Nobelisti pohtii taloutta. Joseph Stiglitz: ”pahempi hoitaa kuin 1930 lama”


Stigliz sai Nobelin palkinnon taloustieteessä vuonna 2001.  Jooseppi ottaa kantaa Vapaan Maailman taloudelliseen tilanteeseen tässä haastattelussa (lähde 2).  Mielenkiintoista pohdintaa siitä miten maa nyt makaa ja miten se saattaa maata lähiaikoina.

josephstiglitz

Tässä pari pikakäännöstä haastattelusta joka kestää vajaat 10 minuuttia.  Sama juttu löytyy Hulu.com saitilta etsimällä ”this is worse than the great depression”.

* jos kaikki menee hyvin, niin nousu voisi alkaa vuoden 2009 lopulla.  Toisaalta on paras varautua siihen, että vuoden 2010 alussa olemme surkeammassa jamassa kuin nyt.

* viime aikoina 30% – 40% Vapaan Maailman liikevoitoista (”corporate profits”) on syntynyt finanssisektorilla. Tämä on merkki sairaasta taloudesta.  Tilisiirrot (”financial transactions” – käännä paremmin) ovat keino päämäärien saavuttamiseksi, eivät päämäärä sinänsä.

* työttömyystilanne tarkoittaa että taloutemme on hyvin sairas. Numeroiden mukaan työttömyys on pahinta neljännesvuosisataan, mutta katso minne olemme menossa. 80-luvun lama oli paha (pahin lama 30-luvun laman jälkeen), mutta ihmiset eivät olleet peloissaan. Nyt ihmiset sanovat meidän olevan kartoittamattomilla seuduilla ja kukaan ei luota tulevaisuuteen.  Mehän tiedämme että rahapolitiikka on nyt melko tehotonta koska korot eivät voi laskea alle nollan. Joten tiedämme että lääkkeet jotka toimivat ennen, eivät tule nyt toimimaan.

* tarvitsemme ison ja hyvin suunnitellun elvytyspaketin ja nykyinen elvytyspaketti on huono.  Siinä on verokevennyksiä joiden tiedämme olevan tehottomampia lääkkeitä kuin se mitä me tarvitsemme nyt. Ihmiset säästävät enemmän mikä on tietenkin hyvä pitemmän päälle, mutta me elämme juuri nyt ”lyhyemmän päällä”, ja siihen veroalennukset eivät auta.

* meillä oli asuntokupla, monet uskovat että olemme saaneet ehkä 2/3 arvonlaskusta, ehkä vasta puolet. Ja toivottvasti emme ammu yli arvonlaskuissa….

* huonoin juttu on se että se iso äyskäröintipaketti (”bailout package”, se mitä se nyt olikaan, jotain 700.000 miljoonaa taalaa) oli kuin massiivinen verensiirto vertavuotavalle potilaalle – potilaaseen pumpattiin verta mutta kukaan ei tehnyt mitään verenvuodon pysäyttämiseksi.  Annoimme pankeille lisää rahaa jonka he käyttivät osinkojen jakamiseen, bonuspalkkioihin, toisten finassilaitosten ostamiseen. Ja taloussysteemiä ei siis elvytetty yhtään henkiin äyskäröintipaketeilla.

* pankkien suhteen on ensimmäisenä rahojen jakamisongelma ja toisena eturistiriita ongelma. Me olemme laittaneet suuren määrän rahaa pankkeihin ja me veronmaksajat itse asiassa omistamme ne, mutta meillä ei ole mitään kontrollia pankkien suhteen. Ja nyt meidän veronmaksajien porkkanat ei ole samassa linjassa niiden ihmisten porkkanoiden kanssa, jotka kontrolloivat pankkeja.  Ja taloustiede sanoo, että porkkanoilla on merkitystä tulosten suhteen. Ei hyvä.

* en antaisi pankkien mennä nurin.  Kyseessä ei ole pankkien nurinmeno.  Kyseessä on taloudellinen uudelleenjärjestäminen. Ja nyt me epäonnistumme uudelleen ja uudelleen. Jengille kerrottiin että 700.000 miljoonan äyskäröintipaketti korjaa systeemin ja mina ja monet muut asiantuntijat tiesimme, että se ei korjaa systeemiä.  Ja tämä tuhoaa ihmisten uskon ja luottamuksen systeemiin.

* nykyinen lama on tällä hetkellä toiseksi pahin lama, 30-luvun lama oli pahempi. Mutta toisaalta tämä lama on paljon pahempi, tai ainakin monimutkaisempi. 30-luvun aikana pankit olivat yksinkertaisesti pankkeja, ne antoivat lainoja ja kaikki tiesivät miten asiat korjataan jos ne menevät pieleen.  Nyt pankkisysteemi on paljon monimutkaisempi, kaikki ovat maailmanlaajuisesti samassa sängyssä keskenään.  Ja nyt pankit eivät osaa edes arvioida varallisuuttaan. Ja tämän takia on nykyään paljon vaikeampaa keksiä mitä tarvitsisi nyt tehdä.

* 30-luvun lama tapahtui samaan aikaan kun yhteiskunta muuttui maantalouspohjaisesta taloudesta tuotantotalouteen.  Nyt olemme siirtymässä tuotantotaloudesta palvelutalouteen.  Ihmiset tekevät nykyään oleelliseti enemmän pätkätöitä ja he eivät ole välttämättä työttöminä leipäjonoissa, mutta heidän tulonsa ovat laskeneet oleellisesti. On tapahtunut raju nousu sellaisten ihmisten määrässä jotka ovat tahattomasti pätkätöissä (involuntary parttime”) ja meillä on käsissä iso yhteiskunnallinen ongelma. Ja kun tähän lisätään asuntojen pakkolunastukset, miljoonat köyhät amerikkalaiset, jotka eivät pelkästään menetä asuntoaan vaan asunnon mukana myös heidän kaikki elinaikanaan säästetyt varansa.

* meillä on iso sosiaalinen ongelma. Tosin meillä on nykyään joitakin turvaverkkoja, kuten työttömyystuki, ruoka-apu (”Food Stamps”), sosiaaliturva jne, mutta meillä Yhdysvalloissa on yksi teollisuusmaitten huonoimpia turvaverkkoja.  Eli meillä ei tunnu olevan eväitä hoitaa sitä lamaa jonka todennäköisesti saamme syliimme.

Lähteet:
(1) Wikipedia Stiglitzistä http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_E._Stiglitz
(2) Video Stiglitzin haastattelusta 9.2.2009 CNBC http://video.aol.com/video-detail/nbc-nightly-news-with-brian-williams-nbc-nightly-news-with-brian-williams-joseph-stiglitz-this-is-worse-than-the-great-depression/3912827808/?icid=VIDLRVNWS02
tai täällä http://www.myprops.org/content/Video-Joseph-Stiglitz-This-is-worse-than-the-Great-Depression/

Mainokset

6 vastausta to “Nobelisti pohtii taloutta. Joseph Stiglitz: ”pahempi hoitaa kuin 1930 lama””

 1. kormy Says:

  [pahempi hoitaa kuin 1930 lama] – eikö Hoover antanut kuitenkin kolme vuotta tasoitusta, kun ei edes yrittänyt tehdä mitään?

  [Tilisiirrot (”financial transactions” – käännä paremmin)] – eivät kai ne tilisiirrot ole noin kalliita edes Ameriikassa? Miten olisi vaikka ”sijoitustapahtumat”?

 2. amerikkalainen Says:

  Joseph, Jooseppi. Eikohan ”tilisiirrot” ole hyvin linjassa Hekan satiirisen kirjoitustyylin kanssa. Korostaa sita seikkaa etta kyseessa on ei mitaan tuottava teollisuudenala.

 3. kormy Says:

  Kompastuin… termihän on aivan kohdallaan esimerkiksi sellaisten pyramidihuijausten kohdalla kuin Madoff tai taannoinen Enron.

 4. solenoidi Says:

  Mielenkiintoinen kolumni (jonka todenperäisyydestä en tiedä):

  http://exiledonline.com/recession-gloat-executives-too-incompetent-to-fire-me/

 5. tenukeppi Says:

  haamupäivitykset blogilistalla jatkuvat, voitsitko tehdä asialle jotain?

 6. Aki Says:

  Hei,

  Ei ole olemassa Nobel’in talouspalkintoa, vain Nobel’in muistoksi Ruotsin ”talousnerojen” jakama palkinto. Ajatus kai oli saada uskottavuutta ko. palkinnolle.

  Joka tapauksessa maailmantalous on virallista write-off’ia vailla, tämän vuoden vuoristoradasta meillä on vasta pieni aavistus.

  Omien sivujeni linkki tässä.
  http://www.samassaveneessa.info

  Siellä käsittelen nimenomaan energiaa ja taloutta varsin raa’alla kädellä. Kommentteja kaipaisin minäkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: