Taloustilanne on synkkä mutta toivoton.


Mikä on Vapaan Maailman talouden tilanne tässä vaiheessa?  Onneksi en ole taloustieteilijä joten minä en tiedä mitään.  Mutta jotkut perusindikaattorit lupaavat tilanteen menevän entistä enemmän pieleen. Tämä juttu perustuu kahteen lähteeseen, englantilaiseen The Economist lehteen ja englantilaisen The Financial Times lehden pääekonomistin (”chief economist commentator”) Martin Wolf’in mielipiteisiin.

economistalt-aloansYlläoleva kuva kertoo miten Vapaan Maailman ”Alt-A” asuntolainat ovat menossa perseelleen – todella iso yllätys.  Alt-A asuntolaina on laina, jossa pankki ei tarkista ollenkaan lainanottajan tuloja – pankki uskoo lainanottajan tarinaan hänen omista tuloistaan.  Onneksi kaikki lainanottajat kertovat rehellisesti omat nettoansionsa.  Jos he eivät tekisi näin, niin koko lainajuttu menisi perseelleen, eiks’ niin?

Kuten kuvasta näkyy, niin tällä hetkellä vuonna 2005 myönnetyistä Alt-A asuntolainoista 6% on yli 60 päivää myöhässä lainanlyhennyksistään.  Vuona 2006 myönnetyistä lainoista noin 11% on myöhässä.  Vuonna 2007 myönnetyistä lainoista noin 9% on myöhässä.

Tässä mittakaavaa: Näitä Alt-A lainoja on niputettu (”securitized”) ja myyty eteenpäin vaatimattomasti 600 miljardin arvosta (siis 600.000 miljoonaa dollaria) (”600 billions”) (per lärvi: $2.000).  Koko Alt-A potti, niputettuna ja ei-niputettuna, jotain 1,3 biljoonaan (siis 1.300.000 miljoonaa dollaria) (”1.3 trillion”) (per lärvi: $4.300) luokkaa. Per lärvi luku on laskettu siten että täällä on 300 miljoonaa ihmistä.

Nämä Alt-A lainat menevät enemmän perseelleen kuin ”subprime” lainat, jotka aiheuttivat tämän nykyisen pankkikriisin.

Onneksi asiat eivät voi enää mennä tätä huonommin, eihän? Joo, ne ei vain voi mennä huonommin, vaan ne tulevat menemään oleellisesti huonommin. Kaikki nämä Alt-A lainat ovat kiinteäkorkoisia.  Saanko esitellä ”Option ARM” asunotolainat?

Option Arm asuntolaina. Koska kaikki ihmiset eivät voi maksaa 6% korolla 30 vuoden asuntolainaa, niin kusetukseen kehitettiin uusi viritelmä.  ARM asuntolaina, Adjustable Rate Mortgage, vaihtuvakorkoinen asuntolaina.  Osta asunto vaikkapa 1% korolla ja pienellä painettu teksti kertoo että korko muuttuu 3 vuoden kuluttua 8% koroksi.  Lainan myyjä kertoo sinulle, että tämä ei ole mikään ongema, koska kolmen vuoden kuluttua voit rahoittaa lainan uudestaan vaihtuvakorkoiseksi jne jne.  En tiedä paljonko näitä Option ARM lainoja on ulkona, mutta niitä on ”paljon”.  Tyypillisesti korkokanta vaihtuu 3 vuoden kuluttua.  Näiden lainojen konkurssit ovat vielä edessä.

Tämä oli Economistin jutun juoni. Lue lähde (3) jos aihe kiinnostaa sinua. Seuraavana on Financial Times.

Vapaan Maailman pankit ovat konkurssissa, mutta kukaan ei myönnä sitä (vielä). Financial Times lehden pääekonomisti Martin Wolf sanoo (lähteet 1 ja 2) että Vapaan Maailman pankit ovat jo konkurssissa.  Lue juttu, kuuntele mitä jannu sanoo.  Minusta tarina kuulostaa aika uskottavalta.  Minä veikkaan että Bank of America kaatuu seuraavana (paitsi että homma hoidetaan valtion lisälainoilla, ja sitä ei kutsuta kaatumiseksi, vaan joksikin uudelleenrahoittamiseksi tai joksikin muuksi samantyyppiseksi pikkujutuksi).

Kuten mainitsin, niin minä en tiedä mitään. Mutta The Economist ja The Financial Times tuntuvat olevan aika siipi maassa talouden suhteen, ja heidän fiiliksensä on samantyyppisiä kuin minun fiilikseni.  Toivottavasti olen turhan pessimistinen.

Lähteet:
(1) Financial Times lehden pääekonomisti Martin Wolf kertoo ajatuksiaan Yahoon taloussivujen kautta http://finance.yahoo.com/tech-ticker/article/172003/FT%27s-Wolf-U.S.-Too-%22Politically-Frightened%22-to-Admit-Truth-About-Banks-Part-I?tickers=XLF,C,RBS,LYG,BCS,FAZ,SKF (video pojan jutuista plus tarinaa)
(2) Sama juttu tulostettuna ilman videota fts-wolf-us-too-politically-frightened-to-admit-truth-about-banks-part-i_-tech-ticker-yahoo-finance20090209 (PDF faili)
(3) Economist lehden artikkeli aiheesta americas-mortgage-misery-spreads-move-over-subprime-the-economist20090207 (PDF faili) (4) Mikä ihmeen ”Alt+A” asuntolaina? http://en.wikipedia.org/wiki/Alt-A

Mainokset

Yksi vastaus to “Taloustilanne on synkkä mutta toivoton.”

  1. tenukeppi Says:

    haamupäivitykset jatkuvat..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: