mennä.

  Kaksi paikkaa ja hammaskiven poisto yhdellä käynnillä alle tunnissa.

  Joskus käy todellä tuuri.

  On minulla huonojakin kokemuksia kunnallisesta terveydenhoidosta. Mutta onneksi työnantaja maksoi leikkauksen yksityisellä puolella ja pääsin takaisin töihin kahdessa viikossa vuoden sijaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: